Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 iun 2015 - Anul XX, nr. 143 (5955)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Decizie

Falimentul Termica, amânat până după licitaţia de desemnare a unui nou operator de termoficare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Termica Suceava a primit un nou răgaz, înainte de a i se pronunţa oficial falimentul.

După ce în luna mai, decizia privind soarta Termica a fost amânată cu o lună, pronunţarea finală, care trebuia să aibă loc astăzi, a suferit de asemeni o amânare, până pe 30 iunie.

Astfel, falimentul Termica ar putea deveni oficial chiar de a doua zi după licitaţia de încredinţare a serviciului public de termoficare unui nou operator.

Teoretic, Termica ar putea participa la licitaţia din 29 iunie, organizată de Primăria Suceava, pentru că la acea dată se află încă în insolvenţă, ceea ce nu împiedică participarea societăţii la licitaţii.

La prima etapă a acestei licitaţii foarte importante pentru municipiul Suceava, prin care se stabileşte cine va asigura căldura şi apa caldă sucevenilor pentru următorii 20 de ani, cu posibilitate de prelungire pentru încă 10 ani, s-au prezentat doar două oferte - Termica SA şi Thermonet SRL.

Practic, şansele Termica de a câştiga această licitaţie sunt aproape nule, din cauza datoriilor societăţii, care au dus la descalificarea ofertei acesteia şi la licitaţia anterioară, din 2014.

În condiţiile în care Primăria Suceava a înfiinţat deja o nouă societate de termoficare, Transagent SRL, care a şi fost autorizată de ANRSC, este greu de crezut că la licitaţia de luni vor participa ambele societăţi de termoficare ale municipalităţii, chiar de nu le este interzis prin lege.

Prima rundă a licitaţiei de desemnare a unui nou operator de termoficare a Sucevei a fost anulată din cauza lipsei numărului minim de oferte eligibile – trei. Dacă nici la a doua rundă, de luni, nu se înregistrează trei oferte eligibile, există posibilitatea adjudecării prin negociere directă cu o firmă care a depus ofertă la unul din primele două termene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Falimentul Termica, amânat până după licitaţia de desemnare a unui nou operator de termoficare.
 Vizualizări articol: 1722 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Falimentul Termica, amânat până după licitaţia de desemnare a unui nou operator de termoficare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Problema de sistem trimis de
(24 iun 2015, 11:39:22
La Termica este o problema de sistem, a sistemului de termoficare distrus de primarie si cei care au condus si consiliat la Termica in ultimii 10 ani. Ce putem intelege daca avem in vedere un alt articol din presa locala a Sucevei precum ca „Stafia Termica ne bantuie, ne pune piedici si cere bani in continuare de la suceveni”, cand suma totala calculata ca prejudiciu adus societatii Termica de catre primaria Suceava a fost stabilita la 93.3 milioane de lei si in legatura cu care justitia urmeaza sa se pronunte?!
2.   Problema de sistem trimis de
(24 iun 2015, 11:40:23
Faptuitorii anuntatului faliment de la Termica n-au scrupule... La ce ne putem astepta cand un responsabil al termoficarii centralizate de la Termica, pe cale de a intra in faliment, agreat de edil, debransat, cu centrala de apartament, la auzul unei întrebări de genul dacă mai are locuinţa racordată la reţeaua centralizată de furnizare a agentului termic, a transmis sucevenilor un răspuns plin de înţelesuri pentru cei care mai sperau ca Termica va supravieţui: “Da’ ce vă f…e grija?!”. Acesta, specialist in frigotehnica, a avut si are un post caldut la distributia agentului termic in Suceava dar i-a convenit sa se incalzeasca mai bine si mai ieftin cu centrala de apartament si acum umbla pe la presedintele ANRSC, Doru Ciocan dupa o autorizare provizorie, pentru a ocupa un loc la fel de caldut la firma noua Transagent, chiar daca locuitorii Sucevei racordati la sistemul de termoficare centralizata vor fi incurcati din nou. Acest domn nu are curajul sa se rebranseze. Pacat ca astfel de oameni au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Din gresala in gresala astfel de oameni au strans si mai strang averi mari iar populatia este tracasata zilnic datorita deserviciilor aduse de ei, primarie si consilieri locali, deservicii care au condus la mari probleme in sistemul de termoficare din Suceava care a inceput sa fie distrus si vandalizat.
3.   Problema de sistem trimis de
(24 iun 2015, 11:41:32
Pentru functionarea sistemului de termoficare din Suceava, in momentul de fata sunt absolut necesare urmatoarele instalatii energetice foarte scumpe din patrimoniul Termica: 1. Conductele de termoficare magistrale tur-retur din incinta Termica si dintre Termica si AMBRO (CT2). 2. Statiile de pompare in componenta carora intra mai multe electropompe de mare debit si presiune, inclusiv partea de constructii, vane, supape de siguranta, clapeti, zavor hidraulic, separator de namol, instalatiile electrice si de automatizare respective cu un sistem electric complex de alimentare din diferite puncte ale Termica, ce implica aparataj si transformatoare de mare putere 110/6 KV , cu mai multe celule de inalta si medie tensiune, gospodaria de cabluri aferenta, etc... 3. Instalatiile de adaos in termoficare formate din mai multe electropompe si rezervoare. 4. Instalatiile de dedurizare a apei. 4. Conducta racord de apa bruta dintre Termica si CT2. 5. Personal specializat de la Termica pentru deservirea si mentenanta instalatiilor de mai sus ( operatori de termoficare, electricieni, etc...). Grija mare a edilului sucevean trebuia sa fie aceea ca Termica sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si sa nu intre in faliment, deoarece acum prin infiintarea unei noi societati, TRANSAGENT sau THERMONET care nu au si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile foarte scumpe necesare transportului energiei termice, enumerate mai sus, pentru a obtine licenta de transport, problemele se complica si mai mult. Oare de ce dorinta mare a edilului sucevean a fost tot timpul falimentarea societatii Termica?
4.   Problema de sistem trimis de
(24 iun 2015, 11:42:40
Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la eficientizarea sistemului de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung ale primariei si ale celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani si-au spus cuvantul. Pacat ca noua centrala Bioenergy, unde au fost incurcati sa investeasca cei de la Adrem – "bijuteria " edilului, nu are autonomia necesara si instalatiile de transport a energiei termice, ca de produs la gard e usor, ea fiind amenintata sa ramana fara consumatori de energie termica, ci doar ca un minuscul producator de energie electrica fara cogenerare, pe lemne carate din 4 judete, cu distrugerea padurilor si drumurilor nationale si incurcarea circulatiei rutiere. Termica a avut personal foarte competent dar acolo a condus/consiliat un grup care nu dadeau nici un raport anual asa cum fac firmele cu capital public din tarile civilizate, care au fost interesati doar de propriile averi si rezultatele s-au vazut: incalzirea orasului, problema vitala a locuitorilor Sucevei nu este rezolvata si este aproape zilnic subiect de discutie si pe rolul instantelor de judecata.
5.   Problema de sistem trimis de
(24 iun 2015, 11:44:21
Nu stim ce intelege edilul Sucevei prin rezolvarea problemei termoficarii, mai ales atunci cand directorul centralei producatoare Bioenergy , Vasile Ilie, doctor in energetica, se abtine de la astfel de comentarii. Primaria a creat mari probleme in sistemul de termoficare centralizata, datorita carui fapt multi locuitori au fost nevoiti sa-si monteze centrale de apartament. Aceste probleme nu se pot rezolva prin articole de ziar si populism ieftin. Pacat de distrugerea societatii Termica, a intregului sistem de termoficare din Suceava si a descurajarii consumatorilor, datorita unor greseli din partea primariei si a celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Cel mai bine ar fi ca primaria sa faciliteze locuitorilor racordati la termoficarea centralizata montarea unei centrale de apartament si sa nu-i mai oboseasca din doua in doua zile cu problemele pe care diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava de zece ani incoace nu reusesc sa le rezolve, cu toate ca termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential are mari avantaje tehnico – economice. Termoficarea trebuia/trebuie facuta la fel ca si electrificarea: cu contorizare individuala si contract individual intr-un sistem concurential.
6.   Problema de sistem trimis de
(24 iun 2015, 11:45:57
Licitatia pentru concesionarea serviciului centralizat de apa calda si caldura in Suceava se complica si mai mult datorita incurcaturilor create de primarie cu terenul, instalatiile si utilitatile necesare si pentru noua centrala Bioenergy din incinta Termica, deoarece inafara de Termica, nimeni, nici Transagent, nici Thermonet si nici Bioenergy, nici alt competitor nu au si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile complexe de transport a energiei termice, statia de 110 KV, sa preia personal autorizat pentru astfel de instalatii, etc...de la Termica. Practic, inafara de Termica nimeni nu mai poate obtine licenta pentru transportul energiei termice, ca nu detin respectivele instalatii de transport, ca nu au cu ce face transportul energiei termice. Dupa mult doritul faliment al Termicii de catre unii, valoarea de piata a instalatiilor complexe de transport a energiei termice amintite va creste si mai mult, falimentara Termica daca va fi exclusa din competitie, isi va vinde pielea scump, in sensul ca va cere un pret foarte mare pe aceste instalatii iar primaria va fi obligata sa le cumpere, in final avand de pierdut toti locuitorii Sucevei.
7.   Problema de sistem trimis de
(24 iun 2015, 11:47:28
Nu numai ca primaria Suceava detine fara temei cele 155,45 hectare de teren de la Termica, incusiv terenurile de sub cladiri, dupa cum afirma administratorii judiciari de la Termica dar primaria a si vandut deja din aceasta suprafata aproximativ 6 hectare, la un pret mult subevaluat, „cu dedicatie” firmei private Adrem Invest care a construit in curtea Termica pe acel teren actuala centrala Bioenergy, „bijuteria” edilului, firma Adrem Invest trezindu-se cu toate facilitatile ca picate din cer: racord la statia electrica de inalta tensiune, racord la conductele magistralele de termoficare, racord la conducta magistrala de gaz metan, cai de acces, racord de apa potabila, apa dedurizata, apa pentru stins incendiu, canalizare, cale ferata, drum de acces, etc... De ce nu a dorit aceasta firma privata sa cumpere alt teren in apropiere, decat cel din incinta Termica? Raspunsul este foarte simplu: pentru a beneficia pe gratis de facilitatile de mai sus, pentru a detine monopolul si a se distruge cu buna stiinta un obiectiv important cu OAMENI DE O INALTA COMPETENTA PROFESIONALA SI MORALA de la Termica, unii dintre ei DOCTORI IN ENERGETICA, toate acestea cu concursul primariei, a consiliului local si a celor din conducera Termica. Acesta da tun imobiliar, in timp ce sistemul de termoficare al Sucevei este intr-o situatie incerta si locuitorii racordati la sistemul centralizat dar si ceilalti locuitori ai Sucevei tot mai ingrijorati si indignati.
8.   Problema de sistem trimis de
(24 iun 2015, 11:48:47
Sistemul de termoficare din Suceava a ajuns intr-o situatie foarte grava si pare sa fie distrus/dezorganizat cu buna stiinta . Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si la Bioenergy in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, repet, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, nu incredintari sau negocieri directe, are mari avantaje tehnico – economice.
9.   Termica in colaps trimis de
(24 iun 2015, 11:49:05
Primul proces între Primăria Suceava şi administratorii judiciari de la Termica priveşte colosala sumă de 93,3 milioane de lei .Un alt proces în care este chemată Primăria Suceava de către administratorii judiciari ai SC Termica SA priveşte returnarea către societatea de termoficare a suprafeţei de 155,46 hectare de teren. Este vorba de un teren pe care Primăria Suceava s-a intabulat în cursul anului 2007 şi care ulterior trebuia trecut înapoi la Termica pentru a compensa neachitarea subvenţiilor în sumă de 70 de milioane de lei. Ultimul proces a plecat de la neplata subvenţiei datorate de Primăria Suceava pentru mai multe luni din cursul anului 2013. Administratorii judiciari solicită o sumă de 5.347.186 de lei cu titlu de subvenţie neachitată în perioada martie-noiembrie 2013.Deci observam sumele colosale pe care Primaria Suceava le datoreaza Termica in urma neplatii subventiilor.Mai mult Primaria l-a angajat pe Sorin Rusu, decanul Baroului de Avocaţi Suceava pentru procesele cu Termica.. Acesta va primi pentru activitatea sa suma de 75.000 de lei.Tot din banii nostri.Pai ce vina am eu ca Lungu nu a platit subventia?Sau de ce nu a platit-o ??????
10.   Terenurile de la Termica trimis de
(24 iun 2015, 11:50:25
E vorba de terenurile sub care se afla SC Termica.Suprafaţa de 155,46 hectare de teren pe care s-a intabulat Primăria Suceava nu a aparţinut niciodată integral oraşului. O parte din aceste terenuri au fost în proprietatea oraşului Salcea, altele au aparţinut Primăriei Ipoteşti. Printr-un miracol, terenurile de la Salcea şi Ipoteşti au ajuns în proprietatea Sucevei.În cursul anului 2009, Primăria Suceava era deja în proprietatea celor 155,46 hectare de teren. Şi cum avea de achitat către Termica Suceava subvenţii însumate în valoare de 700 de miliarde de lei vechi, s-a propus compensarea datoriei cu terenurile.Prin Hotărârea de Consiliu Local Nr. 170 din 16 iulie 2009: „Proprietatea asupra terenurilor în suprafaţă totală de 1.554.636 mp va fi transferată de la Municipiul Suceava la SC Termica SA prin încheierea unui act în formă autentică, în baza hotărârii consiliului local şi hotărârii AGA de la SC Termica SA”.valoarea terenurilor a fost stabilită la suma de 670 de miliarde de lei vechi, adică 4,3 miliarde de lei vechi per hectar, ceea ce înseamnă mai mult de 100.000 de euro/ha.bazele legale pentru ca terenurile să ajungă în proprietatea Termica erau puse la punct. Trebuia doar ca primarul Ion Lungu să semneze documentele, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată. Mai mult, compensarea s-a realizat teoretic, iar Primăria Suceava a rămas şi cu 155,46 hectare de teren şi fără datoria de 700 de miliarde de lei vechi rezultată din neplata subvenţiei.
11.   APEL URGENT LA SUCEVENII NECENTRALIZATI trimis de
(24 iun 2015, 11:51:51
Stimati suceveni,in municipiu 21.500 de locuinte nu sunt la sistemul de incalzire centralizat iar 20.500 locuinte sunt.Dupa cum stiti primaria si Consiliu Local acorda subventii de 50% cetatenilor care sunt la sistemul centralizat.adica acestia platesc apa calda si caldura la jumatate de pret.De unde sunt banii?de la bugetul local,adica din banii de taxe si impozite pe care ii platesc cetatenii.Deci necentralizatii platesc din banii lor o parte din apa calda si caldura centralizatilor.In acelasi timp reparatiile la sistemul de distributie termic pentru centralizati si cumpararea conductelor si instalatiilor de la termica se vor face cu o parte din banii necentralizatilor.deci NECENTRALIZATII platesc din banii lor un serviciu de care nu beneficiaza sub nici o forma.In acelasi timp de pe 1 iulie se scumpeste gazul cu 10% ceea ce reprezinta o mare tragedie.De aceea solicitam NECENTRALIZATILOR sa ne organizam pentru a da in judecata Primaria si Consiliu Local pentru a anula subventia si cheltuielile cu instalatia de la bugetul local.
Nu este corect ca din banii nostrii sa platim ceva de care nu beneficiem.Fiecare trebuie sa plateasca pentru ce consuma.este o discriminare pe fata si un furt din buzunarul necentralizatilor.Mai laes ca multi necentralizati care stau in itcani si Burdujeni au strazile de pamant sau cu balast ca pe vremea lui Stefan cel Mare.daca Primaria vrea sa dea subventia in continuare ,atunci sa platessca si pentru necentralizati 50% din valoarea facturii de gaz sau lemne.asteptam propuneri de rezolvare a situatiei.
12.   Moralitatea subventiei trimis de
(24 iun 2015, 11:53:03
Ideea este ca fiecare cetatean trebuie sa plateasca cat consuma.In sistemul centralizat se plateste subventia de Primarie,probabil in scop electoral.Lungu tot timpul a spus:La Suceava e cea mai ieftina caldura.Fals.Diferenta o plateste Primaria tot din banii cetatenilor.Bani din taxe si impozite.Bani cu care se pot face drumuri,gradinite,scoli,curate ca la subventie participa si cetatenii care nu sunt la sistemul centralizat este o tampenie si o ilegalitate.Pai de ce sa platesc eu ca cel de la sistemul centralizat sa stea in caldura?De ce sa platesc pentru el?Solicit si eu ca 50% din valoarea gazului consumat si a lemnelor sa fie subventionata de primarie.
13.   Problema de sistem trimis de
(24 iun 2015, 11:53:31
Prin falimentarea Termicii si distrugerea sistemului de termoficare din Suceava, primaria nu a stiut si nici nu stie ce-a pierdut....! Cu regret, putem spune ca aceste probleme au depasit cu mult competenta edilului si a consilierilor locali. Edilul s-a priceput si se pricepe sa imparta anual doar sarmale ieftine de post, fara carne, aducatoare de voturi!
14.   Ce sa mai comentezi? trimis de
(24 iun 2015, 12:14:29
O sa fie o negociere directa intre Stan si Bran. Sefu` Transagent si primarie. Adica eu dau la poarta si fug repede sa apar. Puneti-va centrale, privatul nu se uita-n gura voasta, o sa regretati la iarna ca n-ati facut-o.
15.   La mulți ani pentru toți Ionii și Ioanele trimis de
(24 iun 2015, 13:05:37
În popor se spune că fetele care vor să se mărite repede trebuie să se spele cu rouă. Însă, pentru ca acest scăldat ritual să aibă efectul scontat, se respectă anumite condiții: în zori, din locuri necălcate, babele strâng roua Sânzienelor într-o cârpă albă, de pânză nouă, apoi o storc într-o oală nouă. În drum spre casă, ele nu vorbesc deloc și mai ales nu trebuie să întâlnească pe nimeni. Dacă toate acestea sunt împlinite, cine se spală cu roua respectivă va fi sănătos și drăgăstos peste an. Femeile măritate pot face și ele acest ritual, ca să fie iubite tot anul de soț și să aibă copii frumoși și sănătoși.
16.   Clujenii indemnati sa revina la sistem centralizat trimis de
(24 iun 2015, 14:12:22
Clujenii, indemnati sa revina la sistemul centralizat de caldura.

Reprezentantii primariei distribuie fostilor consumatori ai regiei fluturasi cu mesajul: "Sistemul centralizat de termoficare, o solutie eficienta si sigura", in care se arata ca se ofera posibilitatea rebransarii gratuite pentru cei care s-au debransat.

Potrivit materialelor informative, sistemul centralizat prezinta o serie de avantaje, precum predictibilitatea costurilor (165 lei/gigacalorie) in conditiile cresterii constante cu 10 - 12 la suta anual a preturilor gazelor naturale pentru consumatorii casnici, eficienta ridicata demonstrata in sistemele centralizate moderne vest - europene sau siguranta in exploatare si monitorizare permanenta a functionarii sistemului.

La Cluj-Napoca au fost facute investitii in modernizarea retelei de termoficare si a centralelor termice.

In acelasi timp, compania cauta solutii pentru a mentine un pret cat mai scazut al gigacaloriei.

La noi nu se poate, nu?
16.1  RE: Clujenii indemnati sa revina la sistem centralizat trimis de
(24 iun 2015, 16:27:22
Domnule LAATU, intra pe site-ul RATCJ si studiaza modul de organizare a termoficarii din Cluj Napoca. La ei functioneaza ca un tot unitar, producere-furnizare e aceeasi firma, nu-ti cara giga de la 10 km si multe si marunte. La noi a bagat un privat care s-a limitat pana la gard= profit maxim, restul e al primariei= pierderi imense. Toata prostia asta a facut-o primaru`, placinta, plus altii. Eu prevad intrarea Bioenergy in faliment foarte rapid, nu e posibil sa-ti platesti bancile cu 3 MW bagati in sistem. Asta e 'marea' realizare a edilului, mai sunt cateva luni si-o sa va convingeti, nu prea mai are cum sa de-a malai la privat, nu mai zic de procesele pe rol.
16.2  RE: Clujenii indemnati sa revina la sistem centralizat trimis de
(24 iun 2015, 16:41:52
Primaru` gestioneaza bani publici, bugetul local. Nu se poate ca din el sa dai la o jumatate de suceveni caldura, iar cu restul sa te doara-n dos. Nu stiu cum se incadreaza treaba asta in penal. A nu se confunda cu subventia data de guvern pentru incalzire: giga, curent, gaz, lemne. Treaba e urata rau, lumea e inconstienta si nu mai comentez de-acum acest subiect, e timp pierdut, by, by.
17.   Problema de sistem trimis de
(24 iun 2015, 17:00:31
Ai mare dreptate Domnule ALOEV. Greselile mari privind distrugerea Termica si a sistemului de termoficare din Suceava le-au facut primaria in frunte cu primarul, consilierii locali, AGA, Comitetele directoare de la Termica, directorii generali si consilierii lor, directorii de marketing, economici si de termoficare de la Termica, cu totii avand centrale de apartament in vilele luxoase, marete realizari de pe urma salariilor mari si care ne mai tineau si lectii cu privire la termoficarea centralizata a Sucevei....
17.1  RE: Problema de sistem trimis de
(24 iun 2015, 18:04:08
Multumesc, singura sansa de a face curat in porcaria asta, e o asociatie a sucevenilor care nu sunt racordati la sistemul centralizat. Sa dea in judecata primaria si consiliul local pentru discriminare sociala, sa se porneasca procesul in REM, sa se afle prejudiciul din bugetul local, recuperat de la cei care au semnat si returnat sucevenilor cu alt sistem de incalzire decat cel centralizat. daca nu se vrea, atuci toti sa taca! By, BY!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sarmale cu păsat (rețeta bunicii) Nu cred sa mai fi mancat altundeva celebrele sarmale din pasat ale bunicii. (Pasatul - ori crupele de papusoi - sunt boabe de porumb zdrobite. Asta pentru cine nu stie).Si a fost nevoie de ceva eforturi reportericesti ca sa dau de reteta cea veche,... Citeşte