Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 iun 2015 - Anul XX, nr. 143 (5955)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Cu acordul DNA

Magistraţii Dîmbu şi Bărbuţă, primarul Olărean şi afaceristul Babiuc au scăpat de arestul la domiciliu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuţă, primarul suspendat al municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, şi omul de afaceri Constantin Babiuc au scăpat de arestul la domiciliu, după ce, spre sfârşitul săptămânii trecute, Curtea de Apel Cluj a decis înlocuirea măsurii cu cea a controlului judiciar şi punerea de îndată în libertate a inculpaţilor. Hotărârea a rămas definitivă după 48 de ore, interval în care Direcţia Naţională Anticorupţie putea face contestaţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aşa cum a făcut-o de fiecare dată în ultimele luni când judecătorii clujeni au decis înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu şi ulterior cu controlul judiciar. Numai că de data aceasta, reprezentanții parchetului anticorupţie nu au mai făcut contestaţie, astfel încât arestul la domiciliu va fi înlocuit faţă de toţi cei patru inculpaţi cu măsura controlului judiciar. Până în prezent, hotărârea a rămas definitivă faţă de fostul şef al Secţiei Penale a Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Dumitru Dîmbu, şi primarul suspendat al rădăuţeanilor, Aurel Olărean, care de vinerea trecută pot ieşi liniştiţi din casele lor atâta vreme cât nu încalcă interdicţiile impuse de judecători.

 

Judecătorul şi afaceristul cer la Înalta Curte să poată să-şi vadă concubina, respectiv soţia

În privinţa magistratului Bogdan Bărbuţă, judecător suspendat al Judecătoriei Rădăuţi, şi a omului de afaceri Constantin Babiuc, chiar dacă e clar că şi ei au scăpat de arestul la domiciliu, hotărârea nu a rămas definitivă, întrucât cei doi au făcut contestaţie la Curtea Supremă. Şi asta, pentru că printre obligaţiile impuse celor doi pe durata controlului judiciar de către judecătorii Curţii de Apel Cluj erau şi interdicţiile, în cazul lui Babiuc, de a lua legătura cu soţia sa (mandatar la firma SC Nicodemus Babiuc, societate aflată pe lista inculpaţilor), iar în cazul judecătorului Bărbuţă, de a se vedea cu concubina sa, Daniela Mariana Prandea, judecător şi ea la Judecătoria Rădăuţi, inculpată şi ea în acelaşi dosar.

Contestaţiile celor doi se vor judeca, cel mai probabil, săptămâna viitoare, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cum DNA-ul nu a mai făcut contestaţie vizavi de înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar, în cel mai rău caz pentru cei doi, contestaţia lor va fi respinsă şi vor rămâne sub control judiciar, inclusiv cu interdicţia de a sta deoparte de soţie, respectiv concubină.

 

Magistraţii şi afaceristul,arestaţi din iunie 2014, primarul, din septembrie 2014 

„Bomba” în acest dosar a explodat în iunie 2014, când procurorii structurii centrale a DNA au venit în judeţul Suceava şi au făcut mai multe percheziţii domiciliare, dar şi la sediile unor instituţii, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, Judecătoria Rădăuţi şi Primăria Rădăuţi.

Magistraţii Dumitru Dîmbu şi Bogdan Bărbuţă (suspendaţi între timp de Consiliul Superior al Magistraturii), dar şi afaceristul Constantin Babiuc au fost arestaţi preventiv, la Bucureşti.

La acea vreme, la audieri a fost chemat şi primarul din Rădăuţi, numai că procurorii au decis atunci să-l cerceteze în stare de libertate în calitate de suspect. Cu toate că i s-a cerut să nu influenţeze martorii din dosar, Aurel Olărean a încercat să scape de acuzaţiile din dosar şi a vrut să-l şantajeze pe consilierul local Traian Andronachi. Acestuia din  urmă, susţin anchetatorii, i s-a cerut să voteze o hotărâre de Consiliu Local prin care primarul era exonerat de tergiversarea unui dosar, iar în schimb Aurel Olărean urma s-o menţină în funcţia de bibliotecar-şef pe soţia lui Andronachi.

Totul a ajuns la urechile procurorilor DNA, care pe 11 septembrie 2014 au venit din nou la Rădăuţi şi l-au ridicat pe Aurel Olărean, iar ulterior cererea de arestare preventivă a fost admisă.

În luna mai a acestui an, cei patru au fost eliberaţi din Penitenciarul Gherla, după ce instanţa supremă a decis că pot fi judecaţi în arest la domiciliu.

 Grosul dosarului, care se află în prezent în Cameră Preliminară la Curtea de Apel Cluj, îl constituie afacerile ilegale dintre afaceristul Babiuc şi judecătorul Bărbuţă, acesta din urmă făcându-i cadou patronului de la Nikodemus (firmă ale cărei conturi sunt sub sechestru), aproape 42 de hectare de teren, în valoare de circa un milion de euro, prin 69 de hotărâri judecătoreşti. Hotărâri ilegale, susţin anchetatorii.

Printr-o altă hotărâre a judecătorului Bărbuţă, patronul de la Nikodemus a primit ilegal şi un imobil din Rădăuţi, care însă avea să fie câştigat în instanţă de un alt om de afaceri din Rădăuţi, iar pentru intimidarea acestuia din urmă, arată anchetatorii, au intrat în această caracatiţă infracţională restul personajelor importante ale dosarului instrumentat de procurorii anticorupţie de la Bucureşti.

În timpul anchetei, procurorii DNA susţin că au descoperit şi alte ilegalităţi, inclusiv presupuse şpăgi ridicole pe care le primea judecătorul Bogdan Bărbuţă de la diferite persoane care aveau dosare pe rolul Judecătoriei Rădăuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Magistraţii Dîmbu şi Bărbuţă, primarul Olărean şi afaceristul Babiuc au scăpat de arestul la domiciliu.
 Vizualizări articol: 3619 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Magistraţii Dîmbu şi Bărbuţă, primarul Olărean şi afaceristul Babiuc au scăpat de arestul la domiciliu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sfat! trimis de
(24 iun 2015, 12:07:50
Miticutza,ia drumul bisercilor si roagate pentru iertarea tuturor greselilor pe care le ai facut fata de oameni dar mai ales pana vei incheia cu procesul (2-3 ani). Pentru indemanare e buna biserica de la Radaseni la preotul Irimescu...indreaptate prin post negru vinerea in special si roagate caci altfel nu ti vei gasi linistea. In rest Domnul cu mila Lui. Bafta!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sarmale cu păsat (rețeta bunicii) Nu cred sa mai fi mancat altundeva celebrele sarmale din pasat ale bunicii. (Pasatul - ori crupele de papusoi - sunt boabe de porumb zdrobite. Asta pentru cine nu stie).Si a fost nevoie de ceva eforturi reportericesti ca sa dau de reteta cea veche,... Citeşte