Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 iul 2015 - Anul XX, nr. 160 (5972)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Bani pierduţi

Mii de suceveni care au încasat subvenţii în agricultură nu vor mai lua nici un ban în acest an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Finalizarea campaniei de preluare a dosarelor pentru cererea unică în baza căreia se acordă subvenţiile în agricultură, pe terenul agricol şi pe cap de animal, relevă, la nivelul judeţului Suceava, o scădere accentuată a numărului de agricultori care vor mai încasa ajutoare financiare de la Uniunea Europeană. Este practic o confirmare a faptului că noile proceduri, mai complicate, au redus numărul de beneficiari de subvenţii, în special din rândul celor care aveau suprafeţe mici de teren şi au considerat că nu mai merită să umble pe drumuri şi să cheltuie bani, pentru documentele necesare la dosare. 

 

Scădere cu peste 12% a numărului de beneficiari

Conform datelor oficiale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava, la nivelul judeţului s-au înregistrat 50.537 de cereri unice, care reprezintă doar 87,73% din numărul de beneficiari de anul trecut. Cererile depuse sunt pentru o suprafaţă de teren agricol de 200.207 hectare, ceea ce reprezintă 90,06% din suprafaţa pentru care s-au încasat subvenţii în 2014. Aşadar, scăderea mai accentuată este la numărul de cereri, ceea ce se explică prin tendinţa de comasare a terenurilor agricole. Totuşi, trăgând linie, cert este că mii de suceveni nu au mai putut depune cererile pentru subvenţii, din varii motive, şi nu vor mai încasa ajutoare financiare.

Întrebat despre cauzele acestei scăderi, directorul executiv al APIA Suceava, Iacob Caciur, a evitat să intre în detalii, precizând că urmează a se face o analiză detaliată în acest sens în următoarele zile. El a precizat doar că sunt destule asociaţii din judeţ care nu au mai îndeplinit toate criteriile legale şi au renunţat să mai depună dosarele.

 

Perioadă mai scurtă de depunere a cererilor, aglomeraţie şi multe formalităţi

Trebuie amintit că perioada de depunere a cererilor a debutat mult mai târziu în 2015, după jumătatea lunii aprilie, în loc de 1 martie, din cauza schimbării modului de depunere a cererilor, care a pus în încurcătură inclusiv personalul APIA. Deşi perioada de depunere a debutat târziu, data limită nu a fost modificată (15 iunie, plus încă 25 de zile în care s-au primit dosare, dar cu penalităţi de 1% din subvenţie, pentru fiecare zi de întârziere). 

Fiind vorba de o cerere unică, atât pentru subvenţiile pe teren cât şi pentru cele din sectorul zootehnic, solicitanţii au avut nevoie de mai multe documente, inclusiv de procuri notariale, în unele cazuri. O problemă a fost legată şi de reticenţa unor angajaţi din primării cu privire la eliberarea de documente, după cum au constatat chiar oficiali APIA. Cozile interminabile de la centrele locale ale APIA au descumpănit şi ele numeroşi oameni, după cum au constatat şi reporterii Monitorului de Suceava la centrul local din Suceava al APIA, unde ordinea a fost asigurată cu jandarmi. 

Un alt factor care nu trebuie omis este şi că foarte mulţi agricultori nu au clarificată pe deplin situaţia terenurilor lor. Puşi în situaţii complicate, unii dintre ei au preferat să renunţe la subvenţiile care nu sunt de neglijat ca valoare.

În 2014, sprijinul pe hectar a fost de 140 de euro din fonduri europene, la care s-au adăugat încă 20 de euro, ajutor de la bugetul de stat. Aceasta a fost subvenţia minimă, agricultorii din zonele defavorizate de munte primind ajutoare financiare mai mari.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de suceveni care au încasat subvenţii în agricultură nu vor mai lua nici un ban în acest an.
 Vizualizări articol: 4442 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 3 voturi
Mii de suceveni care au încasat subvenţii în agricultură nu vor mai lua nici un ban în acest an2.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei