Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 iun 2015 - Anul XX, nr. 143 (5955)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă la final

Primarul din Slatina, Ilie Gherman, trimis în judecată, la doi ani după ce a fost scos în cătuşe din sediul Parchetelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au anunţat ieri trimiterea în judecată a primarului comunei Slatina, Ilie Gherman (52 de ani), acuzat că a refuzat să plătească salariile profesorilor din localitatea sa.

Faptele sunt din a doua jumătate a anului 2013, iar la vremea respectivă, Ilie Gherman a fost reţinut şi încătuşat, procurorii cerând chiar arestarea preventivă a primarului.

Judecătoria Fălticeni a respins cererea procurorilor şi a dispus punerea în libertate a primarului Gherman, recursul anchetatorilor fiind respins la Tribunalul Suceava.

Ieri, după aproape doi ani de la momentul în care Gherman era scos în cătuşe din sediul Parchetelor, escortat de mascaţi, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au anunţat finalizarea cercetărilor şi înaintarea dosarului instanţei de judecată.

 

Ilie Gherman: „Ce treabă am eu cu învățământul? Nu e problema mea”

În lunile septembrie şi octombrie ale anului 2013, nu mai puţin de 59 de persoane, cadre didactice şi personal auxiliar din cadrul Şcolii Gimnaziale Herla, comuna Slatina, nu şi-au primit lefurile, pentru că primarul Gherman a refuzat să demareze procedurile pentru plata lefurilor angajaţilor unităţii de învăţământ. Mai mult, refuzul lui Gherman, şi el profesor de sport, a avut drept consecinţă şi faptul că şcoala a rămas, în prag de iarnă, fără bani pentru achiziţionarea de lemne de foc.

Supărarea a plecat, se arăta la vremea respectivă, de la faptul că fostul director al şcolii din Herla a fost schimbat cu un altul.

„Inculpatul Gherman Ilie a cunoscut de la începutul lunii septembrie 2013 că, din data de 01.09.2013, a fost numit un nou director al Şcolii Gimnaziale Herla şi întrucât se afla în conflict personal cu acesta, pentru a se răzbuna, a luat hotărârea infracţională de a nu-şi îndeplini corespunzător atribuţiile de serviciu pe care le are în calitate de ordonator principal de credite, în sensul de a înceta finanţarea unităţii de învăţământ, urmărind blocarea activităţii acesteia, prin imposibilitatea achitării drepturilor salariale către cadrele didactice şi personalul auxiliar”, au transmis ieri procurorii.

Practic, dintr-o răzbunare personală, arată anchetatorii, primarul şi-a „umflat muşchii” şi a lăsat zecile de angajaţi ai şcolii fără salarii. 

„Eu sunt un simplu profesor de sport. Rezolvarea e la inspectorul general şi la deputatul din zonă, ei au dat ordin să se schimbe directorul. De ce mă întrebaţi pe mine?? Sunt eu Rasputin cumva? (...) Ce treabă am eu cu învățământul? Nu e problema mea”, declara pentru Monitorul, la vremea respectivă, primarul Gherman.

 

Profesorii au refuzat să mai intre la ore. Prefectul a făcut plângere penală împotriva primarului

Scandalul profesorilor neplătiţi a ajuns şi la Prefectură, iar prefectul de atunci, Florin Sinescu, a făcut plângere penală pe numele primarului din Slatina, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice şi neglijenţă în serviciu.

Prefectul Sinescu a apelat şi la instanţă  pentru a-l determina pe Ilie Gherman să aloce banii pentru plata salariilor şi achiziţionarea de lemne pentru iarnă la şcoala din localitatea Herla.

Mai mult, zeci de profesori de la Slatina au refuzat să mai intre la ore şi au venit să ceară ajutorul la Inspectoratul Şcolar Judeţean.

„Ceea ce face el e un abuz”, declara şi inspectorul general Gheorghe Lazăr,

Primarul nu s-a răzgândit nici când scandalul a apărut în mass-media.

Procurorii vorbesc şi despre faptul că primarul Gherman şi-a creat un mecanism infracţional, pentru a îşi justifica „legal” neplata salariilor către angajaţii şcolii. 

Iată explicaţia anchetatorilor: „Inculpatul Gherman Ilie a interzis angajaţilor din cadrul Primăriei comunei Slatina să primească şi să înregistreze corespondenţa cu Şcoala Gimnazială Herla, pentru a se crea o falsă justificare a activităţii infracţionale, respectiv lipsa solicitării de emitere a dispoziţiei bugetare de deschidere de credite pentru trimestrul IV/2013 şi, totodată, şi-a luat concediu de odihnă şi concediu medical crezând că astfel va fi exonerat de răspundere penală, deşi toate probele administrate în cauză confirmă că şi din aceste situaţii, a fost singurul care a gestionat problema emiterii dispoziţiei bugetare”.

 

Prejudiciul: peste 445.000 de lei 

La câteva zile după ce scandalul a luat proporţii, a venit şi reacţia Poliţiei şi a Parchetului.

Gherman a fost încătuşat chiar într-un birou al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava şi a fost dus direct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, pentru a fi audiat.

“Inculpatul a persistat în atitudinea sa infracţională pe tot parcursul urmăririi penale, nedeblocând fondurile necesare plăţii drepturilor salariale pentru personalul didactic, generând astfel o stare gravă şi concretă de pericol pentru ordinea publică, ceea ce a impus solicitarea Parchetului de arestare preventivă a inculpatului, adresată instanţei de judecată”, comunicau în noiembrie 2013 reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Gherman nu a mai apucat să ajungă în arest, întrucât Judecătoria Fălticeni a respins cererea procurorilor şi a decis punerea de îndată în libertate a primarului Gherman. 

Acum, însă, el va ajunge din nou în faţa judecătorilor, tot de la Fălticeni, în primă fază, fiind trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

Prin refuzul său de a semna documentele prin care să fie livraţi banii către angajaţii şcolii din Herla, precizează procurorii, primarul Ilie Gherman „a  blocat astfel finanţarea unităţii de învăţământ preuniversitar de stat care s-a aflat în imposibilitate de a achita drepturile salariale cadrelor didactice şi personalului auxiliar, pentru lunile septembrie şi octombrie 2013, în sumă totală de 378.319 lei şi de a achiziționa combustibil (lemne pentru foc) în sumă de 66.803 lei, modalitate prin care a cauzat o vătămare a intereselor legitime ale unității de învățământ şi a produs un prejudiciu în valoare totală de 445.122 lei”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarul din Slatina, Ilie Gherman, trimis în judecată, la doi ani după ce a fost scos în cătuşe din sediul Parchetelor.
 Vizualizări articol: 2616 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primarul din Slatina, Ilie Gherman, trimis în judecată, la doi ani după ce a fost scos în cătuşe din sediul Parchetelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sarmale cu păsat (rețeta bunicii) Nu cred sa mai fi mancat altundeva celebrele sarmale din pasat ale bunicii. (Pasatul - ori crupele de papusoi - sunt boabe de porumb zdrobite. Asta pentru cine nu stie).Si a fost nevoie de ceva eforturi reportericesti ca sa dau de reteta cea veche,... Citeşte