Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 mai 2015 - Anul XX, nr. 117 (5929)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Activităţi de sensibilizare

Sceneta “Lapte de păpădie”, în interpretarea voluntarilor de la Salvaţi Copiii Suceava, pe scena suceveană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi, ce va fi sărbătorită luni, 25 mai, a fost marcată în avans de voluntarii de la Salvaţi Copiii - Filiala Suceava, vineri, 22 mai, la Sala Mică a Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, unde au prezentat sceneta “Lapte de păpădie”, în prezenţa unui public numeros. În deschiderea evenimentului, Elena Ailincă, asistent social în cadrul Organizaţiei Salvaţi Copiii – Filiala Suceava, le-a explicat tinerilor veniţi în număr mare la acţiune, elevi de la multe şcoli sucevene, că prin sceneta pe care o prezintă voluntarii „încercăm să aflăm împreună, să identificăm cauzele care determină dispariţia unui copil de-acasă”.

Preşedinta filialei sucevene a Organizaţiei Salvaţi Copiii, Camelia Iordache, ne-a spus că sceneta „Lapte de păpădie” este scrisă de voluntari „şi mereu adaptată de voluntari, după experienţele pe care le-au avut la întâlnirile şi discuţiile cu tinerii din şcoli. Voluntarii încearcă prin această scenetă să demonstreze exact motivele care-i fac pe copii să plece de-acasă, dar şi cum pot fi soluţionate aceste motive”. Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sunt nesupravegherea de către părinţi, conflictele în familie, abuzurile asupra copilului, consumul de alcool sau alte substanțe halucinogene, situația economică a familiei.

 

Suceava, în fruntea clasamentului referitor la numărul sesizărilor de dispariții de copii

Salvaţi Copiii România, în calitate de membru al Federaţiei Europene pentru Copiii Dispăruţi și Exploataţi Sexual - Missing Children Europe, organizează în fiecare an campanii de informare la nivel naţional, în şcoli şi licee, ce constau în întâlniri cu copii, părinți și profesori, campanii stradale, campanii interactive de informare prin teatru forum, cu scopul de a conștientiza copiii asupra riscurilor asociate disparițiilor voluntare, de a facilita identificarea timpurie a dificultăților cu care copiii se confruntă și a asigura intervenția în cadrul unui parteneriat solid între părinți, profesori, consilieri școlari, psihologi și poliție.

Camelia Iordache ne-a spus că județul Suceava se află în fruntea clasamentului referitor la numărul sesizărilor de dispariții de copii, după București, Constanța, Iași și Călărași, cu 157 de sesizări în perioada 15 mai 2014 – 15 mai 2015, din care 62 de sesizări în anul 2015.

„Noi încercăm să atragem atenţia asupra cauzelor care-i determină pe copii să plece de-acasă. Copiii şi tinerii trebuie să ştie că există oameni cărora pot să le ceară ajutor. Înainte de a decide să plece de-acasă, ei trebuie să ştie că există cineva care-i poate asculta, care-i poate îndruma. Pe lângă Salvaţi Copiii, prin Centrul de consiliere, sunt şi instituţii ale statului, direcţiile de asistenţă socială din cadrul primăriilor, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Biroul Regional Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Direcţia pentru Protecţia Copilului Suceava, de unde copiii pot primi ajutor”, a completat şefa Salvaţi Copiii – Filiala Suceava. Tot de la ea am aflat că în general copiii care pleacă de-acasă au vârste cuprinse între 7 şi 16 ani, „ponderea cea mai mare fiind a copiilor care au peste 14 ani”.

 

În şcoli vor avea loc luni întâlniri între reprezentanţii Salvaţi Copiii şi elevi

După prezentarea scenetei „Lapte de păpădie”, tinerii din sală au purtat discuţii cu voluntarii şi cu reprezentanţii Salvaţi Copiii – Filiala Suceava.La acţiune au participat peste 200 de elevi şi profesori de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, Şcoala Gimnazială Nr. 9 Suceava, Şcoala Gimnazială Nr. 10 Suceava, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, Colegiul Naţional „Spiru Haret” Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava şi Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava.

Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Biroul Regional Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Prefectura Suceava. Luni, 25 mai, în şcolile sucevene vor avea loc întâlniri între reprezentanţii Salvaţi Copiii şi elevi, primii încercând să le explice copiilor „cât este de periculos atunci când pleci de-acasă, crezând că acolo unde pleci îţi va fi mai bine, dar de cele mai multe ori nu se întâmplă aşa, şi care sunt alternativele”.

Într-un an de zile (mai 2014 – mai 2015), în România au fost raportate 3.736 de dispariții de copii (în creștere față de intervalul anterior, când s-au înregistrat 3.257), iar statisticile oficiale arată că în peste 94% din cazuri este vorba de plecări voluntare. Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, numai de la începutul acestui an a fost solicitată urmărirea la nivel naţional a 1.387 de copii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sceneta “Lapte de păpădie”, în interpretarea voluntarilor de la Salvaţi Copiii Suceava, pe scena suceveană.
 Vizualizări articol: 2222 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sceneta “Lapte de păpădie”, în interpretarea voluntarilor de la Salvaţi Copiii Suceava, pe scena suceveană5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei