Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 iul 2015 - Anul XX, nr. 162 (5974)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dacă nu se achită ce se consumă

Suceava riscă să rămână fără apă caldă în următoarele două luni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cele aproape 20.000 de familii racordate la sistemul centralizat de termoficare a municipiului Suceava riscă să rămână fără apă caldă la robinete în următoarele două luni, dacă nu achită către Termica ceea ce consumă.

Din cauza plăţilor extrem de slabe din luna iunie, există riscul ca Termica, aflată în faliment, să nu poată respecta condiţiile impuse pentru a putea funcţiona în cele 90 de zile în care i s-a permis să mai furnizeze apă caldă în Suceava.

„Una din principalele preocupări din această perioadă este de a asigura apă caldă la robinetele sucevenilor. La sfârşitul săptămânii trecute am plătit către Termica 10 miliarde de lei vechi, din care 7 miliarde de lei vechi au ajuns la Bioenergy. Din păcate sucevenii racordaţi la sistemul centralizat nu fac acelaşi efort, deşi avem unul din cele mai mici tarife de termoficare din ţară”, a constatat primarul Sucevei, Ion Lungu, nemulţumit că încasările de la asociaţii, luna trecută, au fost cele mai mici din ultimii şase ani.

„În aceste luni de vară în care facturile sunt mai mici, în loc ca soldul să scadă, creşte. Comparând lunile iunie 2014 şi iunie 2015, datoria populaţiei a crescut cu 6,5 miliarde de lei vechi, de la 170 de miliarde de lei vechi de lei la 176,5 miliarde de lei vechi. Cu siguranţă vom găsi un nou operator de termoficare în urma negocierii directe care va avea loc în luna august, dar chiar dacă aceste lucruri se vor rezolva, fără să se plătească factura vom avea o problemă. Fac apel la cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat să plătească facturile în continuare, chiar dacă Termica este în faliment. Una din condiţiile pentru furnizarea apei calde în perioada următoare, în cele 90 de zile în care i se permite să desfăşoare această activitate, este aceea de a fi cu plăţile la zi către furnizori. Termica nu are voie să aibă plăţi restante, toate facturile trebuie plătite la zi. Pierderile vor fi acoperite de primărie, dar fără plăţi de la populaţie nu putem asigura pe nimeni că în următoarele două luni va mai fi furnizată apă caldă în Suceava”, a tras un semnal de alarmă edilul sucevean.

Conform acestuia, populaţia trebuie să achite factura lunii curente, care este destul de mică, dar şi din restanţele pe care le are din lunile de iarnă, dacă se doreşte a fi furnizată apă caldă şi în lunile august şi septembrie.

 

Şase zile fără apă caldă în toată Suceava

În afara riscului unui blocaj financiar al societăţii de termoficare, care trebuie să se descurce din ceea ce încasează de la consumatori, oprirea apei calde, către toţi consumatorii, este sigură, dar numai pentru câteva zile din luna august.

Este vorba de perioada 3-8 august, când întregul sistem de termoficare va fi oprit, pentru a fi făcute o serie de reparaţii necesare furnizării căldurii şi apei calde în sezonul rece următor.

Din cele şase zile în care va fi oprită apa caldă, trei zile sunt necesare doar pentru efectuarea manevrelor de golire şi umplere a sutelor de km de conducte prin care se transportă agentul termic către locuinţele sucevenilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava riscă să rămână fără apă caldă în următoarele două luni.
 Vizualizări articol: 2462 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Suceava riscă să rămână fără apă caldă în următoarele două luni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Problema de sistem trimis de
(16 iul 2015, 11:24:50
Pentru a nu se ajunge in aceasta situatie, de neachitare a energiei termice de catre o parte din populatie, in loc de vorbe goale, cei platiti cu bani grei pentru bunul mers al sistemului de termoficare din Suceava trebuiau sa se ocupe de contorizarea individuala si de contractele individuale, in loc sa trateze cu asociatiile de locatari care nu au cum sa determine locatarii sa plateasca. Noul operator care nici cu ce face transportul energiei termice, cum va reusi sa incaseze?! Cu regret, putem spune ca aceste probleme au depasit cu mult competenta edilului si a consilierilor locali. Greselile mari privind distrugerea Termica si a sistemului de termoficare din Suceava le-au facut primaria in frunte cu primarul, consilierii locali, AGA, comitetele directoare de la Termica, marii directori generali si consilierii lor, directori de marketing, economici si de termoficare de la Termica, cu totii avand centrale de apartament in vilele luxoase, marete realizari de pe urma salariilor mari si care ne mai tineau si lectii cu privire la termoficarea centralizata a Sucevei. Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si Bioenergy in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, nu incredintari sau negocieri directe, are mari avantaje tehnico – economice.
2.   Problema de sistem trimis de
(16 iul 2015, 11:27:47
Noul operator care nici macar nu are cu ce face transportul energiei termice, cum va reusi sa incaseze?!
3.   La Focsani 12 familii au ramas fara apartamente! trimis de
(16 iul 2015, 12:55:51
La Focsani12 familii au ramas fara apartamente!

,,Pentru neplata datoriilor la caldura si apa calda, 12 focsaneni au ramas pe drumuri in urma executarii silite prin vanzarea apartamentelor.
"Nu este un lucru placut sa vezi oameni in strada, dar alta solutie nu exista. Sunt persoane care au datorii vechi de trei si chiar patru ani. Ei nu au mai platit deloc si este normal ca o societate comerciala sa isi recupereze contrava-loarea facturilor neachitate", a declarat Bogdan Matisan
4.   Comentariu trimis de
(16 iul 2015, 19:27:19
90% din consumatori sunt cu plata la zi,sunt aproximativ 10 procente care nu au sau nu vor sa plateasca. De ce nu se iau masuri impotriva acestora?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei