Decizii total opuse ale unui complet de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Suceava într-un dosar care privește infracțiuni de contrabandă cu țigări aduse din Ucraina. După ce la finele lunii aprilie doi suspecți au fost puși în libertate, ieri, același judecător a decis menținerea unui alt individ, arestat inițial în lipsă, și prins acum câteva zile în Punctul de Trecere a Frontierei Siret.
Dacă Vasilică Șuleap, din Siret, și Dumitru Daniel Sofronie, din Mihăileni – Botoșani, au plecat acasă fără nici o interdicție, nu același lucru s-a întâmplat și cu Dumitru Lăcustă, bărbat cu cetățenie dublă, româno-ucraineană. Mandatul de arestare emis de Tribunalul Suceava fost confirmat la Curtea de Apel Suceava, astfel încât Dumitru Lăcustă va sta după gratii timp de 30 de zile.
Cele două decizii, cea din aprilie și cea de ieri, par destul de ciudate, și asta având în vedere că toate cele trei persoane au fost indicate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, drept participante activ la infracțiuni de contrabandă cu țigări.
Judecător: „Nu sunt probe că Șuleap Vasilică a cumpărat țigări de contrabandă”
Judecătorul de drepturi și libertăți care i-a pus în libertate pe Șuleap și Sofronie a arătat în motivarea deciziei că DNA îl acuză pe Vasilică Șuleap că a efectuat acte de preluare, depozitare și vânzare a țigărilor de contrabandă, „fără a se indica în concret în ce constă activitatea acestuia și probele care demonstrează implicarea în această activitate”.
„Examinând probatoriul administrat în cauză, judecătorul de drepturi și libertăți constată că la data de 19 martie 2015 inculpatul Șuleap Vasilică s-a întâlnit și a discutat cu suspectul Nymyzhan Vitaliy Ivan aproximativ un minut în fața bisericii catolice din localitatea Siret. La data de 26 martie 2015, între inculpat și suspectul Nymyzhan Vitaliy Ivan au avut loc două convorbiri telefonice la ora 17.48 și la ora 20.51 la care s-a făcut referire în referatul cu propunerea de arestare preventivă care nu conțin aspecte relevante care să demonstreze activitatea infracțională constând în cumpărarea de țigări. Deși se reține că în aceeași zi Șuleap Vasilică a cumpărat cantitatea de țigări introdusă în țară de către liderul grupului Nymyzhan Vitaliy Ivan, nu rezultă din nici o probă acest aspect”, se arată în motivarea Curții de Apel Suceava.
Uite grupul, nu e grupul infracțional organizat
Judecătorul de drepturi și libertăți de la această instanță a arătat că nu sunt elemente și probe care să demonstreze existența unui grup infracțional organizat din care să facă parte Nymyzhan Vitaliy Ivan, Dumitru Lăcustă, Ilie Chebac, zis „Nicu”, Dumitru Daniel Sofronie și Vasilică Șuleap.
„Faptele constând în aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracțional organizat, în scopul comiterii unor infracțiuni precum contrabandă de țigări, în condițiile în care sub aspectul comiterii acestei din urmă infracțiuni nu s-au produs suficiente dovezi până la acest moment procesual, apreciem că probatoriul pus la dispoziție până în prezent nu relevă existența unor indicii temeinice de săvârșire a faptelor pentru care inculpații sunt cercetați”, se mai arată în motivarea judecătorului de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Suceava.
Practic această decizie este cumva în contradicție cu mandatul de arestare confirmat de același complet de judecată în cazul lui Dumitru Lăcustă, care va sta după gratii pentru comiterea infracțiunilor de „contrabandă” și „constituire de grup infracțional organizat”. Ori, pentru a fi îndeplinită condiția existenței unui grup infracțional organizat este nevoie de minimum trei persoane. Urmând aceleași argumente logice din motivare, de vreme ce pentru Sofronie și Șuleap nu sunt probe suficiente care să ducă la concluzia că fac parte dintr-un grup infracțional organizat, iar Chebac nu apare în referat, ar mai rămâne în discuție doar Nymyzhan Vitaliy Ivan. Chiar și așa, o simplă adunare arată că Nymyzhan și Lăcustă sunt doar doi la număr, nicidecum trei pentru a se îndeplini condiția existenței grupului infracțional organizat. Ce-i drept, este posibil ca judecătorul să fi observat alte elemente la care noi, ziariștii, nu am putut avea acces.
Microbuz cu 10.000 de pachete de țigări de contrabandă
Potrivit procurorilor DNA Suceava, ucraineanul Vitalii Ivan Nymyzhan este cunoscut ca traficant de țigări încă din perioada 2008-2009, când și-a format relații la puncte vamale de trecere a frontierei cu Ucraina. Aceste relații îl vizează în principal pe Nelu Fediuc, care în acest caz nu are nici o calitate, nici măcar de suspect.
Ancheta DNA vizează fapte comise în perioada 2013 – 2015 și se oprește la două infracțiuni de dare de mită din luna martie a acestui an, plus un flagrant organizat pe 21 aprilie. Capul grupării i-a oferit câte 2.000 de euro unui lucrător din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Siret pentru a i se facilita tranzitarea ilegală, prin punctul de trecere, a 19 baxuri de țigări din Ucraina. Țigările erau ascunse în locașuri disimulate, în mașini, conform unor înțelegeri anterioare.
Tentativele de mituire au fost însă raportate la DNA, iar în dimineața zilei de 21 aprilie 2015 a fost organizat un flagrant pentru depistarea transportului de contrabandă. În acea zi, Dumitru Daniel Sofronie a fost prins în flagrant, la volanul unei mașini înmatriculate în Botoșani, în timp ce se deplasa pe E 85, la intrarea în Siret dinspre Vamă, în calitate de antemergător al unui al doilea autoturism, condus de un anume Vasile Constantin Bambuc, cetățean româno-ucrainean, care transporta, în locașurile ascunse ale mașinii, peste 10.000 de pachete de țigări de contrabandă și 58 de sticle de whisky.
Discuții în trei între persoanele suspecte de contrabandă cu țigări
Înaintea flagrantului din dimineața de 21 aprilie, Daniel Dumitru Sofronie s-a întâlnit și a discutat de mai multe ori atât cu fostul coleg de celulă Vasilică Șuleap, cât și cu Ivan Vitaly Nymyzhan.
Sofronie și Nymyzhan s-au plimbat prin municipiul Suceava, la un centru comercial, iar ulterior s-au îndreptat spre Siret, unde l-au întâlnit pe Șuleap, având mai multe discuții.
În noaptea de 20 spre 21 aprilie, ucraineanul l-a contactat telefonic pe Daniel Sofronie și i-a transmis informații despre ora când va intra mașina cu țigări în Vama Siret, indicând drept 4.00 ora cea mai probabilă pentru această activitate.
În dimineața în care microbuzul cu cele 10.000 de pachete de țigări de contrabandă a intrat pe teritoriul României, Daniel Sofronie a fost prins de jandarmi și procurorii DNA în timp ce îndeplinea rolul de antemergător. Practic, Sofronie avea ca „sarcină de serviciu” să ducă în siguranță țigările la depozitul din Siret, de unde erau mai apoi distribuite spre locurile de comercializare.
De ce a încercat Șuleap să se facă nevăzut?
Nici Vasilică Șuleap nu este un personaj necunoscut pentru cei care se ocupă cu activitatea de comerț cu țigări de contrabandă. Potrivit procurorilor DNA Suceava, acesta era de fapt beneficiarul celor 10.000 de pachete de țigări de contrabandă.
Noaptea de 20 spre 21 aprilie a fost una albă pentru bărbatul din Siret. În dimineața zilei în care s-a organizat flagrantul, Șuleap se afla în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Siret. A ajuns acolo după ce a observat mai multe mașini de jandarmi, ceea ce i-a dat de gândit.
Pentru că prezența acestor mașini i-a creat insomnii, bărbatul a decis să-și bea cafeaua la benzinăria Petrom, situată la doi pași de frontiera româno-ucraineană.
A observat imediat că treaba se îngroașă, iar când și-a dat seama că perchezițiile domiciliare îl vizează și pe el a încercat să dea bir cu fugiții. În acest sens a împrumutat mașina unui prieten și după alte câteva ture prin zona „de conflict” a plecat din Siret. Cum devenise evident că Vasilică Șuleap nu va veni acasă de bună-voie, pe numele său a fost emis un mandat de punere în executare și a fost dat în consemn la frontiere. A fost prins de polițiștii de frontieră după câteva ore bune și astfel a putut ajunge în fața procurorilor la audieri.