Luni seară

Apel fals la 112: Un avion prăbușit în pădurea de la Voitinel și peste o sută de oameni cu zeci de mașini, trimiși în căutarea aeronavei



Generalul Ion Burlui: „El (n.r. - apelantul) părea destul de credibil. A fost coerent, nu s-a întrerupt în convorbire, numărul de telefon l-a confirmat, și-a dat și numele…”
Generalul Ion Burlui: „El (n.r. - apelantul) părea destul de credibil. A fost coerent, nu s-a întrerupt în convorbire, numărul de telefon l-a confirmat, și-a dat și numele…”

Alertă de grad zero, luni seară, printre structurile pentru intervenții în cazuri de urgență, după ce un apel la 112 a anunțat prăbușirea unui avion de mici dimensiuni în pădurea de pe raza comunei Voitinel.
Peste o sută de oameni, pompieri, jandarmi, polițiști, silvicultori, polițiști de frontieră, salvamontiști, voluntari, cu zeci de mașini, dar și pe jos, au căutat ore în șir urme ale presupusei aeronave prăbușite, însă în cele din urmă, târziu în noapte, s-a tras concluzia că totul a fost o alarmă falsă.
Cu toate astea, mai mulți localnici susțin că au văzut survolând un avion în zonă, în jurul orei la care a fost făcut apelul la serviciul de preluare a apelurilor de urgență -112.
În privința bărbatului care a sunat la 112, acesta se jură că a văzut un avion care s-a prăbușit în pădure, însă autoritățile susțin că respectivul era sub influența băuturilor alcoolice.
O armată de oameni trimisă la Voitinel să caute presupusa aeronavă prăbușită
Apelul la 112 a fost înregistrat la 21.57, la dispeceratul ISU Suceava, apelantul fiind un anume Ion Coroamă, din Voitinel.
„El (n.r. – apelantul) părea destul de credibil. A fost coerent, nu s-a întrerupt în convorbire, numărul de telefon l-a confirmat, și-a dat și numele, am comunicat ulterior cu el, a ținut telefonul deschis”, explica ieri șeful ISU Suceava, generalul Ion Burlui.
Chiar dacă reprezentanții Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian „ROMATSA”, contactați de autoritățile sucevene, au susținut că nu au fost semnalate zboruri în zona respectivă în acel interval orar, mai explică generalul Burlui, s-a luat în calcul și zborul unui avion sub plafonul radarului, care să nu poată fi detectat.
Cum nimeni nu poate risca să nu intervină într-o astfel de situație, s-a luat decizia mobilizării unei armate întregi de oameni care să caute aeronava prăbușită. Șeful ISU Suceava a mai trecut printr-o experiență similară, la începutul anului trecut, când era șef al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și a demisionat ca urmare a accidentului aviatic din munții Apuseni, accident aviatic soldat cu moartea pilotului Adrian Iovan și a studentei Aurelia Ion.
„Spre locul menționat s-au deplasat imediat militari și tehnică de intervenție de la subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Bucovina» al județului Suceava din Rădăuți, Siret și Vicovu de Sus. De asemenea, la sediul inspectoratului s-a constituit Grupa Operativă. În sprijinul pompierilor militari a intervenit personal de la Poliție, Jandarmerie, Poliția de Frontieră, Direcția Silvică, Comitetele Locale pentru Situații de Urgență ale localităților Voitinel, Vicovu de Jos și Vicovu de Sus, precum și de la Serviciul Salvamont”, se arată într-un comunicat al ISU Suceava.
Purtătorul de cuvânt al instituției, Alin Găleată, a transmis ieri că, în total, la acțiunea de luni seară au luat parte nu mai puțin de 101 persoane, cu 36 de autovehicule, din care 11 mașini de teren.
Au fost pompieri, jandarmi, polițiști, polițiști de frontieră, silvicultori, salvamontiști, voluntari, cu toții în căutarea presupusei aeronave prăbușite.
„ S-au folosit resurse importante, atât umane, cât și tehnice”
Reprezentanții ISU Suceava arată că s-au efectuat căutări pe o arie în proiecție pe hartă de circa 10 kilometri pătrați, în condiții de noapte și teren accidentat, inclusiv cu camere de termoviziune și autoturisme off-road, misiunea încheindu-se în jurul orei 3.00 dimineața.
„A fost o alarmă falsă pentru care s-au folosit resurse importante, atât umane cât și tehnice, care ar fi putut fi solicitate în același timp într-o altă zonă a raionului de intervenție, pentru salvarea vieților oamenilor și bunurilor acestora”, a mai arătat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.
Primarul din Voitinel: „Apelantul susține și astăzi că a văzut ceva acolo, a ieșit fum alb și s-a auzit o mare bubuitură”
Trebuie menționat faptul că bărbatul care a anunțat „nenorocirea” la 112 nu s-a sustras în vreun fel și a susținut tot timpul că a văzut un avion care s-a prăbușit în pădure.
Când polițiștii i-au pus alcooltestul, Ion Coroamă avea o alcoolemie în aerul expirat de 0,82 la mie.
El a fost sancționat contravențional cu 1.000 de lei, maximul prevăzut de lege pentru alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție.
„El susține și în ziua de astăzi că a văzut ceva acolo, a ieșit fum alb și s-a auzit o mare bubuitură. Într-adevăr, un avion a survolat în zona Petroasa, au văzut mai multe persoane. Asta, în jurul orei 21.00. Dar singura persoană care ar fi văzut fum și a auzit că a bubuit a fost el”, ne-a declarat ieri primarul comunei Voitinel, Maria Pleșca.
Legat de mărturiile mai multor localnici din Voitinel care au povestit că au văzut un avion în jurul orei 21.00, generalul Ion Burlui a explicat ieri că într-adevăr, în urma verificărilor, s-a stabilit că o aeronavă de mici dimensiuni a survolat zona, fiind vorba de un avion care venea de la Baia Mare și a aterizat fără probleme pe aerodromul de la Frătăuții Vechi.
Cei de la ISU așteptau „prăbușirea” unui Boeing 737, cu 45 de pasageri la bord
Șeful ISU Suceava ne-a mai declarat ieri că la misiunea de luni seară s-au folosit tot ce înseamnă resurse din Planul de capabilități, plan care a fost întocmit la sfârșitul anului trecut.
E singura parte bună, din toată acea alarmă falsă de acum două zile.
În toamna anului trecut, reprezentanții ISU Suceava anunțau organizarea unui exercițiu simulat al unui accident aviatic pe raza județului nostru, tocmai pentru a se verifica modul de reacție al instituțiilor de intervenție în astfel de situații.
Autoritățile au anunțat și scenariul: prăbușirea unei curse de linie Boeing 737, cu 45 de pasageri la bord, care circula pe ruta București (Otopeni) – Aeroportul Suceava, data și locația unde va avea loc acel exercițiu fiind necunoscute forțelor de intervenție, pentru a crea elementul de suspans, cât mai apropiat de o situație reală.
Exercițiul nu a mai avut loc până în prezent, însă o parte a planului de intervenții în astfel de dezastre a fost testată în urma apelului fals de luni seară.
În primăvara lui 2014, a mai „căzut” un avion în județ
Și în martie 2014 autoritățile au fost puse pe jar, după ce de la Ostra până la Rădăuți s-a auzit o bubuitură extrem de puternică, similară cu cea produsă la o explozie, după trecerea unui avion la circa 10.000 de metri altitudine.
„A fost o bubuitură de s-au zgâlțâit toate geamurile. Am văzut un avion mic, cu o dâră după el. Am crezut că a căzut pe undeva”, povestea un localnic din Mănăstirea Humorului.
S-au format rapid echipe de căutări, cu oameni din primărie, pădurari cu ATV-uri și motociclete și au început să scotocească dealurile și pădurile din împrejurimi. În jurul orei 16.00, au fost trimise inclusiv două avioane de căutare pentru a survola zona.
Din fericire, a fost o alarmă falsă și după mai bine de două ore de căutări operațiunea s-a încheiat. Conform unor surse neconfirmate oficial, a fost vorba despre un antrenament militar în cadrul căruia două avioane au coborât sub plafonul de 10.000 de metri. Acest lucru a provocat zgomotele puternice, ca de explozie, care i-au băgat în sperieți pe localnici, dar și pe autorități.



Recomandări