Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 iun 2015 - Anul XX, nr. 140 (5952)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Acuzaţii extreme

Gheorghe Buruiană, zis „Geo", şi Dumitru Solomon, alias „Bodo", eliberaţi după 24 de ore de arest

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

UPDATE Acuzaţi de fapte grave de şantaj şi constituire a unui grup infracţional organizat, Gheorghe Buruiană (47 de ani), zis „Geo", şi Dumitru Solomon (33 de ani), alias „Bodo", au stat după gratii doar 24 de ore, după ce vineri au fost săltaţi de pe stradă de mascaţii poliţiei şi judiciarişti de la Investigaţii Criminale, unul din parcul de pe Mărăşeşti, de la Catedrală, celălalt din zona Iţcani.

Alături de cei doi în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au ajuns şi alţi patru indivizi, Constantin Cătălin Anghelina (31 de ani), zis „Anghel”, Valentin Rusu (39 de ani), din comuna Hânţeşti, Dragoş Amariţei (36 de ani), din Paşcani, dar şi un anume Mihai Boroianu (56 de ani), din aceeaşi localitate. Şi aceştia au fost scoşi din celulele IPJ Suceava la expirarea ordonanţelor de reţinere şi lăsaţi să se întoarcă la casele lor.

Procurorii au luat faţă de cei şase măsura controlului judiciar, fiindu-le interzis să se mai întâlnească între ei, în caz contrar anchetatorii urmând să ceară arestarea preventivă.

„La data de 19.06.2015, poliţiştii din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale – Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, în baza delegării DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, au finalizat documentarea activității infracţionale pentru mai multe persoane domiciliate în județele Suceava și Iași, cercetate începând cu anul 2010 pentru infracțiunea de constituirea unui grup infracțional organizat, 14 infracțiuni de șantaj și trei infracțiuni de lipsire de libertate în mod ilegal", a transmis sâmbătă purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene, subcomisarul Ionuţ Epureanu.

Mai multe amănunte despre acest dosar al DIICOT Suceava, în ediţia de luni a Monitorului de Suceava.

 

Interlopi din Suceava, săltaţi de pe stradă, sub acuzaţia că erau recuperatori plătiţi şi autori ai unor şantaje de tip mafiot

Acţiune spectaculoasă, vineri după-amiază, a judiciariştilor Serviciului de Investigaţii Criminale şi a caguliştilor de la Acţiuni Speciale, care au săltat de pe stradă mai mulţi indivizi, printre care şi interlopii Gheorghe Buruiană (47 de ani), alias “Geo”, şi Dumitru Solomon (34 de ani), zis „Bodo”, ultimul eliberat chiar la începutul acestui din an din Penitenciarul Botoşani, unde a fost închis pentru bătaia sălbatică de acum doi ani, de pe o terasă de la intrarea în cartierul Obcini, când mai mulţi indivizi au atacat în plină zi trei tineri cu topoare şi bâte. Anchetatorii susţin acum că bătaia groaznică de atunci ar fi fost coordonată de Solomon, la îndemnul lui Buruiană, pentru a se răzbuna pe o altă grupare din Suceava.

Cu toate astea, Buruiană nu a fost pus sub acuzare în acel dosar. 

 

Un fotograf amator a surprins momentele în care mascaţii îl saltă pe Geo Buruiană din parc

Un fotograf amator a surprins de la geamul apartamentului său, cu un aparat de fotografiat, momentul în care mascaţii poliţiei îl saltă pe Geo Buruiană, dar şi pe un alt individ, din parcul de pe Mărăşeşti, de peste drum de catedrală.

În privinţa celuilalt suspect, Dumitru Solomon, acesta a fost luat pe sus cu aproximativ o oră înaintea lui Buruiană, „Bodo” fiind prins în trafic, în zona Iţcani. Și Buruiană, şi Solomon au fost duşi cu dubele luptătorilor de la Acţiuni Speciale la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, în baza unor mandate de aducere emise de reprezentanţii unităţii de Parchet.

Cei doi sunt acuzaţi, potrivit anchetatorilor, că făceau parte dintr-o grupare de recuperatori, fiind plătiţi de diverşi oameni de afaceri să le scoată datoriile de la persoanele rău-platnice. Mai mult, cei doi, dar şi alţi membri ai grupării cereau, potrivit anchetatorilor, taxe de protecţie, folosindu-se de ameninţări cu acte de violenţă şi chiar cu moartea.

Acuzaţiile sunt uluitoare: de la indivizi sechestraţi, la persoane ameninţate cu moartea, dacă nu plătesc taxă de protecţie.

 

Cine sunt ceilalţi indivizi aduşi la DIICOT

Alături de Buruiană şi Solomon, la audierile de la Parchet, ne-au declarat surse judiciare, a fost adus şi Constantin Cătălin Anghelina (31 de ani), zis Anghel, şi acesta un client mai vechi al oamenilor legii.

Anghelina a fost implicat într-o grămadă de episoade violente, fiind cercetat în numeroase dosare penale.

El a fost arestat şi condamnat de instanţa de fond şi în cel mai mare dosar de trafic de droguri de mare risc din Suceava, în care 12 tineri, majoritatea din municipiul reşedinţă de judeţ, au fost judecaţi pentru trafic de heroină şi cocaină în numeroase destinaţii din toată lumea.

În ianuarie 2014, Anghelina a fost condamnat la 12 ani de închisoare, însă sentinţa nu este definitivă, fiind în prezent pe rolul Curţii de Apel Suceava.

Pe lista suspecţilor mai apare şi un anume Dragoş Amariţei, în vârstă de 36 de ani, din Paşcani, dar şi un afacerist, Mihai Boroianu, de 56 de ani, din aceeaşi localitate.

De asemenea, un alt nume care apare în dosarul DIICOT Suceava este cel al suceveanului Marcel Cuşnir, patronul unui restaurant din zona Areni.

 

Sechestraţi în beci şi ameninţaţi cu moartea, în contul unei datorii de 5.000 de euro

Acuzaţiile în acest dosar sunt diverse, de la constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat la şantaj şi lipsire de libertate.

Iată, de exemplu, una dintre acuzaţiile anchetatorilor: acel Boroianu din Paşcani ar fi avut de recuperat o datorie mai veche, de aproximativ de 5.000 de euro, de la doi fraţi din aceeaşi localitate şi a apelat la Gheorghe Buruiană să-l ajute să-şi recupereze banii.

Doi membri din gruparea lui “Geo”, arată anchetatorii, s-ar fi ocupat de problemă: Dragoş Amariţei şi un anume Petru Oneaţă. Cei doi fraţi au fost momiţi acasă la afaceristul din Paşcani, unde ar fi fost sechestraţi într-un beci şi ameninţaţi cu moartea, dacă nu îşi plătesc datoriile.

Pentru a-i speria şi mai tare pe cei doi fraţi, agresorii s-au dat “rakeţi” de peste Prut.

 

Poliţist: “I-au spus că sunt plătiţi să-l împuşte de la distanţă, să-i taie capul”

În privinţa lui Gheorghe Buruiană, reprezentanţii poliţiei judeţene îl acuză pe acesta că a fost cel care a condus acel grup infracţional organizat, reţinând în sarcina acestuia şase infracţiuni de şantaj şi o lipsire de libertate în mod ilegal, plus alte infracţiuni asociate, faptele fiind comise în perioada 2010-2013.

În aprilie 2011, de exemplu, “Geo” l-ar fi ameniţat pe un pădurar care s-a dat la nevasta altuia să stea în banca lui şi să plătească taxe de protecţie, fiind pus, tot contra cost, de către soţul femeii respective să-l bage în sperieţi. “I-au spus că sunt plătiţi să-l împuşte de la distanţă, să-i taie capul”, mărturiseşte unul dintre anchetatori, povestind că pădurarul era chemat în Suceava să plătească consumaţia lăsată în urmă de Buruiană şi gaşca sa.

O altă victimă, mai spun sursele noastre, ar fi fost un martor într-un dosar penal, dosar penal în care fratele lui “Geo”, Ilie Paul Buruiană (41 de ani), a fost închis pentru tentativă de omor, după ce în august 2012, în calitate de agent de pază, a bătut cu sălbăticie un client în stare avansată de ebrietate care făcea scandal într-o sală de jocuri din cartierul George Enescu al municipiului Suceava.

Judiciariştii spun că şi alţi martori în cauze penale au fost ameninţaţi de Gheorghe Buruiană.

“Geo” Buruiană mai este cercetat şi pentru faptul că l-a forţat pe un tânăr să muncească în restaurantul lui Marcel Cuşnir şi să scrie memorii împotriva unor colegi de serviciu, pentru ca aceştia din urmă să poată fi daţi afară.

De altfel, povestesc anchetatorii, Buruiană îi teroriza la un moment dat pe angajaţii acelui local, într-un caz ameninţându-i să plătească nota de la o consumaţie care a rămas neachitată la una dintre mesele din restaurant.

 

Patron de club ameninţat cu devastarea localului şi alungarea clienţilor

Acuzaţii grave îl au în prim-plan şi pe Constantin Cătălin Anghelina, cel care, împreună cu Dumitru Solomon, ar fi şantajat mai mulţi oameni de afaceri, cerându-le taxe de protecţie, sub fel de fel de ameninţări.

Unui patron din Iţcani Anghelina i-ar fi spus că a fost plătit să-l omoare, dar că poate scăpa contra unei sume de ani.

Unei alte persoane i-a cerut peste 27.000 de lei în contul unei datorii făcute de bunicul respectivei persoane către un terţ.

Pe patronul unui club  l-a ameninţat că dacă nu îi dă bani, vine împreună cu Solomon şi îi va devasta localul şi îi va alunga clienţii.

 

Bodo şi Geo, reţinuţi pentru 24 de ore

Reprezentanţii IPJ Suceava au anunţat aseară că au primit ordonanţe de reţinere în acest dosar cinci persoane: Gheorghe Buruiană, Dumitru Solomon, Mihai Boroianu, Dragoş Amariţei şi Constantin Cătălin Anghelina.

Rămâne de văzut dacă procurorii vor propune şi luarea unor măsuri preventive în cursul zilei de astăzi.

O singură întrebare pare fără răspuns, însă s-ar putea ca anchetatorii să fie nevoiţi să-l dea în faţa  judecătorilor în cazul în care vor cere mandate de arestare preventivă: Dacă faptele sunt reţinute în perioada 2010-2013 şi vorbim de infracţiuni din sfera celor cu violenţă, de ce s-a aşteptat până acum, în iunie 2015?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gheorghe Buruiană, zis „Geo", şi Dumitru Solomon, alias „Bodo", eliberaţi după 24 de ore de arest.
 Vizualizări articol: 14112 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 17 voturi
Gheorghe Buruiană, zis „Geo", şi Dumitru Solomon, alias „Bodo", eliberaţi după 24 de ore de arest5.0517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asta place "la lume" trimis de
(21 iun 2015, 19:17:19
Clovnu bodoo si nea geo universalu , recunoscuti de toata "lumea activa" ca fiind noii bonzi ai capitalei Bucovinei, au scapat iar din "catusele fiarei".

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorbă de lăptucuță O pagină de carte, cu un veac şi mai bine în urmă: "Falnic şi luminos se ridică-n fundal blândul rege al atâtor înălţimi, vestitul Penteleu, cu cele mai grase păşuni, cu cele mai încântătoare şi mai bogate... Citeşte