Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 iul 2015 - Anul XX, nr. 153 (5965)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Echipe Mobile

Peste 50 de copii care au părinţi plecaţi în străinătate şi aproape o sută de copii cu dizabilităţi, consiliaţi gratuit la domiciliu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 50 de copii care au părinţi plecaţi în străinătate şi aproape o sută de copii cu dizabilităţi beneficiază gratuit, la domiciliu, de consiliere psihologică, şedinţe de logopedie sau kinetoterapie din partea specialiştilor celor trei echipe mobile de la Fălticeni, Siret şi Gura Humorului, înfiinţate în anul 2009, printr-un program PHARE, în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava. Fiecare echipă mobilă are în monitorizare, consiliere şi terapie copii care au domiciliul în Fălticeni, Gura Humorului, Siret, dar şi din localităţile limitrofe. Şefa serviciului Echipe Mobile din cadrul DGASPC Suceava, Brînduşa Sorina Bialy, ne-a spus că ar fi necesare şi alte echipe mobile, care să acopere şi alte zone ale judeţului, deoarece sunt încă mulţi copii cu dizabilităţi sau minori lăsaţi în grija bunicilor sau a altor rude, pentru că părinţii sunt plecaţi la muncă peste hotare, care nu beneficiază de serviciile unor specialişti. „Nu putem să ne ocupăm de toate cazurile. La început, în 2009, numărul cazurilor pe care echipele mobile le aveau în monitorizare era dublu. Pe parcurs, s-a făcut o reevaluare, pentru că orice terapie, ca să fie eficientă, trebuie să aibă o anumită frecvenţă. Având foarte multe cazuri şi specialişti puţini, nu puteam ajunge la toţi cu aceeaşi regularitate. Şedinţa de terapie este de aproximativ 45 de minute. Se face la două, trei săptămâni, în funcţie de nevoile beneficiarului”, ne-a spus Brînduşa Sorina Bialy.

 

Servicii în funcţie de nevoile copiilor

Cazurile mai grave sunt deferite Serviciului de urgenţe din cadrul DGASPC, care depune eforturi pentru păstrarea copiilor în familiile extinse, prin monitorizare, prin implicarea autorităţilor locale, identificarea de membri ai familiei extinse, care se pot ocupa de minori până la întoarcerea părinţilor. În cazurile în care se impune preluarea copiilor în regim de urgenţă, aceştia sunt ocrotiţi în familiile asistenţilor maternali profesionişti sau în case de tip familial şi centre de plasament. Brînduşa Sorina Bialy a mai completat că echipele mobile sunt formate din specialişti pregătiţi să identifice nevoile copiilor, să preîntâmpine şi să rezolve eventualele probleme ale acestora. Copiii „singuri acasă” beneficiază de consiliere psihologică, la fel ca şi persoanele care îi îngrijesc pe minori, „în vederea creării unei mai bune relaţii între copil şi adult, a creşterii nivelului de înţelegere şi a asigurării unui mediu familial propice unei creşteri şi dezvoltări normale”. Starea copiilor este monitorizată în permanenţă prin vizite ale specialiştilor din echipele mobile la domiciliul beneficiarilor.Majoritatea copiilor care se află în atenţia echipelor mobile sunt la vârsta când au nevoie acută de grija şi dragostea mamei, de fermitatea şi sentimentul de securitate oferite de tată. Absenţa părinţilor atunci când copiii au cea mai mare nevoie de aceştia poate conduce la îndepărtare, afectarea concentrării şi atenţiei, la închiderea în sine a copilului, la abandon şcolar şi la adoptarea unui comportament delicvent.

 

De patru ani, alături de Claudiu, condamnat în scaun cu rotile

Adolescentul Claudiu Ungureanu, născut pe 16 august 1997, suferă de paralizie cerebrală - diplegie spastică, retard neuropsihomotor şi beneficiază de patru ani de serviciile echipei mobile de la Siret. În ultimii ani, Claudiu a suferit mai multe intervenţii chirurgicale – alungire de tendoane şi a făcut sute de ore de recuperare. Toate aceste eforturi au făcut ca boala lui Claudiu să nu se agraveze, însă nu au reuşit să îl facă să se ţină măcar pe picioare, fără să fie sprijinit, sau să facă primii paşi singur. În acest caz, este foarte important că familia îi este mereu alături. Părinţii, Cristina şi Constantin Ungureanu, au spus că marele regret pe care îl au este că nu au început cu mai mulţi ani în urmă să facă terapie de recuperare, să încerce şi alte intervenţii chirurgicale, care să-i dea o şansă lui Claudiu. Mama lui Claudiu, Cristina Ungureanu, ne-a povestit că întâlnirea cu echipa mobilă a fost una fericită pentru întreaga familie. „A fost o schimbare în bine pentru Claudiu, care s-a ataşat mult de specialiştii în logopedie, kinetoterapie care veneau la noi acasă şi se ocupau de el, dar a fost o schimbare în bine şi pentru noi, pentru că, datorită echipei mobile ne-am mutat în Siret, soţul şi-a găsit de lucru aici şi toate au mers într-un mod pozitiv”, a completat mama lui Claudiu, care este speriată însă de faptul că în curând Claudiu va împlini 18 ani şi nu va mai putea beneficia de aceste ședințe gratuite. Va fi foarte greu pentru familie, care va trebui să facă un efort financiar deosebit să-l ducă pe Claudiu la terapie într-un centru de recuperare cu plată.

 

Aceptaţi de Miruna, diagnosticată cu tetraplegie spastică şi paralizie cerebrală

Printre beneficiarii echipei mobile de la Fălticeni se numără şi Miruna Chirilă, din comuna Bogdăneşti, diagnosticată cu tetraplegie spastică şi paralizie cerebrală. Miruna nu vorbeşte, nu merge, nu stă nici măcar în şezut. Îşi mişcă doar o mânuţă. Pentru ea nu există un tratament sau intervenţie chirurgicală care să-i poată îmbunătăţi starea. Mama ei, Laura Chirilă, ne-a explicat că nici chiar un transplant de celule stem n-ar ajuta-o acum, “pentru că s-au adunat în timp foarte multe probleme, pe care nimeni nu i le mai poate rezolva”. Femeia ne-a povestit că fiica ei este foarte sensibilă şi reacţionează în mod diferit când cineva vine în vizită sau o atinge. „Pe fetele din echipa mobilă le-a acceptat din prima clipă. Miruna nu poate comunica ca un copil normal, dar cu toate acestea este foarte selectivă şi nu acceptă pe oricine în preajma ei. Specialiştii din echipa mobilă o făceau să se bucure, o atingeau, îi vorbeau şi aceasta era mereu fericită. Pe mine, personal, aceşti oameni m-au ajutat enorm. Nimeni nu se gândeşte la părintele unui copil cu dizabilităţi, însă echipa mobilă s-a gândit. Pot să spun că sunt prietenii mei cu care mă sfătuiesc mereu, cărora le spun trăirile mele. Eu ştiu că Miruna nu mai are şanse să se facă om normal, dar faptul că sunt nişte oameni care ne sprijină, ne înţeleg suferinţa, a mea, ca părinte, a copilului, înseamnă enorm. Părinţii copiilor cu dizabilităţi au nevoie de consiliere psihologică, au nevoie de cineva care la orice oră le poate da un sfat bun şi asta fac cei din echipa mobilă. Păcat că nu toţi copiii cu dizabilităţi şi nici părinţii lor nu au norocul să aibă oameni de acest gen în jurul lor. Sper că şi după ce Miruna împlineşte 18 ani să mai avem parte de câte o vizită, chiar dacă este mai rară, din partea echipei mobile”, s-a destăinuit femeia din Bogdăneşti, care face mari sacrificii să o ţină în viaţă pe Miruna.

 

De cinci ani, „în mâinile” echipei mobile Gura Humorului

Matei Lucan, din Vama, în vârstă de nouă ani şi jumătate, beneficiază de serviciile gratuite la domiciliu oferite de echipa mobilă Gura Humorului încă de acum 5 ani. Matei a fost diagnosticat cu parapareză spastică şi retard uşor. Cam la două săptămâni, logopedul şi kinetoterapeutul ajung la Matei, pentru şedinţele de recuperare, şi asta-i face foarte bine minorului. „Se înţelege foarte bine cu domnii din echipa mobilă, colaborează cu ei. Pentru noi este un mare sprijin, pentru că, altfel, ar trebuie să plătim din buzunar aceste şedinţe de recuperare şi ar trebui să facem naveta într-un oraş unde există astfel de centre. Nici nu aş putea concepe să ieşim din acest program, mai ales că la Matei se văd progrese”, ne-a spus Alina Lucan, mama băiatului bolnav.

 

Pe ei cine-i ajută?

Pentru că în zona Dornelor nu există o echipă mobilă, mulţi copii, unii dintre ei ajunşi astăzi la maturitate, nu au beneficiat de nici o oră de kinetoterapie, consiliere psihologică sau logopedie. Este cazul Biancăi Caba, în vârstă de 22 de ani, din Broşteni, diagnosticată cu tetrapareză spastică. Gabi Caba, mama tinerei, ne-a spus că i-ar fi fost de mare ajutor un sprijin din partea unor specialişti care să vină acasă la ea şi să se ocupe de Bianca, măcar până 18 ani. „Eu m-am mirat foarte tare că alţi copii bolnavi şi părinţii lor au fost ajutaţi de psihologi, kinetoterapeuţi fără să dea nici un ban. Noi am fost îndrumaţi să mergem pentru terapie la Gura Humorului, dar Bianca este imobilizată într-un scaun cu rotile, nu vorbeşte, este dependentă de mine şi este foarte greu să ne deplasăm aşa departe. Este şi costisitor. Ea este cea mai mică din cei şapte copii, ceilalţi fiind toţi sănătoşi. Medicii mi-au spus când am născut-o că ar fi tot efectele exploziei de la Cernobîl”, ne-a povestit Gabi Caba. Ea a completat că sunt mulţi copii şi în zona de munte cu probleme de sănătate, cărora le-ar prinde foarte bine o echipă mobilă care să-i vadă măcar o dată pe lună. „Şi părinţii lor au nevoie de ajutor. Când te confrunţi cu o situaţie limită, nu ai pe cine întreba cum să faci să depăşeşti momentul. Poate o să se gândească cineva şi la noi”, a concluzionat femeia. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava are în evidenţă, la nivelul judeţului, 19.023 de persoane adulte încadrate într-o categorie de persoane cu handicap, din care 8.058 cu handicap grav, 10.091 cu handicap accentuat, 820 cu handicap mediu şi 54 cu handicap uşor şi circa două mii de copii cu handicap.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 50 de copii care au părinţi plecaţi în străinătate şi aproape o sută de copii cu dizabilităţi, consiliaţi gratuit la domiciliu.
 Vizualizări articol: 1962 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Peste 50 de copii care au părinţi plecaţi în străinătate şi aproape o sută de copii cu dizabilităţi, consiliaţi gratuit la domiciliu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei