Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 iul 2015 - Anul XX, nr. 151 (5963)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Caravana „Preţ corect la gaze” a poposit la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Caravana „Preţ corect la gaze” a poposit miercuri seara la Suceava, la eveniment participând peste 30 de reprezentanţi ai unor companii şi instituţii publice interesaţi de modul în care pot să-şi scadă costurile pentru consumul de gaze naturale. Discuţiile au avut loc la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, organizator fiind Dumitru Chisăliţă, expert tehnic extrajudiciar şi consultant în domeniul petrol şi gaze. Printre principalii parteneri ai evenimentului s-au numărat Vargan & Vargan – Societate civilă de avocaţi, GEGS, Energy Policy Group şi Asociaţia Română pentru Protecţia Consumatorului de Energie.

Organizatorul evenimentului, Dumitru Chisăliţă, a ţinut să remarce faptul că întâlnirea de la Suceava a avut loc chiar în ziua în care prețul gazelor naturale a fost majorat pentru consumatorii de pe piața reglementată. În cadrul discuţiilor de la CCI Suceava, Dumitru Chisăliţă a evidenţiat în mod special avantajele pe care un client le are pe piaţa liberă şi care sunt dezavantajele de pe piaţa reglementată. „Doar piața liberă poate stabili prețul corect pentru gazele naturale, dar numai în situația în care clientul are cunoștințele necesare, este bine și corect informat şi nu este supus presiunilor din partea furnizorilor”, a subliniat Dumitru Chisăliţă.

El a explicat că piaţa de gaze reglementată este caracterizată de punerea semnului egal între toți clienții, acceptarea necondiționată a clauzelor comerciale, respectiv prețul, modalitatea de plată şi garanțiile, dar şi de faptul că prețul se stabilește pe baza costurilor, indiferent dacă sunt justificate, dacă sunt suportabile, fără a beneficia de reduceri dacă plăţile se fac anticipat sau dacă se consumă constant. Dumitru Chisăliţă a evidenţiat faptul că pe piaţa reglementată, în mod natural, prețul este superior prețului pieței libere.

 

Preţurile la gaze pe piaţa liberă au crescut de mai puţine ori decât pe piaţa reglementată

În comparaţie, el a arătat că pe piaţa concurenţială a gazelor fiecare client îşi poate personaliza oferta şi poate să încerce să negocieze tot ceea ce ţine de viitorul contract.

„În piața reglementată instituții ale statului se <preocupă> de binele consumatorului, dar cu pumnul în gura acestuia”, a remarcat organizatorul caravanei „Preţ corect la gaze”. Chisăliţă a mai declarat că principalele moduri prin care consumatorii pot să-şi scadă costurile ţin în principal de felul în care îşi negociază contractul, dar şi de urmărirea acestuia pe perioada derulării lui. „Clienții non-casnici care au inițiat negocieri cu furnizorii de gaze naturale au avut în vedere negocierea prețului. Furnizorii care au definit profilul clientului au reacționat rapid și au făcut oferta de gaze la preț <atractiv>, profitând de naivitatea clienților în interpretarea clauzelor contractului pus la dispoziție de furnizor. Astfel, clienţilor li s-au întins o serie de capcane, aducând costurile specifice cu gazele naturale peste prețul pe care clienții l-au îmbrățișat rapid. Din acest motiv trebuie o atenţie deosebită în momentul în care negociază contractele”, a spus Dumitru Chisăliţă. El a ţinut să mai precizeze că în ultimii 15 ani, pe piaţa liberă preţul la gaze a crescut de 14 ori, în timp ce pe piaţa reglementată au existat 18 creşteri de preţ. De asemenea, Chisăliţă a precizat că în ultimele şase luni, preţurile la gaze pe piaţa liberă au scăzut cu 30% pentru cei care şi-au negociat contractele. El a ţinut să dea câteva exemple ale unor firme pentru care a acordat consultanţă în negocierea contractelor pentru gaze naturale: o fabrică de sticlă a reuşit ca pentru anul 2015 să facă o economie de 95.000 de euro, un hotel – 27.000 de euro, un liceu – 9.000 de euro, iar o grădiniţă a economisit 1.100 de euro.

Trebuie spus că la finalul evenimentului, participanţii din judeţul Suceava au apreciat modul în care au avut loc discuţiile şi informaţiile obţinute pe această temă, solicitând organizarea unui eveniment similar în toamna acestui an. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Caravana „Preţ corect la gaze” a poposit la Suceava.
 Vizualizări articol: 1693 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Caravana „Preţ corect la gaze” a poposit la Suceava1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Dulceață de coarne (rețetă dintr-un caiet vechi) Nu sunt curioasă din fire. Cel puţin, nu într-atât de curioasă, încât să-mi bag nasul prin oalele tuturor. (Nu de alta, dar mai am nevoie de el!) Însă aşa de tare mirosea a dulceaţă pe holul blocului în care... Citeşte