Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 iul 2015 - Anul XX, nr. 150 (5962)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Administraţie publică

Abonaţii Termica au în continuare apă caldă. Primăria Suceava va plăti pierderile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii ale căror locuinţe sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare vor beneficia în continuare de apă caldă, chiar dacă operatorul de transport şi distribuţie a agentului termic, SC Termica SA, este de marţi oficial în faliment. Consiliul Local Suceava, convocat de primarul Ion Lungu în şedinţă de îndată ieri după-amiază, a votat cu 15 voturi ”pentru” şi două abţineri prelungirea termenului de prestare a furnizării serviciului public de transport şi distribuţie de către Termica SA cu încă 90 de zile, precum şi plata pierderilor generate de furnizare în acest interval.

Proiectul de hotărâre a fost iniţiat de primar, după discuţia pe care a avut-o cu adunarea creditorilor de la Termica, marţi, după ce Tribunalul Suceava a declarat falimentul societăţii de termoficare.

La începerea dezbaterilor în Consiliul Local, Lungu a argumentat că asigurarea apei calde în oraş pentru perioada de vară este o problemă de interes public şi singurul operator de pe piaţă la această oră este Termica. Falimentul atrage după sine pierderea licenţei de operare, astfel încât pentru ca Termica să mai poată presta încă 90 de zile, cât i-ar permite legea, ar trebui să solicite prelungirea licenţei. Condiţia pusă pentru aceasta a fost ca municipalitatea să acopere pierderile generate de transportul şi distribuţia energiei termice în aceste trei luni.

 

Suma totală pe care va trebui să o achite primăria pentru pierderi este de câteva miliarde de lei vechi

Primarul Lungu a afirmat că suma care ar fi de plată nu este foarte mare, având în vedere că într-o lună de vară Termica facturează 5-7 miliarde de lei vechi. La pierderi estimate între 38 şi 40%, ar fi vorba de câteva miliarde de lei vechi per total. ”Nu pot să vină cu pierderi mai mari decât factura”, a afirmat primarul Ion Lungu.

Consilierii au votat şi un amendament propus de consilierul Eugen Girigan, care a solicitat ca în contract să se precizeze că municipalitatea va plăti la Termica ”pierderile reale generate de prestarea serviciului”, în baza unor documente justificative a căror corectitudine va fi verificată de specialiştii Primăriei Suceava. Viceprimarul Ovidiu Doroftei şi consilierul Daniel Prorociuc s-au abţinut de la vot.

Alte probleme ridicate de consilieri au fost în legătură cu ”generozitatea bugetului local”, de a da două, trei miliarde de lei vechi lunar, timp de trei luni, ”când pentru altele suntem foarte zgârciţi”- Vasile Monacu, şi cu anularea licitaţiei pentru desemnarea unui nou operator de transport-distribuţie, deşi existau toate premisele pentru a se finaliza cu succes - Viorel Seredenciuc. Vasile Mocanu şi-a exprimat preocuparea şi pentru revizia sistemului de termoficare, pe care Termica o făcea uzual în luna august, iar acum nu se ştie cine se va ocupa de acest lucru şi cum se va asigura pregătirea pentru sezonul rece.

Primarul Ion Lungu a declarat că este încrezător că până la jumătatea lunii august municipiul Suceava va avea un nou operator de transport şi distribuţie energie termică, iar acesta va face tot ceea ce trebuie pentru ca din toamnă foştii abonaţi ai Termica să nu se trezească în neplăcuta situaţie de a nu avea apă caldă şi căldură. De asemenea, Lungu a precizat că în această vară apa caldă nu va mai fi sistată în oraş decât punctual şi pe durată scurtă, acolo unde se fac modernizări de puncte termice. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Abonaţii Termica au în continuare apă caldă. Primăria Suceava va plăti pierderile.
 Vizualizări articol: 2371 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Abonaţii Termica au în continuare apă caldă. Primăria Suceava va plăti pierderile1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 2 iul 2015, 11:13:06
Noul operator care va fi desemnat va aduce bani de acasa sa plateasca pierderile ?
2.   Problema de sistem trimis de
( 2 iul 2015, 11:42:17
"Consilierii au votat şi un amendament propus de consilierul Eugen Girigan, care a solicitat ca în contract să se precizeze că municipalitatea va plăti la Termica ”pierderile reale generate de prestarea serviciului”, în baza unor documente justificative a căror corectitudine va fi verificată de specialiştii Primăriei Suceava". Totusi care specialisti ai primariei si ce corectitudine sa verifice ei?! Edilul a fost si ramine cel mai mare "specialist" in distrugerea Termicii si a intregului sistem de termoficare din Suceava. Greselile mari privind distrugerea Termica si a sistemului de termoficare din Suceava le-au facut primaria in frunte cu primarul, consilierii locali, AGA, Comitetele directoare de la Termica, marii directori generali si consilierii lor, directori de marketing, economici si de termoficare de la Termica, cu totii avand centrale de apartament in vilele luxoase, marete realizari de pe urma salariilor mari si care ne mai tineau si lectii cu privire la termoficarea centralizata a Sucevei... Domnule VOINEA, noul operator deja a luat legatura cu banci de prestigiu pentru a se imprumuta sa poata plati pierderile, este un operator foarte constient, ales pe spranceana!
3.   Problema de sistem trimis de
( 2 iul 2015, 11:44:11
Pentru functionarea sistemului de termoficare din Suceava, in momentul de fata sunt absolut necesare urmatoarele instalatii energetice foarte scumpe din patrimoniul Termica: 1. Conductele de termoficare magistrale tur-retur din incinta Termica si dintre Termica si AMBRO (CT2). 2. Statiile de pompare in componenta carora intra mai multe electropompe de mare debit si presiune, inclusiv partea de constructii, vane, supape de siguranta, clapeti, zavor hidraulic, separator de namol, instalatiile electrice si de automatizare respective cu un sistem electric complex de alimentare din diferite puncte ale Termica, ce implica aparataj si transformatoare de mare putere 110/6 KV , cu mai multe celule de inalta si medie tensiune, gospodaria de cabluri aferenta, etc... 3. Instalatiile de adaos in termoficare formate din mai multe electropompe si rezervoare. 4. Instalatiile de dedurizare a apei. 4. Conducta racord de apa bruta dintre Termica si CT2. 5. Personal specializat de la Termica pentru deservirea si mentenanta instalatiilor de mai sus ( operatori de termoficare, electricieni, etc...). Grija mare a edilului sucevean trebuia sa fie aceea ca Termica sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si sa nu intre in faliment, deoarece acum prin infiintarea unei noi societati, TRANSAGENT, THERMONET sau  EVOLIA ENERGIE IASI care nu au si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile foarte scumpe necesare transportului energiei termice, enumerate mai sus, problemele se complica si mai mult. Oare de ce dorinta mare a edilului sucevean a fost tot timpul falimentarea societatii Termica?
4.   Problema de sistem trimis de
( 2 iul 2015, 11:45:44
Ce putem intelege daca avem in vedere un alt articol din presa locala a Sucevei precum ca „Stafia Termica ne bantuie, ne pune piedici si cere bani in continuare de la suceveni”, cand suma totala calculata ca prejudiciu adus societatii Termica de catre primaria Suceava a fost stabilita la 93.3 milioane de lei si in legatura cu care justitia urmeaza sa se pronunte?!
La Termica este o problema de sistem, a sistemului de termoficare distrus de edilul Sucevei. Salariatii care au asigurat atatia ani utilitatile vitale in municipiu trebuiau sa beneficieze de salarii compensatorii si de ordonanta de guvern la disponibilizare. Seria trecuta de disponibilizati nu au primit ajutorul primarului asa cum li s-a promis inainte de disponibilizare de catre edil, salariatii fiind nevoiti sa-si ceara drepturile prin mitinguri de protest, demersuri scrise si delegatii la prefectura, ministerele implicate si guvern. Intr-un tarziu, cu chiu cu vai, problema s-a rezolvat la guvern in sensul ca salariatii si-au primit drepturile legale, insa si-au pierdut increderea in edil, care a promis si apoi a uitat de promisiune, obiectivul sau fiind falimentarea Termica.
5.   Problema de sistem trimis de
( 2 iul 2015, 11:47:07
Faptuitorii anuntatului faliment de la Termica n-au scrupule... La ce ne putem astepta cand un responsabil al termoficarii centralizate de la Termica, pe cale de a intra in faliment, agreat de edil, debransat, cu centrala de apartament, la auzul unei întrebări de genul dacă mai are locuinţa racordată la reţeaua centralizată de furnizare a agentului termic, a transmis sucevenilor un răspuns plin de înţelesuri pentru cei care mai sperau ca Termica va supravieţui: “Da’ ce vă f…e grija?!”. Acesta, specialist in frigotehnica, a avut si are un post caldut la distributia agentului termic in Suceava, dar i-a convenit sa se incalzeasca mai bine si mai ieftin cu centrala de apartament si acum umbla pentru a ocupa un loc la fel de caldut la firma noua Transagent, chiar daca locuitorii Sucevei racordati la sistemul de termoficare centralizata vor fi incurcati din nou. Acest domn nu are curajul sa se rebranseze. Pacat ca astfel de oameni au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Din gresala in gresala astfel de oameni au strans si mai strang averi mari iar populatia este tracasata zilnic datorita deserviciilor aduse de ei, primarie si consilieri locali, deservicii care au condus la mari probleme in sistemul de termoficare din Suceava care a inceput sa fie distrus si vandalizat.
6.   Problema de sistem trimis de
( 2 iul 2015, 11:48:14
Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la eficientizarea sistemului de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung ale primariei si ale celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani si-au spus cuvantul. Pacat ca noua centrala Bioenergy, unde au fost incurcati sa investeasca cei de la Adrem – "bijuteria " edilului, nu are autonomia necesara si instalatiile de transport a energiei termice, ca de produs la gard e usor, ea fiind amenintata sa ramana fara consumatori de energie termica, ci doar ca un minuscul producator de energie electrica fara cogenerare, pe lemne carate din 4 judete, cu distrugerea padurilor si drumurilor nationale si incurcarea circulatiei rutiere. Termica a avut personal foarte competent, dar acolo a condus/consiliat un grup care nu dadeau nici un raport anual asa cum fac firmele cu capital public din tarile civilizate, care au fost interesati doar de propriile averi si rezultatele s-au vazut: incalzirea orasului, problema vitala a locuitorilor Sucevei nu este rezolvata si este aproape zilnic subiect de discutie si pe rolul instantelor de judecata.
7.   Problema de sistem trimis de
( 2 iul 2015, 11:49:42
Nu stim ce intelege edilul Sucevei prin rezolvarea problemei termoficarii, mai ales atunci cand directorul centralei producatoare Bioenergy , Vasile Ilie, doctor in energetica, se abtine de la astfel de comentarii. Primaria a creat mari probleme in sistemul de termoficare centralizata, datorita carui fapt multi locuitori au fost nevoiti sa-si monteze centrale de apartament. Aceste probleme nu se pot rezolva prin articole de ziar si populism ieftin. Pacat de distrugerea societatii Termica, a intregului sistem de termoficare din Suceava si a descurajarii consumatorilor, datorita unor greseli din partea primariei si a celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Cel mai bine ar fi ca primaria sa faciliteze locuitorilor racordati la termoficarea centralizata montarea unei centrale de apartament si sa nu-i mai oboseasca din doua in doua zile cu problemele pe care diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava de zece ani incoace nu reusesc sa le rezolve, cu toate ca termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential are mari avantaje tehnico – economice. Termoficarea trebuia/trebuie facuta la fel ca si electrificarea: cu contorizare individuala si contract individual intr-un sistem concurential.
8.   Problema de sistem trimis de
( 2 iul 2015, 11:50:39
Concesionarea serviciului centralizat de apa calda si caldura in Suceava se complica si mai mult datorita incurcaturilor create de primarie cu terenul, instalatiile si utilitatile necesare si pentru noua centrala Bioenergy din incinta Termica, deoarece inafara de Termica, nimeni, nici Transagent, nici Thermonet, nici Evolia Energie Iasi, nici Bioenergy si nici alt competitor nu au si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile complexe de transport a energiei termice, statia de 110 KV, sa preia personal autorizat pentru astfel de instalatii, etc...de la Termica. Practic, inafara de Termica nimeni nu mai putea obtine licenta pentru transportul energiei termice, ca nu detin respectivele instalatii de transport, ca nu au cu ce face transportul energiei termice. Dupa mult doritul faliment al Termicii de catre unii, valoarea de piata a instalatiilor complexe de transport a energiei termice amintite va creste si mai mult, falimentara Termica, daca va fi exclusa din competitie, isi va vinde pielea scump, in sensul ca va cere un pret foarte mare pe aceste instalatii iar primaria va fi obligata sa le cumpere, in final avand de pierdut toti locuitorii Sucevei.
