Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 iun 2015 - Anul XX, nr. 130 (5942)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Problema câinilor de pe străzi

Scandalul eutanasierii câinilor din adăpost – mult zgomot pentru nimic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Eutanasierea a doi câini fără stăpân din adăpostul de animale al Primăriei Suceava, la finele săptămânii trecute, a stârnit o avalanşă de reacţii negative în rândul iubitorilor de animale din municipiu, care au dat buzna în sala de operaţii şi au pozat şi filmat traumatizanta experienţă, postând imaginile pe un site de socializare. Operaţiunea, efectuată de un medic veterinar, care are contract special pentru astfel de servicii cu municipalitatea suceveană, este efectuată în conformitate cu prevederile legale, care prevăd expres eutanasierea printre măsurile de gestionare a câinilor fără stăpân.

Cu toate acestea, evenimentul a fost prezentat de unii iubitori de animale drept un adevărat genocid, un măcel sinistru, în încercarea de a stârni reacţii nu doar la nivel local ori naţional, ci internaţional.

În mod ironic, reacţiile de protest au venit tocmai din ţări care aplică eutanasierea în mod curent, de zeci de ani, pentru a nu avea câini pe străzi.

„Legea permite clar efectuarea eutanasierii câinilor, dar Primăria Suceava nu intenţionează să facă un masacru ori să eutanasieze toţi câinii din adăpostul din lunca Sucevei. Primăria Suceava vrea să respecte dorinţa populaţiei, care a spus, în proporţie de 80%, în consultarea publică făcută prin intermediul asociaţiilor de proprietari, că nu vrea câini pe străzi”, a spus viceprimarul Lucian Harşovschi, responsabil de activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân.

Acesta a explicat că în baza prevederilor legale, au fost selectaţi pentru eutanasiere zece câini fără stăpân:

„Vineri, doctorul veterinar care are contract cu Primăria Suceava trebuia să facă proceduri de eutanasiere pentru zece câini fără stăpân, selectaţi împreună cu medicii veterinari de la Proanimals. Acei câini erau foarte bătrâni, unul din ei avea deja peste şapte ani de când se află în adăpost. Din nefericire, unii iubitori de animale au exagerat – au intrat în adăpost cu forţa, au fotografiat şi au filmat, deşi doctorii de la Proanimals erau în sala în care se efectuau aceste operaţiuni, transparent. În acest fel încearcă să implice municipiul Suceava într-un scandal naţional sau chiar internaţional, pentru că deja am primit 17 e-mailuri de peste hotare, pline de indignare”.

În urma intervenţiei unora dintre membrii asociaţiei Proanimals, doctorul care se ocupa de eutanasiere nu a mai continuat procedurile cu ceilalţi opt câini.

 

Furtună într-un pahar cu apă

Timp de aproape un an de zile, contractul de eutanasiere a câinilor din adăpost a fost atribuit unui SRL înfiinţat de asociaţia Proanimals.

„SC Proanimals Tina a avut contract pentru eutanasierea câinilor din adăpost, din aprilie 2014 până în aprilie 2015, perioadă în care a efectuat 85 de eutanasieri. Nu am auzit atunci nimic că ar fi ilegal. Anul acesta contractul a fost reziliat pentru că municipalitatea a emis dispoziţii de eutanasiere pentru animale care sunt de multă vreme în adăpost, dar acest cabinet veterinar nu le-a dus la îndeplinire.  Drept urmare au fost demarate procedurile de selecţie a unui doctor autorizat, pentru eutanasiere”, a explicat viceprimarul Sucevei.

Conform noului contract, încheiat cu SC Teovet SRL, pentru eutanasierea câinilor de până în 15 kg se percepe un tarif de 44 de lei, iar pentru cei peste 15 kg, 83 de lei.

Comparativ, contractul anterior, încheiat cu Proanimals, nu implica costuri din partea municipalităţii sucevene, acestea fiind suportate în întregime de asociaţia de protecţie a animalelor.

Singura nemulţumire a municipalităţii a fost că în ultima perioadă, cei de la Proanimals  nu au mai făcut operaţiuni de eutanasiere, chiar de le-au fost solicitate.

„Un adăpost este condiţionat de spaţiu. Din 15 septembrie şi până acum avem strânşi peste 2.000 de câini. Nu poţi duce acolo continuu, fără a se aglomera. De aceea trebuie făcută ordine acolo, inclusiv prin eutanasierea câinilor bolnavi, foarte bătrâni sau agresivi. Doar astfel restul câinilor vor beneficia de condiţii mai bune”, a adăugat Lucian Harşovschi.

De pe 15 septembrie 2014 şi până acum au fost strânşi de pe străzile Sucevei 2.191 de câini vagabonzi. Din aceştia, 1.344 sunt câini de talie mică – sub 10 kg, 441 de câini au între 11 şi 20 de kg, iar 285 de câini au peste 20 de kg.

