Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 iun 2015 - Anul XX, nr. 143 (5955)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În Lisabona, Portugalia

Patru elevi suceveni se pregătesc de faza internaţională a concursului de minisateliţi, organizat de Agenţia Spaţială Europeană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cei patru elevi ai Colegiului Naţional ”Petru Rareş” Suceava, care vor reprezenta România la faza internaţională a competiţiei „CanSat”, organizat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), la Lisabona – Portugalia, se pregătesc de concurs.

Aceştia au plecat de ieri spre Lisabona, însoţiţi de coordonatorul lor, prof. Victor Şutac, faza finală a competiţiei urmând să se desfăşoare în perioada 25-28 iunie.

Echipajul Nexus Suceava, format din Tudor Andronic, Alexandru Hănţăscu, Şerban Şlincu şi Emanuel Tabără, a obţinut premiul I la etapa naţională a competiţiei „CanSat”, de la începutul lunii aprilie, de la Timişoara, astfel calificându-se în confruntarea de la Lisabona.

„Cu toate că România participă pentru prima dată la acest concurs şi ne aşteptam să concurăm la secţiunea Începători, am fost încadraţi la secţiunea Avansaţi. Competiţia va fi mai dură, sperăm să facem faţă cu brio”, a declarat Victor Şutac.

Acesta a mai menţionat că, pentru participarea în Portugalia, echipa Nexus a fost sprijinită financiar de compania Symmetrica, cea care a donat o sumă consistentă de bani echipajului, dar şi de Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava.

 

Îmbunătăţiri aduse proiectului

Pentru concurs, elevii suceveni au construit un satelitul miniatural (CanSat), de 300 de grame, care va fi lansat, cu ajutorul unei rachete, de la altitudinea de un kilometru. 

Până la aterizare, dispozitivul va recepţiona o serie de parametri – temperatură, presiune, umiditate, altitudine, punctul de rouă, temperatura aparentă etc., aceste date fiind, ulterior, analizate şi afişate pe câteva grafice gândite tot de elevi.

„De la etapa naţională, elevii au mai adus, constant, îmbunătăţiri proiectului. Ei au transformat CanSat-ul într-un Rover, care acum preia şi informaţii de la sol, ştie să ocolească obstacolele de la sol, este autonom”, a mai explicat Victor Şutac.

În finala din Portugalia, misiunea principală este aceeași pentru toate echipele participante: să construiască un CanSat capabil să măsoare temperatura și presiunea aerului pe măsură ce cade înapoi pe Pământ după lansare. Datele trebuie să fie transmise de CanSat cel puţin o dată pe secundă, astfel încât echipa să le poată analiza și afișa pe un grafic.
Misiunea secundară CanSat poate fi aleasă de fiecare echipă participantă în funcţie de preferinţe.

Prima competiţie de CanSat a avut loc în anul 1999, în Statele Unite ale Americii. Potrivit ESERO (Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială) România, „competiţiile de CanSat oferă elevilor ocazia de a avea o primă experienţă în ceea ce presupune o misiune spaţială reală începând cu proiectarea și integrarea sistemelor, continuând apoi cu testarea, lansarea, analiza datelor, prezentarea rezultatelor etc. Activitatea este și o platformă excelentă pentru a dezvolta abilităţi tehnice (cercetare știinţifică, design tehnic, analiza și prezentarea datelor, lucrul în echipă) cât și practice (realizarea de circuite electronice, programare, testare)”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patru elevi suceveni se pregătesc de faza internaţională a concursului de minisateliţi, organizat de Agenţia Spaţială Europeană.
 Vizualizări articol: 2902 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Patru elevi suceveni se pregătesc de faza internaţională a concursului de minisateliţi, organizat de Agenţia Spaţială Europeană5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sarmale cu păsat (rețeta bunicii) Nu cred sa mai fi mancat altundeva celebrele sarmale din pasat ale bunicii. (Pasatul - ori crupele de papusoi - sunt boabe de porumb zdrobite. Asta pentru cine nu stie).Si a fost nevoie de ceva eforturi reportericesti ca sa dau de reteta cea veche,... Citeşte