Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 iul 2015 - Anul XX, nr. 154 (5966)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Investiţii în cercetare

Universitatea din Suceava pregăteşte dezvoltarea infrastructurii de cercetare prin achiziţionarea a peste 130 de echipamente performante

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) se implementează, în această perioadă, cel mai mare proiect de cercetare din istoria unităţii de învăţământ, de peste 7 milioane de euro, proiect ce prevede crearea unei noi infrastructuri de cercetare şi dezvoltare prin achiziţia a peste 130 de echipamente performante, 21 dintre ele fiind estimate la peste 100.000 de euro fiecare.

Prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorectorul responsabil de activitatea de cercetare a USV, a arătatieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că primele trei luni de la demararea proiectului au însemnatnumeroase contacte cu universităţi din ţară şi străinătate care s-au arătat interesate de colaborări în cadrul centrului de cercetare care va fi constituit prin proiect.

Potrivit acestuia, „chiar ieri am vorbit cu directorul Institutului de Fizică Atomică din Bucureşti, care va fi prezent săptămâna viitoare la Suceava, şi cu care dorim să implementăm noi proiecte utilizând această infrastructură. Credem că acest proiect va stârni interes în regiune, atât în zona universitară, cât şi în zona privată. Ne dorim ca un număr cât mai mare de companii să-şi dezvolte partea de cercetare. E o deficienţă majoră în România faptul că există doar partea de producţie de masă, nu şi cercetare”.

Dimian a mai menţionat că cel mai important obiectiv al acestui proiect este transformarea universităţii „din izvor de resurse umane pentru exterior într-o universitate care-şi menţine valorile şi care atrage valori din exterior”.

Acesta a precizat că proiectul va fi şi un vector de atragere a cadrelor de cercetare foarte bune către Universitatea din Suceava, dat fiind transformarea majoră a dotării din USV odată cu achiziţionarea echipamentelor.

„Un prim pas este făcut odată ce oferim în ţară o bază materială similară cu cea din laboratoarele din străinătate. Rămâne partea financiară. Aceasta se poarte rezolva fie prin implementarea de proiecte, fie printr-o importanţă mai mare acordată cercetării şi dezvoltării de către statul român prin creşteri salariale acordate cadrelor didactice şi cercetătorilor măcar la 25-30% din ce câştigă ei în străinătate”, a mai punctat Dimian. 

 

Proiect ce ar putea atrage alte proiecte importante

Viitorul Centru integrat de cercetare, dezvoltare și inovare pentru Materiale Avansate, Nanotehnologii și Sisteme Distribuite de fabricație și control” - MANSiD - va cuprinde 11 laboratoare de cercetare, va avea un caracter multidisciplinar, activitatea de cercetare aflându-se la intersecţia mai multor domenii – ingineria materialelor, nanotehnologii, nanoelectronică, inginerie mecanică, tehnologia informaţiei şi sisteme distribuite de control.

 Cât despre procedurile de achiziţie a echipamentelor, conf. univ. dr. ing. Aurelian Rotaru, responsabil de acest sector al proiectului, a menţionat că va fi declarat câştigător ofertantul care va oferi preţul cel mai scăzut.

„Deocamdată nu sunt surprize neplăcute majore. Se vor relua două proceduri pentru câteva echipamente mici. A fost o singură contestaţie”, a spus Rotaru.

Aurelian Rotaru a mai arătat că ieri a fost ultima deschidere de oferte pentru achiziţiile lansate, după care echipa de proiect va aştepta 25 de zile până la demararea licitaţiilor, urmând ca în luna august să fie semnate contractele de achiziţie.

Cât despre resursa umană care va folosi aceste echipamente, Dimian a mai specificat că rolul proiectului MANSiD este strict legat de dotarea cu echipamente, însă universitarii suceveni ar putea depune un alt proiect, care să vizeze dezvoltarea şi perfecţionarea resurselor umane în vederea folosirii acestor echipamente.

„Văd acest proiect ca un vehicul pentru atragerea de noi proiecte. În respectivele proiecte vor exista finanţări inclusiv pentru personalul de cercetare care să-şi formeze abilităţi pentru aceste echipamente”, a mai spus Dimian.

Proiectul MANSiD este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Universitatea din Suceava pregăteşte dezvoltarea infrastructurii de cercetare prin achiziţionarea a peste 130 de echipamente performante.
 Vizualizări articol: 1538 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Universitatea din Suceava pregăteşte dezvoltarea infrastructurii de cercetare prin achiziţionarea a peste 130 de echipamente performante4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Imam Bayaldi (rețeta lui Bacalbașa) Nu e gospodina in Dobrogea sau in tot intinsul sudic al Romaniei care sa nu stie sa gateasca imam baialdi, adica vinete umplute. Reteta nu-i nicideucm romaneasca, insa imprumutul e atat de vechi, incat de multa vreme am bagat-o in cartile nostre de... Citeşte