Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 iun 2015 - Anul XX, nr. 126 (5938)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Admitere

Universitatea din Suceava cere schimbarea criteriilor de repartizare a locurilor bugetate pentru universităţile româneşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, a propus conducerii Ministerului Educaţiei schimbarea criteriilor de alocare a locurilor bugetate pentru admiterea la licenţă, masterat şi doctorat.

Propunerile au fost făcute în cadrul Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), desfăşurat în perioada 29-30 mai, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I” din Timişoara.

Astfel, un prim criteriu propus de Valentin Popa şi pentru care acesta a pledat constă în limitarea pentru fiecare universitate a alocării de locuri bugetate la licenţă la maxim 90% din numărul total de studenţi înmatriculaţi în anul I, cu şi fără taxă, în anul anterior. Raţiunile acestei propuneri de criteriu iau în calcul faptul că, după primul an de studiu, există o rată de eşec/abandon de 10-30%. Aplicarea acestei limitări ar evita pierderea de locuri bugetate, începând cu anul II, la o serie de universităţi care reuşesc cu greu să ocupe locurile bugetate alocate la admitere.

„În prezent, locurile neocupate în urma sesiunilor de admitere fie se redistribuie altor universităţi, fie sunt transformate în locuri bugetate la masterat sau chiar la doctorat. Dar locurile bugetate după anul I care se eliberează în unele universităţi se pierd, nefiind ocupate de alţi studenţi din respectiva universitate – deoarece pur şi simplu nu mai există în anul II studenţi cu taxă – şi nefiind nici redistribuite altor universităţi care au studenţi cu taxă. Astfel, studenţi cu taxă din alte universităţi nu pot beneficia de un drept al lor: ocuparea unui loc bugetat în limita cifrei globale de locuri bugetate aprobate prin Hotărâre de Guvern la nivelul întregii ţări”, a explicat Valentin Popa.

Altă propunere a rectorului USV a luat în calcul evoluţia pieţei muncii şi criteriul cerere-ofertă, elemente esenţiale, dar de care nu s-a ţinut cont, de-a lungul anilor, în alocarea numărului de locuri bugetate. Chiar dacă în ultimii ani s-au observat unele corecţii (de exemplu, numărul locurilor atribuite pentru domeniul construcţii a fost mult diminuat în perioada de criza şi în cea de după criză), se ştie că principalul criteriu de alocarea a locurilor bugetate la admitere a rămas, din 1990 până azi, cel istoric, universităţile primind aproximativ acelaşi număr de locuri an de an (sau aproximativ acelaşi procent din numărul total de locuri aprobate anual prin HG, pe întreaga ţară). Aceasta fiind situaţia, rectorul USV, Valentin Popa, a propus ca cel puţin 25% din locurile bugetate să fie distribuite în funcţie de cererea constatată la înmatricularea studenţilor în universităţi. Astfel, raportul dintre numărul total de studenţi înmatriculaţi în anul precedent în regim cu frecvenţă şi numărul de locuri bugetate alocate tot în anul precedent să fie un criteriu care să cuantifice cererea şi oferta la admiterea în universităţi.

„Pentru că este evident că universităţile (şi implicit programele de studiu pe care acestea le promovează) în care acest raport este mai mare vor fi mai căutate de către absolvenţii de liceu, spre deosebire de cele în care locurile bugetate nu sunt ocupate nici după mai multe sesiuni de admitere sau în care sunt ocupate cu mare dificultate”, a explicat Popa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Universitatea din Suceava cere schimbarea criteriilor de repartizare a locurilor bugetate pentru universităţile româneşti.
 Vizualizări articol: 1446 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Universitatea din Suceava cere schimbarea criteriilor de repartizare a locurilor bugetate pentru universităţile româneşti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Covrigi „ca la Rucăr" (rețeta Tuței lu' Mazăre) O legendă spune că satul Rucărului ar fi fost fondat de ostaşii lui Negru Vodă, care au primit drept mulţumire pentru serviciile lor, de la voievod, dreptul de a stăpâni valea şi munţii din jur. S-au aşezat rucărenii, şi-au durat case din... Citeşte