Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 mai 2015 - Anul XX, nr. 100 (5912)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Afacere bănoasă

Vama Siret continuă să fie un nod principal al traficului cu ţigări de contrabandă din Ucraina spre România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Decizia recentă a unui judecător de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Suceava de a pune în libertate doi indivizi acuzaţi de contrabandă cu ţigări aduse din Ucraina a redeschis o plagă nevindecată niciodată în ultimii ani. Grupări foarte bine organizate şi structurate s-au dezvoltat în timp în zona frontierei dintre România şi Ucraina, în special la Siret şi împrejurimi, iar micul trafic a căpătat noi dimensiuni. Traficul cu câteva cartuşe de ţigări trecute într-o sacoşă, aşa cum se întâmpla acum câţiva ani, s-a diminuat considerabil, dar afacerile în acest domeniu au devenit tot mai bine puse la punct. Adevărate grupări transfrontaliere cu o activitate bine coordonată, sumele de bani câştigate întrecând orice închipuire pentru oamenii de rând. Pentru a combate aceste flagel s-au investit resurse importante, atât de ordin material, cât şi uman, numai că rezultatele nu sunt cele aşteptate. Conform unor studii recent publicate, piaţa neagră a ţigaretelor a ajuns la 19,2% în ianuarie 2015, faţă de 15,4% în noiembrie anul trecut. Este o creştere spectaculoasă care se traduce în câteva sute de milioane de euro lipsă în bugetul de stat. Chiar şi aşa, o parte dintre indivizii acuzaţi de trafic cu ţigări par ocrotiţi de zâna cea bună, iar după numai câteva zile de arest preventiv sunt puşi în libertate şi îşi pot relua activitatea infracţională ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

 

Sofronie, pe baricade din 2009

Decizia de miercuri, 29 aprilie, luată la Curtea de Apel Suceava, prin care s-a dispus punerea în libertate a doi indivizi acuzaţi de contrabandă (circa 10.000 de pachete de ţigări aduse din Ucraina) a luat prin surprindere pe toată lumea, mai ales că persoanele în cauză erau cunoscute cu un trecut „glorios” pe aceeaşi linie.

Vasilică Şuleap, din Siret, şi Dumitru Daniel Sofronie, din Mihăileni - Botoşani, ultimul dintre ei cumătru al comisarului-şef Nelu Fediuc, au fost lăsaţi să plece acasă, fără ca pe numele lor să existe vreo interdicţie. 

Asta după ce în vara anului trecut Dumitru Daniel Sofronie a fost trimis în judecată, alături de Nelu Fediuc şi alte 33 de persoane. Sofronie este acuzat de comiterea infracţiunilor de inițiere sau constituire a unui grup infracțional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup (în varianta constituirii); cumpărarea de influență şi două infracțiuni de dare de mită.

Dosarul a trecut deja de camera preliminară şi a intrat în dezbateri pe fond la Tribunalul Suceava.

Potrivit procurorilor DNA Suceava, la iniţiativa preotului Dumitru Horga, din Cândeşti - Botoşani, în luna ianuarie 2009, comisarul-şef Nelu Fediuc devine cumătru cu Dumitru Daniel Sofronie, în perioada în care ultimul era dascăl la aceeaşi biserică.

„Grupul infracţional a ajuns să fie cunoscut de lucrătorii poliţiei de frontieră, dar şi de lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal Siret ca fiind <oamenii lui Fediuc>”, au precizat procurorii anticorupţie.

De-a lungul timpului, atât preotul Horga, cât şi comisarul Fediuc au reuşit să se impună ca lideri ai grupării. Sofronie a continuat să aibă legături apropiate cu Nelu Fediuc, dar şi îndeletniciri dincolo de limita legală, aşa cum s-a întâmplat şi în dimineaţa zilei de 21 aprilie 2015, când asigura drumul pentru un microbuz cu ţigări de contrabandă.

 

Întâlniri şi telefoane româno-ucrainene

După cum spuneam, traficul de ţigări se derulează după şabloane foarte clare, în care fiecare dintre participanţi ştie exact atribuţiunile care-i revin.

Înaintea flagrantului din dimineaţa de 21 aprilie, Daniel Dumitru Sofronie s-a întâlnit şi a discutat de mai multe ori atât cu fostul coleg de celulă, Vasilică Şuleap, cât şi cu un ucrainean, Ivan Vitaly Nymyzhan, considerat un fel de cap al grupării.

Sofronie şi Nymyzhan s-au plimbat prin municipiul Suceava, la un centru comercial, iar ulterior s-au îndreptat spre Siret, unde l-au întâlnit pe Şuleap, având mai multe discuţii.

În noaptea de 20 spre 21 aprilie, ucraineanul l-a contactat telefonic pe Daniel Sofronie şi i-a transmis informații despre ora când va intra mașina cu țigări în Vama Siret, indicând drept 4.00 ora cea mai probabilă pentru această activitate.  

La scurt timp, în dimineaţa în care microbuzul cu cele 10.000 de pachete de ţigări de contrabandă a intrat pe teritoriul României, Daniel Sofronie a fost prins de jandarmi şi procurorii DNA în timp ce îndeplinea rolul de antemergător. Practic, Sofronie avea ca „sarcină de serviciu” să ducă în siguranţă ţigările la depozitul din Siret, de unde mai apoi acestea erau distribuite spre locurile de comercializare.

Această modalitate de lucru nu este nouă, ci a devenit deja o practică uzuală în traficul cu ţigări de contrabandă. Pentru că au mereu oameni din Poliţia de Frontieră şi de la Vamă care-i ajută cu informaţii, contrabandiştii reuşesc să alimenteze tot mai eficient piaţa neagră.

Practic, este vorba de un mecanism uns aproape la perfecţie şi care rareori dă rateuri. Este o castă extrem de vigilentă şi informată şi în care se poate pătrunde cu foarte mare dificultate. Din aceste considerente, este greu de înţeles motivul sau motivele pentru care persoane ca Daniel Sofronie au beneficiat de clemenţă maximă din partea unui judecător.

 

Cafeaua de la cântatul cocoşilor

Nici Vasilică Şuleap nu este un personaj necunoscut pentru cei care se ocupă cu activitatea de comerţ al ţigărilor de contrabandă. Potrivit procurorilor DNA Suceava, acesta era de fapt beneficiarul celor 10.000 de pachete de ţigări de contrabandă.

Noaptea de 20 spre 21 aprilie a fost una albă pentru bărbatul din Siret. În dimineaţa zilei în care s-a organizat flagrantul, Şuleap se afla în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Siret. A ajuns acolo după ce a observat mai multe maşini de jandarmi, ceea ce i-a dat de gândit.

Pentru că prezenţa acestor maşini i-a creat insomnii, bărbatul a decis să-şi bea cafeaua la benzinăria Petrom, situată la doi paşi de frontiera româno-ucraineană.

A observat imediat că treaba se îngroaşă, iar când şi-a dat seama că percheziţiile domiciliare îl vizează şi pe el a încercat să dea bir cu fugiţii. În acest sens a împrumutat maşina unui prieten şi după alte câteva ture prin zona „de conflict” a plecat din Siret. Cum devenise evident că Vasilică Şuleap nu va veni acasă de bunăvoie, pe numele său a fost emis un mandat de punere în executare şi a fost dat în consemn la frontiere. A fost prins de poliţiştii de frontieră după câteva ore bune şi astfel a putut ajunge în faţa procurorilor la audieri.

După modul în care s-au derulat evenimentele se pare că oamenii implicaţi  în contrabanda cu ţigări sunt pregătiţi pentru a acţiona la orice oră din zi şi noapte, iar faptul că sunt extrem de mobili şi informaţi îi face extrem de alunecoşi. În Siret, prezenţa oricărei maşini sau persoane suspecte este raportată celor care conduc reţelele de contrabandă cu ţigări, iar în lipsa unor măsuri rapide ale autorităţilor nu este exclus să asistăm în curând şi la reglări de conturi în stil mafiot, cu împuşcături, incendieri şi alte fapte de intimidare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vama Siret continuă să fie un nod principal al traficului cu ţigări de contrabandă din Ucraina spre România.
 Vizualizări articol: 4055 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Vama Siret continuă să fie un nod principal al traficului cu ţigări de contrabandă din Ucraina spre România5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei