Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 mai 2015 - Anul XX, nr. 99 (5911)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Literă de lege

Curtea Constituţională îl pune în libertate pe Săvel Botezatu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Săvel Botezatu, primarul suspendat al comunei Udeşti, mai are de petrecut în arest la domiciliu doar câteva zile. Şi asta pentru că în cursul zilei de ieri Curtea Constituţională a decis, cu unanimitate de voturi, că prelungirea măsurii arestării preventive s-a făcut fără a se respecta legislaţia. Mai exact, procurorii DNA Suceava au înaintat această cerere de prelungire la instanţa de judecată cu mai puţin de cinci zile înainte de expirarea duratei arestării preventive, încălcându-se astfel  articolul 268 aliniat (1) din Codul de procedură penală.

Vasile Tudor, unul dintre avocaţii care-l reprezintă pe Săvel Botezatu, consideră că decizia de ieri este una firească şi normală.

Rezultatul votului de la Curtea Constituţională este decăderea procurorului din exerciţiul dreptului de a depune propunerea de prelungire a duratei arestului preventiv și nulitatea actului făcut peste termen.

Decizia este definitivă şi trebuie pusă în aplicare cât mai rapid. Mai exact, în cursul zilei de luni, avocaţii lui Săvel Botezatu vor înainta o cerere la instanţele sucevene prin care să se constate nulitatea prelungirii arestării preventive, ceea ce va duce automat la punerea în libertate a primarului din Udeşti.

Săvel Botezatu se află în arest la domiciliu, o decizie în acest sens fiind luată marţi seară de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care au respins contestaţia depusă de primarul suspendat al comunei Udeşti vizavi de soluţia similară luată la Curtea de Apel Suceava.

Săvel Botezatu este acuzat de comiterea infracţiunilor de influenţarea declaraţiilor, şantaj, tentativă la comiterea infracţiunii de folosirea şi prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei, folosirea şi prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei, complicitate la comiterea de către Marilena Borza a infracţiunilor de folosirea şi prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei, schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene.

Practic este vorba de dosarul în care s-au obţinut subvenţii de la APIA Suceava, prejudiciul calculat în acest caz fiind estimat la aproximativ un milion de lei.

Săvel Botezatu a fost arestat în acest dosar la începutul lunii decembrie 2014, iar după aproape trei luni magistraţii au schimbat această măsură cu una mai puţin restrictivă, arestul la domiciliu.

Tot în acelaşi dosar mai este cercetat şi avocatul Dorin Andronic, sub acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu pentru că a avut mai multe contracte cu Consiliul Local Udeşti, procurorii DNA Suceava considerând că acestea s-au derulat cu încălcarea legislaţiei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Curtea Constituţională îl pune în libertate pe Săvel Botezatu.
 Vizualizări articol: 3546 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Curtea Constituţională îl pune în libertate pe Săvel Botezatu1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Of, of, of, și iar of! trimis de
( 1 mai 2015, 14:20:08
„încălcându-se astfel articolul 268 aliniat (1) din Codul de procedură penală.”

S-a încălcat PE DRACU art. 268 alin. 1 C.p.p.

Apăi dacă scriem despre o excepție de neconstituționalitate, măcar să facem pustiul de bine și SĂ CITIM motivația admiterii respectivei excepții ( are jumătate de pagină):

„Curtea a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 235 alin. (1) din Codul de procedură penală sunt constituționale în măsura în care nerespectarea termenului „cu cel puțin 5 zile înainte de expirarea duratei arestării preventive” atrage incidența art. 268 alin. (1) din Codul de procedură penală.”

Apăi, articolul care reglementează termenul de depunere a propunerii de prelungire a măsurii arestului preventiv și a dosarului cauzei este 235 alin.1.

PE ĂSTA NU L-AU RESPECTAT procurorii DNA, nu art. 268 !

„Art. 235
(1) - Propunerea de prelungire a arestării preventive împreună cu dosarul cauzei se depun la judecătorul de drepturi și libertăți cu cel puțin 5 zile înainte de expirarea duratei arestării preventive.”

Nerespectarea ACESTUI articol a atras INCIDENȚA art. 268. alin. (1):
„Art. 268
(1) -Când pentru exercitarea unui drept procesual legea prevede un anumit termen, nerespectarea acestuia atrage decăderea din exercițiul dreptului și nulitatea actului făcut peste termen.”

Ce-i așa de greu în a citi două articole simple și de a le pune, în gazetă, la locul cuvenit unei corectă informări?
2.   Unii sunt MAI EGALI ca alții, în fața legii trimis de
( 1 mai 2015, 15:57:27
… sau DNA – brațul armat al luptei fratricide a oligarhiilor politico-mafiotice

Acum ceva timp, sintetizând știrile din presă, suprapunându-le acestora experiența personală, am concluzionat că DNA, cu tot sclipiciul mediatic, cu tot ștaiful persuasiv aplicat cu flitul mediei print și audio-vizuale, nu este altceva decât falanga armată a luptei intestine dintre oligarhiile mafiotice de la cele mai înalte niveluri.
Ca să nu capete tentă psycho, redactez prezentul comm. a persoana a III-a.
În baza unei elementare și instinctuale legi naturale a supraviețuirii, a instinctului biologic de acaparare a resurselor de hrană, la nivelul clasei dominante din Rroemenica se produce, cu o continuitate exasperantă, fenomenul luptei fratricide a oligarhiilor.
După principiul „Scoală-ți tu kurul de pe jilț ca să-mi așez Eu dosul nespălat, renunță tu la bunurile imobile și afacerile tale ca să le acaparez Eu”, dintotdeauna s-au produs fenomene de uzurpare și acaparare a bunurilor materiale și a teritoriilor de influență.
Autorii și protagoniștii acestui dezgustător spectacol instinctual sunt acele categorii oligarhice, definite strălucit de Dan Puric: „aceste șlehte de securiști care ne conduc”, organizați în „cuiburi mafiotice” simulând statul și alcătuind „sistemul acesta de tip mafiot care paralizează dezvoltarea României [și] este un cancer la nivel social".
Ei bine, acești derbedei, dintotdeauna, și-au respectat vocația de briganzi și hoțomani, încercând să smulgă, din mâinile potentaților anteriori, pârghiile de putere, mijloacele financiare , bunurile materiale și sferele de influență.
Vârful de lance al acestei abominabile activități este nimeni altcineva decât multlăudatul, multlustruitul, multperiatul Departament Național Anticorupție.
2.1  RE: Unii sunt MAI EGALI ca alții, în fața legii trimis de
( 1 mai 2015, 15:58:16
De ce acest organism oligarhic își binemerită denumirea de falangă armată a luptei între clanurile oligarhice?
Studiu de caz:
a) un cetățean, roopt în koor, se prezintă la DNA, cu o tonă de hârțoage, prin care atrage atenția că ni;te bagabonți au comis abuz în serviciu, că drepturile sale fundamentale au fost încălcate prin efectuarea NELEGALĂ a unor ACTIVITĂȚI INVESTIGATIV-OPERATIVE.
L-a băgat careva în seamă pe plebeu? Fics-pics.

b) ieri explodează în presă, titlurile referitoare la reținerea șobolanului roșu din târgul Ieșilor, nechita. Acuzații? Abuz în serviciu și instigare la efectuarea NELEGALĂ a unor ACTIVITĂȚI INVESTIGATIV-OPERATIVE.

Bă, fütu-i crucea mamei ei de Țară împuțită!

Plebeul roopt în koor e luat la fütu-ți botul, de un caid nebărbierit, mare cât un urangutan, pe un ton fără echivoc: „Și care-i fapta de corupție pe care o sesizați?” (cu semnificația subliminală de „Ce püla mea mai vrei și tu, milogule?”)
Aceleași fapte, petrecute la nivelul șobolanilor oligarhici, capătă prioritate zero în soluționare și determină mobilizarea unor forțe și dispozitive de o amploare excepțională.

Deci, dacă ești plebeu și asupra ta se efectuează ACTIVITĂȚI INVESTIGATIV-OPERATIVE NELEGALE, nu interesează pe nimeni, inclusiv pe DNA, și pe cale de consecință, poți să te duci în piszdele mă-tii;
Dacă ești gușat, popândău sau șobolan mafiotico-oligarhic, și efectuezi ACTIVITĂȚI INVESTIGATIV-OPERATIVE NELEGALE asupra altor șobolani, popândăi sau guzgani din tabăra oligarhică inamică, atunci cazul devine interesant pentru DNA și capătă indicativ prioritar de cercetare soluționare.
2.2  RE: Unii sunt MAI EGALI ca alții, în fața legii trimis de
( 1 mai 2015, 15:59:03
Ei bine, aceste două exemple identice și emergente, mă îndreptățesc să afirm paradoxalul enunț:
UNII SUNT MAI EGALI CA ALȚII, ÎN FAȚA LEGII.
Iar DNA nu are nici o treabă cu societatea, cu interesele comunității, cu valorile sociale protejate prin lege.
DNA este o facțiune dispunând de mijloace punitive, care stă în slujba noilor oligarhi ce voiesc să acapareze poziția vecilor oligarhi.

P.S. referitor la DNA iarăși îmi amintesc spusa mucalită a unui hâtru:
„Mă kak în ea prietenie dacă nu-mi ești de nici un folos!”
Aidoma DNA: mă kak în structura voastră dacă plebeilor nu le este de nici un folos.
( No offense, Michaela!it wasnt me )

p.s. 2 Titlurile presei de azi conțin un titlu incitant: „Adevăratul Erou al luptei împotriva Corupției este SRI, nu DNA.”
(Hmmmmm! Interesant!”)

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei