Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 mai 2015 - Anul XX, nr. 112 (5924)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Esplanada Casei de Cultură

Ateliere de jocuri, desene ale copilăriei şi aproape 2.000 de lampioane cercetăşeşti, la Festivalul Luminii organizat la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

A treia ediţie a Festivalului Luminii organizat sâmbătă, 16 mai, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava s-a dovedit a fi un succes prin numărul mare de participanţi şi prin diversitatea activităţilor propuse de Organizaţia Naţională Cercetaşii României - Centrul local Suceava: ateliere de jocuri, desene ale copilăriei şi aproape 2.000 de lampioane cercetăşeşti, gulguţe din hârtie reciclată, realizate de cercetaşii suceveni, alături de prietenii şi familiile lor.

Evenimentul, care a avut drept motto „Redescoperă bucuria lucrurilor mărunte”, a debutat în jurul orei 17:00 şi s-a terminat târziu în noapte. Atraşi de mirajul jocurilor propuse de cercetaşi, copiii şi tinerii care au ales să-şi petreacă sâmbătă câteva ore în centrul Sucevei nu au regretat. Fie că au făcut desene pe asfalt, au confecţionat diferite obiecte din materiale reciclate, dovedind multă îndemânare şi creativitate, calităţi pentru care au fost răsplătiţi cu diplome de organizatori, fie că au participat la „întâlnirea oarbă cu o carte”, la care fiecare copil care a dorit să intre în joc a donat o carte şi a primit la schimb o altă carte, fiecare dintre ele fiind surpriză, pentru că erau împachetate de cei care le ofereau, cu toţii, mici şi mari, pentru că prichindeii au fost însoţiţi la acţiune de părinţi şi de bunici, s-au bucurat de lucruri simple dar cu multe semnificaţii.

La lăsarea întunericului, după ce gulguţele (cutiuţe din hârtie în care au fost aşezate nisip şi câte o lumânărică) au fost aşezate şi aprinse pe aleile pietonale, atmosfera de vis a fost completată şi în acest an de reprezentaţia trupei Ordinul Solomonarilor, care a oferit un spectacol cu jonglerii cu foc. Ordinul Solomonarilor este trupa suceveană de dansuri cu foc înfiinţată în 2012. Temele frecvente ale spectacolelor sunt mitologia româneasca, solomonarul fiind un vrăjitor şcolit care se ocupă în principal cu magie meteorologică.

 

„Cercetăşia este o formă de educaţie nonformală”

Cercetăşia, după cum ne-au spus chiar cei care fac parte din organizaţie, este, pe scurt, prietenie, voie bună, distracţie, camping, proiecte, dar şi multă seriozitate şi întrajutorare. Carmen Netedu, coordonator de programe în cadrul Centrului local Suceava, a explicat că anul acesta a pregătit activităţi dintre cele mai diverse, de la jocuri de îndemânare, jocuri de reciclare creativă, jocuri de desene, jocuri de vânătoare de oameni, la care fiecare copil a trebuit să fie atent, să urmărească oamenii din jurul lui, întâlnire oarbă cu o carte.

„Este important să ne bucurăm de un lucru mărunt, reprezentat de o carte. Noi am împărţit şi vederi cu mottoul <Redescoperă bucuria lucrurilor mărunte>, în plicuri gata timbrate, care pot să ajungă oriunde în ţară prin intermediul cercetaşilor. Încercăm prin aceste activităţi, prin Festivalul Luminii, să marcăm că cercetăşia este o formă de educaţie nonformală”, a mai spus Carmen Netedu.

În jur de 70 de cercetaşi suceveni, cu vârste cuprinse între 6 şi 40 de ani, au venit cu inima deschisă la Festivalul Luminii, care înseamnă „mai mult decât un loc plin de lumânări, jonglerii, fotografii, desene, artă şi oameni. Festivalul Luminii înseamnă o modalitate de a opri timpul în loc, în ciuda agitaţiei zilnice urbane”. Carmen Netedu a mai spus că „scopul festivalului este şi acela de a redescoperi valorile spirituale neglijate şi de a le aminti membrilor comunităţii locale de bucuria lucrurilor mărunte”.

 

„Cercetaş înseamnă să te bucuri de viaţă, de frumos”

Cercetaşii României - Centrul local Suceava şi-au îndeplinit misiunea, şi anume aceea de a-i face pe suceveni, preţ de câteva ore, să uite de grijile cotidiene şi să redescopere frumuseţea lucrurilor mărunte, participând la Festivalul Luminii. Cercetașii din toate filialele din România consideră că lucrurile valoroase în viață se construiesc prin suma unor gesturi mărunte.

Sorina Polocoşer, lider cercetaş în Centrul local Suceava, a făcut cursul de iniţiere de lider la cercetaşi, în perioada 2008-2009. „Pentru mine, cercetaş înseamnă să mă bucur de viaţă, de copii cu suflet tânăr, de prietenie, să cunosc oameni buni la suflet din oraş, dar şi din ţară, să am deschidere, o minte deschisă tot timpul, ageră, care să vrea să cunoască, şi multă bucurie. Cercetaş înseamnă să te bucuri de viaţă, de frumos”, ne-a spus Sorina Polocoşer. Ea a completat că „o lumânare aprinsă care, aparent, este puțin, poate face lumină în suflet, în viaţa noastră, a oraşului, poate aduce noutate, altceva. Vrem să aducem un strop de bucurie în oraş, pentru că viaţa de zi cu zi este agitată, tumultoasă, şi prin aceste activităţi tinerii pot fi văzuţi. Copii vor o speranţă. Noi le spunem că se poate. În ţară sunt mulţi cercetaşi care cred în speranţă, în frumos, într-un viitor luminos pentru ei, pentru tineri”.

Am întâlnit-o printre cercetaşi şi pe Ioana Micu, elevă la Şcoala Gimnazială Nr. 8 Suceava, care ne-a spus că îi place foarte mult să participe la activităţile cercetaşilor. „Sunt cercetaş de doi ani. Am primit cravata de cercetaş anul trecut, pe 22 februarie. Îmi place să particip la multe activităţi, îmi plac provocările şi faptul că pot cunoaşte oameni noi”, ne-a spus eleva.

Darius Constantin Melniciuc, tot de la Şcoala Gimnazială Nr. 8, a completat că în cercetăşie „toţi suntem ca nişte fraţi şi ne ajutăm unii pe alţii. Cel mai frumos a fost când a trebuit să trec cu tiroliana peste un lac. M-am bazat pe colegii mei, pentru că știu că mă ajută la greu”.

 

Festivalul Luminii a debutat în anul 2004, la Cluj

Festivalul Luminii este un eveniment naţional sincron, organizat anual de membrii Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României şi tinerii voluntari locali. Festivalul a ajuns la cea de-a XI-a ediţie, fiind organizat în 27 de locaţii din ţară, pe toată durata lunii mai. Totodată, anul acesta marchează prima ediţie a Festivalului Luminii în afara graniţelor ţării, ajungând astfel să fie organizat în premieră în Cehia. Ideea festivalului este de a descoperi frumuseţea lucrurilor mărunte, acesta fiind şi sloganul Festivalului Luminii. Prin această activitate, cercetaşii încearcă să ofere zâmbete şi speranţă oamenilor. Întregul concept a pornit în anul 2004 de la un grup de tineri cercetaşi din Cluj, care au vrut să le reamintească oamenilor de bucuria de a trăi. Astfel, ei au realizat prima ediţie a festivalului, intitulat pe atunci „Seara Viselor Împlinite”, când clujenii prezenţi au aşezat pe lacul din Parcul Central aproximativ 200 de gulguţe. De atunci, festivalul a continuat în fiecare an cu denumirea de Festivalul Luminii, iar din 2008 a devenit eveniment naţional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ateliere de jocuri, desene ale copilăriei şi aproape 2.000 de lampioane cercetăşeşti, la Festivalul Luminii organizat la Suceava.
 Vizualizări articol: 1998 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ateliere de jocuri, desene ale copilăriei şi aproape 2.000 de lampioane cercetăşeşti, la Festivalul Luminii organizat la Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei