Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 iul 2015 - Anul XX, nr. 153 (5965)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Şantiere abandonate

Peste 800.000 de euro investiţi într-o şcoală nouă şi modernă din Rădăuţi, care stă în paragină

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În condiţiile în care unităţile de învăţământ din Rădăuţi înghesuie şi câte 40 de elevi  într-o clasă, iar şcolile au program în două schimburi, o investiţie de peste 800.000 de lei din municipiul menţionat este lăsată în paragină.

Este vorba despre o clădire nouă, modernă, cu parcări amenajate, cu spaţiu de joacă, căi de acces pentru persoanele cu handicap, termopane, toalete decente, construită în cartierul Obor al municipiului Rădăuţi.

Şcoala are zece săli de clasă, două săli de grădiniţă, sală de sport şi spaţii auxiliare, amplasate pe două niveluri, iar motivaţiile care au stat la baza construirii celei care ar fi trebuit să fie astăzi Şcoala Gimnazială Nr. 6 Rădăuţi au fost numărul mare de copii din zonă şi distanţa mare până la cea mai apropiată şcoală.

Deşi din momentul în care au fost demarate lucrările au trecut aproape nouă ani, iar şcoala este aproape finalizată, pe uşa unităţii a fost pus lacătul, iar clădirea se degradează pe zi ce trece.

Înconjurată de buruieni ce depăşesc înălţimea unui om, călcată de vandali care i-au spart geamurile şi i-au scrijelit pereţii, unitatea a fost lăsată de izbelişte, asta în vreme ce părinţii din zonă sunt obligaţi să-i ducă pe cei mici la şcoli din alte cartiere.

Clădirii i-ar mai trebui apă, gaz şi energie electrică pentru a putea fi dată în folosinţă, finisaje în interior,bănci, scaune sau dulapuri noi, însă bani pentru aceste facilităţi nu există. De fapt, bani nu sunt nici pentru plata lucrărilor ce au fost executate până acum.

 

Ministerul Dezvoltării Regionale – colacul de salvare al şcolii

Contractul pentru realizarea lucrărilor a fost semnat în decembrie 2006 cu firma  Conprin Dărmăneşti, termenul iniţial de finalizare fiind de 12 luni.

Lucrările au început, însă Ministerul Educaţiei a stopat alocarea banilor. În speranţa că banii de la Bucureşti vor veni până la urmă, constructorul a continuat lucrările, acestea costând aproape 3.700.000 de lei. Cum Inspectoratul Şcolar Suceava nu a putut plăti aceşti bani firmei din Dărmăneşti, aceasta din urmă a dat instituţia în judecată, având câştig de cauză.

„Deşi finanţarea de la bugetul de stat nu s-a realizat ritmic, constructorul a continuat lucrările şi a acţionat în instanţă Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava în perioada 2012 - 2014. În anul 2014, instanţa a stabilit prin hotărâre definitivă ca IŞJ Suceava să plătească  S.C. CONPRIN S.A. suma de 3.692.788 lei, reprezentând contravaloare preţ lucrări. Din această sumă au fost plătiţi 435.000 lei”, au explicat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Suceava.

Pentru că a pierdut procesul cu firma constructoare, IŞJ Suceava a fost executat silit, iar ca urmare, Ministerul Educaţiei nu poate direcţiona bani învăţământului sucevean, sectorul investiţii, din cauza datoriei pe care instituţia este obligată să o achite firmei de construcţii din Dărmăneşti.

Un colac de salvare pentru şcoala părăsită când era pe punctul de a fi dată în folosinţă ar fi. În luna aprilie 2015 a fost semnat un contract de preluare a datoriei de către Primăria municipiul Rădăuţi, în vederea achitării din fonduri alocate cu această destinaţie de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

 

Director de şcoală - „Mă doare sufletul când văd şcoala de acolo cum se degradează”

În vreme ce construcţia situată în cartierul Obor zace nefolosită, elevii altor unităţi de învăţământ din zonă învaţă în clase supraaglomerate.

Un exemplu în acest sens ar fi Colegiul Tehnic Rădăuţi, a cărui clădire a fost proiectată pentru 500 de elevi, dar în care învaţă zilnic 1.500 de elevi de liceu şi din clasele de învăţământ profesional. Gelu Ţugulea, managerul unităţii, a înaintat o adresă către Consiliul Local Rădăuţi, pentru a-i fi atribuită clădirea din Obor, însă a fost refuzat.

„Mă doare sufletul când văd şcoala de acolo cum se degradează. Nefiind pază, se mai joacă cei mici, se mai sparge un geam. O şcoală abandonată se degradează mai repede decât una folosită. Noi avem o nevoie stringentă de spaţiu. Sălile de acolo sunt adecvate desfăşurării cursurilor de la învăţământul profesional şi tocmai de aceea am cerut să ne atribuie acest spaţiu, dar fără succes însă, acolo fiind o situaţie de litigiu. Noi avem peste 50 de clase, cu 1.500 de elevi şi ne desfăşurăm greu activitatea în prezent”, a explicat directorul Colegiului Tehnic Rădăuţi, Gelu Ţugulea.

Clase aglomerate sunt şi la şcolile „Regina Elisabeta” şi „Mihai Eminescu” din Rădăuţi, cele mai apropiate unităţi de Şcoala Nr. 6, unde părinţii din cartierul Obor îşi duc copiii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 800.000 de euro investiţi într-o şcoală nouă şi modernă din Rădăuţi, care stă în paragină.
 Vizualizări articol: 3972 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Peste 800.000 de euro investiţi într-o şcoală nouă şi modernă din Rădăuţi, care stă în paragină5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei