Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 mai 2015 - Anul XX, nr. 111 (5923)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cercetări poliţie

Trei bătrâni cu vârste între 80 şi 95 de ani, victimele unor escroci care le-au bătut la uşă sub diverse pretexte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La o zi după ce un bătrân în vârstă de 79 de ani, din comuna Vicovu de Jos, a fost lăsat fără 2.400 de lei de un escroc care l-a abordat în zona policlinicii din Rădăuţi, sub pretextul că vrea să-i dea 100 de lei pentru un pomelnic la biserică, însă avea doar o bancnotă de 200 de lei şi l-a „ajutat” pe păgubit să-i dea restul, alţi trei bătrâni au căzut victimele escrocilor, au anunţat vineri reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava.

 

I-au furat din casă peste 7.000 de lei şi o verighetă

O bătrână în vârstă de 91 de ani, din municipiul Suceava, a reclamat joi la poliţie că i-au fost furaţi din casă nu mai puţin de 7.330 de lei, dar şi o verighetă din argint.

Furtul s-a petrecut miercuri, iar din declaraţiile victimei a reieşit că în acea zi, în jurul orei 9.00, s-a trezit la uşă cu un bărbat necunoscut, de circa 35 de ani, care s-a recomandat a fi de la E.ON Gaz.

Necunoscutul i-a spus că trebuie să verifice instalaţia de gaz la centrala termică, cerându-i proprietarei să-l lase să intre în locuinţă.

În bucătăria apartamentului bătrânei, aceasta şi aşa-zisul angajat de la E.ON au stat aproximativ zece minute, timp în care bărbatul a făcut nişte măsurători la centrală, fără să-i elibereze vreun document în acest sens şi fără să-i ceară o sumă de bani pentru serviciul prestat.

Între timp, însă, uşa de la intrare a rămas neasigurată, iar în minutele în care proprietara se afla în bucătărie, bănuiesc poliţiştii, în casă a intrat un complice, care a sustras un plic cu suma de 7.330 de lei, dar şi o verighetă din argint şi aur, de circa 3 grame.

Proprietara şi-a dat seama de furtul banilor şi al verighetei abia după o oră de la plecarea falsului angajat E.ON.

 

Au rugat o bătrână de 95 de ani să le schimbe banii şi i-au furat 4.000 de lei

Tot joi, la poliţie a fost reclamat un furt de bani şi din casa unei bătrâne în vârstă de 95 de ani, din municipiul Fălticeni.

Fapta s-a petrecut în aceeaşi zi, în jurul orei 11.00. Victima se afla singură la domiciliu când în faţa locuinţei ei a oprit un autoturism de culoare închisă, din care au coborât doi bărbaţi.

Cei doi au rugat-o pe bătrână să le schimbe o bancnotă de 100 de lei, iar unul dintre ei a urmat-o în casă, observând locul în care nonagenara îşi ţinea economiile.

Într-un moment de neatenţie al păgubitei, i-au sustras bătrânei portofelul în care aceasta avea aproximativ 4.000 de lei.

Ulterior, cei doi bărbaţi necunoscuţi s-au urcat în maşină şi au plecat, bătrâna realizând abia după câteva zeci de minute că a fost victima unui furt.

 

Încă o victimă, la Drăguşeni

Cu acelaşi mod de operare ca la fapta de la Fălticeni a fost comis un alt furt, în aceeaşi zi de joi, la Drăguşeni. Victima, un bătrân de 80 de ani care a povestit că o persoană necunoscută a venit la domiciliul său şi i-a cerut să-i schimbe o bancnotă de 500 de lei.

Abia după ce respectivul a plecat, tot cu o maşină de culoare închisă, a realizat că i-a luat şi cei 500 de lei, dar şi alţi 1.000 de lei pe care bătrânul îi strânsese din pensie.

„În toate cele trei cauze s-au întocmit dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de furt, cercetările fiind continuate de poliţişti pentru identificarea autorilor şi recuperarea prejudiciului”, se arată într-un comunicat al poliţiei judeţene.

 

Recomandările poliţiei

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, subcomisarul Ionuţ Epureanu, a transmis şi o serie de recomandări preventive:

" - Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori, etc.), decât după ce acestea se legitimează (actul de identitate şi legitimaţia de serviciu) şi vă creează convingerea că au calitatea invocată;

- Aceeaşi atenţie trebuie să o acordaţi şi celor care se prezintă ca fiind prieteni cu o anumită rudă aflată în străinătate şi doresc să vă predea un colet sau alte bunuri în schimbul unei sume de bani;

- Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să pătrundă în locuinţă cu scopul de a sustrage bani sau bunuri;

- Nu cumpăraţi obiecte de la persoane care vă abordează  la domiciliu sau în preajma zonelor comerciale sub pretextul că le vând la preţuri mai mici decât valoarea reală. Puteţi fi înşelaţi şi să constataţi acest lucru când este prea târziu.

- Efectuaţi schimburi valutare doar la bănci şi case de schimb valutar, după consultarea atentă a cursurilor şi comisioanelor afişate;

- Achiziţionaţi produse doar de la agenţii economici care oferă certificate de garanţie pentru marfa vândută, evitându-se în acest fel achiziţionarea unor produse contrafăcute;

- Nu daţi curs tuturor anunţurilor publicitare din mass-media în care se prezintă oferte foarte avantajoase de servicii sau se oferă spre cumpărare bunuri al căror preţ este mult sub preţul pieţei;

- Nu vă  încredeţi în intermediari sau comisionari neautorizaţi ori în persoanele care promit vindecări miraculoase;

- Tuturor celor care au de făcut diverse reparaţii în gospodărie, le recomandăm să angajeze firme autorizate şi să nu se încreadă în preţul mic oferit de aceste persoane neautorizate;

- Nu daţi curs mesajelor (SMS) primite pe telefonul mobil prin care se solicită efectuarea unor plăţi sau a reîncărcării cu cartele valorice în schimbul accesării unor potenţiale câştiguri în bani sau bunuri".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei bătrâni cu vârste între 80 şi 95 de ani, victimele unor escroci care le-au bătut la uşă sub diverse pretexte.
 Vizualizări articol: 1858 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 2 voturi
Trei bătrâni cu vârste între 80 şi 95 de ani, victimele unor escroci care le-au bătut la uşă sub diverse pretexte3.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitura deşteaptă Ai nevoie de 8 oua, un pachet de unt, 300 g de zahar farin, un litru de lapte, 3-4 pachetele de zahar vanilinat si 10 linguri cu faina.Cum se prepară: citeşte continuarea pe Antena... Citeşte