Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 mai 2015 - Anul XX, nr. 123 (5935)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Municipiul Bălţi

Ansamblul „Cervona Kalena” din Negostina, aplaudat de mii de spectatori din Republica Moldova

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ansamblul „Cervona Kalena” din Negostina a participat, în perioada 21-23 mai, în Republica Moldova, în municipiul Bălţi, la Festivalul „Celebrarea Multiculturalităţii - Aici şi Acum”, organizat cu ocazia zilelor oraşului, unde, după o evoluţie de excepţie, sucevenii au fost aplaudaţi frenetic minute în şir. „Cervona Kalena” a prezentat dansuri specifice ucrainene, care au fost apreciate la unison de publicul moldovean, grupul format din peste 30 de dansatori, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, fiind pe placul spectatorilor.

Organizatorii evenimentului din Bălţi au explicat că „prin această activitate se dorește promovarea diversităţii culturale şi a dialogului intercultural, implicarea tinerilor în activităţi de promovare a culturii, creşterea accesului publicului larg la forme de cultură modernă, dezvoltarea unui interes crescut pentru cultură în rândul tinerilor și consolidarea relaţiilor în domeniul culturii şi al implicării civice între România, Republica Moldova şi Norvegia”.

La festival au participat mai multe formaţii artistice ale etniilor din Republica Moldova şi România, dar şi oaspeţi din Oslo (Norvegia). Interpreta de muzică uşoară Paula Seling a susţinut în cadrul festivalului de la Bălţi un recital deosebit. În cele trei zile de festival au fost organizate ateliere în aer liber cu meşteşugari din Republica Moldova şi România, expoziţii, proiecţii de film şi multe concerte.

 

Dansatori amatori

Ansamblul „Cervona Kalena” din Negostina este coordonat de profesorul Iulian-Petru Chideşa, coregraful grupului fiind Valentin Vlîgea. Ansamblul a fost înfiinţat în anul 2011 şi a evoluat sub numele de ,,Nehostenka”. Neavând fonduri pentru deplasări la spectacole, pentru costume, mai precis o formă legală prin care să primească sponsorizări, profesorul Iulian-Petru Chideşa, coordonatorul ansamblului, a înființat Asociația Culturală ,,Cervona Kalena”, cu scopul de a veni în sprijinul ansamblului care, cu această ocazie, şi-a schimbat numele din ,,Nehostenka” în ,,Cervona Kalena”. Tradus în limba română, ,,cervona kalena” înseamnă ,,călina roșie”, care este un simbol al Ucrainei (Negostina, situată la 45 de km de municipiul Suceava și la 8 km de granița cu Ucraina, are populație majoritară de etnie ucraineană), semnificând casa părintească și locurile natale. Formația este alcătuită din elevi ai Școlii Gimnaziale Negostina și ai Colegiului Tehnic ,,Lațcu Vodă” din Siret. Copiii nu au studii în domeniul muzicii sau al dansului. Pentru unii dintre ei este doar un hobby, iar alții doresc să facă studii în domeniu și să devină profesioniști. Prin activitatea desfăşurată, prin spectacole, emisiuni tv, Ansamblul ,,Cervona Kalena” promovează atât tradiţiile şi obiceiurile ucrainene, cât şi pe cele româneşti.

 

Invitaţi la un festival organizat la Iaşi

Profesorul Iulian-Petru Chideşa, coordonatorul ansamblului, ne-a spus că tinerii dansatori din Negostina au evoluat la Bălţi pe 22 mai, în cea de-a doua zi a festivalului, în Piaţa “Vasile Alecsandri”, pe esplanada de lângă Palatul Municipal de Cultură, momentul prezentat de ei, plin de ritm şi culoare, fiind unul dintre cele mai apreciate din festival. Tinerii dansatori din Negostina au spus că publicul din Republica Moldova i-a primit cu braţele deschise: „Atunci când lumea te aplaudă, îţi dă o senzaţie de bucurie şi siguranţă pentru tot ce am făcut noi, arătând că suntem pe drumul cel bun”.

„Cervona Kalena” a făcut o figură frumoasă şi la concursul "Românii au talent" de anul trecut, momentul de atunci fiind unul dintre cele mai frumoase pe care le-au trăit artiştii din Negostina. „Suntem un colectiv unit şi ştim să ne distrăm şi să ne ajutăm unii pe ceilalţi. Cei mai mari au grijă de cei mai mici. Aici am învățat să ne respectăm, să colaborăm, să ne facem griji unul pentru altul”, susţin elevii-dansatori. Pe 7 iunie, Ansamblul „Cervona Kalena” din Negostina este invitat să participe, la Iaşi, la un eveniment cultural intitulat Festivalul Diversităţii Multiculturale, acţiune care are loc în cadrul proiectului „Diversitatea multiculturală – pilon de dezvoltare comunitară în judeţele Botoşani, Bistriţa-Năsăud şi Iaşi”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ansamblul „Cervona Kalena” din Negostina, aplaudat de mii de spectatori din Republica Moldova.
 Vizualizări articol: 2335 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Ansamblul „Cervona Kalena” din Negostina, aplaudat de mii de spectatori din Republica Moldova5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei