Crescătorii de vaci din rase pure de carne primesc subvenții de 300 de euro pe cap de animal, valoarea ajutorului financiar oferit de Uniunea Europeană urmând a crește până la 378 de euro în 2020. Mai mult, din acest an, subvenția pentru taurinele din rasele de carne se va acorda tuturor crescătorilor, nu doar celor din zonele defavorizate, adică localități din zona montană a județului Suceava. Pentru rasele de vaci metis, încrucișări între rase mixte și rase de carne, subvenția este de 150 de euro pe animal.
Președintele Asociației crescătorilor de bovine pentru carne din România, suceveanul Dumitru Grigorean, spune că aceste noutăți, deosebit de importante, ar trebui să stimuleze foarte mult crescătorii de bovine care se gândesc să treacă de la vacile de lapte, care le aduc din ce în ce mai puțin profit, la vacile din rase de carne.
610 bovine din rase pure de carne, înregistrate în asociație
Asociația crescătorilor de bovine pentru carne din România, care are sediul central la Suceava, are înregistrați în județul Suceava 67 de membri, care cresc 761 de bovine, 610 din rasă pură de carne și 151 rase metis. Deși numărul de crescători de taurine de carne este în creștere, aceștia sunt încă puțini.
Dumitru Grigorean, care crește bovine de carne de șase ani de zile, spune că modul de acordare a subvențiilor din 2015 este un mare câștig pentru acest sector, în condițiile în care crescătorii mari nu luau nici un ajutor doar pentru că nu aveau ferma într-o localitate din zona de munte. Cel mai bun exemplu este cel al fermei de bovine din rasa Charolaise al familiei Prodaniuc, din comuna Moara, cea mai mare din județ.
Prețul cărnii de vită de calitate superioară a scăzut
Dumitru Grigorean nu a ascuns că sunt încă multe neajunsuri și în ceea ce privește acest sector.
„Marea problemă este valorificarea cărnii. Până în 2014 am vândut destul de bine, pe piața externă, cu 3,2 euro kilogramul de carne în viu. Din cauza bolii limbii albastre și a embargoului s-a ajuns la un preț de 2,5 euro kilogramul de carne”, a declarat Dumitru Grigorean. El a arătat că la abatoarele românești prețul s-a prăbușit cu 40%, iar carnea de calitate superioară de la o bovină de rasă nu are un preț pe măsură.
„Ideal ar fi, și asta încercăm să facem, ca prin asociație să deschidem magazine proprii, să vindem această carne de calitate superioară direct, fără intermediari. Aceasta ar fi cea mai bună soluție, atât pentru noi, cât și pentru consumatorul interesat de o carne de calitate”, a declarat președintele Asociației crescătorilor de bovine pentru carne din România. Acesta ne-a mai explicat că în momentul de față restaurantele selecte care au în meniu carne de vită de calitate superioară se aprovizionează, în majoritate, de pe piața externă.
Vacile din rase de carne sunt scumpe
Marele avantaj al taurinelor din rase de carne este legat de randamentul foarte bun de creștere și de faptul că îngrijirea acestora necesită costuri mai mici decât în cazul vacilor de lapte. O problemă pentru mulți crescători care ar vrea să se reprofileze este că vacile din rase de carne (Charolaise, Angus etc) sunt scumpe.
„O junincă gestantă se achiziționează cu 2.200-2.300 de euro”, a exemplificat Dumitru Grigorean.
El a mai ținut să precizeze că asociația pe care o conduce este autorizată pentru controlul oficial al performanței taurinelor, obligatoriu pentru încasarea subvențiilor, și va face parte din Comitetul de Monitorizare al PNDR 2014-2020. De asemenea, asociația are doi experți în Grupa de lucru pentru carne de vită, în cadrul „COPA-COGECA”, un comitet al organizațiilor profesionale și cooperativelor agricole din Uniunea Europeană.
Ajutor important
Creșterea raselor de vaci de carne, încurajată prin subvenții de 300 de euro
