Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 mai 2015 - Anul XX, nr. 116 (5928)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cooperativa munca în zadar

Drum asfaltat cu fonduri europene, reparat în bătaie de joc cu pământ şi piatră

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un drum comunal modernizat cu fonduri europene, asfaltat acum aproape zece ani de zile, a ajuns să fie plombat cu nisip şi pietre. Ceea ce ar trebui să fie doar o glumă este, din păcate, o realitate care a fost surprinsă de reporterii Monitorului de Suceava în comuna Stulpicani. Lucrările nu erau făcute de localnici, cu roabe, ci de o firmă cu care primăria locală a făcut un contract de întreţinere a drumului.

 

Cuvântul de ordine din 2015 - involuţia

Drumul comunal care leagă Stulpicani de Negrileasa a văzut asfalt în 2006, după ce, cu fonduri europene, Primăria Stulpicani a accesat un proiect de modernizare a 6 kilometri din acest drum. Porţiunea de asfalt pleacă de la intersecţia cu satul Stulpicani şi ajunge până în centrul satului vecin, Negrileasa. S-a turnat asfalt, iar drumul a fost în stare bună o perioadă de timp. Nu foarte lungă, după cum au povestit localnicii, asta pentru că vehiculele grele, care transportă lemn, reprezintă principalul trafic din zonă. Drumul comunal a fost reparat de mai multe ori în ultimii ani, turnându-se plombe, însă în 2015 modul de lucru a fost schimbat. În loc de asfalt, în gropi s-a pus nisip şi piatră. 

 

Prima zi de lucru, întreruptă brusc de camerele de luat vederi

Miercuri, când reporterii Monitorului de Suceava au ajuns la Negrileasa, era prima zi de lucrări de reparaţie a drumului. Cum au văzut camere de luat  vederi, muncitorii care lucrau pe un camion din care aruncau pietriş şi pe un buldozer, cu care tasau balastul, au dispărut. A apărut imediat şeful de echipă, nimeni altul decât unul din administratorii firmei. Vizibil pus în dificultate, Vasile Zamcu, administrator asociat al SC Gheza Trans SRL Stulpicani, a explicat că el face ce i s-a comandat:

„Am început să lucrăm de astăzi (n.r. de miercuri, 20 mai), peste gropile mari se pune balast, pentru a se putea circula, e o lucrare provizorie până când vine reparaţia cu stratul de uzură”, ne-a declarat bărbatul.

Îl întrebăm ce părere are, ca specialist, de faptul că se toarnă nisip şi piatră pe un drum asfaltat.

„E soluţia celor de la primărie, noi doar executăm lucrarea... de la ei puteţi afla mai multe....”, spune Vasile Zamcu. Lângă el, în maşină, era un reprezentant al Primăriei Stulpicani, însă acesta a refuzat orice dialog.

 

Localnicii revoltaţi: „Ce au făcut ei acum nu e lucrare de reparaţie, ci praf făcut inutil pe drum”

Localnicii din Negrileasa şi-au făcut şi ei cruce când au văzut cum sunt acoperite gropile din drum.

„E ţigănie curată ce se face aici, altceva nu poate fi.... drumul e făcut de câţiva ani şi a tot fost reparat. Acum, spre mirarea mea, au pus pământ în gropi”, a declarat Ion Dumbravă.

Un alt localnic, Mihai Bic, proprietar de magazin, a descris foarte bine cum funţionează la Stulpicani cooperativa "munca în zadar”.

„Pe acest drum trec multe maşini de gabarit mare, iar la prima trecere a acestora pământul sare.... ce au făcut ei acum nu e lucrare de reparaţie, ci praf făcut inutil pe drum. Drumul e asfaltat de nouă ani de zile, dar s-a stricat din al doilea an, iar de atunci se plombează toamna, iarna se strică, iar primăvara şi vara se circulă jalnic. Dar ca acum, să pună nisip în asfalt, nu am mai văzut”, a declarat bărbatul. 

 

O lucrare care va ţine cât o apă de ploaie

L-am găsit la Negrileasa şi pe Gavril Scheuleac, care a fost poştaşul satului timp de 43 de ani şi este administratorul căminului cultural.

Gavril Scheuleac a declarat: “Nu este frumos ce fac ei, în atâţia ani se putea face o lucrare de reparaţie ca lumea. În faţa căminului cultural am reparat eu drumul, cu mistria, însă în rest se ocupă Primăria Stulpicani”.

Oamenii din Negrileasa sunt convinşi că gropile acoperite cu pietriş vor rezista până când trece primul vehicul greu sau vine prima ploaie.

„Asta nu e lucrare, e un fel de apă de ploaie”, a spus cu năduf o altă localnică, Maria Gîscă.

Am făcut şi un mic experiment. Am turnat apă peste balastul proaspăt „turnat” iar în câteva secunde grapa era din nou vizibilă. Aşadar, după cum a spus şi tanti Maria, o primă ploaie mai serioasă va anula lucrarea începută acum două zile.

 

Primarul consideră că lucrarea este o soluţie provizorie şi bine venită

Am reuşit ieri să-l contactăm pe primarul comunei Stulpicani, Vasile Ostanschi, care este în concediu medical, dar în ultimele zile a fost nevoit să şi-l întrerupă, din cauza scandalului legat de licitarea păşunilor din Stulpicani. 

Din punctul lui de vedere, acoperirea gropilor din asfalt cu balast este o soluţie provizorie, bine venită, pentru ca drumul să fie cât de cât practicabil.

„Suntem în procedură de licitaţie pentru a putea demara o lucrare prin care să turnăm un covor asfaltic pe cei şase kilometri de drum. Până când se va finaliza licitaţia şi vom putea face această lucrare, am apelat la această variantă provizorie, pentru că pe anumite porţiuni drumul era impracticabil. A fost o soluţie care a fost adoptată în Consiliu Local”, a declarat primarul Ostanschi. El a mai spus că această lucrare cu balast a fost una cu costuri minime, condiţii în care nu vede de ce ar trebui să fie criticat pentru asta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Drum asfaltat cu fonduri europene, reparat în bătaie de joc cu pământ şi piatră.
 Vizualizări articol: 4758 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Drum asfaltat cu fonduri europene, reparat în bătaie de joc cu pământ şi piatră5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Fonduri europene-lungu-DNA trimis de
(22 mai 2015, 19:21:16
IN SUCEAVA ,Lungu ainventat pavelele pe arterele mai circulate, dar pe celelalte la fel

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Saramură de lufar Vânt subţire în zori, valuri mai năprasnic înaintând spre ţărm... simţi cum marea şi ea se pregăteşte să iasă din primăvară, înaintând vitejește spre vară. Cine ştie cu adevărat care e cursul vremii va... Citeşte