Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 iun 2015 - Anul XX, nr. 129 (5941)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Punctaje din burtă

Licitaţii de 12 milioane de euro, măsluite în patru comune sucevene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai multe proiecte cu bani provenind din fonduri europene au fost câştigate prin măsluirea unor licitaţii. În total, ar fi vorba de o fraudă de 12 milioane de euro, iar localităţile unde s-au derulat aceste proiecte sunt Brodina, Straja, Ulma şi Moldoviţa. Din primele date, se pare că principalul beneficiar al acestor contracte este firma Forestbrod, care aparţine lui Vasile Viorel Melen, fostul primar al comunei Brodina, care acum câteva luni a demisionat din funcţie.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au declanşat o amplă anchetă pe această linie, având un important sprijin şi din partea inspectorilor Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) de pe lângă Guvernul României, dar şi din partea angajaţilor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) Iaşi.

După ce au analizat documentele, reprezentanţii celor două instituţii au identificat şi suspecţii în producerea acestei fraude majore cu fonduri de la bugetul Comunităţii Europene.

 

Cine sunt persoanele suspectate că au falsificat documente

Printre suspecţii cărora le-au fost aduse la cunoştinţă faptele pentru care sunt cercetaţi penal se numără doi experţi din cadrul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Suceava, dar şi un şef de serviciu de la structura regională din Iaşi.

Florin Anton şi Sebastian Dobrescu, experţi în cadrul OJFIR Suceava, şi Gheorghe Pădure, şef serviciu la AFIR Iaşi, sunt acuzaţi că şi-au încălcat atribuţiile de serviciu cu ocazia evaluării dosarelor privind proiectele integrate pentru dezvoltarea comunelor Brodina, Straja, Ulma şi Moldoviţa. Mai exact, cei trei au acordat criterii de eligibilitate şi selecţie neconforme cu realitatea.

Cu ajutorul lui Anton, Dobrescu şi Pădure, primăriile celor patru comune au „luat faţa” altor 235 de localităţi din judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Bacău, Neamţ şi Vaslui care, la rândul lor, sperau să obţină bani europeni pentru derularea diferitor investiţii.

În total, comunele Brodina, Ulma, Straja şi Moldoviţa au beneficiat de o finanţare nerambursabilă în valoare de peste 48 de milioane de lei, adică aproximativ 12 milioane de euro, ceea ce constituie prejudiciu adus la bugetul de stat şi la bugetul Uniunii Europene.

 

Cum s-a derulat escrocheria

Pentru a pune mâna pe cele 12 milioane de euro s-au falsificat documente, iar ulterior s-a încercat acoperirea acestui aspect.

„Încercând să pună în corelaţie raportarea finală au falsificat fişele de evaluare a criteriilor de selecţie prin înlocuirea unor file din formular, consemnând prin tehnoredactare pe noile file, în locul celor 0 puncte acordate de experţi, câte 7 puncte pentru criteriile de selecţie S9 şi S10, astfel ca punctajul final (66 puncte) să coincidă cu cel transmis iniţial, în aprilie 2010”, se arată într-o notă a DNA Suceava.

În urma acestor constatări, contractele au fost reziliate, iar primăriile din Brodina, Ulma, Straja şi Moldoviţa vor fi bune de plată.

 

Conturi blocate şi procese între primării şi AFIR

De altfel, AFIR a cerut blocarea conturilor şi obligarea la plată a celor patru primării. Vasile Juravle, primarul din Straja, a precizat că procesul privind blocarea conturilor a fost câştigat la Judecătoria Rădăuţi, iar cei de la AFIR nu au contestat decizia. În ceea ce priveşte imputarea la plată a sumelor de bani pentru lucrările privind realizarea celor 5 obiective prevăzute în contractul încheiat în 2009, procesul este încă în derulare. „La Curtea de Apel Suceava am avut câştig de cauză, iar acum dosarul se află la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde, de asemenea, am convingerea că vom câştiga pentru că noi nu am făcut decât să respectăm legea”, a explicat Vasile Juravle.

Reprezentanţii celorlalte trei unităţi administrative nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima un punct de vedere vizavi de blocarea conturilor.

 

Licitaţii electronice la Brodina şi Ulma, în atenţia DNA

Procurorii DNA derulează verificări şi faţă de modalitatea de organizare a licitaţiilor pentru lucrările de construcţie, licitaţii electronice prin SEAP organizate de Primăriile Ulma şi Brodina. Din actele puse la dispoziţie de reprezentanţii Departamentului de Luptă Antifraudă de pe lângă Guvernul României rezultă că au fost depuse oferte tehnice şi financiare fictive care au ajuns la Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Iaşi, ataşate la cererile de plată depuse de Primăriile Brodina şi Ulma.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Licitaţii de 12 milioane de euro, măsluite în patru comune sucevene.
 Vizualizări articol: 7784 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 6 voturi
Licitaţii de 12 milioane de euro, măsluite în patru comune sucevene3.556

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Suntem la rascruce de drumuri trimis de
( 8 iun 2015, 15:49:50
Maine la votul in parlament referitor la ridicarea imunitatii lui Ponta ne aflam intr-un moment foarte important pentru tara.Vom vedea clar unde ne indreptam.Spre o tara democratica in care toti oamenii sunt egali si procurorii si judecatorii pot sa-si faca meseria si sa continue lupta anticoruptie sau spre o tara totalitara,condusa de un PSD care sfideaza legile ,constitutia si democratia in frunte cu carmaciul sau mult prea iubit VICTOR VIOREL PONTA.Asistam la atacuri inadmisibile asupra justitiei.Călin Popescu Tăriceanu acuză o încercare de lovitură de stat, dată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin lansarea acuzaţiilor la adresa premierului Victor Ponta şi prin cererea de începere a urmăririi penale. Preşedintele Senatului a pus sub semnul întrebării experienţa procurorului, în vârstă de 27 de ani, care a instrumentat dosarul şi a invitat opinia publică la un exerciţiu de imaginaţie. Se invoca mereu prezumtia de nevinovatie.Dar prezumţia de nevinovăţie te ţine departe de puşcărie, nu trebuie să te ţină şi în funcţie.

1.1  RE: Suntem la rascruce de drumuri trimis de
( 8 iun 2015, 16:08:37
Mey nea raduuu, mai schimba placa cu atacul asupra justitiei si misca-ti cuuuorul din birou si mai prinde niste "teloristi" ca asta ai in fisa postului, dacat sa ne tot intoxici cu fituici primite din laburile de propaganda ale noii securitati. Auzi la el , cica asistam la atacuri asupra justitie. Mey nea raduuu , parca zilele trecute , judecatorii au prin un picutz de curaj si se plingeau ca o parte din procuratofri sant niste mardeiasi veniti din randurile noii securitati. Asa ca mai incetu cu pianu pe scari, una e justitia si alta e o clica de golannasi care aresteaza la comanda securista.
2.   Suntem la rascruce de drumuri trimis de
( 8 iun 2015, 15:59:19
Suspectul Victor Viorel Ponta, acuzat de procurorii DNA de fals, spalare de bani si conflict de interese, va incerca absolut orice pentru a-si scapa pielea.Primul indiciu este chiar proiectul de lege initiat de un grup de parlamentari PSD prin care s-a propus dezincriminarea conflictului de interese, adica exact situatia in care se afla Ponta azi.
Al doilea indiciu, PSD a inceput sa atace justitia frontal, sustinand toate proictele de modificare a codurilor sau complotand noi masuri menite sa slabeasca puterea procurorilor.S-a lansat ideea ca procurorii sa fie scosi din randul magistratilor.In Comisia Juridica asteapta sa fie discutate in cursul acestei saptamani nu mai putin de 20 de proiecte de modificare a legislatiei penale.
3.   Suntem la rascruce de drumuri trimis de
( 8 iun 2015, 16:03:44
Ne intoarcem la Romania mineriadelor.Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, le atrage atenţia liberalilor că organizarea de "manifestări politice ilegale" în scopul împiedicării exercitării puterii de către Parlament sau Guvern poate atrage răspunderea penală.
"Ca ministru al justiţiei mi se pare inadmisibil şi contrar practicilor democratice constituţionale ca PNL să folosească un act de procedură al unui procuror pentru a cere demiterea unui guvern legitim şi a crea instabilitate politică majoră. Este împotriva tuturor angajamentelor asumate de România cu partenerii săi europeni şi transatlantici ca PNL să folosească justiţia pentru a-şi rezolva incapacitatea de a convinge populaţia şi membrii Parlamentului cu un program politic solid, coerent care să ajute România şi nicidecum să o întoarcă acolo unde se afla în anii 2009-2011", a afirmat Cazanciuc, într-un comunicat.
4.   Suntem la rascruce de drumuri trimis de
( 8 iun 2015, 16:24:53
Ponta nu cedeaza si nu pleaca din functie.De ce ar pleca,doar boierii PSD il sustin din toti rarunchii.Adica cine sunt ei?Sunt cei de la putere ,de la ciolan.Adica 350 de parlamentari.42de prefecti si 42 de subprefecti.2500 directori deconcentrate. 5000 de reprezentanți ai statului în sutele de Consilii de administrație și AGA ale societăților de stat.Basca nevestele,copiii,rudele si alte cele.Pai sa renunte toata liota asta la ciolan?Nu se poate.In jurul lui Ponta se va ridica un zid mai inalt decat zidul chinezesc .Se vor multiplica eforturile de modificare a codurilor penale. Ponta va fi prezentat ca o victima a nenorocitilor de procurori.Trompetele traditionale Romania TV si Antena 3 au inceput concertul mutilarii realitatii.
5.   Romania curata trimis de
( 8 iun 2015, 16:30:31
Anul 2014 este un an de cotitura pentru Romania.este anul in care DNA si procurorii au inceput operatiunea "Romania curata".Asa am botezat-o eu ca sa semene cu operatiunea "Cu manile curate"demarata acum 20 de ani in Italia.Acolo un grup de procurori de la Milano in frunte cu procurorul Di Pietro au inceput asanatea clasei politice si eradicarea coruptiei..La noi Codruta Kovesi face acelasi lucru.Dupa 25 de ani,in urma unor presiuni uriase din partea SUA si UE,DNA face curatenie.Mult succes si speram ca rezultatul sa fie pozitiv.In Italia a fost un semiesec.12.000 de persoane anchetate, 5 prim-miniştri acuzaţi, 3 condamnaţi.
Partidul Democrat-Creştin, Partidul Republican şi Partidul Liberal s-au prăbuşit, altele au fost forţate să se reorganizeze.
6.   Dosarul Microsoft trimis de
( 8 iun 2015, 16:32:14
Potrivit declaratiei unui martor din dosarul instrumentat de DNA obtinuta de presa, Claudiu Florica, directorul Fujitsu Siemens, ar fi incercat sa faca presiuni in 2004 asupra lui Victor Ponta, care la acea vreme era sef al Corpului de Control al premierului Adrian Nastase.
"Claudiu Florica s-a intalnit cu Victor Ponta care avea la acea vreme functia de sef al Corpului de Control al premierului Adrian Nastase si a incercat sa-l determine pe Victor Ponta sa demareze o ancheta a Corpului de Control la sediul Ministerului Educatiei si prin aceasta presiune sa oblige practic, firma Siveco sa reintroduca firmele protejate de Claudiu Florica in cele doua extensii de contract, una in valoare de 20 milioane de dolari si cealalta de 96 milioane de dolari, semnate in timpul guvernarii PSD", a precizat martorul, declaratie inclusa de DNA in cererea de ridicare a imunitatii unor demnitari.In schimbul sprijinului oferit de actualul premier, Fujitsu Siemens ar fi dotat sediul Tineretului Social Democrat (TSD) cu computere.
7.   „Victor, o galaxie română-n devenire, trimis de
( 8 iun 2015, 16:36:48
Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova a citit o poezie compusa special pentru Victor Ponta si recitata in fata oamenilor prezenti in sala.
“Victor, o galaxie română-n devenire,
Răsare în universul zidit pe răstigniri,
Pe temelie veche, de piatră și jertfire,
El reînalță o țară
A vechilor români!
Victor Ponta Președinte! “
URAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Aplauze furtunoase

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Înghețată de casă (ca în vremea lui Bacalbașa) Pe la anul 1930, "când era (stră)bunica fată", prin bucătăriile caselor cu ştaif din centru, ori prin gospodăriile mai răsărite de la mahala, îngheţata se pregătea... la ciubăr. Da, da, aţi auzit bine. Şi că este aşa, ne-a... Citeşte