Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 mai 2015 - Anul XX, nr. 102 (5914)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Iniţiativă

În lipsa doctorilor, Crucea Roşie pregăteşte voluntari pentru acordarea primului ajutor în şapte sate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şapte sate sucevene care nu au doctori vor beneficia de un proiect al societăţii Crucea Roşie, filiala Suceava, derulat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar, prin care se vor înfiinţa 21 de puncte de prim ajutor. Managerul de proiect, Camelia Răceanu, şi directorul Crucea Roşie Suceava, Cornel Dediu, au prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, obiectivele şi etapele proiectului “Mâinile tale pot salva o viaţă!”, finanţat prin Programul FONDUL pentru ONG în România, Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European 2009-2014 (EEA Grants), în valoare totală de aproximativ 38.000 de euro.

”Proiectul  urmăreşte să îmbunătăţească situaţia comunităţilor rurale din judeţ, în care nu există dispensar medical şi nici persoane acreditate să aplice tehnici de prim ajutor premedical. În localităţile Budeni - Dolhasca, Buda şi Şerbăneşti - Zvorâştea, Coşna, Costişa - Frătăuţii Noi, Crucea şi Poieni Solca vor activa 28 de voluntari acreditaţi, se vor înfiinţa 21 de puncte de prim ajutor şi se vor forma şapte echipaje „Sanitarii pricepuţi”, cu 42 de elevi, în şcoli cu cel puţin 150 de elevi”, a arătat Camelia Răceanu.

 

Copiii şi profesorii vor învăţa ce este de făcut până la sosirea cadrelor medicale, în caz de necesitate

Perioada de implementare este 16 aprilie 2015 – 15 februarie 2016, timp în care vor fi selectaţi 70 de voluntari: în fiecare localitate, douăcadre didactice, doi localnici şi câte şase elevi din fiecare şcoală (ciclul gimnazial). Cei 28 de adulţi din proiect vor fi instruiţi în tehnici de prim ajutor premedical, în cadrul a două stagii de instruire cu durata de două zile. Elevii şi profesorii din cercurile ”Sanitarii pricepuţi” vor participa la două tabere, tot cu durata de două zile.

La finalul proiectului,14 cadre didactice şi alte 14 persoane din localităţile ţintă vor fi  acreditate să aplice tehnici de prim ajutor premedical, cu certificare recunoscută la nivel european EFAC, iar cele 21 de puncte de prim ajutor vor fi înzestrate cu truse de prim ajutor. Directorul Cornel Dediu a precizat că şapte puncte vor fi înfiinţate în şcolile din localităţile menţionate şi 14 în casele unor localnici. De asemenea, prin proiect se vor forma şapte echipaje „Sanitarii pricepuţi”, din câte şase elevi şi doi profesori coordonatori, şi se va realiza un parteneriat format din 16 instituţii cheie care pot asigura sustenabilitatea proiectului. ”Aceste localităţi vor compensa prin copii neajunsul lipsei unui medic în comunitate. Elevii şi profesorii vor fi pregătiţi pentru a putea acorda prim ajutor premedical până la sosirea cadrelor medicale”, a mai spus Camelia Răceanu, cu precizarea că elevii vor fi selectaţi pe baza unor chestionare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În lipsa doctorilor, Crucea Roşie pregăteşte voluntari pentru acordarea primului ajutor în şapte sate.
 Vizualizări articol: 1919 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
În lipsa doctorilor, Crucea Roşie pregăteşte voluntari pentru acordarea primului ajutor în şapte sate5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei