Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 iun 2015 - Anul XX, nr. 143 (5955)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Primar la el acasă

Lăsat în libertate, Aurel Olărean are interzis de la judecători în Primăria Rădăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primarul Aurel Olărean nu va putea să-şi reia mandatul de primar, chiar dacă judecătorii Curţii de Apel Cluj au decis schimbarea măsurii de arest la domiciliu cu cea de control judiciar, iar legea electorală prevede că mandatul primarului se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat.

Şi asta, pentru că judecătorii au prevăzut mai multe interdicţii în hotărârea din 16 iunie 2015 a Curţii de Apel Cluj, rămasă definitivă în privinţa lui Olărean după 48 de ore de la comunicare (prin nerecurare, atât de către DNA, cât şi de către primarul suspendat).

 

Interdicțiile impuse primarului

Potrivit încheierii din 16 iunie 2015, trimisă în cursul zilei de ieri Monitorului de reprezentanţii Curţii de Apel Cluj, inculpatului Aurel Olărean i s-au trasat o serie de obligaţii pe perioada controlului judiciar, dispus pe o perioadă de 60 de zile, una dintre ele împiedicându-l să exercite din nou funcţia de primar. „Inculpatul să nu se apropie şi să nu comunice direct cu personalul angajat al Primăriei municipiului Rădăuţi şi nici cu foştii membri ai Consiliului Local al municipiului Rădăuţi”, este obligaţia prin care Olărean are interzis la primărie.

De asemenea, primarului suspendat i se interzice să se apropie şi să comunice direct cu inculpaţii trimişi în judecată şi martorii din dosarul aflat în faza de cameră preliminară la Curtea de Apel Cluj.

Aurel Olărean nu are voie să depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, pe lista interdicţiilor fiind şi cea a deţinerii, folosirii şi portului de armă.

Totodată, prin aceeaşi hotărâre, Aurel Olărean trebuie să se prezinte la Poliţia Rădăuţi, conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori este chemat.

„Atrage atenţia inculpatului că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce îi revin măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, este avertizat în hotărârea Curţii de Apel Cluj.

 

Ce acuzaţii i se aduc primarului Olărean

Aurel Olărean este acuzat în dosarul DNA Bucureşti că a luat parte la presiunile comise asupra omului de afaceri Arcadie Plămadă, cel care câştigase în instanţă, la Înalta Curte, un imobil situat în Rădăuţi (fosta bibliotecă municipală).

O parte din acel imobil, susţin procurorii DNA, a fost făcută „cadou”, în 2006, de către judecătorul Bogdan Bărbuţă unui intermediar de-al lui Constantin Babiuc, în urma unei hotărâri judecătoreşti ilegale.

Pentru a-l determina pe Arcadie Plămadă să renunţe la acea parte din imobil, ajunsă între timp în proprietatea lui Constantin Babiuc, acesta din urmă, arată anchetatorii, a pus la cale un şantaj, printre complicii săi în acest demers infracţional fiind, în opinia DNA, şi primarul Aurel Olărean. Primăria Rădăuţi, prin primar, a introdus în instanţă, în martie 2011, o plângere prin care cerea radierea din Cartea funciară a dreptului de proprietate al lui Plămadă asupra acelui imobil, cauza fiind repartizată judecătoarei Daniela Prandea, concubina judecătorului Bărbuţă, cea care, susţin procurorii anticorupţie, a tergiversat procesul, acordând nu mai puţin de 32 de termene.

Tot ca element de presiune, au completat anchetatorii, Primăria municipiului Rădăuți a angajat un avocat cu care a încheiat un contract de asistență juridică, prin care se stipula un onorariu de succes, în cuantum de 65.000 de euro.

Scopul: Arcadie Plămadă nu putea să facă nimic în clădirea respectivă, atâta vreme cât exista un litigiu pe rolul instanței și avea și presiunea celor câteva zeci de mii de europe care ar fi trebuit să leplătească drept cheltuieli de judecată în cazul în care ar fi pierdut procesul.

Aurel Olărean a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru un număr de cinci infracţiuni (trei acte materiale de şantaj, complicitate la şantaj şi abuz în serviciu  dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori  pentru altul un folos necuvenit).

Cercetat iniţial în stare de libertate, primarul Rădăuţiului a fost arestat preventiv în septembrie 2014, după ce, arată anchetatorii, ar fi încercat să-şi acopere urmele ilegalităţilor şi a şantajat un consilier local.
„La datele de 28, 29 și 31 august 2014, Olărean Aurel a amenințat un consilier local (n.r. - Traian Andronachi) că, în situația în care, în ședința Consiliului Local al municipiului Rădăuți, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de inculpat onorariul avocatului respectiv și nu se va înscrie în baza prevederilor OUG 55/2014 în partidul din care edilul face parte, va dispune ca soția consilierului să fie revocată din funcția de conducere pe care o deținea la o instituție aflată în subordinea primăriei, implicit, diminuarea drepturilor salariale”, au arătat procurorii DNA în actul de sesizare a instanţei de judecată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lăsat în libertate, Aurel Olărean are interzis de la judecători în Primăria Rădăuţi.
 Vizualizări articol: 1915 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Lăsat în libertate, Aurel Olărean are interzis de la judecători în Primăria Rădăuţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sarmale cu păsat (rețeta bunicii) Nu cred sa mai fi mancat altundeva celebrele sarmale din pasat ale bunicii. (Pasatul - ori crupele de papusoi - sunt boabe de porumb zdrobite. Asta pentru cine nu stie).Si a fost nevoie de ceva eforturi reportericesti ca sa dau de reteta cea veche,... Citeşte