Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 iul 2015 - Anul XX, nr. 155 (5967)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Pregătiri pentru caniculă

Cinci cişmele şi puncte de prim ajutor în pieţe şi Bazarul Suceava pentru cei afectaţi de caniculă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Municipiul Suceava este pregătit, din punct de vedere administrativ, pentru a face faţă temperaturilor foarte ridicate din aceste zile, a declarat, ieri, primarul Ion Lungu, în cadrul unei conferinţe de presă. ”Avem rezerve de apă, avem cinci cişmele care au fost verificate şi sunt funcţionale, nu credem că vor fi probleme deosebite”, a afirmat primarul. În acelaşi timp, sunt reactivate punctele de prim ajutor care există în toate pieţele din oraş, precum şi în Bazarul Suceava.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava vine, la rândul său, cu recomandări pentru populaţie, în vederea prevenirii incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi extreme. Specialiştii din cadrul DSP recomandă în primul rând evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11.00 – 18.00 şi reglarea aparatelor de aer condiţionat, acolo unde există, astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele sunt contraindicate dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius. Medicii recomandă purtarea pălăriilor de soare, a hainelor lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. În zilele caniculare sunt indicate duşurile călduţe, fără a vă şterge de apă, şi consumul a 1,5 – 2 litri de lichide - consumul unui pahar de apă sau a unei doze de iaurt la fiecare 15 – 20 de minute.

 

Medicii recomandă o igienă corporală riguroasă în zilele caniculare, cu trei-patru duşuri zilnice

Alcoolul, inclusiv berea şi vinul, trebuie eliminate din ”meniu” deoarece favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De evitat sunt şi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece sunt diuretice. Medicii recomandă, în schimb, consumul de fructe şi legume proaspete, în mod special de pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii, datorită conţinutului mare de apă al acestora.

Creşterea temperaturii în locuinţe poate fi limitată prin închiderea ferestrelor expuse la soare şi lăsarea jaluzelelor şi/sau draperiilor, prin deschiderea geamurilor seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă, dar şi prin închiderea aparatelor electro-casnice care nu sunt folosite.

Grija pentru evitarea problemelor cauzate de caniculă trebuie extinsă asupra copiilor, vârstnicilor şi persoanelor cu dizabilităţi, oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită. O atenţie specială trebuie acordată sugarilor, care nu trebuie scoşi din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu căciuliţă pe cap. Copilul va fi îmbăiat cel puţin o dată pe zi, şi obligatoriu seara la culcare. În restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie.

Pentru copiii preşcolari specialiştii DSP recomandă duşuri zilnice cu apă la temperatura camerei.

De asemenea, persoanelor cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune li se indică să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente şi menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, cu efectuarea a câte trei-patru duşuri pe zi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci cişmele şi puncte de prim ajutor în pieţe şi Bazarul Suceava pentru cei afectaţi de caniculă.
 Vizualizări articol: 1393 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cinci cişmele şi puncte de prim ajutor în pieţe şi Bazarul Suceava pentru cei afectaţi de caniculă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei