La o zi după ce un bătrân în vârstă de 79 de ani, din comuna Vicovu de Jos, a fost lăsat fără 2.400 de lei de un escroc care l-a abordat în zona policlinicii din Rădăuți, sub pretextul că vrea să-i dea 100 de lei pentru un pomelnic la biserică, însă avea doar o bancnotă de 200 de lei și l-a „ajutat” pe păgubit să-i dea restul, alți trei bătrâni au căzut victimele escrocilor, au anunțat vineri reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava.
I-au furat din casă peste 7.000 de lei și o verighetă
O bătrână în vârstă de 91 de ani, din municipiul Suceava, a reclamat joi la poliție că i-au fost furați din casă nu mai puțin de 7.330 de lei, dar și o verighetă din argint.
Furtul s-a petrecut miercuri, iar din declarațiile victimei a reieșit că în acea zi, în jurul orei 9.00, s-a trezit la ușă cu un bărbat necunoscut, de circa 35 de ani, care s-a recomandat a fi de la E.ON Gaz.
Necunoscutul i-a spus că trebuie să verifice instalația de gaz la centrala termică, cerându-i proprietarei să-l lase să intre în locuință.
În bucătăria apartamentului bătrânei, aceasta și așa-zisul angajat de la E.ON au stat aproximativ zece minute, timp în care bărbatul a făcut niște măsurători la centrală, fără să-i elibereze vreun document în acest sens și fără să-i ceară o sumă de bani pentru serviciul prestat.
Între timp, însă, ușa de la intrare a rămas neasigurată, iar în minutele în care proprietara se afla în bucătărie, bănuiesc polițiștii, în casă a intrat un complice, care a sustras un plic cu suma de 7.330 de lei, dar și o verighetă din argint și aur, de circa 3 grame.
Proprietara și-a dat seama de furtul banilor și al verighetei abia după o oră de la plecarea falsului angajat E.ON.
Au rugat o bătrână de 95 de ani să le schimbe banii și i-au furat 4.000 de lei
Tot joi, la poliție a fost reclamat un furt de bani și din casa unei bătrâne în vârstă de 95 de ani, din municipiul Fălticeni.
Fapta s-a petrecut în aceeași zi, în jurul orei 11.00. Victima se afla singură la domiciliu când în fața locuinței ei a oprit un autoturism de culoare închisă, din care au coborât doi bărbați.
Cei doi au rugat-o pe bătrână să le schimbe o bancnotă de 100 de lei, iar unul dintre ei a urmat-o în casă, observând locul în care nonagenara își ținea economiile.
Într-un moment de neatenție al păgubitei, i-au sustras bătrânei portofelul în care aceasta avea aproximativ 4.000 de lei.
Ulterior, cei doi bărbați necunoscuți s-au urcat în mașină și au plecat, bătrâna realizând abia după câteva zeci de minute că a fost victima unui furt.
Încă o victimă, la Drăgușeni
Cu același mod de operare ca la fapta de la Fălticeni a fost comis un alt furt, în aceeași zi de joi, la Drăgușeni. Victima, un bătrân de 80 de ani care a povestit că o persoană necunoscută a venit la domiciliul său și i-a cerut să-i schimbe o bancnotă de 500 de lei.
Abia după ce respectivul a plecat, tot cu o mașină de culoare închisă, a realizat că i-a luat și cei 500 de lei, dar și alți 1.000 de lei pe care bătrânul îi strânsese din pensie.
„În toate cele trei cauze s-au întocmit dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii de furt, cercetările fiind continuate de polițiști pentru identificarea autorilor și recuperarea prejudiciului”, se arată într-un comunicat al poliției județene.
Recomandările poliției
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, subcomisarul Ionuț Epureanu, a transmis și o serie de recomandări preventive:
” – Nu primiți în locuință persoane care pretind că sunt de la diverse societăți comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori, etc.), decât după ce acestea se legitimează (actul de identitate și legitimația de serviciu) și vă creează convingerea că au calitatea invocată;
– Aceeași atenție trebuie să o acordați și celor care se prezintă ca fiind prieteni cu o anumită rudă aflată în străinătate și doresc să vă predea un colet sau alte bunuri în schimbul unei sume de bani;
– Fiți atenți la persoanele cu care intrați în contact pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră și să pătrundă în locuință cu scopul de a sustrage bani sau bunuri;
– Nu cumpărați obiecte de la persoane care vă abordează la domiciliu sau în preajma zonelor comerciale sub pretextul că le vând la prețuri mai mici decât valoarea reală. Puteți fi înșelați și să constatați acest lucru când este prea târziu.
– Efectuați schimburi valutare doar la bănci și case de schimb valutar, după consultarea atentă a cursurilor și comisioanelor afișate;
– Achiziționați produse doar de la agenții economici care oferă certificate de garanție pentru marfa vândută, evitându-se în acest fel achiziționarea unor produse contrafăcute;
– Nu dați curs tuturor anunțurilor publicitare din mass-media în care se prezintă oferte foarte avantajoase de servicii sau se oferă spre cumpărare bunuri al căror preț este mult sub prețul pieței;
– Nu vă încredeți în intermediari sau comisionari neautorizați ori în persoanele care promit vindecări miraculoase;
– Tuturor celor care au de făcut diverse reparații în gospodărie, le recomandăm să angajeze firme autorizate și să nu se încreadă în prețul mic oferit de aceste persoane neautorizate;
– Nu dați curs mesajelor (SMS) primite pe telefonul mobil prin care se solicită efectuarea unor plăți sau a reîncărcării cu cartele valorice în schimbul accesării unor potențiale câștiguri în bani sau bunuri”.