Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 iun 2015 - Anul XX, nr. 137 (5949)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Umanitate

Familia nenorocită de incendiul în care au murit o mamă şi un copil s-a mutat în casă nouă, în urma unei mobilizări exemplare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Familia din comuna Ciprian Porumbescu lovită, în luna noiembrie a anului trecut, de o cumplită dramă, după ce un incendiu le-a mistuit casa şi a luat două vieţi, a unei mame şi a copilului ei cel mai mic, care avea doar 3 ani, s-a mutat într-o locuinţă nouă, renovată şi mobilată aproape exclusiv din donaţiile oamenilor de bine.

Rămas fără cei dragi, fără casă, şi cu doi copii minori în îngrijire, Relu Baciu este un om dărâmat psihic, pentru care viaţa este foarte greu de luat de la capăt. O speranţă totuşi există, mai ales că acum are casă şi a văzut că nu este singur pe lume. Din contră, foarte mulţi români i-au arătat ce înseamnă omenia. 

 

Mama a murit cu băieţelul în braţe, încercând să-l salveze

Drama familiei Baciu s-a consumat în seara zilei de 26 noiembrie 2014. Acasă era Aspazia Baciu, în vârstă de 35 de ani, mamă a trei copii, şi micuţul Dumitru, care împlinise 3 ani în vara lui 2014. În camera din micuţa casă a familiei Baciu a izbucnit un incendiu mocnit. În interior era copilaşul, în timp ce mama era în curte, la treburile gospodăreşti. Când a văzut că din locuinţă iese fum, mama a intrat în casă pentru a-şi salva copilului. Camera în care se afla acesta era deja plină de fum. Femeia a luat copilul în braţe, însă nu a mai avut timp să se salveze. Cei doi au fost găsiţi căzuţi între pat şi uşa de ieşire din cameră. Copilul era acoperit cu o pătură de mamă, care a încercat să-l protejeze.

În urma cumplitului incendiu casa a fost distrusă în totalitate.

 

Numeroase ajutoare de urgenţă primite în lunile de iarnă

Drama lui Relu Baciu şi a celorlalţi doi copii, o fată în vârstă de 10 ani şi un băiat de 6 ani, a stârnit un mare val de compasiune. După ce cazul său a fost prezentat în presa locală dar şi în cadrul unei emisiuni la un post TV, oameni din toată ţara au început să doneze bani în contul deschis pentru familie. Mai mult, la puţin timp după dramă, maşini încărcate cu alimente şi haine au ajuns la Ciprian Porumbescu, de la oameni impresionaţi de dramă şi de la salariaţi din mai multe instituţii din Suceava, care au făcut chetă. În lunile de iarnă, când nu se putea începe ridicarea unei case, Relu Baciu a stat la locuinţa fratelui său, împreună cu băiatul în vârstă de 6 ani, în timp ce fata a fost cazată la internatul şcolii la care învaţă, la Gura Humorului.

 

Prima dezamăgire: femeia care a promis ajutorul cel mai consistent

Din primăvara acestui an, a început mobilizarea pentru ca familia Baciu să aibă o nouă casă.

Cum se întâmplă de multe ori, au fost şi unele dezamăgiri. Cea mai mare a fost provocată de o femeie care a promis, în cadrul unei emisiuni de la postul Antena 1, că va suporta grosul cheltuielilor pentru ridicarea unei case.

Dumitru Nimiţean, primarul din Ciprian Porumbescu, a relatat: „Am avut mai multe discuţii telefonice cu acea doamnă din Sibiu care a promis că ne ajută să ridicăm o casă. Chiar am insistat de multe ori, iar dumneaei s-a enervat şi a spus că nu mai poate ajuta familia Baciu, că s-au adunat suficienţi bani”.

