Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 mai 2015 - Anul XX, nr. 118 (5930)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La final de drum

A murit Marcel Bidirel, fostul judecător sucevean care acum câţiva ani şi-a ucis mama

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Marcel Bidirel, fost judecător sucevean, a murit vineri la vârsta de 68 de ani. Decesul a survenit la Spitalul Penitenciar Dej, acolo unde Bidirel a fost internat pentru a i se acorda îngrijiri medicale. El fusese transferat de la Penitenciarul Gherla, unde îşi ispăşea condamnarea de 7 ani dictată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru că şi-a omorât în bătaie propria mamă. Marcel Bidirel nu mai avea de executat o perioadă prea mare din pedeapsă, şi asta pentru că având peste 60 de ani putea ieşi mai rapid de după gratii. Fostul magistrat va fi adus la Suceava în cursul zilei de azi şi va fi depus la cimitirul Pacea, înmormântarea urmând să aibă loc marţi, de la ora 12.00.

Fapta pentru care a fost condamnat Marcel Bidirel s-a petrecut pe 27 septembrie 2011. În acea după-amiază, fostul judecător şi-a agresat fizic mama, bătrâna în vârstă de 85 de ani fiind găsită fără suflare în apartamentul ei dintr-un bloc turn din cartierul Areni al municipiul Suceava.

Iniţial, legiştii suceveni au stabilit că mama fostului magistrat a murit de inimă, iar leziunile de pe suprafaţa corpului acesteia, produse în urma agresiunii provocate de fiul său, nu au fost de natură să-i provoace moartea bătrânei.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au cerut o nouă expertiză la Institutul de Medicină Legală Iaşi, cerând să se stabilească dacă a existat o legătură de cauzalitate între agresiune şi decesul victimei.

Răspunsul legiştilor de la Iaşi a fost acela că leziunile de pe corpul victimei sunt “cauze concuratoare la producerea decesului”.

În dosar s-a efectuat şi o a treia expertiză, la Institutul de Medicină Legală “Mina Minovici” din Bucureşti, iar concluziile specialiştilor instituţiei au fost tot că bătaia primită de victimă i-a provocat decesul.

 

Relaţiile dintre Marcel Bidirel şi mama sa erau degradate de mai mult timp

În actul de sesizare a instanţei de judecată se arată că fostul judecător obişnuia să-şi agreseze mama, dând exemplu un incident din noiembrie 2010, când Marcel Bidirel şi-a snopit în bătaie mama şi a fost la un pas să o arunce peste balcon, femeia fiind salvată în ultima clipă de nişte vecini, care au tras-o peste balcon în apartamentul lor.

Bărbatul a fost internat la acea vreme la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean, însă s-a întors acasă după aproximativ trei săptămâni. Ileana Bidirel şi-a iertat fiul şi a continuat să-l primească în vizită în apartamentul ei.

Ultima vizită, care avea să se sfârşească tragic, a fost pe 27 septembrie 2011. Era în jurul orei 14:00 când Marcel Bidirel, consumator înrăit de băuturi alcoolice, şi-a atacat mama.

“A lovit-o cu piciorul în zona inghinală şi apoi cu pumnii şi a trântit-o la podea, după care a continuat să o izbească cu capul de podea până ce aceasta nu a mai mişcat”, se arată în rechizitoriu.

Îmbrăcat cu pantalonii de pijama, o geacă de culoare roşie, cu o şapcă pe cap şi desculţ, a ieşit din bloc şi a început să strige să vină poliţia că şi-a omorât mama.

Ulterior, a negat că şi-a omorât mama şi a declarat că totul e o conspiraţie a rudelor sale.

 

A fost exclus din magistratură în 1976 pentru că măsluia dosare

Într-o discuţie avută acum câţiva ani, înainte de incidentul care a dus la moartea mamei sale, Marcel Bidirel a mărturisit că nu i-a părut rău de ceea ce a făcut în viaţă. Culmea ironiei, la acea vreme spunea că regretă un singur lucru: că şi-a jignit mama, aceeaşi pe care în septembrie 2011 avea s-o omoare.

A fost exclus din magistratură în 1976, după ce a fost prins că primea mită pentru a măslui diferite dosare. Au fost mai multe cazuri, dar i s-a tras de la un cioban pe care a vrut să-l scape basma curată.

„Să mă gândesc bine. Vreo 7-8 Bălceşti (n.r. – bancnote de 100 de lei care aveau chipul lui Nicolae Bălcescu şi care circulau pe vremea regimului comunist) am luat de la cioban şi un caş. Şi nişte ţuică de Dumbrăveni, că ciobanul era de acolo”, povestea fostul judecător.

Aproape firesc, afacerea s-a perfectat într-o crâşmă. „Şura Dacilor”, un local demolat între timp şi care era în zona actualului sediu al BCR, a fost locul pierzaniei pentru Marcel Bidirel.

Acolo şi-a cheltuit o bună parte din banii luaţi ca şpagă în dosarele pe care le soluţiona şi tot acolo l-a cunoscut pe ciobanul care l-a „turnat”.

„L-am cunoscut la o macheală. Banii i-am luat la crâşmă, iar caşul şi ţuica mi le-a adus acasă. Când au venit miliţienii să mă ia, unul dintre ei era coleg de pahar cu mine. Mi-a zis: <Nea Marcel, nu am ce face>. M-au luat din birou de la serviciu şi eu am recunoscut tot”, mai spunea acum câţiva ani Marcel Bidirel.

Tot ca o coincidenţă, începutul sfârşitului carierei se leagă de aceeaşi lună, mai, în care a părăsit lumea noastră. Pe 13 mai 1976 a fost arestat, iar ulterior a primit o condamnare de 8 ani şi 6 luni, din care a petrecut efectiv după gratii 3 ani, 3 luni şi 28 de zile.

 

La Bucureşti, cu avionul pentru beţii

Bidirel a rămas celebru prin Suceava pentru călătoriile sale la Bucureşti. Şi nu oricum, ci cu avionul. Drumurile spre Capitală pe calea aerului au început în septembrie 1975. La acea vreme erau două curse spre Bucureşti, una dimineaţă şi cealaltă după-amiază, iar în avion se bea mult whisky. „Stewardesele erau foarte frumoase şi nu puteai să nu bei cu ele. Tu nu te-ai îmbătat niciodată în avion?”, se întreba retoric Marcel Bidirel.

În Bucureşti a mărturisit că avea un loc anume unde trăgea, la restaurantul „Bistriţa”, situat vizavi de Hotelul Intercontinental, unde era întâmpinat ca un om de-al casei: „Când intram pe uşă, chelnerii ştiau din prima şi veneau cu dubla de Johnny Walker”.

Drumurile spre Bucureşti au început pentru că-şi bănuia soţia de infidelitate, iar de aici până la banii primiţi pentru a da anumite soluţii în diferite dosare nu a mai fost decât un pas.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A murit Marcel Bidirel, fostul judecător sucevean care acum câţiva ani şi-a ucis mama.
 Vizualizări articol: 4877 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
A murit Marcel Bidirel, fostul judecător sucevean care acum câţiva ani şi-a ucis mama5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei