Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 iun 2015 - Anul XX, nr. 138 (5950)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Cu stângu-n dreptu'

Reprezentanţii Prefecturii se contrazic în cazul suspiciunilor de conflict de interese la licitaţiile pentru păşune organizate de Primăria Liteni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Acuzaţiile de conflict de interese la Primăria Liteni, în urma organizării licitaţiilor pentru aproape 380 de hectare de pajişti, i-au pus în încurcătură şi pe reprezentanţii Prefecturii Suceava, care, pe româneşte, îşi dau cu stângu-n dreptu' şi nu reuşesc să ne explice dacă respectivele suspiciuni de încălcare a legii sunt justificate sau nu.

Vă reamintim că printre cei care au participat la licitaţiile de la Liteni s-au numărat şi doi consilieri locali, Florin Jaba şi Liviu Grigore, consilieri care au votat şi hotărârea de consiliu local prin care s-a aprobat închirierea prin licitaţie publică a suprafeţelor de pajişti, situaţie în care, aşa cum semnala un alt consilier local, Lenuţa Balan, cei doi sunt în situaţia unui conflict de interese.

Lenuţa Balan mai susţinea că există un conflict de interese şi în cazul unui referent agricol din Primăria Liteni, care ar fi participat şi el la licitaţii, deşi, susţinea consilierul, referentul a fost implicat direct în organizarea acestora.

În urma acuzaţiilor de conflict de interese aduse de consilierul Balan ne-am adresat Prefecturii Suceava, fiind îndrumaţi către Corpul de Control. După mai multe zile în care am aşteptat un punct de vedere oficial, acesta a venit din partea şefului Corpului de Control din cadrul Prefecturii, Gheorghe Cotin, care ne-a declarat că a studiat documentele solicitate de la Primăria Liteni şi nu se poate vorbi de un conflict de interese în acest caz. Însă, pentru o lămurire expresă, Gheorghe Cotin a declarat că a cerut un punct de vedere şi Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

 

Corpul de control al Prefecturii vs Compartimentul juridic al Prefecturii

Răspunsul de la ANI nu a venit deocamdată, însă de la Prefectură - surpriză – s-a trimis o adresă la Primăria Liteni (cu data de 8 iunie a.c.), prin care, contrar celor afirmate de şeful Corpului de Control, se cere „ca în regim de urgenţă, să procedaţi la revocarea hotărârii Consiliului Local al oraşului Liteni”, iar în caz de refuz, să fie motivată decizia, cu precizarea că „în caz contrar vom formula şi introduce acţiune în contencios administrativ la Tribunalul Suceava".

 „Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterii consiliului local” - scrie negru pe alb în Legea administraţiei publice (215/2001) - articolul 46, al. 1. În acelaşi articol, la aliniatul II, se spune că „hotărârile adoptate de consiliul local cu încălcarea dispoziţiilor alin. (1) sunt nule de drept. Nulitatea se poate contesta de către instanţa de contencios administrativ. Acţiunea poate fi introdusă de orice persoană interesată”.

În adresa trimisă de cei de la Prefectură se arată că faţă de cei doi consilieri locali, Jaba şi Grigore, sunt incidente prevederile legale mai sus menţionate.

 

Şeful Corpului de Control: „Este o nebunie curată”

L-am contactat ieri din nou pe Gheorghe Cotin, pentru a-l întreba cum de şeful Corpului de Control al Prefecturii transmite un punct de vedere, iar compartimentul juridic al aceleiaşi instituţii vede lucrurile tocmai invers.

„Aşteptăm să vedem ce vine de la ANI. Este o nebunie curată. Deci un crescător de animale dacă e consilier local el nu mai are dreptul să participe. Dacă toţi consilierii locali îs fermieri, cine mai aprobă scoaterea la licitaţie?”, întreabă Gheorghe Cotin.

 

De la „lecţii de bună practică” la „studiu de caz”

 Şi primarul din Liteni, Tomiţă Onisii, e bulversat de toată această situaţie. Dacă în urmă cu aproximativ o lună, când am stat prima oară de vorbă despre acest subiect al posibilului conflict de interese de la  licitaţiile de pajişti, se lăuda că totul s-a făcut conform legii şi „putem da lecţii de bune practică”, acum două zile nu mai era aşa de convins.

Consilierii locali ar fi votat la sfârşitul săptămânii trecute pentru anularea HCL-ului care a stat la baza organizării licitaţiei, însă nu ar fi o decizie definitivă, explică primarul Onisii.

„Suntem în dezbateri, trebuie să ne mai întâlnim, să vedem, nu-i stabilit încă. Nu se corelează legea păşunatului cu legea aleşilor locali. Legea păşunatului spune că nu se interzice nici unui crescător de animale să participe la licitaţie, de cealaltă parte legea aleşilor locali spune că până la rude de gradul IV... păi atunci nu mai participă nimeni la licitaţie. Aşteptăm răspunsul de la ANI”, mai spune edilul.

Tomiţă Onisii declară că peste 50 de crescători de animale vor avea de suferit dacă toate licitaţiile se vor anula. El vede o rezolvare simplă, dacă într-adevăr se constată o încălcare a legii: să fie anulate doar licitaţiile la care au participat cei doi consilieri locali (doar unul dintre ei a câştigat o suprafaţă de 20 de hectare de păşune).

„Vreau să consult şi eu nişte jurişti, pentru că eu mă gândesc la toţi crescătorii de animale. Am ajuns studiu de caz. N-am făcut noi legea asta, nu ne-a consultat nimeni, a venit peste noapte şi, timp de două luni de zile, circulară după circulară la două zile... şi până la urmă îi doare-n cot pe toţi”, era revoltat Tomiţă Onisii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reprezentanţii Prefecturii se contrazic în cazul suspiciunilor de conflict de interese la licitaţiile pentru păşune organizate de Primăria Liteni.
 Vizualizări articol: 1881 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Reprezentanţii Prefecturii se contrazic în cazul suspiciunilor de conflict de interese la licitaţiile pentru păşune organizate de Primăria Liteni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorbă de capete de șalăi, ca pe Clisura Dunării Amicul meu severinean, etnologul Isidor Chicet, m-a dus într-o vară în ospeţie într-o casă de sârbi de pe malul Istrului, la Sviniţa. Până să intrăm în odaia cea bună, acasă la Milca Balaci, ne-am oprit... Citeşte