Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 mai 2015 - Anul XX, nr. 112 (5924)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eveniment

Hora Bucovinei de anul acesta a atras un număr record de vizitatori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Hora Bucovinei de anul acesta, eveniment ajuns la cea de-a şaptea ediţiei, a atras un număr record de vizitatori. Potrivit organizatorilor, peste 30.000 de persoane au fost prezente ieri în fosta tabără Bucşoaia din oraşul Frasin pentru a asista la spectacolele de muzică populară, pentru a degusta din produsele tradiţionale preparate de bacii de la stânele tradiţionale din zona de munte sau pentru a admira expoziţiile de animale. Organizatorii Horei Bucovinei de anul acesta au fost Consiliul Judeţean Suceava, în colaborare cu Primăria Frasin, Camera de Comerţ şi Industrie, Direcţia Silvică Suceava şi Clubul Naţional Bucovina al crescătorilor şi proprietarilor de câini de rasă ciobănesc de Bucovina.

Ca şi la celelalte ediţii, sucevenii, dar şi turiştii din ţară şi din străinătate care au venit la acest eveniment au avut posibilitatea de a degusta din delicioasele produse tradiţionale gătite de bacii din zona de munte a judeţului. În incinta taberei au fost amplasate stânele din zona Humorului, din Fundu Moldovei, Breaza, Botuşul Mare, Stulpicani, Cacica, Frasin sau stâna Cooperativei Agricole „Timineanca”.La fiecare dintre acestea au fost gătite mâncăruri dintre cele mai delicioase, vizitatorii având de ales între balmoş, miel cu smântână, porc la proţap, caş, urdă, brânză frământată, caş din lapte de vacă şi alte produse care se gătesc la stâne.

Pe lângă toate acestea, cei care au fost prezenţi la Hora Bucovinei au putut să admire şi expoziţia cu frumoşii câini ciobăneşti de Bucovina, în cadrul căreia Clubul Naţional Bucovina a adus unele dintre cele mai frumoase exemplare din această rasă, inclusiv campionul naţional din anul 2015. Tot în cadrul acestui eveniment au fost organizate o expoziţie de oi şi una de cai aduşi de la Herghelia Rădăuţi, dar şi de crescători particulari din judeţul Suceava. Unul dintre cele mai vizitate standuri a fost fără doar şi poate cel al Direcţiei Silvice Suceava, acolo unde zeci de copii au venit să vadă animalele împăiate, reprezentantul acestei instituţii oferindu-le celor mici, şi nu numai, informaţii despre toate speciile expuse.

 

Balmoşul tradiţional şi mâncărurile din miel au fost la mare căutare

Fără doar şi poate atracţia principală au fost stânele tradiţionale din zona de munte a judeţului Suceava, la care toţi cei care au dorit să deguste diverse produse au avut la dispoziţie o ofertă extrem de bogată şi de gustoasă, de la caş şi brânză şi până la balmoşul tradiţional, porc la proţap sau smântână cu brânză şi mămăligă. Unul dintre bacii care an de an au venit la acest eveniment a fost şi Gavril Ursescu, din Fundu Moldovei, la stâna acestuia putând fi savurat, pe lângă celelalte produse amintite, un delicios miel în smântână, despre care ne-a spus că este „exagerat de bun”. „Noi suntem continuatorii tradiţiei şi este o mare bucurie pentru noi că şi moştenitorii noştri vor păstra aceste tradiţii intacte, aşa cum sunt ele”, ne-a spus Gavril Ursescu, care a adăugat că este bucuros că tot mai mulţi tineri vin să muncească la stână în vârf de munte şi „prind drag” de traiul în vârf de munte.

Gavril Ursescu a mai adăugat că deşi acum stânele sunt construite mai modern, acestea sunt amenajate în continuare din materiale tradiţionale folosite dintotdeauna, şi anume din lemn de molid, iar toate obiceiurile şi tradiţiile sunt păstrate aşa cum au fost moştenite de la strămoşi. El a ţinut să sublinieze că aceste tradiţii şi obiceiuri, dar şi ospitalitatea bucovinenilor atrag an de an un număr însemnat de turişti, aceştia venind în Fundu Moldovei atât pentru a cunoaşte obiceiurile şi tradiţiile, pentru a practica turismul ecvestru şi pentru a admira frumuseţile zonei. „Un turist englez, după ce a văzut ce este la noi, ne-a spus că şi-a schimbat total impresia despre România”, a concluzionat baciul din Fundu Moldovei.

 

Paradă a gospodarilor şi spectacole cu Dumitru Fărcaş, Sofia Vicoveanca şi Margareta Clipa

Ediţia de anul acesta a fost deschisă de parada gospodarilor. Pentru început, prin faţa spectatorilor au defilat cai grei de povară, călăriţi de gospodari din Vama, zona Humorului şi Frasin, îmbrăcaţi în costume populare, dar şi trăsuri trase de cai. A urmat apoi o paradă a gospodarilor veniţi din toate vetrele folclorice ale judeţului Suceava, aceştia defilând îmbrăcaţi în costumele populare specifice localităţilor pe care le-au reprezentat. În sunetul buciumelor şi al muzicii cântate de fanfara de la Stamate au defilat grupuri de gospodari, gospodine şi copii din Mălini, Calafindeşti, Păltinoasa, Stroieşti, Dolheştii Mari, Cacica, Todireşti, Frătăuţii de Sus şi Pojorâta.

După deschiderea oficială, toţi cei prezenţi au asistat la un maraton de spectacole de muzică populară, pe scenă urcând Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”, Ansamblul Artistic „Dor Transilvan” şi interpreţi de muzică populară şi grupuri folclorice din judeţul Suceava. Surprizele pregătite pentru ediţia de anul acesta a Horei Bucovinei au fost spectacolele susţinute de invitaţii speciali ai evenimentului, Dumitru Fărcaş, Sofia Vicoveanca şi Margareta Clipa.

 

Nechifor: „Fie ca Hora Bucovinei să dăinuie peste veacuri aşa cum ne dorim”

Şi anul acesta, printre zecile de mii de persoane care au participat la Hora Bucovinei s-au numărat şi politicieni şi şefi de instituţii sucevene. Astfel, la Hora Bucovinei au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, vicepreşedintele instituţiei, Alexandru Rădulescu, parlamentarii PSD de Suceava Neculai Bereanu, Ovidiu Donţu, Ioan Stan, Gavril Mîrza şi Eugen Uricec, precum şi deputatul PC Cezar Cioată. Liberalii suceveni au fost reprezentaţi de senatorul Steliana Miron. Pe lângă aceştia, printre cei prezenţi s-au numărat şi reprezentanţii PMP Suceava Corneliu Popovici şi Ovidiu Milici.

La deschiderea oficială a Horei Bucovinei, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, le-a vorbit celor prezenţi din mijlocul lor, fără a urca pe scenă, mulţumindu-le că au venit în număr atât de mare la acest eveniment. „Iată că astăzi suntem prezenţi aici, la a şaptea ediţie, într-un număr foarte mare pentru a petrece un timp frumos împreună. Toţi cei care organizează, fără excepţie, au muncit zi şi noapte, s-au pregătit şi cu bucate alese, şi cu muzică frumoasă, şi cu port tradiţional, pentru a vă încânta pe dumneavoastră. Vă doresc să vă bucuraţi de această zi frumoasă de duminică, să o păstraţi în suflet, şi fie ca Hora Bucovinei să dăinuie peste veacuri, aşa cum ne dorim”.

El a subliniat faptul că în Bucovina oamenii sunt doritori să vină la astfel de evenimente, adăugând faptul că la Hora Bucovinei de anul acesta au fost prezenţi şi numeroşi turişti. „Vrem să organizăm evenimente din luna mai, în iunie, iulie, august şi parţial în septembrie, pentru că vin foarte mulţi oaspeţi în vizită, şi vrem din tot sufletul să-i învăţăm ce înseamnă viaţa adevărată aici în Bucovina”, a mai declarat preşedintele CJ Suceava.

Îmbrăcat în costum popular, primarul din Frasin, Marinel Balan, a declarat, la rândul său, că atât timp cât va ocupa această funcţie Hora Bucovinei va continua să fie organizată în acest oraş. El a fost cel care a declarat la deschiderea oficială că Hora Bucovinei a fost şi rămâne cea mai frumoasă manifestare din judeţul Suceava, mulţumind conducerii Consiliului Judeţean Suceava şi preşedintelui acestei instituţii, Cătălin Nechifor, pentru sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hora Bucovinei de anul acesta a atras un număr record de vizitatori.
 Vizualizări articol: 4177 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.17/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 6 voturi
Hora Bucovinei de anul acesta a atras un număr record de vizitatori3.256

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei