Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 iul 2015 - Anul XX, nr. 154 (5966)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Apel umanitar

Preşedintele Klaus Iohannis, rugat să ajute un tânăr din Republica Moldova

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele României, Klaus Iohannis, se va afla astăzi la Suceava, unde se va întâlni cu omologul său din Republica Moldova, Nicolae Timofti. Tot de peste Prut, zilele trecute a fost lansat un apel disperat al Mariei Roibu, directorul Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din Bender (Tighina) cu predare în limba română.

Marcel Cegodar, absolvent al liceului în vara acestui an, este prezentat de conducerea şcolii drept un mare patriot, dar care acum are serioase probleme de sănătate care s-ar putea rezolva prin internarea la un spital din Bucureşti. Numai că tânărul nu are cetăţenie română, iar procedurile sunt destul de lungi.

„Boala progresează foarte rapid şi medicii prezic că în cel mai apropiat timp nu va mai putea merge. El merge deja în cârje. Cu toate că suferă foarte mult şi se mişcă foarte greu cu ajutorul bastonului, tânărul este unul dintre cei care pledează pentru valorile naţionale, promovează românismul mai ales în partea din stânga a Nistrului, este membru al mişcării civice <Tinerii Moldovei>”, se arată în apelul către şeful statului român.

Marcel Cegodar a depus dosarul pentru obţinerea cetăţeniei române pe data de 17 iunie 2015, iar cadrele didactice de la Bender speră ca demersul lor pe lângă preşedintele Iohannis să aibă succes.

Marcel Cegodar este unul dintre tinerii care au făcut eforturi deosebite pentru a ţine vie flacăra românismului într-o zonă fierbinte, aşa cum este cea din stânga Nistrului. O parte din greutăţi au fost descrise acum câteva săptămâni de Maria Roibu, cu ocazia vizitei de la Dumbrăveni, acolo unde s-a derulat Festivalul Literar „Mihai Eminescu”.

„Coşmarul românilor de acolo (n. r. - de la Bender) este permanent, ni se pun piedici, dar noi tot existăm. Acum câţiva ani erau 2.018 elevi, iar acum mai avem doar 500 de copii care învaţă în limba română. Noi, profesorii, trebuie să mergem zilnic pe jos câte 30 de km, iar pentru a folosi clădirile în care predăm se plăteşte lunar o chirie de 7.000 de dolari. Cu toate acestea, noi am fost, suntem şi vom fi acolo, cu toate riscurile, inclusiv acela de a fi arestaţi”, a spus Maria Roibu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele Klaus Iohannis, rugat să ajute un tânăr din Republica Moldova.
 Vizualizări articol: 2341 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Preşedintele Klaus Iohannis, rugat să ajute un tânăr din Republica Moldova5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Imam Bayaldi (rețeta lui Bacalbașa) Nu e gospodina in Dobrogea sau in tot intinsul sudic al Romaniei care sa nu stie sa gateasca imam baialdi, adica vinete umplute. Reteta nu-i nicideucm romaneasca, insa imprumutul e atat de vechi, incat de multa vreme am bagat-o in cartile nostre de... Citeşte