 

Gigi Becali s-a ţinut de cuvânt şi a trimis un ajutor consistent

Chiar dacă acest sprijin, cel mai consistent, nu a mai venit, foarte mulţi oameni au donat sume importante pentru familia din Ciprian Porumbescu. În afară de bani, Gigi Becali a donat familiei Baciu un frigider, un aragaz, o maşină de spălat, un televizor şi multe alte bunuri casnice.

 

Din banii donaţi s-a cumpărat o casă care era deja ridicată 

La nivel local, în frunte cu primarul, s-a decis ca în loc de ridicarea unei case noi, pe amplasamentul celei care a ars, mai avantajoasă este varianta ca Relu Baciu, din banii donaţi, să cumpere o locuinţă vecină, aflată în proprietatea unei rude, care însă nu stă la Ciprian Porumbescu. S-a ţinut cont de costuri, dar şi de faptul că Relu Baciu a spus că nu îl trage inima să ridice o casă pe locul unde au murit soţia şi copilul său.

 

Comunitatea locală ajută la amenajarea anexelor şi racordarea la utilităţi

Dumitru Nimiţean a declarat: „Am decis că este mai bine aşa, el a cumpărat casa din donaţiile primite, iar apoi, în condiţiile în care avea maşina de spălat şi celelalte bunuri donate, am ridicat o anexă în care amenajăm o bucătărie şi o baie. Cum avem apă şi canalizare, am decis să îi oferim accesul la aceste utilităţi, pentru a putea folosi ce a primit de la domnul Becali”.

Cu ajutorul unor oameni din sat, majoritatea beneficiari de venit minim garantat, în aceste zile se lucrează la amenajarea bucătăriei, a băii, dar şi a unei şuri, unde bărbatul va creşte animale, pentru a avea cu ce trăi.

 

Un om simplu, prea marcat pentru a descrie ce simte: “Într-o clipă viaţa omului se poate schimba...”

Relu Baciu, care l-a avut tot timpul alături, trup şi suflet, pe fratele său, Constantin Baciu, a plătit 40.000 de lei pe noua casă. Din banii rămaşi, tot din donaţii, a reuşit să mobileze locuinţa, iar acum va avea şi anexe şi utilităţi, prin efortul comunităţii locale.

Relu Baciu, care deşi are doar 36 de ani are mai multe afecţiuni, cea mai gravă fiind o boală de inimă, le-a transmis, simplu, „multă sănătate” numeroşilor oameni care l-au ajutat. În casa în care s-a mutat, pe perete, are o fotografie mare cu „Mitruţ”, copilaşul mort în cumplitul incendiu. Începe să plângă foarte uşor şi foarte des, mărturisesc apropiaţii. Este un om simplu, iar drama prin care a trecut l-a marcat prea tare pentru a putea să mai povestească foarte multe.

Îl întrebăm cum era soţia sa: “O femeie harnică, muncitoare... într-o clipă viaţa omului se poate schimba...”, ne-a spus omul, înainte de a izbucnit în plâns.

Relu Baciu nu are nici un venit, însă are un cal, oi, iepuri şi porumbei. Spune că toată viaţa a trăit din agricultură şi creşterea animalelor. Băiatul său va merge în clasa I, din toamna acestui an, la aceeaşi şcoală din Gura Humorului unde învaţă şi fiica sa. Acolo cei doi fraţi vor avea asigurate cazarea şi hrana.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Familia nenorocită de incendiul în care au murit o mamă şi un copil s-a mutat în casă nouă, în urma unei mobilizări exemplare.
 Vizualizări articol: 2306 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Familia nenorocită de incendiul în care au murit o mamă şi un copil s-a mutat în casă nouă, în urma unei mobilizări exemplare5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Găina oltenilor din Corbu O mulţime de supoziţii şi câteva date istorice precise leagă Oltenia de Sicilia. Mai în glumă, mai în serios, prietenii mei sicilieni îşi numesc insula "Oltenia Italiei", şi asta în primul rând datorită... Citeşte