Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 mai 2015 - Anul XX, nr. 103 (5915)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Pe ultima sută de metri

Suceveanul Daniel Cosovanu se pregăteşte de cel mai amplu concurs de ştiinţă din lume, desfăşurat în SUA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Daniel Cosovanu, din clasa a XII-a, de la Liceul Tehnologic „Tomșa Vodă” Solca,

este unul dintre cei şase elevi care vor reprezenta România, în acest an, la Intel ISEF, cea mai mare competiţie de știinţă și inginerie din lume dedicată liceenilor.

Daniel se pregăteşte deja de plecare, competiţia având în perioada 10-15 mai, în Pittsburgh, Pennsylvania, Statele Unite ale Americii.

Delegaţia României este condusă de universitarul sucevean Dan Laurenţiu Milici, care va însoţi elevii români la Pittsburgh.

Proiectele elevilor români acoperă o gamă largă de domenii, de la instrumente optice configurabile la energii regenerabile (energie electrică scoasă din vibraţiile podelei unei săli de sport) și până la un mall virtual printr-o aplicaţie pentru smartphone.

Peste 1.700 de elevi de liceu din 70 de ţări, regiuni și teritorii participă la ediţia din acest an a Intel ISEF, pentru premii de 5 milioane de dolari.

 

Proiectul lui Daniel - „Modelul opticii flexibile. Lentile şi oglinzi cu distanţă focală variabilă”

Daniel Cosovanu participă la Intel ISEF - Intel International Science and Engineering Fair - cu un proiect despre instrumente optice configurabile cu aplicabilitate în construirea microscoapelor, ochelarilor și camerelor de fotografiat de dimensiuni reduse, a telescoapelor și domeniului opticii din medii de imponderabilitate. Prin acest proiect - „Modelul opticii flexibile. Lentile şi oglinzi cu distanţă focală variabilă” - tânărul îşi propune să îmbogăţească performanţele opticii, oferind o alternativă la lentilele fixe.

Modelul optic flexibil propus de Daniel constă în folosirea presiunii variabile în lentilele și oglinzile elastice cu scopul modificării distanţei focale prin schimbarea curburii, potrivit computerworld.ro. Aceste lentile și oglinzi variabile se pot realiza cu ajutorul membranelor elastice transparente și reflectante, al lichidelor și gazelor cu indice mare de refracţie.

Principalele avantaje ale proiectului lui Daniel sunt: flexibilitatea optică – dimensiuni reduse și ușurinţa modificării distanţei focale: în cazul aparatelor de fotografiat nu mai sunt necesare numeroase lentile ce își modifică distanţa dintre ele, timp de construcţie mic – cazul lentilelor și oglinzilor mari, posibilitatea schimbării indicelui de refracţie în funcţie de lichidul folosit și modificarea caracteristicii de filtru, prin utilizarea unor substanţe opace sau semitransparente difuzate în substanţa transparentă iniţială.

Tânărul a fost ajutat de tatăl său, Ilie Cosovanu, profesor de fizică la liceul din Solca.

Daniel a câştigat anul trecut la Intel ISEF premiul Patent and Trademark Office Society pentru originalitate, analiză și claritate în știinţă și tehnologie. El a participat cu un proiect bazat pe reutilizarea dozelor de aluminiu pentru realizarea unor panouri solare ce pot fi folosite la încălzirea unei locuinţe.

Din toamnă, Daniel Cosovanu va studia la Facultatea de Inginerie Aerospaţială, la Universitatea Politehnică din Bucureşti. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceveanul Daniel Cosovanu se pregăteşte de cel mai amplu concurs de ştiinţă din lume, desfăşurat în SUA.
 Vizualizări articol: 2336 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.78/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 9 voturi
Suceveanul Daniel Cosovanu se pregăteşte de cel mai amplu concurs de ştiinţă din lume, desfăşurat în SUA4.859

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei