Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 mai 2015 - Anul XX, nr. 101 (5913)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Primul protest major împotriva despăduririlor abuzive, sâmbătă, în Parcul Central Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii sunt aşteptaţi sâmbătă, 9 mai, la ora 16:00, în Parcul Central Suceava, zona de vizavi de Prefectura Suceava, la primul protest major împotriva despăduririlor abuzive. Organizatorii evenimentului de sâmbătă, grupuri de voluntari mobilizaţi pe Facebook, care au participat pe 18 aprilie la acțiunea „Hai la Înverzit” şi cu o săptămână mai târziu au organizat și participat la acțiunea „Hai la Ecologizare”, vor să aibă continuitate în ceea ce au început.

Protestul de pe 9 mai se va desfăşura în mai multe localităţi din ţară (14 oraşe) și în alte patru din diaspora, fiind „primul protest major împotriva despăduririlor abuzive, care au lăsat România, în numai câţiva ani, cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989”.

Traseul stabilit în Suceava pentru miting are ca punct de pornire Prefectura, va continua către Direcția Silvică, încheindu-se în fața Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare Suceava.

Pe Facebook a fost creat evenimentul „Protest pentru pădurile şi apele din România, 9 mai 2015”, unde voluntarii au postat: „Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în România există jumătate din suprafaţa totală de pădure virgină din Uniunea Europeană, iar la nivelul clasei politice există numai complicitate cu beneficiarii despăduririlor abuzive, aşa cum ne indică chiar gestul recent al preşedintelui Klaus Johannis de întoarcere către Parlament a legii care punea capăt monopolului companiei austriece Schweighofer Holzindustrie”. Protestatarii cer totodată interzicerea microhidrocentralelor și fracturării hidraulice, cât și combaterea poluării și braconajului atât pe apele, cât și în pădurile României. Deviza organizatorilor este „Fii tu însuți schimbarea pe care vrei să o vezi în jurul tău”.

Organizatorii speră că la acest miting se vor mai alătura atât studenții și profesorii Facultății de Silvicultură, cât și ai celorlalte facultăți, „deoarece reprezintă o voce importantă pentru comunitatea suceveană”.Pentru mai multe informaţii, puteţi să-i sunaţi pe câţiva dintre organizatori, la numerele de telefon 0742.828.908 (Cristina Iacob), 0748.433.931 (Bogdan Jurescu, https://www.facebook.com/bogdan.jurescu?ref=ts&fref=ts) sau 0740.899.417 (Florin Grădinariu - preşedintele Asociaţiei Biosilva, https://www.facebook.com/florin.gradinariu.585?ref=ts&fref=ts).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primul protest major împotriva despăduririlor abuzive, sâmbătă, în Parcul Central Suceava.
 Vizualizări articol: 2471 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Primul protest major împotriva despăduririlor abuzive, sâmbătă, în Parcul Central Suceava5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari sucevenilor trimis de
( 5 mai 2015, 17:41:04
Felicitari pentru acest miting al societatii civile.În România se micșorează bucățică cu bucățică una din cele mai frumoase zone împădurite din Europa, cea a Carpaților. ”În România se fură 4,5 milioane de metri cub de lemn pe an. O dată și jumătate cât Piramida lui Keops”În arcul Carpaților se află cea mai mare zonă împădurită, compactă, din Europa Centrală. Aproximativ o treime din suprafața României – 6,6 milioane de hectare – e acoperită de pădure, pădure pe care românii o văd zilnic „sângerând“ : un studiu al organizației Greenpeace arată ca dispar suprafețe cât trei terenuri de fotbal de pădure pe oră. Defrișarea pădurilor, mai arată studiul Greenpeace, s-a accelerat dramatic între 2000 și 2011, adică în perioada în care firmele austriece Egger, Kronospan și Schweighofer s-au instalat în România și în scurt timp au ocupat piața. Cele patru fabrici Schweighofer sunt cauza defrișării. Majoritatea camioanelor cu lemne din Carpați ajung acolo. Trunchiurile de copaci care sunt cojite, tăiate și mărunțite în aceste fabrici, ajung în Germania și Austria sub formă de peleți, parchet sau plăci laminate.În anturajul firmei Schweighofer „s-a format o mlaștină a ilegalității, de care se pare că doar Schweighofer nu-și dă seama“, spune Bogdan Tudor, avocat, președintele organizației ecologice Nostra Silva, care a semnalat de mai multe ori infracțiuni în domeniu.
2.   Felicitari sucevenilor trimis de
( 5 mai 2015, 17:43:52
Peste 30 de organizații neguvernamentale și grupuri informale din diaspora și din România au început în această dimineață o amplă campanie de informare (și protest) în mai multe țări din UE și în Canada cu privire la practicile companiei austriece Schweighofer Holzindustrie în România. Pe de o parte sunt vizate amabasadele și consulatele Austriei, pe de altă parte clienții companiei.”În același timp au fost trimise scrisori și emailuri către mai mulți dintre clienții Holzindustrie Schweighofer, informându-i că prin menținerea relațiilor cu firma austriacă devin părtași indirecți la distrugerea comunităților românești, a modului de viață tradițional, părtași la pierderea a mii de locuri de muncă, precum și la defrișări masive”, se mai arată în comunicat.
3.   Dezastrul padurilor sucevene trimis de
( 5 mai 2015, 17:47:43
În ultimul deceniu, în Moldova au dispărut două hectare de pădure pe zi.Suceava şi Neamţ vor avea nevoie de zeci de ani ca să se refacă la nivelul anului 1989. Judeţul Suceava, unde suprafaţa împădurită era, în urmă cu 17 ani, de 450.000 de hectare, a fost ţinta defrişărilor masive din ultimii ani.Nimeni nu ştie, cu exactitate, cât s-a tăiat în codrii din Suceava. . De exemplu dintr-o pădure de 10 hectare care fusese retrocedată Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi era administrată de Protopopiatul din Rădăuţi, au mai rămas câteva pâlcuri de copaci. Restul au dispărut.Defrişări masive sunt în Cârlibaba sau în Stulpicani, în zona Codrilor seculari de la Slătioara.
4.   Dezastrul padurilor sucevene trimis de
( 5 mai 2015, 17:49:11
Dacă Austria a acaparat o mare parte din fondul forestier de la noi, exploatând fără milă lemnul din pădurile noastre, aşa cum am aflat de curând, să vedem cum sunt îngrijite şi valorificate pădurile din Austria şi ce venituri le aduc ele austriecilor, poate luăm şi noi vre-un exemplu..n Austria, pădurile acoperă 3,96 Milioane de hectare, adică circa 47% din suprafaţa naţională. (În ţările scandinave procentele sunt mult mai mari: 75% din teritoriul ţării e împădurit în Finlanda, 68% în Suedia)Se pare că la noi procentul de păduri ar fi cam 27%, dar în aceste raportări intră şi suprafeţe care au fost de fapt rase de mult.Global, valoarea adăugată de sectorul forestier austriac este estimată la 4,8 miliarde €, provenind din: 1 miliard din exploatarea pădurii, 2 miliarde din transformarea în cherestea , 1,8 miliarde din producţia de hârtie şi carton.
În schimb la noi, se estimează că am pierdut 5 miliarde de euro din defrişări ilegale. De fapt pagubele sunt mult mai mari, dacă avem în vedere şi distrugerea solului montan,inundaţiile, alunecările de ten, modificările climatice şi poluarea ce urmează defrişărilor.
5.   Bravoo... asta da subiect fierbinte trimis de
( 5 mai 2015, 18:15:40
Nu dau doi bani pe activistii astia care organizeaza tot felul de actiuni " in folosul comunitatii. 90% din aceste mitiliguri sant actiuni de afiliere politica la adaportul unor actiniuni cetatenesti, dar cand e vorba de paduri, de viitorul copiilor nostrii, in PLM chiar ma bag si pt. prima data sant dispus sa ma tranform in activist dezinteresat vis-a-vis din padurile din romania. Ce o sa lasam copiilor nostrii?
5.1  RE: Bravoo... asta da subiect fierbinte trimis de
( 6 mai 2015, 08:37:42
mai gigi, ca nea e mai greu in mai, ma incumet sa iti raspund eu.
le lasam unul ca ilie care vrea doua curse pe zi la aeroport, desi nimic nu ii garanteaza un grad de ocupare care nu va face taromul sa latre la luna. asta ar fi in stare sa faca si autostrada, dupa care sa ne scoata din case cu masinile ca sa ne arate ce lucru util a facut el. e simplu cu moustache: merge pe principiul bancului cu cei 3 care au ajutat o batrinica sa treaca strada. erau asa multi pentru ca batrinica nu vroia sa treaca strada.
le lasam unul ca flutur in stilul familial de termita a distrus codrii si a plantat un sistem mafiot prin tot judetul, de nici acum nu il agata nimeni cu nimic, de parca nici uniforma de padurar nu a imbracat si nici un pic de rasina nu are pe pixul cu care semnat defrisarile.
apoi le mai lasam un antioras, o capodopera de prostie prelipcara, un monument al spagilor nepedepsite si triumf al prostului gust si a neamului prost.
le lasam o populatie lasa, care miriie pe la colturi, dar in rest apreciaza de la distanta orice subiect delicat, fiindca de aproape e prea fierbinte si s-ar putea sa se friga cu vreo amenda pentru tulburarea linistii si ordinei publice.
le lasam o clasa de paraziti cocotati cu tot cu legi in capul lor. sper ca atunci numarul parlamentarilor sa fie de macar 3000, cei 600 fiind absolut insuficienti la ora actuala.
le lasam legi ambigue, gata sa fie folosite oricind in favoarea cui trebuie sau invers.
le lasam o colonie marunta la dispozitia a doua imperii, unul vestic si altul extrem-vestic, dar expusi imperiului estic, eternul nonaliat. aici va fi terenul de joaca pentru orice experiment de tip comunism, capitalism de mahala sau socialism utopic.
vezi tu, mai gigi, e ca in bancul cu Bula, care scria ma-sii de la canalul Dunare-Marea Neagra, ca e asa de bine acolo (citea securitatea) ca e asa de bine la canal, incit ii pare rau ca ma-sa nu l-a dat de mic la canal.
6.   Tastaturadesuceava trimis de
( 6 mai 2015, 09:43:31
Observatii pertinente.Pot sa te contrazic doar in afirmatia despre aeroport.Clienti pentru zboruri la Suceava vor fi,cu siguranta.Eu personal, cata vreme au efectuat curse la Suceava CarpatAir,BlueAir,si Tarom,am calatorit de multe ori.Si erau clienti.Avand in vedere ca nu exista autostrazi care sa permita accesul usor spre vest,aeroportul ar fi un substitut excelent.Ne vom lamuri doar daca duc la bun sfarsit lucrarile de modernizare.Sper !
6.1  RE: Tastaturadesuceava trimis de
( 6 mai 2015, 10:01:41
contrazice-ma, ca nu sint atit de ilie, pardon de idiot (totdeauna confund astea doua, sint foarte asemanatoare) ca sa ma opun unui lucru bun.
prin filmele de serie B, cind vine unul vijelios si il ameninta pe altul, i se raspunde: da, bine, tu si care armata?
fara prea multe apropieri, doar o simpla consonanta, pot spune ca tu esti unul, mai pot fi citiva, vor veni si parlamentarii ca vor regim special si atunci camerele (de fapt niste boxe insalubre) din care fac parte vor incheia contracte cu tarom si cam atit.
eu vorbeam de un grad de ocupare. presupun, dar doar din cultura generala, fiind generala as putea sa gresesc, ca exista un stiu al managerilor pentru fiecare ruta si ca peste tot se incearca maximizarea profitului. vor incepe timit cu ceva scurt-curier, pentru care vor astepta un timp specific, de exemplu, un sezon. cel de vara sau iarna. aici facem complet abstractie de infrastructura locala si consideram problema rezolvata: mariuta va fi suficient de treaz ca sa porneasca masinile si sa deserveasca zborurile, deci aici nu ne facem griji.
daca va merge (ceea ce e posibil la inceput, astfel ca dinamica de ocupare sa aiba forma grafica a clopotului lui Gauss) ei sa aloce o aeronava de tip mediu-curier, parca asa ii zice, in fine, ceva mai mare, pe masura gradului de ocupare. si de aici, totul se va duce in sus.
temerea mea se referea doar la cazul cind nici macar un scurt-curier nu se va umple suficient ca sa ii indestuleze pe cei de la tarom. plus ca intram intr-un cerc vicios: aeroportul ii va impune si el darile lui tarom-ului, tarom-ul va scumpi biletele, ori asta va fi decisiv pentru cea mai saraca zona a tarii. vor vrea toti sa cistige, iar lovitura va veni catre calatori, care pina la urma prin boicot pot detine, relativ controlul situatiei.
in concluzie, e doar posibil sa ai dreptate, nu cu siguranta, cum zici. mai ales ca la ce curent este in judetul asta, siguranta sare cam des...
7.   Despre air ilye (e aerian rau baiatul asta) trimis de
( 6 mai 2015, 10:15:25
in paragraful respectiv, am vrut doar sa amintesc, ca anumite activitati economice, inclusiv cele de transport aerian, presupun ca se bazeaza ca tot ce e serios si modern pe niste studii si nu pe indemnul de tip Bumbesti-Livezeni al unuia ca ilie ale carui compentente nu depasesc zecimalele de pe contorul de energie electrica.
acest ilie, care rimeaza cu butelie si nu intimplator, intrucit bubuie cind nici nu te astepti, sa tina cond ca nu toata lumea reactionaza empatic la indemnurile tineretii sale, cind erau la moda: planul cincinal in patru ai jumate, tarii cit mai mult carbune si sa indeplinim planul la toti indicatorii.
daca nu isi poate controla reflexele puturoase cu care vine din alte vremuri sa ceara macar pina la capat tot ce i-a mai ramas in tartacuta aia intunecoasa si goala: cj sv sa traseze cifre de plan pentru cresterea demografica (el a esuat, negricioasa aia care sta dupa fusta ma-sii la notariat e un exemplu rau) ridicarea de fabrici si uzine, unde oamenii muncii sa construiasca societatea de miine si tot asa, iar daca ramine in pana de idei sa faca ca de obicei: sa il intrebe pe flutur. ca asta are papagalul mai mare. si in general, are mai multe pasarele...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei