Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 iul 2015 - Anul XX, nr. 159 (5971)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Moment dificil

Oamenii politici nu s-au înghesuit să fie alături de Traian Băsescu la înmormântarea socrului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sfârşit de săptămână trist pentru familia fostului preşedinte al României Traian Băsescu. Tatăl Mariei Băsescu, soţia ex-şefului statului, a decedat într-un azil la vârsta de 96 de ani, iar sâmbătă a fost condus pe ultimul drum. Gheorghe Andruşca, fost jandarm vreme de aproximativ 30 de ani, a fost înmormântat alături de soţia sa, Aurora, la cimitirul din Burdujeni Sat, cu onoruri militare. Ceremonia funerară a început în jurul orei 11.00 şi s-a încheiat două ore mai târziu. Câteva sute de oameni au ţinut să participe la înmormântare, o parte dintre ei pentru că l-au cunoscut şi apreciat pe Gheorghe Andruşca, iar alţii doar pentru a-şi astâmpăra curiozitatea legată de prezenţa la înmormântare a fostului preşedinte al României. Pe multă lume a surprins însă lipsa unor lideri marcanţi din politica românească, care nu mai mult de acum trei ani se înghesuiau pur şi simplu pentru a-i fi alături lui Traian Băsescu la înmormântarea soacrei, Aurora Andruşca.

 

Slujba, oficiată de un sobor de nouă preoţi

Slujba de înmormântare a lui Gheorghe Andruşca a început puţin după ora 11.00. În timp ce familia Băsescu se afla la căpătâiul decedatului, zeci de oameni veneau spre Biserica Sf. Treime din Burdujeni, acolo unde era depus corpul lui Gheorghe Andruşca. Mulţi dintre ei au venit doar pentru a observa de aproape ce se petrece, neavând absolut nici o legătură cu familia socrului lui Traian Băsescu.

Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor format din nouă preoţi, veniţi de la mai multe biserici din municipiul Suceava, dar şi din judeţ. ÎPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, nu a fost prezent la înmormântarea de sâmbătă, dar a oficiat slujba de veghere de vineri seară.

La ceremonia de sâmbătă a participat şi corul Bisericii din Salcea, care a fost remarcat nu doar pentru tonalităţile din voce ci şi prin faptul că membrii acestuia erau îmbrăcaţi în cămăşi populare.

 

Cine a fost prezent la înmormântarea de sâmbătă

Întreaga familie Băsescu a îmbrăcat haine cernite, iar cele mai afectate păreau Maria şi Elena Băsescu. Pe tot parcursul procesiunii, fostul şef al statului i-a fost alături soţiei şi a sprijinit-o atât fizic, cât şi moral. Dacă Traian şi Maria Băsescu au ajuns la Suceava încă de joi seară, cele două fiice au venit ulterior. Ioana Băsescu a fost însoţită de avocatul Radu Pricop, fiul ex-senatorului PSD de Suceava Radu Pricop, în timp ce Elena Băsescu era singură, fără soţul Bogdan Ionescu.

Alături de familia îndoliată nu s-au înghesuit prea mulţi oameni politici cu greutate, aşa cum se întâmpla în urmă cu trei ani. Practic, de la nivel naţional nu a venit nimeni, Elena Udrea şi Vasile Blaga preferând să trimită coroane de flori. În comparaţie, în aprilie 2012, la Suceava, la înmormântarea Aurorei Andruşca, a sosit aproape întreg stafful PDL, dar şi o grămadă de miniştri şi oameni importanţi.

Cel mai mult a stat alături de Traian Băsescu primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care s-a şi ocupat cu o parte din problemele generate de acest eveniment. Din cortegiul funerar nu au lipsit preşedintele PMP Suceava, Corneliu Popovici, şi nici primarul suspendat al municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean. Printre cei care au participat la înmormântare s-a mai numărat şi Ioan Pavăl, primarul din Dumbrăveni, dar şi preşedintele PMP Botoşani, Mihai Ţîbuleac.

O parte dintre liderii politici locali, cum ar fi deputatul Ioan Balan, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, au venit la priveghi cu o seară înainte, iar copreşedintele PNL Suceava Gheorghe Flutur a trimis o coroană de flori.

 

Salve de armă şi Marşul Funebru, în cinstea lui Gheorghe Andruşca

Pentru că avea gradul de locotenent-colonel în rezervă în Jandarmeria Română, Gheorghe Andruşca a fost îngropat cu onoruri militare. Garda de onoare a luat poziţie în momentul în care sicriul a fost scos din casa mortuară şi depus în faţa bisericii. La catafalc au vorbit preotul paroh din Burdujeni Sat, care a făcut un scurt istoric al omului Gheorghe Andruşca, dar şi al contribuţiei pe care acesta şi-a adus-o pentru comunitatea în care a trăit.

Crucea şi sicriul au fost purtate către cimitir de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava. La fel s-a întâmplat şi cu capacul sicriului, pe care se afla cascheta şi drapelul României, drapel care i-a fost înmânat Mariei Băsescu la finalul ceremoniei de înhumare.

La cimitir, în momentul în care sicriul a început să fie coborât în groapă, trompeta a intonat Marşul Funebru, iar garda de onoare a tras trei salve de armă. Familia Băsescu a aruncat, aşa cum spune tradiţia, câte un pumn de pământ peste sicriu, iar mai apoi fostul şef al statului s-a îndreptat spre maşina care-l aştepta la poarta cimitirului invitându-i pe toţi cei prezenţi la praznicul care a fost organizat la restaurantul Brânduşa din cartierul Burdujeni.

 

Regretul lui Băsescu: nu şi-a decorat socrul

Dacă la înmormântarea de sâmbătă fostul preşedinte al României s-a axat doar pe familie, el şi-a găsit timp vineri să spună câteva cuvinte despre socrul său.

„Cele mai frumoase poveşti erau cele din război, începând cu rebeliunea legionară, când bătrânul a fost în garda mareşalului Antonescu. A apărat atunci Palatul Victoria de legionari şi de multe ori compara rebeliunea legionară cu mineriada din '91. Pe urmă erau alte poveşti din război. El nu a ajuns la Stalingrad, pentru că jandarmii au fost în teritoriile recuperate de la ruşi. Însă de multe ori îl însoţea pe mareşal în deplasările pe front. Perioada cât a fost jandarm a fost perioada care i-a luminat viaţa. A fost foarte mândru de perioada aia şi când vorbea de mareşal îi curgeau lacrimile”, a spus fostul şef al statului.

Gheorghe Andruşca era locotenent-colonel în rezervă şi a luptat sub arma Jandarmeriei Române. Era cel mai în vârstă veteran de război din judeţul Suceava.

Traian Băsescu a ţinut să precizeze că marele regret pe care îl are acum este că nu şi-a invitat niciodată socrul la Palatul Cotroceni, de Ziua Naţională, atunci când se făceau avansările în grad. Traian Băsescu a spus că deşi de patru ori a avut pe masă propuneri din partea Jandarmeriei pentru a-l avansa pe socrul său în gradul de general în rezervă, de fiecare dată a refuzat să semneze „pentru că mă gândeam că toată lumea va spune că Băsescu şi-a făcut socrul general”.

 

Nu a lipsit înghesuiala pentru pomană şi la praznic

Dacă unii dintre suceveni au venit la înmormântare mânaţi doar de curiozitate, alţii şi-au urmărit şi interesul material. În curtea Bisericii Sf. Treime din Burdujeni Sat, după ce sicriul cu trupul lui Gheorghe Andruşca a fost dus în lăcaşul de cult pentru ultima slujbă, a început împărţirea colacilor. La pomană s-a creat, aşa cum se întâmplă cam de fiecare dată în astfel de momente, înghesuială, şi doar prezenţa forţelor de ordine şi a gardurilor de protecţie a făcut să nu se creeze o adevărată grămadă neordonată. Şi invitaţia lansată de Traian Băsescu pentru praznic a avut efect imediat. Zeci de persoane s-au înghesuit la uşa restaurantului Brânduşa pentru a prinde un loc la masă. Şi de această dată a fost nevoie de prezenţa şi intervenţia forţelor de ordine pentru ca oamenii să intre în ordine. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oamenii politici nu s-au înghesuit să fie alături de Traian Băsescu la înmormântarea socrului.
 Vizualizări articol: 5888 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Oamenii politici nu s-au înghesuit să fie alături de Traian Băsescu la înmormântarea socrului3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei