Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 iul 2015 - Anul XX, nr. 153 (5965)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Prevenire

Campanie a poliţiei împotriva escrocilor care abordează bătrâni singuri pentru a-i prăda

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poliţiştii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Suceava au demarat, din 26 iunie, campania de informare „Siguranţa depinde de tine!", care îşi propune responsabilizarea şi creşterea gradului de informare a grupurilor vulnerabile în faţa escrocilor care umblă din poartă în poartă în căutarea de victime de la care să fure bani sau alte bunuri de valoare. Grupurile vulnerabile la aceste infracţiuni sunt bătrânii care locuiesc singuri, cu atât mai mult cei din zone izolate.  Această campanie a fost demarată în condiţiile în care în ultimele luni de zile s-au înregistrat numeroase fapte de furt comise de indivizii care abordează bătrânii sub diferite pretexte, le intră în case, văd unde îşi ţin economiile, iar apoi îi duc în eroare şi le fură toţi banii.

Subcomisarul Ionuţ Epureanu, coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, a declarat că în ultima săptămână poliţiştii au distribuit peste 5.000 de materiale preventive (scrisori de informare, afişe, pliante, flayere etc) şi s-au purtat discuţii de consiliere cu 800 de suceveni, majoritatea vârstnici.

Subcomisarul Ionuţ Epureanu a declarat:

„Cel mai important rezultat este că după această săptămână intensă de activităţi preventive nu s-a înregistrat la nivelul judeţului Suceava nici o infracţiune de furt având ca mod de operare înşelarea victimelor şi pătrunderea în case, anexe sau curţi sub diverse pretexte. În perioada care va urma, având în vedere analizele realizate şi din care rezultă faptul că majoritatea infracţiunilor de acest gen se produc în mediul rural, poliţiştii din cadrul posturilor de poliţie vor identifica toate persoanele vârstnice sau cele care locuiesc în case izolate, pentru a le consilia”.

Pentru a putea intra în contact cu cât mai multe persoane, poliţiştii au participat în ultima săptămână la manifestări culturale şi religioase cu public numeros, în localităţile Şcheia, Stroieşti, Ciprian Porumbescu, Păltinoasa, Vama, Pojorâta, Iacobeni, Ciocăneşti, Mihoveni, Mitocu Dragomirnei şi Dărmăneşti.

 

Cum au fost lăsaţi doi bătrâni din Udeşti fără 10.000 de lei

În cadrul activităţilor preventive a fost prezentat şi recentul caz al unui bătrân de 87 de ani, din comuna Udeşti, care a căzut victimă infractorilor, fiindu-i sustrasă dintr-o bucătărie de vară suma de 10.000 de lei. În timp ce bărbatul se afla în câmp la cosit, soţia sa se afla la domiciliu, iar două persoane necunoscute i-au solicitat să le vândă cupoane de călătorie.

Crezând că face o afacere rentabilă, bătrâna le-a vândut celor doi 20 tichete de călătorie pentru suma de 100 de lei, după care s-a deplasat în bucătăria de vară şi a pus banii într-o cutie de plastic în care mai avea suma de 10.000 de lei. Ulterior, a ieşit afară, lăsând cutia pe pat, întrucât una dintre persoanele necunoscute care a rămas în curte i-a cerut o sârmă. S-a deplasat  în spatele curţii, i-a dat o sârmă acelei persoane, timp în care al doilea individ a furat cutia în care se aflau aproximativ 10.000 de lei.

 

Modurile de operare clasice ale infractorilor care fură de la vârstnici:

1.Mai întâi, bat la porțile cetățenilor sub diverse pretexte:

-sunt vânzători ambulanți și oferă diverse bunuri spre vânzare (pături, articole de îmbrăcăminte etc.);

-solicită achiziționarea unor produse obținute în gospodăria proprie, în baza unor anunțuri existente la poarta sătenilor (ex.: vânzare băuturi alcoolice, lapte, brânzeturi etc.);

-pretind că sunt reprezentanți ai unor instituții publice și oferă diverse informații, ajutoare pentru bătrâni;

-solicită schimbarea unei bancnote de valoare mare în bancnote cu  valoare mai mică;

2. Observă unde își ține banii victima – corp de clădire, camera, locul în cameră, etc);

3. Distrag atenția victimei și dacă reușesc, sustrag în acel moment banii.De obicei, infractorii lucrează în grup – în timp ce unul dintre ei discută cu victima, celălalt comite furtul. În alte situații, victima este trimisă să aducă diverse bunuri din curte sau casă, furtul fiind săvârșit în acele momente.

4. Dacă nu reușesc să comită furtul în acel moment, hoții se întorc pe timp de zi sau de noapte în încercarea de a-și finaliza acțiunea infracțională.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Campanie a poliţiei împotriva escrocilor care abordează bătrâni singuri pentru a-i prăda.
 Vizualizări articol: 1650 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Campanie a poliţiei împotriva escrocilor care abordează bătrâni singuri pentru a-i prăda0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei