Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 iul 2015 - Anul XX, nr. 156 (5968)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Analiză

Liceele cu medii mici de admitere au avut rezultate mediocre la examenul de bacalaureat din acest an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

19 licee din judeţ au înregistrat la examenul de bacalaureat din acest an o promovabilitate sub 50%. Cu alte cuvinte, mai puţin de jumătate dintre absolvenţii acestor unităţi au reuşit să obţină măcar un şase la examenul maturităţii.

Directorii acestor unităţi şcolare au depistat câteva dintre cauzele care au dus la rezultate mediocre– lipsa motivaţiei elevilor, perspectiva plecării peste hotare la muncă, neimplicarea părinţilor.

Însă, mai presus de toate, directorii din fruntea liceelor cu rezultate ruşinoase condamnă faptul că elevii cu medii foarte mici de admitere optează şi ulterior sunt admişi la liceu. Odată ajunşi în rândul liceenilor pot face faţă cu greu curriculei şcolare şi, în ciuda orelor de pregătire şi a eforturilor profesorilor, nu reuşesc să promoveze bacul.

Prin urmare, managerii le recomandă elevilor cu rezultate slabe la învăţătură să urmeze şcoala profesională şi să înveţe o meserie.

 

Director de şcoală - „În clasa a IX-a îi învăţăm adunarea şi înmulţirea”

La Liceul Tehnologic nr. 1 Câmpulung Moldovenesc, din cei 72 de absolvenţi, au promovat bacalaureatul doar 13 elevi.

Georgeta Hojbotă recunoaşte că nu toţi absolvenţii sunt copii „de liceu”, mărturisind că mulţi dintre ei au intrat la liceu cu medii foarte mici, iar pe parcursul celor patru ani nu au reuşit să acumuleze cunoştinţele necesare, cu toate că profesorii au depus eforturi în acest sens.

„La clasa a IX-a profesorii fac cu ei înmulţirea şi adunarea, vin extrem de slab pregătiţi. Muncim cu ei de zece ori mai mult decât la un liceu normal, iar rezultatele vin foarte greu. Suntem îngrijoraţi, cadrele didactice muncesc în gol, i-am transmis acestea şi domnului inspector general Gheorghe Lazăr”, povesteşte directoarea liceului din Câmpulung Moldovenesc.

Aceasta a menţionat că mulţi elevi cu medii de repetenţie trec totuşi clasa datorită finanţării per elev care nu le permite profesorilor să-i lase repetenţi, creându-se astfel un cerc vicios, iar elevi nepregătiţi ajung să absolve chiar şi facultăţi.

La Liceul Tehnologic „Vasile Gherasim” Marginea, în 2013 nu a promovat nici un elev, în 2014 a promovat unul, iar în acest au promovat trei elevi din cei 18 înscrişi.

Cristina Elena Mihalescu, directoarea unităţii, spune totuşi că „progresul e major, indiscutabil” şi că unitatea are statut de liceu de doar trei ani.

„I-am încurajat să se înscrie la bacalaureat, să încerce. Interesul lor este să ia diploma de 12 clase pentru a putea fi administratori la firmele părinţilor”, a mai declarat Mihalescu.

La Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, dintre cei 41 de elevi au promovat bacul doar 11. Directorul unităţii, Gheorghe Candrea Bozga, preconizează rezultate mai bune în viitor, dat fiind faptul că elevii au acum şansa de a se orienta către învăţământul profesional. 

„La admiterea la liceu s-a intrat şi cu 2 şi cu 3. Sperăm ca pe viitor să fie mai bine. Acum se îndreaptă mulţi spre şcoala profesională, la clasa de mecanic auto avem deja 29 de elevi înscrişi”, a punctat managerul.

Rezultate slabe şi la Liceul Tehnologic „ Vasile Deac” Vatra Dornei, unde din 15 candidaţi înscrişi, doar unul a luat bacalaureatul.

„Candidaţii sunt absolvenţi ai unei clase de seral. Sunt persoane adulte care au dorit diplomă de bacalaureat, însă nu au făcut faţă la cerinţele examenului”, a explicat directoarea şcolii, Simona Iulia Usatiuc.

 

Sprijin pentru şcolile cu rezultate slabe

Inspectoratul Şcolar Suceava va analiza situaţia liceelor cu rezultate slabe la examenul de bacalaureat. Prioritare nu sunt sancţiunile, ci unităţile în cauză vor primi sprijin suplimentar pentru ameliorarea deficienţelor. Ulterior, Inspectoratul va pregăti şi o altă serie de măsuri pentru îmbunătăţirea rezultatelor în şcolile vizate.

Reamintim că 68,63% dintre candidaţii suceveni au promovat examenul maturităţii din acest an. În total, 6.055 de absolvenţi de liceu au susţinut testarea, care a fost promovată cu medii mai mari de 6 de 4.156 de tineri.

Cele mai multe dintre notele celor care au fost declaraţi „reuşiţi” aparţin intervalului 8-8,99 (1.253) şi 7-7,99 (1.197). 939 de bacalaureaţi au medii între 6 şi 6,99, iar alţi 764 se pot mândri cu medii mai mari de 9. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liceele cu medii mici de admitere au avut rezultate mediocre la examenul de bacalaureat din acest an.
 Vizualizări articol: 3613 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Liceele cu medii mici de admitere au avut rezultate mediocre la examenul de bacalaureat din acest an3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bacalaureat.. de Suceava trimis de
( 9 iul 2015, 12:08:43
Daca pot veni cu o complectare...!
Acesti oameni nu trebuie condamnati..si nu au de ce lasa capul in pamant...! Au fost cinstiti si corecti, au supravegheat la sange bunul mers al examenelor...! Un lucru este de neconceput...la o majoritate de licee din jd. Suceava si poate cineva se va uita totusi peste inregistrari....si ne va lamuri..! In listele cu medii afisate pe edu.ro, apare un lucru...uimitor...! Zeci, sute de candidati, care au avur rezultate mai mult decat modeste ( 5, 5,..ceva, 6, ) la primele doua probe, apar la a treia cu note de 8, 9 si chiar 10 ... Oare acest lucru sa denote faptul ca ...absolventii nostri au invatat ca Fat Frumos, intr-o seara, cat invata un elev...in 4 ani...? Sunt convins ca...NU..! Atunci , cum ecplica Inspectoratul Scolar, Jandarmeria si Politia Antifrauda...fenomenul.... Si asta asa...sa putem inchide gura lumii...care...cred ca...are mare dreptate....! Si ca o incheiere...ca naiba, au pus si ministerul invatamantului... concediile supraveghetorilor, dupa examenul de...bacalaureat!!!
2.   Suceava isi fura singura caciula in invatamant! trimis de
( 9 iul 2015, 13:16:20
De ce zic asta? E simplu. Procentele de promovare a bac sunt total nesemnificative. Realitatea e cu totul alta. Sunt licee la care numarul elevilor de a XII-a este DUBLU fata de cei ce au intrat in bac. Cred ca s-au "trasat" sarcini ca pe vremea comunistilor ca sa nu-i bage in bac doar sa nu apara pe listele negre ale ISJ, in special la liceele tehnologice.
Un procent corect e sa se faca un raport intre numarul celor ce au promovat bac si numarul elevilor de clasa a XII-a + nr elevilor din promotiile anterioare care s-au inscris.
Aceste statistici se obtin de la Drumea, fiindca ISJ are o statistica exacta, pe care ar trebui s-o stie la marele fix, dar cred ca e prea preocupata sa isi ia smacuri pt fata la Carefour in timpul programului.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Drob de vinete cu pește Vorbeam deunazi cu prietena mea, Cornelia Moise, banateanca, profesoara de Literatura si mare iubitoare a "culinaritului". Corneliei nu-i displace sa incerce feluri de mancare contradictorii prin denumirea si prin forma lor si, adeseori,... Citeşte