Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 apr 2015 - Anul XX, nr. 98 (5910)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reducerea pierderilor

Refacere a reţelei de termoficare a Sucevei, în trei puncte critice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Municipalitatea suceveană a dat startul pentru trei licitaţii, în valoare totală de două milioane de lei, fără TVA, pentru refacerea unor tronsoane ale reţelei de transport şi distribuţie a energiei termice.

„Una din problemele urgente de la primărie este legată de reducerea pierderilor de pe reţelele de transport şi distribuţie a energiei termice. Avem pregătit un proiect pe fonduri europene, dar, din păcate, lucrurile se mişcă greu, nu avem încă nici un răspuns de la Bruxelles. De aceea încercăm să mai reducem din aceste pierderi pe fonduri proprii”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.

Documentaţia pentru cele trei licitaţii a fost transmisă la Bucureşti, pentru înscrierea lor în sistemul naţional de licitaţii electronice (SEAP).

„Vom interveni în trei puncte unde specialiştii spun că sunt pierderi şi ar fi o măsură eficientă realizarea acestor reabilitări. Este vorba de reţeaua de agent termic primar în punctul termic Obcini 4, racordul termic primar la PT Gară – zona Nicolae Iorga şi Jean Bart, precum şi cel de la PT Cuza Vodă H, din cartierul Burdujeni.

Sper ca în urma licitaţiei să avem şi ceva economii, astfel încât, cu rectificări bugetare, să mai continuăm aceste lucrări, din forţe proprii, astfel încât să mai reducem din pierderi, până vom reuşi să obţinem fonduri europene”, a adăugat edilul sucevean.

La reabilitarea reţelelor de termoficare vor fi utilizate o parte din conductele de termoficare în valoare de un milion de euro achiziţionate anterior, printr-un program cu finanţare guvernamentală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Refacere a reţelei de termoficare a Sucevei, în trei puncte critice.
 Vizualizări articol: 1953 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Refacere a reţelei de termoficare a Sucevei, în trei puncte critice5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Gaura neagra termoficarea centralizata trimis de
(30 apr 2015, 11:54:15
Primaria da startul la aruncarea banului public in gaura numita termoficarea.Pe langa subventiile imense platite pentru centralizati(luand si din banii taxe si impozite ai necentralizatilor)pe langa plata pierderilor din retea,,pe langa procesele nesfarsite si pe foarte multi bani cu Termica,unele pierdute altele in desfasurare,urmeaza refacerea retelei de termoficare.Refacerea totala a acestei retele ar costa primaria 50 milioane euro.Deocamdata s-a inceput cu 2 milioane lei.O fraza mi-a atras atentia."La reabilitarea reţelelor de termoficare vor fi utilizate o parte din conductele de termoficare în valoare de un milion de euro achiziţionate anterior."
2.   Gaura neagra termoficarea centralizata trimis de
(30 apr 2015, 12:01:42
Hopa,vorbim de conducte termoficare de cat???De un milion euro????Aceste conducte au fost cumparate acum sapte ani si unde stau????In curte la Termica???Afara in noroi si ploaie si zapada si grindina???Deci conductele in valoare de sapte milioane euro au stat sapte ani abandonate in curte???Si ce s-a intamplat cu ele???E foarte usor de presupus.Multe din ele au ruginit si s-au distrus.Cine poarta raspunderea ca aceste conducte vechi de sapte ani au stat abandonate in curtea Termica??????Foarte frumos a spus Sandrinio ca aceste conducte poarta numele de " ☭  lui Lungu".
2.1  RE: Gaura neagra termoficarea centralizata trimis de
(30 apr 2015, 12:12:15
De ce vorbesti daca nu esti in tema. A venit primarul imbract in salopeta si am vazut ca avea fata degizata. S-a apucat sa spele conductele la interior cu hidrazina, si apoi le-a pasivizat. Acest om este de toata admiratia stiind ca face acest lucru in fiecare an. Acelasi procedeu il aplica in fiecare an conductelor ce corespund agentului de incalzire. Ce mai, meserie si-un picior in c.u.r celor initiati. PENTRU VOI E R.A.H.A .TU.L DE PE DRUM.
3.   Gaura neagra termoficarea centralizata trimis de
(30 apr 2015, 12:26:14
Foarte tare stimate ALOEV.Doar ca ai gresit intervalul.Deghizatul de serviciu face aceste operatiuni de intretinere a conductelor nu ANUAL,ci LUNAR.Salutari din gura conductei:))
4.   ... si unii cereau desfiintarea sistemului!? trimis de
(30 apr 2015, 13:34:19
Cu Bio Energy, s-a facut totusi o investitie serioasa si si pare a fi un succes. In privința echipamentelor au apărut noutăți mari față de anii 60-70, când au fost construite CET-urile marilor orașe.
Exista deja o îmbunătățire a cogenerării (producere simultană de energie termică şi energie electrică).
Cogenerarea de înaltă eficienta presupune economii de 10% la energia primară utilizată pentru producția de gigacalorii și megawați la centrala.

La Suceava a fost realizată, printr-o investiție de 108 milioane de lei, aceasta centrală în cogenerare de înaltă eficiență, cu patru cazane de abur, care funcționează cu biomasă.
ANRE are deja și o schemă de sprijin pentru cogenerarea de înaltă eficiență, stabilind anual producătorii beneficiari.
N-a mai ramas decit sa se realizeze si sa se puna la punct sistemul de distributie, iar apoi ar urma privatizarea.
De ce s-a investit ani in sir pentru refacerea tevilor, conductelor si a punctelor termice?
De ce sa nu coexiste ambele sisteme?
E normal sa primeze viata oamenilor. Si in functie de acest deziderat sunt fixate politicile de dezvoltare ale municipiului, etc....
5.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(30 apr 2015, 14:34:34
LAATU, nu mai dezinforma lumea. Byoenergy - "bijuteria" edilului, centrala unde au fost incurcati sa investeasca cei de la Adrem Invest nu poate fi un succes atata timp cat functioneaza cu lemne carate din 4 judete, distrugand padurile si drumurile nationale. Producerea simultana de energie termica si caldura avea si Termica dar edilul a tinut foarte mult la falimentarea ei, cu mari prejudicii pentru intregul sistem de termoficare din Suceava. Dupa cum scrii "n-a mai ramas decit sa se realizeze si sa se puna la punct sistemul de distributie" dar ai uitat de sistemul de transport a energiei termice care este o intreaga uzina inca la Termica si fara de care nici o firma nu poate obtine licenta pe transport si distributie agent termic, ca de produs la gard si dependenta de multe utilitati de la Termica, asa cum este Bioenergy, e simplu.
6.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(30 apr 2015, 14:38:31
Pentru functionarea sistemului de termoficare din Suceava, in momentul de fata sunt absolut necesare urmatoarele ecinstalatii energetice foarte scumpe din patrimoniul Termica: 1. Conductele de termoficare magistrale tur-retur din incinta Termica si dintre Termica si AMBRO (CT2). 2. Statiile de pompare in componenta carora intra mai multe electropompe de mare debit si presiune, inclusiv partea de constructii, vane, supape de siguranta, clapeti, zavor hidraulic, separator de namol, instalatiile electrice si de automatizare respective cu un sistem electric complex de alimentare din diferite puncte ale Termica, ce implica aparataj si transformatoare de mare putere 110/6 KV , cu mai multe celule de inalta si medie tensiune, gospodaria de cabluri aferenta, etc... 3. Instalatiile de adaos in termoficare formate din mai multe electropompe si rezervoare. 4. Instalatiile de dedurizare a apei. 4. Conducta racord de apa bruta dintre Termica si CT2. 5. Personal specializat de la Termica pentru deservirea si mentenanta instalatiilor de mai sus ( operatori de termoficare, electricieni, etc...). Grija mare a edilului sucevean trebuia sa fie aceea ca Termica sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si sa nu intre in faliment, deoarece acum prin infiintarea unei noi societati, TRANSAGENT sau THERMONET care nu au si trebuie sa cumpere de la Termica instalatiile foarte scumpe necesare transportului energiei termice, enumerate mai sus, pentru a obtine licenta de transport, problemele se complica si mai mult. Oare de ce dorinta mare a edilului sucevean a fost tot timpul falimentarea societatii Termica?
7.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(30 apr 2015, 14:40:41
Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la eficientizarea sistemului de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung ale primariei si ale celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani si-au spus cuvantul. Pacat ca noua centrala Bioenergy, unde au fost incurcati sa investeasca cei de la Adrem – "bijuteria " edilului, nu are autonomia necesara si instalatiile de transport a energiei termice, ca de produs la gard e usor, ea fiind amenintata sa ramana fara consumatori de energie termica, ci doar ca un minuscul producator de energie electrica fara cogenerare, pe lemne carate din 4 judete si cu distrugerea padurilor si drumurilor nationale. Termica a avut personal foarte competent dar acolo a condus/consiliat un grup care nu dadeau nici un raport anual asa cum fac firmele cu capital public din tarile civilizate, care au fost interesati doar de propriile averi si rezultatele s-au vazut: incalzirea orasului, problema vitala a locuitorilor Sucevei nu este rezolvata si este aproape zilnic subiect de discutie si pe rolul instantelor de judecata.
8.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(30 apr 2015, 14:42:21
Nu stim ce intelege edilul Sucevei prin rezolvarea problemei termoficarii, mai ales atunci cand directorul centralei producatoare Bioenergy , Vasile Ilie, doctor in energetica, se abtine de la astfel de comentarii. Primaria a creat mari probleme in sistemul de termoficare centralizata, datorita carui fapt multi locuitori au fost nevoiti sa-si monteze centrale de apartament. Aceste probleme nu se pot rezolva prin articole de ziar si populism ieftin. Pacat de distrugerea societatii Termica, a intregului sistem de termoficare din Suceava si a descurajarii consumatorilor, datorita unor greseli din partea primariei si a celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Cel mai bine ar fi ca primaria sa faciliteze locuitorilor racordati la termoficarea centralizata montarea unei centrale de apartament si sa nu-i mai oboseasca din doua in doua zile cu problemele pe care diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava de zece ani incoace nu reusesc sa le rezolve, cu toate ca termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential are mari avantaje tehnico – economice. Termoficarea trebuia/trebuie facuta la fel ca si electrificarea: cu contorizare individuala si contract individual intr-un sistem concurential.
9.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(30 apr 2015, 14:43:53
Licitatia pentru concesionarea serviciului centralizat de apa calda si caldura in Suceava se complica si mai mult datorita incurcaturilor create de primarie cu terenul, instalatiile si utilitatile necesare si pentru noua centrala Bioenergy din incinta Termica, deoarece inafara de Termica nimeni, nici Transagent, nici Thermonet si nici Bioenergy, nici alt competitor nu au si trebuie sa cumpere de la Termica instalatiile complexe de transport a energiei termice, statia de 110 KV de la Termica, etc.., inclusiv personal autorizat pentru astfel de instalatii. Practic, inafara de Termica nimeni nu mai poate obtine licenta pentru transportul energiei termice, ca nu detin respectivele instalatii de transport, ca nu au cu ce face transportul energiei termice.
10.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(30 apr 2015, 14:45:40
La ce ne putem astepta cand un responsabil al termoficarii centralizate de la Termica, pe cale de a intra in faliment, agreat de edil, debransat, cu centrala de apartament, la auzul unei întrebări de genul dacă mai are locuinţa racordată la reţeaua centralizată de furnizare a agentului termic, a transmis sucevenilor un răspuns plin de înţelesuri pentru cei care mai spera ca Termica va supravieţui: “Da’ ce vă f…e grija?!”. Pacat ca astfel de oameni au condus / consiliat la Termica in ultimii zece ani iar acum, ca inginer in frigotehnica, deja si-a gasit un loc caldut in consiliul de administratie a noii firme de transport si distributie a energiei termice TRANSAGENT. Din gresala in gresala astfel de oameni au strans averi mari iar populatia este tracasata zilnic datorita deserviciilor aduse de ei, primarie si consilieri locali, deservicii care au condus la mari probleme in sistemul de termoficare din Suceava care a inceput sa fie distrus si vandalizat.
11.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(30 apr 2015, 14:49:56
Nu numai ca primaria Suceava detine fara temei cele 155,45 hectare de teren de la Termica, incusiv terenurile de sub cladiri, dupa cum afirma administratorii judiciari de la Termica dar primaria a si vandut deja din aceasta suprafata aproximativ 6 hectare, la un pret mult subevaluat, „cu dedicatie” firmei private Adrem Invest unde s-a construit actuala centrala Bioenergy, „bijuteria” edilului, firma Adrem Invest trezindu-se cu toate facilitatile ca picate din cer: racord la statia electrica de inalta tensiune, racord la conductele magistralele de termoficare, racord la conducta magistrala de gaz metan, cai de acces, racord de apa potabila, apa dedurizata, apa pentru stins incendiu, canalizare, cale ferata, drum de acces, etc... De ce nu a dorit aceasta firma privata sa cumpere alt teren in apropiere, decat cel din incinta Termica? Raspunsul este foarte simplu: pentru a beneficia pe gratis de facilitatile de mai sus, pentru a detine monopolul si a se distruge cu buna stiinta un obiectiv important cu OAMENI DE O INALTA COMPETENTA PROFESIONALA SI MORALA de la Termica, unii dintre ei DOCTORI IN ENERGETICA, toate acestea cu concursul primariei, a consiliului local si a celor din conducera Termica. Acesta da tun imobiliar, in timp ce sistemul de termoficare al Sucevei este intr-o situatie incerta si locuitorii racordati la sistemul centralizat dar si ceilalti locuitori ai Sucevei tot mai ingrijorati si indignati.
12.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(30 apr 2015, 14:52:19
Sistemul de termoficare din Suceava a ajuns intr-o situatie foarte grava si pare sa fie distrus/dezorganizat cu buna stiinta . Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si la Bioenergy in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, repet, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential are mari avantaje tehnico – economice.
13.   DNA ? trimis de
(30 apr 2015, 22:24:01
In Botosani , Iasi , Bacau , a trecut DNA-ul si a facut un pic de valva ! In Suceava e liniste si se fura tot asa ! Termica e rezolvata de premarele ales si reales ! Pavele avem mai multe decat paduchi !Orasul arata ca Dombasul .Totusi , am o intrebare si daca cineva imi poate raspunde , ii multumesc anticipat !
Care este datoria publica si privata a orasului Suceava ? Pe cati ani se intinde ? Daca lungu ia 10 % din fiecare groapa din oras , e mai bogat ca Becali si daca socotim si furtul de la Termica , primarul e mai bogat decat Bill Gates !Pentru el nu exista procurer la DNA ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei