Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 iun 2015 - Anul XX, nr. 140 (5952)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Mărturie peste veacuri

Catedrala de pe Mărăşeşti, cea mai mare din ţară după cea a „Mântuirii Neamului”, va fi sfinţită în această toamnă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii vor putea merge să se închine şi să asiste la slujbele religioase oficiate în cea mai mare catedrală din ţară după Catedrala „Mântuirii Neamului”, chiar de anul acesta.

Acest lucru va fi posibil odată cu oficierea primei sfinţiri a Catedralei „Naşterea Domnului”, din intersecţia Mărăşeşti, care ar urma să aibă loc în octombrie sau noiembrie, în funcţie de când vor fi finisate lucrările începute.

Anunţul a fost făcut de coordonatorul lucrărilor, preotul Petru Argatu, în timpul vizitei de lucru efectuate vineri, la amiază, de primarul Ion Lungu, împreună cu viceprimarul Lucian Harşovschi şi consilierii locali Gavril Vîrvara, Geniloni Sfeclă, Daniel Ungurian şi Adrian Arămescu.

„Am ţinut astăzi să avem o întâlnire de lucru, la care am invitat şi consilierii locali, având în vedere faptul că municipalitatea suceveană este principalul ctitor la această frumoasă catedrală. Este un obiectiv măreţ pentru oraşul nostru, fiind catedrala Bisericii Ortodoxe, dar şi un element de patrimoniu deosebit, care pune în evidenţă oraşul nostru prin poziţia în care este situat, deoarece se vede foarte bine de la toate intrările în oraş. Este cea mai mare catedrală din ţară după Catedrala <Mântuirii Neamului>, o construcţie solidă, care va dura în timp şi va lăsa o urmă a trecerii noastre prin această viaţă. Această catedrală a fost construită să reziste minim 500 de ani”, a declarat primarul Ion Lungu.

Până acum, municipalitatea suceveană a contribuit la realizarea investiţiei cu 1,5 milioane de euro. În 2015, de la bugetul local s-a acordat deja un milion de lei, bani cu care s-a realizat pardoseala din granit a măreţului edificiu şi s-au achiziţionat uşile din lemn masiv, cu o greutate de peste 400 de kg fiecare, „precum cele de pe vremea lui Ştefan cel Mare”, după cum a remarcat Lungu.

Bugetul alocat pardoselii de granit s-a dovedit insuficient din cauza creşterii cursului de schimb al dolarului, aceasta fiind valuta în care s-a făcut achiziţia din China.

„Căutăm soluţii de finanţare în continuare, în aşa fel încât să putem sfinţi această catedrală în acest an. Am avut discuţii pe această temă şi cu ÎPS Pimen, sperăm ca în această toamnă să putem face prima sfinţire a Catedralei”, a spus primarul Sucevei, care intenţionează să vină în faţa Consiliului Local cu un proiect de suplimentare a sumei alocate pentru Catedrală.

„Consider că merită tot efortul şi trebuie să facem tot ce putem, ca reprezentanţi ai administraţiei locale, să poată fi sfinţită Catedrala în această toamnă. Mă bucur că au fost prezenţi la această vizită de lucru în teren consilieri din toate grupurile politice din Consiliul Local, inclusiv independenţi, dar şi consilieri de altă confesiune decât cea ortodoxă. Aşa este corect şi civilizat, să ne respectăm şi să ne ajutăm unii pe alţii”, a spus Lungu, care consideră că doar văzând ce s-a făcut cu banii alocaţi până acum nu vor mai fi discuţii că se dau prea mulţi bani la Catedrală.

„Dacă era să facem câteva evenimente aşa-zis culturale, să chemăm câteva trupe din afară, să cânte, dădeam aceiaşi bani. Dar această investiţie rămâne şi va dăinui peste timp, va face onoare primăriei şi celor care au trudit aici”, a adăugat edilul sucevean.

Impresionanta clădire, vizibilă din toate colţurile oraşului, are nu mai puţin de 70 de metri înălţime şi tot atâţia pe lungime.

„Este o lucrare de anvergură, care nu se face uşor şi necesită cheltuieli pe măsură. Mă bucur că aleşii locali au decis să sprijine construirea acestei catedrale, care va fi a oraşului, a sucevenilor. De aceea e nevoie de eforturi conjugate. Cel mai important este să putem ajunge la prima sfinţire. Sfinţirea finală este departe, nu se poate face până nu este realizată şi pictura interioară, pe o suprafaţă de peste 15.000 de metri pătraţi de pictură. Numai turla de sus are 5.000 de mp de pictură. O echipă bună de meşteri reuşeşte să picteze 1.000 de metri pe an, deci ar fi necesari minim 15 ani pentru a fi finalizată pictura interioară a Catedralei <Naşterea Domnului>”, a explicat preotul paroh Petru Argatu.

La finalizarea lucrărilor va fi dată o dare de seamă asupra tuturor cheltuielilor făcute acolo din donaţiile credincioşilor şi din finanţarea de la bugetul local, inclusiv câte cărămizi au fost folosite şi câte tone de cuie s-au bătut. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Catedrala de pe Mărăşeşti, cea mai mare din ţară după cea a „Mântuirii Neamului”, va fi sfinţită în această toamnă.
 Vizualizări articol: 8091 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.54/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.5 din 13 voturi
Catedrala de pe Mărăşeşti, cea mai mare din ţară după cea a „Mântuirii Neamului”, va fi sfinţită în această toamnă2.5513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa fie ultima trimis de
(20 iun 2015, 15:50:14
N-am nimic impotriva Celui de Sus dar judetul din tara cel mai sarac cu cea mai slaba economie, fara infrastructura, fara canalizare, care nu se plate sustine economic decat prin a-si vinde padurea antica simbolica protejata care nici o alta tara moderna nu ar vinde niciodata.
Sa inteleaga si oamenii si preotii si Cel de Sus ca trebuie sa investim in acest judet sa nu mai despartim familii si sa ridicam economia astfel incat sa ne bucuram si noi ca cei din Vest sau din capitala.
2.   Statistici relevante trimis de
(21 iun 2015, 08:27:44
In ultimii 15 ani, s-a inaugurat câte o biserică nouă la fiecare două zile; finanțările fiind asigurate, într-o măsură semnificativă, de bugetul de stat sau de către bugetele locale. În aceeași perioadă, din cauza unui buget insuficient alocat Ministerului Educației, s-au desființat peste 21.000 de unități de învațământ, ceea ce este echivalent cu disparitța a patru școli în fiecare zi a fiecărui an .după 1989 în România s-a construit în medie 200 de biserici noi pe an. Astfel că în perioada 1989-2010 au apărut 4.000 de biserici noi.
Potrivit raportului Curții de Conturi pentru 2011, Biserica Ortodoxă a beneficiat de circa 8 milioane de euro, bani din rezerva bugetului de stat. Potrivit aceluiași raport, banii au fost direcționați către construirea Catedralei Neamului, construcție care va necesita circa 200 de milioane de euro.
3.   Statistici relevante trimis de
(21 iun 2015, 08:30:34
Potrivit datelor făcute publice de către reprezentanţii ASUR, în România există 56.000 de clerici, "mai mulţi decât medici, care sunt circa 48.000".
Preoti 17.000
Personal neclerical(ex.clopotar) 19.000
profesor religie 10.000
Calugar 10.000
Calugarii nu primesc efectiv salarii,dar statul le plateste asigurarile de sanatate.
Potrivit calculelor realizate de către reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale, 800 de milioane de lei ajung de la stat la Biserică. Bugetul destinat plăţii salariilor preoţilor ajunge la suma de 257 de milioane de lei, iar cel destinat plăţii salariilor personalului neclerical este de 250 de milioane de lei. Plata personalului neclerical este realizată de la administraţiile locale.
Aceeaşi sumă este destinată plăţii profesorilor de religie din România, iar diferenţa de 43 de milioane de lei este destinată plăţii asigurărilor de sănătate ale celor 10.000 de călugări.
4.   Ziua de actiune laica trimis de
(21 iun 2015, 08:32:40
Pe 29 decembrie 2014 s-au implinit150 de ani de la secularizarea averilor mănăstirești realizată de Alexandru Ioan Cuza. Asociația Secular-Umanistă din România (ASU) a organizat un protest față de alocarea de către Guvern, la sfârșit de an, a sumei uriașe de 30 de milioane de lei de pentru Bisericii Ortodoxe Romane.Secularizarea averilor mănăstirești a fost, alături de reforma agrară, una dintre reformele fundamentale adoptate de Alexandru Ioan Cuza pentru modernizarea României, prin care proprietățile bisericilor și mănăstirilor închinate din țară au fost trecute în proprietatea statului. Alexandru Ioan Cuza a folosit averile manastiresti pentru intretinerea scolilor si spitalelor.pe 18 decembrie, BOR a primit in administrare printr-o ordonanta de urgenta si Complexul hotelier Bradul din Covasna.Cultele religioase trebuie sa se autofinanteze din contributiile voluntare ale credinciosilor si nu de la bugetul tarii.
5.   Biserica ortodoxa romana trimis de
(21 iun 2015, 08:36:51
Biserica Ortodoxă Română se află în topul celor mai profitabile instituţii din ţară, iar veniturile continuă să crească. Arhiepiscopiile şi Mitropoliile din ţară deţin averi uriaşe, de la clădiri, terenuri, mii de hectare de pădure până la trusturi de presă. În ultima perioadă, mai multe organizaţii nonguvernamentale au atras atenţia asupra bogăţiilor Bisericii, stârnind un val de dispute publice.Ţara noastră are cele mai multe biserici pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, pe întreg teritoriul României există 18.000 de biserici şi doar 400 de spitale. Lăcaşe noi de cult se construiesc la tot pasul, ceea ce aduce prosperitate financiară continuă Bisericii Ortodoxe.Cultul ortodox deţine la nivel naţional 35.000 de hectare de pădure şi 40.000 de hectare de teren arabil.
6.   Biserica ortodoxa romana trimis de
(21 iun 2015, 08:38:36
Cea mai mare lovitură în afaceri a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei ar fi fost însă, de departe, obţinerea dreptului de proprietate asupra celor 166.000 de hectare de pădure revendicate pe raza judeţului Suceava încă din 2001.De menţionat că până în prezent, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a primit 15.000 de hectare de pădure, câte 30 de hectare pentru fiecare unitate de cult.Şase vile şi o sală polivalentă din comuna Ceahlău (judeţul Neamţ), aflate în administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, au fost trecute de Guvern, în mod gratuit, în proprietatea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Transferul proprietăţilor a fost aprobat prin hotărâre aprobată recent de Guvern.
Vilele, denumite "Floare de Colţ", "Crinul", "Toporaşul", "Ghiocelul", "Bujorul" şi "Viorica", au fiecare o suprafaţă construită de peste 150 metri pătraţi şi o suprafaţă desfăşurată de peste 300 metri pătraţi, iar sala polivalentă are o suprafaţă desfăşurată de 4.572 metri pătraţi şi o suprafaţă construită de 1.722 metri pătraţi.
7.   Ora de religie trimis de
(21 iun 2015, 08:55:26
*" Lectia Sfantul Nicolae, prietenul copiilor, (manualul confesiunii ortodoxe) în care, unuia dintre copii (baiatului) Sfantul Nicolae i-a adus în dar cateva nuiele; în text se mentioneaza explicit ca „Sfantul Nicolae împarte daruri copiilor cuminti si credinciosi” (p. 15). În Pravila Bisericeasca, se mentioneaza ca pentru copii „în anumite împrejurari, o bataie chibzuita si parinteasca le este de mult folos”, dandu-se urmatorul citat din Biblie (Proverbe 13, 24): Cine-si cruta nuiaua, îsi uraste copilul, iar cine-l iubeste, îl pedepseste.
*Vasilica este pedepsit de Dumnezeu pentru ca a vrut sa strice cuibul unei randunici. Scara, pe care baiatul s-a „catarat” încercand sa strice cuibul randunicii, a alunecat, „Vasilica a cazut si toata vara a zacut bolnav în spital”
*În una dintre scolile din Buzau, la clasele primare, profesoara de religie le spunea elevelor/ elevilor ca „daca nu vin la scoala cu cruciulita la gat o sa apara diavolul si vor pati numai lucruri rele”. La una din clasele I, mama unei eleve mi-a spus ca aceasta se trezea plangand noaptea, întrucat, la ea în clasa, pentru a fi mai convingatoare, profesoara le-a desenat diavolul pe tabla.
8.   Cina cea de taina de Leonardo Da Vinci trimis de
(21 iun 2015, 09:03:22
ste sedinta a Consiliului local.Se discuta aprobarea bugetului pe 2015.Domnul primar:
Deoarece sumele au fost discutate dinainte eu zic sa votam repede ca lucrurile sunt clare.Acuma hai sa va zic de catedrala.Chestia aia cu granitul pe jos am zis-o asa de ochii presei.Hai sa fim seriosi,doar n-o sa punem granit la catedrala ca in Piata Centrala.(Se aud rasete).Am si vorbit deja,o sa punem marmura de Carrara ca la basilica Sfantu Petru.Sa vedeti ce frumos o sa arate.Sefu,da ai vorbit cu preotul sa ne picteze si pe noi ca sfinti,zise un consilier.Sigur ca am vorbit,se va face pictura "Cina cea de taina".
9.   Cina cea de taina de Leonardo Da Vinci trimis de
(21 iun 2015, 09:05:23
Sefu,da aia erau 12 apostoli,13 cu Iisus,noi suntem mai multi.Ei ,stai linistit ca ne inghesuie pictorul pe toti in fresca.Da sa ne vedem bine sefu(se aud rasate).Sefu,da cine o sa fie pictat ca Iisus?(se aud rasete)Mai nu fiti golani.Sefu,da ca Iuda cine o sa fie pictat?Ei aici cred ca ar trebui pictati jumatate din consilieri(se aud rasete).Sefu,nu se mai zice iuda,se zice traseistu.(se aud rasete).Sefu da Maria magdalena cine o sa fie(se aud rasete)Pai,cine nu e Iuda e Maria magdalena,adica tot traseistii.(se aud rasete)Sefu,da nu-l chemi pe leonardo da Vinci sa ne picteze?(se aud rasete).
10.   Cina cea de taina de Leonardo Da Vinci trimis de
(21 iun 2015, 09:06:59
Sefu,dar de ce se cheama Cina cea de taina?Va spun eu?Zii mai.Pai seamana cu cina pe care ati avut-o la Sonnenhof cu Baisanu,Nechifor si Prigoana(se aud rasete)Mai nu fiti golani.Sefu,dar pe masa sa apara chestii mai multe.Pe masa pe care mananca apostolii.
Sa se vada opulenta.Sa apara un purcelus de lapte,o icra neagra,un fileu de somon,o tiramisu ,o grasa de cotnari.(se aud rasete)Gata,am inteles aluzia.Haideti cu totii peste drum la Versus ca fac cinste.
11.   Ce zice presa suedeza trimis de
(21 iun 2015, 09:12:50
Presa suedeza: Romanii sunt flamanzi, in timp ce mega Catedrala Mantuirii Neamului se ridica.
Construirea Catedralei Mantuirii Neamului este criticata de un liberal suedez, care noteaza ca Uniunea Europeana ar trebui sa ceara ca Romania sa isi indeplineasca obligatiile de membru si sa faca o prioritate din cetatenii sai saraci, inaintea proiectului "faraonic" al cladirii."Romanii sunt flamanzi, in timp ce mega-catedrala se ridica", titreaza site-ul suedez The Local."Sunt deznadajduita cand ma gandesc cum Guvernul Romaniei prioritizeaza constructia de biserici inaintea bunastarii poporului roman", spune Jenny Sonesson.
"Impresiile din satele romanesti raman cu mine - cocioabe, noroi si cai slabi tragand carute", relateaza asistentul social, care spune cum oamenii nu au apa curenta si singura sursa de incalzire este focul cu lemne stranse din padure. In plus, povesteste ea, nu sunt nici bani pentru mancare, iar mesele reprezinta aproape in intregime mamaliga.""Catedrala enorma din Bucuresti este devotata lui Hristos. Sunt complet convinsa ca Iisus tamplarul ar prefera ca mama cu cei patru copii ai sai sa ajunga sa traiasca intr-o casa calduroasa", incheie asistentul social.
12.   Totul pentru voturi ... trimis de
(21 iun 2015, 11:48:44
Trebuie sa intelegeti ca biserica aduce voturi. Multe. La asta se rezuma totul.
13.   Catre moderatorii de reactie trimis de
(21 iun 2015, 16:22:04
mai baieti,
chiar as vrea ca tocmai acest comentariu sa nu il publicati dupa ce mi-ati blocat mai multe la care as fi vrut ... dimpotriva. mai ales ca am reusit sa inseninez niste frunti, ceea ce voua nu prea va iese.
eu inteleg, ca nu sint chiar atit de lungu, pardon adica bou, ma rog, notiuni asemenatoare, ca aparentele inseala mai rau ca nevestele curve. aveti si voi suste, va inghesuie si pe voi interesele urbei, ca nu sinteti predicatori in desert ca sa nu va pese de nimeni.
am promis ca stau deoparte, insa cind vad aici comentarii imbecile sau comandate de imbecili, ma apuca o sfinta indignare si cad in pacat. unii sint naivi, altii politicosi, unii rudimentari, altii pretentiosi.
eu vin cu informatie, stiu, da, e incomoda, dar viata nu e un bal, mai apare citeodata si spitalul...nu stiu cum stati cu presounea in instalatie sau daca mai aveti macar singe in ea, dar ginditi-va ca va veti duce de pe pamintul asta, singurul lucru pe care il veti lasa in urma, fii-va doar umbra de lasitate pe care o aratati si in felul asta.
daca va deranjez, ca si mie imi ia timp sa scriu, nu o fac ca voi pe bani, ca sa nu conteze, puteti sa imi spuneti. sistemul vostru de autentificare presupune existenta unui mail. cred ca v-ar mult mai putin timp sa imi scrieti acolo ca nu sint dorit, decit sa munciti la a-mi bloca comentariile, plus ca ar fi totul mai clar.
imi pare rau ca nu pot fi conformist, sa scriu frumos de lichele precum flutur, ilie, pimen, lungu, mariuta, ursu, nechifor, sinescu si altii, dar unele din criticile mele sint mult mai putin toxice decit invectivele primitive aruncate aici de baieti cu liceul pe intuneric, fiind ambalate in ironii, pe care multi nici nu le inteleg, fiind deci toata lumea in siguranta, adica eu si voi.
asa ca, procedati in consecinta si nu va mai dati dupa cires, ca acum e sezonul, mai pica una putreda si va patati camasa...
14.   Ce suntem noi ? trimis de
(22 iun 2015, 08:34:33
Părinții noștri nu au fost botezați ? Dar pe noi cine ne-a botezat,sau cu cine vom pleca de pe pământ ?Vai de noi cu atât de multă judecată împotriva bisericii...
Păcatul judecății este mare ;”nu judeca,ca să nu fii judecat”se zice în scripturi.Acum atât ne-a mai rămas să ne luăm și de biserică și-n rest avem de toate.Dar cine suntem noi,praf în vânt și pământ,nu alt ceva.
Fericiţi cei ce flămânzesc şi însetoșeză de dreptate, că aceia se vor sătura.Fericiţi cei izgoniţi pentru dreptate, că acelora este împărăţia cerurilor. Fericiţi veţi fi când vor ocărî pre voi şi vor goni pre voi şi vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, minţind pentru Mine.
14.1  RE: Ce suntem noi ? trimis de
(22 iun 2015, 10:03:32
ai uitat sa spui amin.
mai grim!
din cauza ta si a lui frate-tu care spuneti povesti de sute de ani, imi rad mie baietii de la croitorie comentariile.
de ce esti habotnic?
a zis cineva ca e impotriva credintei? si-a negat cineva sinele ocrotit de divinitate?
de ce te faci chinez, vorba lui Caragiale?
sintem impotriva credintei industriale, a mallurilor ortodoxe, a festivismului desantat cu care popii de azi isi scot chilotii si ii pun pe gard. asta ca imagine a unei exacerbari. credinta este un lucru tainic, nu o terfelire comerciala cum a ajuns acum, cind popa decide cam prea multe pe sufletele noastre.
ne indreptam din nou catre bigotism si inchizitie?
daca esti cult de am cu cine vorbi, nu uita ca primul patriarh a socotit scolastica greaca drept pagina si prin urmare a dat foc bibliotecii din Alexandria. altul mai capos si-a imaginat ca pisicile negre, saracele il reprezinta pe diavol si le-a omorit pe toate. imediat, in mod ciudat pentru mintea voastra inchistata in prostie, s-a pornit marea ciuma, care s-a propagat prin sobolanii, ce erau stirpiti de pisici.
mai usor in vorbire cu apararea bisericii, ca nu sintem chiar in perioadele fericite, cind mitropolitii se puneau in fata abuzurilor domnitorilor si scuturindu-si toiagul, spuneau: pina la moarte imi voi apara turma de urgie! ba dimpotriva, popii sint in mafia politica. poate ai auzit de raspopitul socru sirbu de la psd, ca un mic exemplu... si mai sint si altii.
asa ca las-o mai moale cu propaganda, ca vorba lui Dem Radulescu, nu e lumea chiar asa de naiva precum o vad unii pictori.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorbă de lăptucuță O pagină de carte, cu un veac şi mai bine în urmă: "Falnic şi luminos se ridică-n fundal blândul rege al atâtor înălţimi, vestitul Penteleu, cu cele mai grase păşuni, cu cele mai încântătoare şi mai bogate... Citeşte