9.   Problema de sistem trimis de
( 2 iul 2015, 11:51:48
Nu numai ca primaria Suceava detine fara temei cele 155,45 hectare de teren de la Termica, incusiv terenurile de sub cladiri, dupa cum afirma administratorii judiciari de la Termica, dar primaria a si vandut deja din aceasta suprafata aproximativ 6 hectare, la un pret mult subevaluat, „cu dedicatie” firmei private Adrem Invest care a construit in curtea Termica pe acel teren actuala centrala Bioenergy, „bijuteria” edilului, firma Adrem Invest trezindu-se cu toate facilitatile ca picate din cer: racord la statia electrica de inalta tensiune, racord la conductele magistralele de termoficare, racord la conducta magistrala de gaz metan, cai de acces, racord de apa potabila, apa dedurizata, apa pentru stins incendiu, canalizare, cale ferata, drum de acces, etc... De ce nu a dorit aceasta firma privata sa cumpere alt teren in apropiere, decat cel din incinta Termica? Raspunsul este foarte simplu: pentru a beneficia pe gratis de facilitatile de mai sus, pentru a detine monopolul si a se distruge cu buna stiinta un obiectiv strategic foarte important cu OAMENI DE O INALTA COMPETENTA PROFESIONALA SI MORALA de la Termica, unii dintre ei DOCTORI IN ENERGETICA, toate acestea cu concursul primariei, a consiliului local si a celor din conducera Termica. Acesta da tun imobiliar, in timp ce sistemul de termoficare al Sucevei este intr-o situatie incerta si locuitorii racordati la sistemul centralizat, dar si ceilalti locuitori ai Sucevei tot mai ingrijorati si indignati.
10.   Problema de sistem trimis de
( 2 iul 2015, 11:53:20
Sistemul de termoficare din Suceava a ajuns intr-o situatie foarte grava si pare sa fie distrus/dezorganizat cu buna stiinta . Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si la Bioenergy in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, repet, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, nu incredintari sau negocieri directe, are mari avantaje tehnico – economice.
11.   Obs. trimis de
( 2 iul 2015, 12:06:21
Cum verifica "mari specialisti" ai primariei corectitudinea cantitatii de agent termic pierduta?? Ca sa inteleaga toata lumea aceste pierderi se calculeaza prin diferenta dintre cantitatea afisata pe "apometrul" de la iesirea din centala si suma citirilor afisate pe apometrele amplasate la fiecare bloc. Acum doi ani pierderile erau de 80 mc/ora iarna si 30 mc/ora vara.Adica se pierd 80.000 litri pe ora....."Specialistii" primariei nu au cum sa conteste corectitudinea aparatelor acestea fiind metrologate. Mai bine s-ar gandi specialistii si consilierii care vor ''pierderi reale'' sa repare retelele, in caz contrar viitorul operator va solicita si el plata pierderilor.
12.   Pt. d-l Horia Simion care a comentat pe Facebook trimis de
( 2 iul 2015, 12:06:56
"Horia Simion · I.P.IASI
Intrebare:tinand cont ca retelele de distributie a agentului termic sunt ale primariei si pierderile in retele sunt de 35-40%, CINE va plati aceste pierderi cind distibutia va fi preluata de un alt operator?"- Domnule Horia Simion, aceste pierderi vor fi platite pana la urma cu varf si indesat tot de intreaga populatie a Sucevei ca si pana acum, datorita greselilor mari din partea primariei. Cu un asemenea sistem de termoficare pe care l-a avut Suceava caldura si apa calda nu trebuiau sa fie o problema foarte costisitoare pentru locuitori care de nevoie si-au pus centrale de apartament, pentru a scapa de stresul continuu instituit de asazisii responsabili ai termoficarii centralizate din Suceava
13.   Intrebare a la grec! trimis de
( 2 iul 2015, 13:05:08
Haida-ha, haida-ha, Horica, sigur racordatii or sa plateasca ce nu se pierde, suplimentul de 40%- 50% e pentru cei cu centrale.
13.1  RE: Intrebare a la grec! trimis de
( 2 iul 2015, 15:18:18
Urmariti-l pe Doroftei ca viitor primar, asta nu pune botu` la borfasii astia. Oare ce culoare are? NU CONTEAZA, SA FACA CEVA PENTRU ORAS SI CU LOGICA, INTREBAND IN PRIMUL RAND SUCEVENII!
14.   Problema de sistem trimis de
( 2 iul 2015, 17:26:12
Prin falimentarea Termicii si distrugerea sistemului de termoficare din Suceava, primaria nu a stiut si nici nu stie ce-a pierdut....! Cu regret, putem spune ca aceste probleme au depasit cu mult competenta edilului si a consilierilor locali. Greselile mari privind distrugerea Termica si a sistemului de termoficare din Suceava le-au facut primaria in frunte cu primarul, consilierii locali, AGA, Comitetele directoare de la Termica, marii directori generali si consilierii lor, directori de marketing, economici si de termoficare de la Termica, cu totii avand centrale de apartament in vilele luxoase, marete realizari de pe urma salariilor mari si care ne mai tineau si lectii cu privire la termoficarea centralizata a Sucevei....
15.   Gata trimis de
( 2 iul 2015, 19:20:03
Mai DORULET,

Nu am rabdarea si curiozitatea sa citesc tot ce ai scris, dar nu ai auzit ca vremea postacilor a apus?
15.1  RE: Gata trimis de
( 2 iul 2015, 19:54:42
Nu ILINCA, vremea postacilor nu a trecut. Sper ca a trecut vremea lui Copy&Paste. Cred ca DORULET=PONTA. A reusit sa plictiseasca pe multi, obtinand exact opusul la ce voia sa faca, adica sa atraga atentia asupra cazului Termica. Unii nu au limite.
16.   Gata, pentru ILINCA si THEPUCKISH trimis de
( 2 iul 2015, 20:54:47
ILINCA, daca nu ai rabdare si nu poti citi, doar priveste impreuna cu THEPUCKISH sau cauta ceva telenovele usurele!happy
16.1  RE: Gata, pentru ILINCA si THEPUCKISH trimis de
( 3 iul 2015, 10:50:40
DORULET nu am spus ca nu ai dreptate. Incearca doar sa-ti rezolvi felul in care ne comunici problemele astea. Personal dau pe "derulare rapida" cand iti vad textele pentru ca deja le-am citit de vreo doua ori. Se pare ca si altii fac asta.
16.2  RE: Gata, pentru ILINCA si THEPUCKISH trimis de
( 3 iul 2015, 14:23:29
Poate ar trebui sa intelegeti ca daca nu va intereseaza ceva sa nu cititi, dar nu stiu de ce va deranjeaza atat de mult si insistati atat de mult cu aceasta problema. Sunteti in cauza cumva?! Personal puteti da pe orice fel de derulare, domnule THEPUCKISH, ca nu va baga nimeni comentariile cu forta si nici pe dvs. nu va baga in seama. Macar daca aveati ceva de comentat in legatura cu repetatele articole privind situatia jalnica a termoficarii orasului nostru...Cam ce v-ar placea sa se scrie in comentarii?
17.   Ooooooooooooooo trimis de
( 2 iul 2015, 20:54:52
Stiati ca si stranepotii nostri vor plati datoriile facute de acest primar ?
Stiati ca premarul nostru e sarac ? [A trecut averea pe copii]
Stiati ca desi primaru si gasca lui a furat Termica de bani si pamant , nu a gasit 2 bani sa asfalteze drumul de la Moll la Termica ? De ce oare ?
Stiati ca acest infractor numit primar a facut aceste furaciuni , pentru ca nu avem institutii de control ? De ce nu ies Sucevenii in strada? Raspundeti voi ! Stiti raspunsul !
18.   Dorulet trimis de
( 3 iul 2015, 19:59:10
Stii cine sunt si stii ce vorbesc ! De ce nu comentezi ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pâine bucovineană cu cartofi O vară așa, ca aceasta de-acum. Și-un "dor de ducă" prin țară, căutând oameni, întâmplări și rețete noi, care să-mi descopere lumi fabuloase. O duminică împlinită în rugăciune la Mănăstirea Sucevița și de... Citeşte