„Între oameni şi animale alegem oamenii. Continuăm să prindem câinii fără stăpân de pe străzi, îi ducem în adăpostul din lunca Sucevei şi vom face ordine”, spune viceprimarul, care nu vrea să se lase intimidat de acţiunile de protest iniţiate de iubitorii de animale în diverse medii.

„Crizarea unor persoane în privinţa eutanasierii este de înţeles până la un punct. Dar se creează o imagine greşită Sucevei, că am face lucruri ilegale.

Nu eutanasiem câini în masă, chiar de legislaţia permite acest lucru pentru toţi cei care au mai mult de 14 zile de când sunt aduşi la adăpost. Doctorii de la Proanimals sunt acolo şi au acces oricând, să vadă că lucrurile se fac conform prevederilor legale. Ce s-a afirmat zilele trecute, că nu li s-a permis accesul, este total neadevărat. Vrem să facem şi un act prin care să stabilim clar condiţiile în care se poate intra în adăpost de către cei care fac voluntariat. Încurajăm sucevenii care iubesc animalele să meargă la adăpost, să ajute dacă au cum, cu hrană, medicamente. Se pot convinge singuri că nu se întâmplă lucruri ilegale în acest adăpost. Totul ce se face este în baza legislaţiei în vigoare”, a adăugat viceprimarul Lucian Harşovschi.

Scandalul stârnit de eutanasierea a doi câini, vineri, seamănă mai mult a o furtună într-un pahar cu apă, în condiţiile în care cel puţin câteva sute de câini mor anual în chinuri pe străzile oraşului, acolo unde îi vor o parte din iubitorii de animale, călcaţi de maşini, măcinaţi de boli ori răniţi de alţi câini, în luptele pentru teritoriu. Chiar şi efectuarea a 85 de eutanasieri de către cabinetul veterinar Proanimals Tina, anul trecut, demonstrează că această măsură este necesară în multe cazuri. De altfel, o statistică a mortalităţii din cauze naturale, la câinii din adăpostul de animale din lunca Sucevei, arată că în ultimele opt luni, cu toate îngrijirile medicale acordate, cu toate că hrana nu le-a lipsit animalelor, aproape 1.200 au murit, din septembrie 2014 până la 1 iunie 2015.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scandalul eutanasierii câinilor din adăpost – mult zgomot pentru nimic.
 Vizualizări articol: 2641 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Scandalul eutanasierii câinilor din adăpost – mult zgomot pentru nimic5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Prea multa atentie iubitorilor de animale trimis de
( 9 iun 2015, 12:19:19
Acesti idioti primesc prea multa atentie si nu fac nimic pentru acest oras. In general sunt babe nebune si femei nesatisfacute de parteneri.
Orasul este al cetatenilor si nu a cainilor. Eu nu platesc taxe si impozite pentru hrana cainilor si spalarea banilor.
Sunteti pus la zis dom vice de o mana de oamani??? acestia au mai multa importanta decat cei 80% care nu doresc cainii? la fel si iubitorii care au adoptat copacii din G.Enescu. ii rog frumos sa mearga in padurile din zona orasului sa vada defrisarile... ii trimit la poarta EGGER de la radauti sa faca scandal.. ce s.a taiat pe G.Enescu nu e nici macar pt chibrituri.. Oameni fara creier
1.1  RE: Prea multa atentie iubitorilor de animale trimis de
( 9 iun 2015, 15:21:19
Bai gunoiule de Lukanu esti securistul care astupi crimele facute de cei care maltrateaza animalele? Arata-ti chipul sa te judecam cum trebuie. Roaga-l pe Teodoreanu sa iti eutanasieze familia si pe tine. Te prindem noi!
1.2  RE: Prea multa atentie iubitorilor de animale trimis de
( 9 iun 2015, 15:45:43
Tu vorbesti de gunoaie??
Mai gunoi decat tine nu este.
Ia-ti cainii acasa daca vrei nu tot latra aici.Nu vrei sa fie dusi in strainatate cei bolnavi la tratament??? Lachiosule!!!!!!!
1.3  RE: Prea multa atentie iubitorilor de animale trimis de
( 9 iun 2015, 16:26:21
Hingherule, de unde ai educati asta de cioban, CETATEAN001? Analfabetule, te-ai uitat in oglinda cum arati? Nu iti este rusine de tine cum gandesti? Mai ai mult pana te sinucizi? Am luat cainii care i-ai aruncat tu in strada si altii. Hai sa ne intalnim! Eu mi-am dat numele adevarat. Tu te ascunzi caca in pantaloni. Deci tu latrii nu eu.
1.4  RE: Prea multa atentie iubitorilor de animale trimis de
( 9 iun 2015, 19:02:40
Bai Marchitan , ia zo matale cu cat te plateste doamna Cocris sa comentezi toate porcariile pe site-uri, daca-ti plac asa de mult cainii comunitari , i-ai pe toti la tine acasa si plateste-le mancare din banii tai si dupa aia mai stam de vorba ...... trebuie sa suporte fiecare cetatean al municipiului cainii pe care ii iubesti tu asa de tare!
1.5  RE: Prea multa atentie iubitorilor de animale trimis de
( 9 iun 2015, 19:04:55
voi astia , iubitorii de animale, cati caini ati adoptat de la adapost si daca i-ati adoptat , de ce le-ati dat drumul inapoi pe strazi.... eu m-am saturat sa vine copilul plangand in casa ca au latrat la el niste caini comunitari.....sunteti exact ca si ei ..... niste JIGODII!
1.6  RE: Prea multa atentie iubitorilor de animale trimis de
( 9 iun 2015, 19:06:21
normal , ca doar doamna Cocris are de unde sa te plateasca ca ea "mare iubitoare de animale"incaseaza niste bani frumosi din germania pentru asa zisa ei asociatie de protectie a animalelor!
1.7  RE: Prea multa atentie iubitorilor de animale trimis de
( 9 iun 2015, 19:09:17
Ce sa zic , mare fas ca un medic veterinar a eutanasita doi caini in adapostul din lunca Sucevei,!

Legea e lege ....... daca nimeni nu revendica animalul in 14 zile, cu parere de rau ....... ADIO, ni n-am cuvinte ..... sa se duca Marchitan sa se certe cu cei care au dat legea la nivel national!
1.8  RE: Prea multa atentie iubitorilor de animale trimis de
( 9 iun 2015, 19:11:26
Da, dar ce nu stie Marchitan ( pentru ca e un postac - politruc platit de madam Cocris cu banii din Germania) e ca cel care a semnat legea cu cainii e chiar seful pe linie de partid al doamnei Cocris ( adiac femeia care-l plateste sa posteze pe net)
....... si aici ma refer la Victor Ponta!
1.9  RE: Prea multa atentie iubitorilor de animale trimis de
( 9 iun 2015, 19:15:03
Da asta ma nedumereste si pe mine si sunt de acord cu Vasile , legea e lege , daca in 14 zile nu e revendicat, trebuie eutanasita, asa se face in toata tara, nu numai la noi ..... iubitorii de animale sa-i adopte daca nu mai pot de dragul lor!
2.   Catre ziarul monitorul trimis de
( 9 iun 2015, 16:13:31
Cum a-ti putut scrie asemenea minciuni zise de nemernicul Hasovschi ? Hotul acesta fura bani cu firmele care au contract cu primaria. Acuma si-a gasit sa fure bani pe seama cainilor cu criminalul de Teodoreanu. Sunteti platiti de Hasovschi sa ii astupati mizeriile care le face ? Pacaliti lumea cu ziarul. Voi stiti in ce chinuri au murit acei caini ? Le-au plesnit plamanii, inundand ochii si gura cu sange. Procedura de eutanasiere nu a fost facuta corect, respectiv adormirea animalului prin injectare apoi a doua injectie de stop cardiac intravenos. Asa este legal. Va doare in cot ce s-a intamplat. Gnaditi-va ca vi se poate intampla si voua asa ceva in familie. Le este rusine ca a aflat lumea educata si culta. 80% din Suceava este formata din gunoaie (ŢŢR = țărani, țigani și resturi). Tot cei 80% arunca cainii in strada si apoi se plang de ce sunt caini in strada. Gunoaie de oameni nesimtiti. Daca tot sunt deranjati de caini de ce nu vor sa stranga si carutele cu colorati care produc accidente, furturi de tot felul. Dece nu le strange si pe acestea? Doar este lege data de guvern..."interzise carutele in municipiu". Dece nu a-ti luat si interviu de la cei de la Proanima respectiv dna Macovei care a fost de fata nu de la Hasovschi care statea in birou. A-ti ajuns un ziar de mizerie. Sunteti de partea criminalilor, mai stiu tot asa un ziar de mizerie condus de Rosca. Prostiti pe cei 80% din suceveni dar nu si pe celalti din intreaga lume. Sa va fie rusine, nemernicilor! Nu exista Dumnezeu, doar smecheri si prosti care executa.
2.1  RE: Catre ziarul monitorul trimis de
( 9 iun 2015, 19:52:44
Atât timp cât Harșovschi ne scapă de câini, e prietenul nostru, bâști!
Mârâie și cârâie în altă parte.
3.   Pentru iubitorii de javre trimis de
( 9 iun 2015, 19:25:29
nu va e rusine , idiotilor , nu va ganditi ca aveti copii nepoti , daca va treziti cu ei desfigurati de o javra din asta care e hranita de niste inconstienti aiurea ... prosti mai sunteti, eutanasiati caini, daca vreti caine mergeti cumparati , adoptati mergeti la medic vaccin si toate alea plati, raspundeti penal daca face ceva nasol, s-au nu vreti responsabilitati binevoitorilor, tare as vrea sa vad un iubitor din asta ca atunci cand merge pe o alee noaptea pe la 11 si apare din senin o haita de circa 8-9 catelusi si incep a marai.... inconstientilor si tacticosilor.
Domnule MARCHITAN_STEFAN fiind in restul de 20 % mi se pare ca esti un frustrat, vorbesti in gol si nu inteleg ce tel ai , ca eu daca as avea un copil si m-as trezi cu el nenorocit de un caine i-as cam spanzura pe toti ... si sa vina unu ca tine sa imi spuna ca nu sunt eutanasiati cum trebuie si bla bla te-as cam calca cu caruta aia care zici ca e interzisa in municipiu prostane, ca si asa nu a fost nimeni calcat de o caruta sau muscat de cal, papagal ce esti.
4.   Pentru iubitorii de javre trimis de
( 9 iun 2015, 19:30:35
nu va e rusine , idiotilor , nu va ganditi ca aveti copii nepoti , daca va treziti cu ei desfigurati de o javra din asta care e hranita de niste inconstienti aiurea ... prosti mai sunteti, eutanasiati caini, daca vreti caine mergeti cumparati , adoptati mergeti la medic vaccin si toate alea plati, raspundeti penal daca face ceva nasol, s-au nu vreti responsabilitati binevoitorilor, tare as vrea sa vad un iubitor din asta ca atunci cand merge pe o alee noaptea pe la 11 si apare din senin o haita de circa 8-9 catelusi si incep a marai.... inconstientilor si tacticosilor.
Domnule MARCHITAN_STEFAN fiind in restul de 20 % mi se pare ca esti un frustrat, vorbesti in gol si nu inteleg ce tel ai , ca eu daca as avea un copil si m-as trezi cu el nenorocit de un caine i-as cam spanzura pe toti ... si sa vina unu ca tine sa imi spuna ca nu sunt eutanasiati cum trebuie si bla bla te-as cam calca cu caruta aia care zici ca e interzisa in municipiu prostane, ca si asa nu a fost nimeni calcat de o caruta sau muscat de cal, papagal ce esti.
5.   Comentariu trimis de
( 9 iun 2015, 23:22:23
Pentru toti prostanii si crimanii de animale nu le doresc decat sa aiba doliu in casa, sa le crape ce au mai drag. Eu fac protectia animalelor din calitatea mea de om invatat si studiat in cele mai diverse domenii care voi nici nu ati pupat. NU MA PLATESTE NICI DOAMNA COCRIS NICI NEMTII!!! Nemtii sunt prietenii mei, voi prostilor nici germana nu stiti. Sa stiti ca nemtii sunt niste oameni superiori fata de voi romanii, chiar nemtii au spus ca romanii sunt niste tigani barbari majoritatea.Va laudati cu crima. Neamurile voastrea si Mata de la tara arunca cainii in orase apoi tot voi va plangeti de ce sunt caini pe stranzi. Sa ii duceti inapoi la Mata la tara daca nu a stiut sa sterilizeze cateaua. A-ti venit in oras si faceti reguli aici, va-ti ales primar taranoi si vreti sa mearga si caruta ca la tara prin oras. Duceti-va caruta la Mata acasa si ia-ti si baliga si platiti fraierilor taxele auto. Poate nu stiti cati oameni au murit in suceava din cauza carutelor numai in anul 2015 si alte accidente. Nici macar cainilor care au murit la adapost nu le.a oferit o moarte decenta fara dureri.Va vine si voua randul! Sa muriti in chinuri ca ei sa vedeti cum e ca sa simtiti pe pielea voastra credinciosilor care mergeti la biserica si aveti crima in sange. Mergeti degeaba, nu este Dumnezeu. Cand o sa jungeti la spital sa va ganditi la cainii si sa aveti parte de aceasi tratatie sa va opereze pe viu si sa va dati si duhul de buni ce sunteti. Criminalilor!! Voi faceti Romania sa arate ca o tara de barbari, mai ca te miri dece nu va primeste in spatiul Schengen, se uita strainii la voi ca la salbatici, va trateaza ca atare. Gunoaielor!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Plăcinta dobrogeană a Chiraței Intreb un localnic, apoi un bucatar, apoi un turist cu ce aliment ar asocia vacanta estivala. "Cu braga" - imi raspunde cel dintai. "Cu o salata de fructe de mare", zice si-al doilea, gata sa-mi faca o demonstratie de arta... Citeşte