Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 iun 2015 - Anul XX, nr. 128 (5940)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Istoria unei minorităţi

Uniunea Polonezilor din România, la un sfert de veac de la reactivare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Uniunea Polonezilor din România împlineşte 25 de ani de existenţă, mai exact de la reactivarea care s-a petrecut în anul 1990.

Cu acest prilej, sâmbătă, 6 iunie, vor avea loc mai multe manifestări. Acestea vor debuta la ora 11:00, la Casa Polonă din Suceava, cu prezentarea oaspeţilor şi a Uniunii Polonezilor din România, urmată de luările de cuvânt ale invitaţilor, înmânarea de medalii şi plachete aniversare, iar apoi vizionarea expoziţiei fotografice dedicate evenimentului. Expoziţia doreşte să surprindă cele mai importante momente din istoria Uniunii. Aici sunt surprinse construirea Casei Polone din Suceava, prezentarea tuturor Caselor Polone din comunităţile de polonezi din judeţ, vizite oficiale ale unor personalităţi marcante: preşedinţi, mareşali, cardinali atât din Polonia cât şi din ţară, cât şi imagini de la cele mai importante evenimente organizate de Uniunea Polonezilor din România în decursul celor 25 de ani de activitate.

         

Tradiţiile Uniunii Polonezilor din România datează tocmai din 1903

Revoluţia din decembrie 1989 a fost un moment decisiv care a schimbat faţa României. După răsturnarea dictaturii, democratizarea regimului politic, procesul unor profunde reforme sociale şi economice au creat condiţiile pentru o politică deschisă a naţionalităţilor.

În această nouă situaţie în care fără teamă au putut să îşi recunoască originea, cu gândul la cei care s-au născut în Polonia, un mic grup de iniţiativă din Bucureşti a decis, în februarie 1990, să reactiveze Uniunea Polonezilor din România „Dom Polski”, ale cărei tradiţii datează din anul 1903.

În anul 1991 a avut loc al II-lea Congres al Uniunii Polonezilor din România, ce s-a desfăşurat la Suceava, congres la care au participat asociaţiile nou înfiinţate în Bucovina şi unde a fost ales preşedinte Antoni Rojowski, reprezentantul asociaţiei din Suceava. În scurt timp sediul Uniunii Polonezilor din România s-a mutat din Bucureşti la Suceava.  

 

Ghervazen Longher, la conducerea Uniunii Polonezilor din România din 2002

Uniunea Polonezilor din România este membră a Consiliului Minorităţilor Naţionale de la înfiinţarea lui. În anii 1990-1992, primul deputat din partea minorităţii poloneze în Parlamentul României a fost Antoni Linzmeier. Următorul preşedinte, timp de două legislaturi, a fost Johan Peter Babiaş (1994-2002). Acesta a fost o personalitate bine cunoscută şi stimată, apreciat atât de autorităţile române, cât şi de cele poloneze. El a consolidat poziţia minorităţii poloneze, contribuind în mod considerabil la imaginea ei pozitivă atât în România, cât şi în Polonia. După moartea sa, în anul 2002 preşedinte al Uniunii Polonezilor din România a fost ales Ghervazen Longher. În acelaşi an, a fost ales în calitate de deputat în Camera Deputaţilor. După alegerile din 28 noiembrie 2004, cele din 30 noiembrie 2008 şi cele din decembrie 2012 Ghervazen Longher este la al patrulea mandat de deputat. Este vicepreşedinte al grupului de prietenie cu Polonia.

 

Case Polone într-un număr mare de localităţi

Uniunea Polonezilor reuneşte organizaţiile locale – asociaţiile polonezilor. În prezent sunt 14 asociaţii locale la: Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Suceava, Siret, Rădăuţi, Vicşani, Soloneţu Nou, Cacica, Pleşa, Poiana Micului, Păltinoasa, Gura Humorului şi Moara. Din anul 1991, sediul central al Uniunii Polonezilor din România este Casa Polonă din Suceava. Construită între anii 1903-1907, prin strădania membrilor Asociaţiei Polone de Ajutor Frăţesc şi de Lectură, a fost naţionalizată la jumătatea anilor ‘50. Efortul îndelungat pentru retrocedarea ei a fost încununat abia în anul 1997, când a fost înapoiată minorităţii poloneze, în baza deciziei judecătoreşti. Case Polone mai funcţionează la Bucureşti, Păltinoasa, Soloneţu Nou, Vicşani, Cacica şi Poiana Micului. Sedii au şi asociaţiile din Iaşi, Siret şi Rădăuţi.

Cele mai importante investiţii din ultimii ani au fost: construirea şi dotarea Şcolii Generale Poiana Micului, dată în folosinţă în octombrie 2009, construirea noilor Case Polone din Soloneţu Nou şi Pleşa, iar anul acesta a fost demarat proiectul de construcţie al primei Case Polone din Moara.

 

Profesori din Polonia pentru membrii comunităţii

Prin strădania Uniunii Polonezilor din România, limba polonă maternă este predată în judeţul Suceava în 3-4 ore pe săptămână pentru clase/grupe aparţinând minorităţii polone care învaţă în şcolile cu predare în limba română. În anul şcolar curent 2014-2015 limba polonă maternă este predată în localităţile: Suceava, Gura Humorului, Păltinoasa, Siret, Poiana Micului, Soloneţu Nou şi Cacica de şase profesori, din care trei delegaţi din Polonia. În anul şcolar 2007-2008, la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului s-a înfiinţat o clasă cu predare lărgită în limba polonă.

În anul 1991 a apărut la Bucureşti publicaţia „Polonus” ca organ de presă al organizaţiei. Iniţiatoarea şi fondatoarea publicaţiei a fost Janina Radu – redactor-şef până în anul 1993. Scopul a fost editarea unei publicaţii bilingve care să ajungă şi la polonezii care nu cunosc limba română, dar şi la concetăţeni. În prezent, redacţia revistei „Polonus” se află în Suceava, având birourile la sediul central al Uniunii Polonezilor din România. Există de asemenea o publicaţie dedicată copiilor şi tinerilor, „Mały Polonus”. Aceasta este o publicaţie trimestrială a Uniunii Polonezilor din România, editată în totalitate în limba polonă şi care este colportată gratuit odată cu publicaţia „Polonus”.

Aşadar, cei 25 de ani de activitate ai Uniunii Polonezilor din România înseamnă Case Polone în aproape toate comunităţile locuite de minoritatea poloneză, nenumărate iniţiative şi proiecte culturale, de învăţământ, educative, publicaţia lunară „Polonus”, ediţii ale Zilelor Culturii Polone, simpozioane polono-române, învăţarea limbii polone şi în scopul transmiterii celor mai importante valori tinerei generaţii. Toate acestea în ideea păstrării şi cultivării tradiţiilor poloneze, a limbii materne şi a credinţei înaintaşilor. 

 

Oaspeţi de seamă la evenimentul de astăzi

La eveniment vor participa oaspeţi de seamă, atât din România, cât mai ales din Polonia. Ambasada Republicii Polonia la Bucureşti va fi reprezentată prin Excelenţa Sa Ambasadorul Marek Szczygieł, Ministerul Afacerilor Externe din Polonia va fi reprezentat prin Paweł Cieplak, din cadrul Departamentului de Colaborare cu Diaspora Poloneză, Grupul parlamentar Polono-Român va fi reprezentat prin vicepreşedintele grupului Jerzy Polaczek şi deputaţii Renata Butryn, Lidia Gądek, Andrzej Orzechowski, fiind de asemenea prezentă delegaţia Voievodatului Podkarpacie, în frunte cu Jerzy Cypryś şi Jacek Magdoń – consilieri, iar din partea Voievodatului Malopolska Bogusław Sonik – preşedintele Comisiei de colaborare cu diaspora poloneză şi Zdzisław Filip – vicepreşedintele Voievodatului Małopolska, Alexander Zajac – vicepreşedintele Uniunii Asociaţiilor Poloneze din Europa, Joanna Wójtowicz – director adjunct al Centrului de dezvoltare a educaţiei poloneze în străinătate, reprezentanţi ai Asociaţiei Regionale de cultură poloneză „Adam Mickiewicz” din Cernăuţi, reprezentaţii Forumului Polonezilor din Austria şi reprezentanţi ai Uniunii Culturale şi de Învăţământ din Republica Cehă.

De asemenea, la eveniment vor participa autorităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, preoţii decanatului de Bucovina şi reprezentanţi ai comunităţilor de polonezi din ţară. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Uniunea Polonezilor din România, la un sfert de veac de la reactivare.
 Vizualizări articol: 2092 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Uniunea Polonezilor din România, la un sfert de veac de la reactivare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   PTR. ,,PRETENU' trimis de
( 6 iun 2015, 17:06:25
SE POATE UN MIC AJUTOR DIN PARTEA TA???
INTR-O SEARA DE MAI, AMTRECUT PE STR,I CREANGA SI CU TOATE CA ERA DESTUL DE TARZIU,DE UNDEVA DIN ZONA CROITORIEI RAZBATEAU ACORDURILE UNUI ,,COR DIVIN'',INSA AM INTRAT LA BANUIELI CA E TOTUSI CEVA LAUDATIV-PREVENTIV.AM PRINS DOAR STROFA DE FINAL CARE CONTINE SI MULT MISTER:
,,DRAGHE-A NOSTRU E - MANUUUUUUU'
KINT TE DOORE UMARUUUUUU'
SCHIMBE MANA LA LUCRUUUUUU,
NU PLINGE CA BUFNITUUUUUUU
BU-HU-HU,BU-HU-HU - BU....HU....HUUUUUU[PIANO]
CAND SE INTORC DIN CAMPANIA AGRICOLA PALMASII TAI SECRETI,NU POTI SA-I MOMESTI SA VADA CAM DESPRE CINE E VORBA,CA PREA SEAMANA IZBITOR CU O REALITATE DIN TEREN?SUCCESURI!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei