Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 mai 2015 - Anul XX, nr. 115 (5927)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Scandal de amploare

Sătenii din Stulpicani care se revoltă pentru păşune, trimişi să-şi dea vacile la abator

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Scandalul de proporţii izbucnit la începutul săptămânii la Stulpicani, după ce vacile localnicilor au fost evacuate cu mascaţii poliţiei de pe imaşul comunal, şi-a consumat încă un episod ieri, peste 50 de localnici crescători de bovine adunându-se pentru a treia zi consecutiv în faţa primăriei locale şi contestând licitaţia prin care suprafaţa de 60 de hectare de păşune din sat a fost atribuită, prin licitaţie, către doar doi fermieri.

Situaţia de la Stulpicani este una oarecum atipică, aici fiind foarte multe animale şi puţină păşune, astfel că până la revoltă nu a fost decât un pas. Micii crescători, care au una-două vaci şi pentru care laptele este una din principalele resurse de hrană, sunt foarte supăraţi pentru că li s-a transmis, mai mult sau mai puţin tranşant, că mai devreme sau mai târziu îşi vor duce animalele la abator, pentru că nu mai pot avea acces pe păşunea comunală.

 

Sătenii au obţinut o victorie: au intrat cu vacile pe imaşul comunal

Reamintim că la începutul acestui an Primăria comunei Stulpicani a organizat o licitaţie prin care suprafaţa de 60 de hectare de păşune a fost atribuită către doi localnici, crescători de animale, Gheorghe Lehaci şi Ionel Flocea. Primul a sunat luni la 112 şi a reclamat că sătenii au intrat abuziv cu animalele pe păşunea sa. De aici încolo spiritele s-au aprins.

Sătenii spun că licitaţia s-a făcut pe ascuns şi invocă dreptul strămoşesc asupra islazului comunal.

Vasile Moroşan, unul dintre protestatari, a declarat: “Această păşune o folosim de sute de ani, din tată în fiu, avem fiecare câte o văcuţă cu care ne creştem copilaşii... noi nu bem ceai ca la bloc, suntem la munte, în zonă declarată defavorizată”. 

Dacă luni bovinele au fost evacuate de pe imaş, ieri acestea păşteau pe păşune.

„Nu cedăm sub nici o formă până nu se reziliază contractul şi folosim toţi păşunea, ca un bun public, al întregii comunităţi”, a mai spus Vasile Moroşan.

 

Primarul este în concediu medical, iar viceprimarul pare depăşit de situaţie

Cu un primar aflat în concediu medical şi un viceprimar care pare depăşit de situaţie, conducerea Primăriei Stulpicani a dat semne că bate în retragere.

Printre huiduielile oamenilor, viceprimarul Niculina Mihalea a încercat să mute discuţia pe alt plan. Ea a făcut referire la o construcţie pe care Gheorghe Lehaci a început să o ridice pe păşune. Este vorba de un viitor saivan.

„Am avut numeroase discuţii cu oamenii, le-am ascultat doleanţele şi ne-am deplasat la faţa locului, unde am constatat că domnul Lehaci a ridicat o construcţie ilegală. I-am pus în vedere domnului Lehaci să nu construiască nimic pentru că este ilegal”, a declarat Niculina Mihalea.

 

Cu ce sumă a fost închiriată păşunea?

La întrebarea cum a fost organizată licitaţia şi cu ce sumă s-a închiriat hectarul de păşune, viceprimarul a refuzat să dea un răspuns de faţă cu oamenii, declarând că „nu mă pot pronunţa fără documente în faţă, aş putea spune o prostie...”

O problemă este legată şi de delimitarea celor două loturi, unul al lui Gheorghe Lehaci şi celălalt al lui Ionel Flocea, problemă care nu a fost clarificată. Procesul verbal de punere efectivă în posesie a celor doi nu a fost, se pare, încă finalizat. În cazul celui de-al doilea, Ionel Flocea, acesta şi-a dat acordul ca şi bovinele consătenilor să poată fi aduse la păşunat.

Concluzia viceprimarului este că adevărul ar fi undeva la mijloc.

„Oamenii care protestează au pe de o parte dreptate, sunt mulţi bătrâni care au o vacă şi trăiesc cu acel lapte, dar pe de altă parte legea ne-a obligat să facem licitaţie şi să închiriem păşunea”, a mai spus viceprimarul Niculina Mihalea.

 

Ce spune crescătorul care şi-a ridicat în cap zeci de consăteni

Gheorghe Lehaci, bărbatul care se află acum în litigiu cu zeci de consăteni, era şi el, ieri, în faţa primăriei. Acesta nu a părut dispus la vreun compromis.

„Sunt şi eu cetăţean al comunei şi am intrat în posesia păşunii în baza unei licitaţii, nu în mod abuziv. Până acum se păşuna într-un fel, iar acum s-a schimbat legea. O vacă are nevoie de un hectar de păşune, iar eu am 30 de vaci, pentru cele 30 de hectare, loc pentru altele nu am”, a spus Gheorghe Lehaci, într-un cor de huiduieli.

 

Posibilitatea ca vacile să ajungă la abator îi revoltă pe oamenii din Stulpicani

Dacă vor rămâne fără păşune sătenii riscă să nu mai aibă ce să le dea de mâncare vacilor din bătătură.

Gheorghe Calenciuc, un crescător de bovine din Stulpicani, a declarat revoltat: “Am întrebat ce vom face cu vacile noastre dacă nu mai au ce paşte şi mi s-a spus să le ducem la abator, e pur şi simplu bătaie de joc”.

„El are 30 de vaci (n.r. - Gheorghe Lehaci) şi noi avem o vacă şi ne trimite cu ea la abator”, au mai strigat indignaţi oamenii.

 

Latura penală a scandalului

Reamintim că în urma sesizării la 112 efectuată de Gheorghe Lehaci a fost înregistrat un dosar penal, sub aspectul comiterii infracţiunilor de tulburare de posesie şi distrugere. Dacă Gheorghe Lehaci va merge mai departe şi va depune plângere penală, iar contractul încheiat de acesta va rămâne valabil, cei care au intrat cu animalele pe terenul său pot ajunge să dea cu subsemnatul în faţa procurorilor.

A treia zi de protest a oamenilor de la Stulpicani a fost vegheată de jandarmi, fără a se înregistra violenţe.

 

Diferenţa dintre normele UE şi realitatea din sate

Concluzia care se poate trage după aceste scandaluri de la păşune, cel de la Stulpicani fiind doar cel mai recent şi mai de anvergură, este că noile legi, care au în principal la bază prevederile Uniunii Europene, în legătură directă cu subvenţiile oferite la hectar, nu se corelează mai deloc cu viaţa reală din satele noastre. Noţiunea de asociere, de creştere a animalelor doar organizat, în ferme mari, este încă foarte departe de realitate, astfel că prevederile Uniunii Europene necesită adaptări, măcar provizorii, la specificul zonei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sătenii din Stulpicani care se revoltă pentru păşune, trimişi să-şi dea vacile la abator.
 Vizualizări articol: 4901 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sătenii din Stulpicani care se revoltă pentru păşune, trimişi să-şi dea vacile la abator5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(21 mai 2015, 12:06:44
cat o sa ne mai frece uniunea cu legi taxe impozite ce nevoie avem noi de uniune ducase an masa in tara lor termine odata cu asuprirea popoarelor sa ne lase an pace ca noi nu am asuprit pe nimeni niciodata .
1.1  RE: Comentariu trimis de
(21 mai 2015, 16:05:38
Andreyyy,N-are nicio legatura decizia UE cu ce se intampla la noi.Shmecherii de la noi,interpreteaza cum "vrea muschii lor" ,legea.Primarul de acolo putea foarte simplu sa cheme satenii la consultari,si in baza a ceea ce hotarau cu totii,se putea gasi o solutie care sa multumeasca pe toata lumea.Nu poti sa lasi animalele saracilor amarati,care au si ei o vacuta acolo ,fara pasune.Daca nu s-a gandit la oameni,trebuia sa se gandeasca macar la saracele animale,care n-au nicio vina.Sa le duca la abator,auzi cinism !Tot timpul hotii de la noi dau vina pe UE ca aia ne cer,ne obliga! Nu-i adevarat !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pâine cu dovlecei și verdeață Făină, apă, sare şi un grăunte de drojdie... patru ingrediente care dau viaţă celui mai important preparat de pe mesele noastre: pâinea. Din punct de vedere al simbolisticii, pâinea reprezintă elementele primordiale: pământul, apa... Citeşte