Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 iun 2015 - Anul XX, nr. 147 (5959)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Dezvăluiri

Procurorii spun că criminalul de la Volovăţ a ieşit dezbrăcat complet în stradă, după care s-a îmbrăcat cu lenjerie de damă, rochie şi şi-a pus o glugă în cap, susţinând că e femeie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În urmă cu câteva zile, scriam despre cazul criminalului Toader Covali (68 de ani), autor a patru cime înfiorătoare, două dintre victime fiind chiar soţia şi fiul său, individ care a fost eliberat condiţionat, pentru “bună purtare” în urmă cu două luni din penitenciarul de la Botoşani şi care, întors acasă, la Volovăţ, a băgat din nou spaima în consătenii săi.

Recent, bărbatul a fost internat la Psihiatrie, din ordinul procurorilor, fiind considerat un real pericol pentru comunitate, lucru contrar însă concluziilor trase de specialiştii unităţii de detenţie de la Botoşani, care i-au deschis porţile penitenciarului şi l-au lăsat să se întoarcă în comunitate, după 22 de ani în care a stat în spatele gratiilor.

 

Dus de poliţişti şi internat la Gradjuri, la Socola

Ce nu s-a scris însă este faptul că Toader Covali s-a ales cu un nou dosar penal, pentru ultraj contra bunelor moravuri.

În urmă cu aproximativ trei săptămâni, deţinutul pentru care, cu girul unui judecător, o comisie întreagă şi-a exprimat acordul că poate fi lăsat să plece din penitenciar, pentru a se reinegra în societate, a băgat din nou spaima între săteni.

Pe 11 iunie a.c., în jurul orei 8.00 dimineaţa, poliţiştii din Volovăţ au fost sesizaţi că Toader Covali a ieşit dezbrăcat complet în curtea casei sale, cu organele genitale la vedere, putând fi văzut din drum de  toţi cei care treceau prin zonă. În apropierea casei respectivului se află şi şcoala generală cu clasele I-VIII, iar elevii nu erau încă în vacanţă.

“În momentul sosirii organelor de poliţie, sesizate telefonic de un vecin, la faţa locului suspectul a ieşit dezbrăcat în stradă, având un comportament verbal agresiv la adresa acestora. Ulterior, suspectul s-a îmbrăcat cu lenjerie de damă, o rochie de damă, iar pe cap şi-a pus o glugă de la o geacă, legând-o cu şnurul sub bărbie, susţinând că este femeie”, susţin reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.

Având în vedere trecutul infracţional al lui Covali, acesta a fost dus la secţia de psihiatrie a spitalului din Rădăuţi, de aici transferat la secţia de la Burdujeni a Spitalului Judeţean Suceava, iar în cele din urmă, la cererea organelor de urmărire penală, a fost internat nevoluntar la secţia de Grajduri a Spitalului Socola din Iaşi, acolo unde sunt închişi bolnavii psihici periculoşi.

Toader Covali va fi supus unei expertize psihiatrice, pentru a se stabili dacă fostul deţinut are sau nu discernământ şi, în funcţie de concluziile specialiştilor de la Socola, se va lua o decizie ulterioară.

 

S-a reîntors la locul a două dintre crimele sale

La Socola, Toader Covali a comis două dintre crimele sale. Mai întâi, în 1993 şi-a omorât soţia. “Am pus mâna pe topor şi i-am crăpat capul”- mărturisea Covali, precizând că şi-a iubit foarte mult soţia, însă dând vina pe faptul că femeia l-a făcut nebun. Tot atunci, şi-a omorât şi fiul, după ce acesta din urmă a fost martor la crima comisă asupra mamei sale.

“El a dat cu capul în topor. Eu am ieşit nervos din casă şi am vrut să-l împing, nu să-l omor”, mai povestea Covali în urmă cu mai mulţi ani.

L-au dus la Socola. La Grajduri. Aici a început o relaţie de concubinaj cu o femeie internată şi ea acolo, tot pentru afecţiuni psihice. Au ajuns chiar să locuiască şi în aceeaşi cameră, până în 1996, când suceveanul din Volovăţ, furios că prietena sa urma să fie externată, a pus mâna pe un cuţit şi a omorât-o cu cruzime.

După ce i-a aplicat mai multe lovituri de cuţit femeii, bărbatul nu s-a oprit. A intrat în camera de gardă şi le-a atacat pe asistentele medicale care i-au ieşit în cale. O tânără de 29 de ani, asistentă medicală la spital, a fost şi ea înjunghiată mortal de asasin. Bărbatul a intrat apoi în bucătărie şi a înjunghiat mai multe bucătărese, fiind imobilizat în cele din urmă.

A fost condamnat la închisoare pe viaţă, însă, în 2007, Tribunalul Iaşi i-a înlocuit pedeapsa închisorii pe viaţă cu 25 de ani de detenţie.

 

Un caz similar. Violatorul criminal a mai făcut patru victime după ce fost eliberat condiţionat

Faptul că sistemul eliberărilor condiţionate e mai bolnav uneori decât deţinuţii pe care îi lasă în libertate şi care se întorc la puşcărie după ce fac alte victime este dovedit de numeroasele cazuri care s-au înregistrat în ultimii ani.

Aşa cum este, de exemplu, cazul lui Nicolae Florin Muscă,de 35 de ani, originar din Măzănăeşti – Drăgoieşti, care acum cinci ani era cel mai căutat infractor din judeţ, ascuzându-se prin păduri şi atacând noaptea ca un animal sălbatic.

A fost eliberat condiţionat în august 2009, după ce în 2005 a sechestrat şi violat o adolescentă în vârstă de 17 ani, într-un lan de porumb. „Nici la ora actuală, după atâţia ani, încă nu şi-a revenit din trauma pe care a avut-o. Nu cred că este zi să nu îşi aducă aminte... Era un copil plin de viaţă”, povestea pentru Monitorul mama minorei violate, mărturisindu-ne că fiica ei s-a lăsat de şcoală şi a plecat din ţară în încercarea de a uita drama prin care a trecut.

În perioada 26 mai - 11 iunie 2010, Nicolae Florentin Muscă a atacat alte patru femei, două dintre acestea fiind găsite fără suflare, una într-un tub colector de beton, cealaltă carbonizată în casa-i mistuită de flăcări. Legiştii au confirmat că cele două femei au fost violate înainte de a fi omorâte.

O a treia victimă povestea că a făcut pe-a moarta pentru a scăpa de violator.

Muscă a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

 

Violator eliberat condiţionat de trei ori. De fiecare dată, a recidivat

Vasile Popescu, din Rădăuţi, e un alt caz. În martie 2012 a fost arestat preventiv sub acuzaţia că în seara zilei de 8 martie a acelui an ar fi sechestrat o tânără timp de aproape 16 ore în apartamentul lui din municipiul Rădăuţi şi ar fi violat-o în repetate rânduri.

Popescu a fost eliberat condiţionat de trei ori din penitenciar, în 2002, în 2004 şi în 2011, şi de fiecare dată a recidivat.

În 2002, la o lună după ce judecătorii i-au deschis uşa la celulă, a atacat două femei, una pe stradă, una în casă, cu intenţia de a le viola. A fost închis din nou, însă în 2004 a ieşit iar pe poarta penitenciarului, fiind considerat „un deţinut model”. A rezistat doar câteva luni şi a comis-o din nou, violând o tânără într-un magazin din Rădăuţi, în care victima lucra ca vânzătoare.

L-au trimis din nou după gratii şi, în martie 2011, într-un sistem mai bolnav decât el, l-au lăsat din nou liber, deşi mai avea de stat aproape 1.000 de zile după gratii.

În martie 2012, a ajuns din nou după gratii, după ce poliţiştii au descins în apartamentul lui Popescu, unde i-au găsit pe acesta şi o tânără de 19 ani, pe care a sechestrat-o timp de 16 ore.

Tânăra, care este voluntar al unei fundaţii umanitare şi colecta bani pentru un copil bolnav, a povestit că a fost trasă cu forţa în apartamentul lui Popescu, bătută şi violată în repetate rânduri.

 

Le-au dat drumul din puşcării pentru că “dau dovezi temeinice de îndreptare”

Potrivit legislaţiei, pot fi liberaţi condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepselor cu închisoarea „condamnaţii care sunt stăruitori în muncă, disciplinaţi şi dau dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama de antecedentele lor penale”.

Există o comisie de specialitate în cadrul fiecărui penitenciar care analizează toate cererile de eliberare condiţionată, preşedintele comisiei fiind un judecător delegat, iar membrii, comandantul penitenciarului, precum şi alţi reprezentanţi cu funcţii de conducere din unitatea de deţinere, dar şi psihologul, medicul, educatorul şi un consilier de probaţiune.

Comisia propune liberarea condiţionată, ţinând seama de fracţiunea din pedeapsă efectiv executată (două treimi în cazul pedepselor mai mici de zece ani de închisoare, respectiv trei pătrimi în cazul pedepselor mai mari de zece ani de închisoare), ultimul cuvânt avându-l judecătoria în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procurorii spun că criminalul de la Volovăţ a ieşit dezbrăcat complet în stradă, după care s-a îmbrăcat cu lenjerie de damă, rochie şi şi-a pus o glugă în cap, susţinând că e femeie.
 Vizualizări articol: 4680 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Procurorii spun că criminalul de la Volovăţ a ieşit dezbrăcat complet în stradă, după care s-a îmbrăcat cu lenjerie de damă, rochie şi şi-a pus o glugă în cap, susţinând că e femeie3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei