Decizia recentă a unui judecător de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Suceava de a pune în libertate doi indivizi acuzați de contrabandă cu țigări aduse din Ucraina a redeschis o plagă nevindecată niciodată în ultimii ani. Grupări foarte bine organizate și structurate s-au dezvoltat în timp în zona frontierei dintre România și Ucraina, în special la Siret și împrejurimi, iar micul trafic a căpătat noi dimensiuni. Traficul cu câteva cartușe de țigări trecute într-o sacoșă, așa cum se întâmpla acum câțiva ani, s-a diminuat considerabil, dar afacerile în acest domeniu au devenit tot mai bine puse la punct. Adevărate grupări transfrontaliere cu o activitate bine coordonată, sumele de bani câștigate întrecând orice închipuire pentru oamenii de rând. Pentru a combate aceste flagel s-au investit resurse importante, atât de ordin material, cât și uman, numai că rezultatele nu sunt cele așteptate. Conform unor studii recent publicate, piața neagră a țigaretelor a ajuns la 19,2% în ianuarie 2015, față de 15,4% în noiembrie anul trecut. Este o creștere spectaculoasă care se traduce în câteva sute de milioane de euro lipsă în bugetul de stat. Chiar și așa, o parte dintre indivizii acuzați de trafic cu țigări par ocrotiți de zâna cea bună, iar după numai câteva zile de arest preventiv sunt puși în libertate și își pot relua activitatea infracțională ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Sofronie, pe baricade din 2009
Decizia de miercuri, 29 aprilie, luată la Curtea de Apel Suceava, prin care s-a dispus punerea în libertate a doi indivizi acuzați de contrabandă (circa 10.000 de pachete de țigări aduse din Ucraina) a luat prin surprindere pe toată lumea, mai ales că persoanele în cauză erau cunoscute cu un trecut „glorios” pe aceeași linie.
Vasilică Șuleap, din Siret, și Dumitru Daniel Sofronie, din Mihăileni – Botoșani, ultimul dintre ei cumătru al comisarului-șef Nelu Fediuc, au fost lăsați să plece acasă, fără ca pe numele lor să existe vreo interdicție.
Asta după ce în vara anului trecut Dumitru Daniel Sofronie a fost trimis în judecată, alături de Nelu Fediuc și alte 33 de persoane. Sofronie este acuzat de comiterea infracțiunilor de inițiere sau constituire a unui grup infracțional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup (în varianta constituirii); cumpărarea de influență și două infracțiuni de dare de mită.
Dosarul a trecut deja de camera preliminară și a intrat în dezbateri pe fond la Tribunalul Suceava.
Potrivit procurorilor DNA Suceava, la inițiativa preotului Dumitru Horga, din Cândești – Botoșani, în luna ianuarie 2009, comisarul-șef Nelu Fediuc devine cumătru cu Dumitru Daniel Sofronie, în perioada în care ultimul era dascăl la aceeași biserică.
„Grupul infracțional a ajuns să fie cunoscut de lucrătorii poliției de frontieră, dar și de lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal Siret ca fiind «oamenii lui Fediuc»”, au precizat procurorii anticorupție.
De-a lungul timpului, atât preotul Horga, cât și comisarul Fediuc au reușit să se impună ca lideri ai grupării. Sofronie a continuat să aibă legături apropiate cu Nelu Fediuc, dar și îndeletniciri dincolo de limita legală, așa cum s-a întâmplat și în dimineața zilei de 21 aprilie 2015, când asigura drumul pentru un microbuz cu țigări de contrabandă.
Întâlniri și telefoane româno-ucrainene
După cum spuneam, traficul de țigări se derulează după șabloane foarte clare, în care fiecare dintre participanți știe exact atribuțiunile care-i revin.
Înaintea flagrantului din dimineața de 21 aprilie, Daniel Dumitru Sofronie s-a întâlnit și a discutat de mai multe ori atât cu fostul coleg de celulă, Vasilică Șuleap, cât și cu un ucrainean, Ivan Vitaly Nymyzhan, considerat un fel de cap al grupării.
Sofronie și Nymyzhan s-au plimbat prin municipiul Suceava, la un centru comercial, iar ulterior s-au îndreptat spre Siret, unde l-au întâlnit pe Șuleap, având mai multe discuții.
În noaptea de 20 spre 21 aprilie, ucraineanul l-a contactat telefonic pe Daniel Sofronie și i-a transmis informații despre ora când va intra mașina cu țigări în Vama Siret, indicând drept 4.00 ora cea mai probabilă pentru această activitate.
La scurt timp, în dimineața în care microbuzul cu cele 10.000 de pachete de țigări de contrabandă a intrat pe teritoriul României, Daniel Sofronie a fost prins de jandarmi și procurorii DNA în timp ce îndeplinea rolul de antemergător. Practic, Sofronie avea ca „sarcină de serviciu” să ducă în siguranță țigările la depozitul din Siret, de unde mai apoi acestea erau distribuite spre locurile de comercializare.
Această modalitate de lucru nu este nouă, ci a devenit deja o practică uzuală în traficul cu țigări de contrabandă. Pentru că au mereu oameni din Poliția de Frontieră și de la Vamă care-i ajută cu informații, contrabandiștii reușesc să alimenteze tot mai eficient piața neagră.
Practic, este vorba de un mecanism uns aproape la perfecție și care rareori dă rateuri. Este o castă extrem de vigilentă și informată și în care se poate pătrunde cu foarte mare dificultate. Din aceste considerente, este greu de înțeles motivul sau motivele pentru care persoane ca Daniel Sofronie au beneficiat de clemență maximă din partea unui judecător.
Cafeaua de la cântatul cocoșilor
Nici Vasilică Șuleap nu este un personaj necunoscut pentru cei care se ocupă cu activitatea de comerț al țigărilor de contrabandă. Potrivit procurorilor DNA Suceava, acesta era de fapt beneficiarul celor 10.000 de pachete de țigări de contrabandă.
Noaptea de 20 spre 21 aprilie a fost una albă pentru bărbatul din Siret. În dimineața zilei în care s-a organizat flagrantul, Șuleap se afla în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Siret. A ajuns acolo după ce a observat mai multe mașini de jandarmi, ceea ce i-a dat de gândit.
Pentru că prezența acestor mașini i-a creat insomnii, bărbatul a decis să-și bea cafeaua la benzinăria Petrom, situată la doi pași de frontiera româno-ucraineană.
A observat imediat că treaba se îngroașă, iar când și-a dat seama că perchezițiile domiciliare îl vizează și pe el a încercat să dea bir cu fugiții. În acest sens a împrumutat mașina unui prieten și după alte câteva ture prin zona „de conflict” a plecat din Siret. Cum devenise evident că Vasilică Șuleap nu va veni acasă de bunăvoie, pe numele său a fost emis un mandat de punere în executare și a fost dat în consemn la frontiere. A fost prins de polițiștii de frontieră după câteva ore bune și astfel a putut ajunge în fața procurorilor la audieri.
După modul în care s-au derulat evenimentele se pare că oamenii implicați în contrabanda cu țigări sunt pregătiți pentru a acționa la orice oră din zi și noapte, iar faptul că sunt extrem de mobili și informați îi face extrem de alunecoși. În Siret, prezența oricărei mașini sau persoane suspecte este raportată celor care conduc rețelele de contrabandă cu țigări, iar în lipsa unor măsuri rapide ale autorităților nu este exclus să asistăm în curând și la reglări de conturi în stil mafiot, cu împușcături, incendieri și alte fapte de intimidare.
Afacere bănoasă
Vama Siret continuă să fie un nod principal al traficului cu țigări de contrabandă din Ucraina spre România
