Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 apr 2015 - Anul XX, nr. 98 (5910)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Drumuri la Bucureşti

Doi candidaţi s-au înscris la concursul pentru funcţia de inspector-şef al IPJ Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi candidaţi s-au înscris la concursul pentru funcţia de inspector-şef al  Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, au transmis reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), la aproape o săptămână după ce le-am solicitat această informaţie prin e-mail.

Le-am cerut şi numele celor doi candidaţi, însă cei de la Poliţia Română menţin  secretomania de care au dat dovadă şi la prima încercare de a scoate la concurs această funcţie, acum aproximativ două luni. Şi atunci, şi acum, subordonaţii direcţi ai chestorului Petre Tobă puşi să furnizeze informaţii mass-media şi să răspundă solicitărilor la Legea 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, refuză să ne comunice numele candidaţilor înscrişi.

„Nu vă putem comunica numele și prenumele candidaţilor înscriși, deoarece acestea constituie date cu caracter personal, exceptate de la liberul acces al cetăţenilor la informaţiile de interes public, sens în care nu ne aflăm într-o situaţie de excepţie, în care aceste informaţii pot fi comunicate, fără consimţământul persoanelor”, scrie în răspunsul trimis tot prin e-mail de un anume subcomisar Răzvan Rădoi.

 

Refuzurile de a comunica informaţii de interes public, pe rolul Tribunalului Suceava 

Şi la solicitările precedente cei de la IGPR au refuzat să ne comunice numele candidaţilor înscrişi, invocând Legea 677/2001, pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date. 

Monitorul de Suceava a cerut în acest sens un punct de vedere chiar de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, iar răspunsul primit este destul de clar: oferirea către mass-media a numelor candidaţilor pentru funcţii publice nu intră sub incidenţa Legii nr. 677/2001.

 “Regula instituită de Legea nr. 677/2001, modificată şi completată este aceea că prelucrarea datelor personale ale unei persoane fizice (inclusiv dezvăluirea acestora) de către o altă persoană fizică sau juridică, în calitatea sa de operator, se efectuează numai cu consimţământul persoanei în cauză, dat în mod expres şi neechivoc. În mod excepţional însă, datele cu caracter personal pot fi prelucrate (inclusiv dezvăluite) fără consimţământul persoanei vizate în mai multe situaţii de excepţie. Aceste cazuri, de strictă interpretare, sunt menţionate în mod expres la art. 5 alin. (2) din Legea nr. 677/2001 – pentru datele care nu au caracter special, cum ar fi numele, prenumele, adresa poştală, de e-mail, nr. de telefon. Printre aceste cazuri de excepţie se numără şi cel în care prelucrarea este necesară în vederea îndeplinirii unei obligaţii legale a operatorului (instituţiile publice care organizează concursurile) sau cel în care prelucrarea este necesară în vederea realizării interesului legitim al operatorului sau al terţului căruia îi sunt dezvăluite datele, cu condiţia ca acest interes să nu prejudicieze interesul sau drepturile și libertăţile fundamentale ale persoanei vizate”, scrie în răspunsul semnat de şefa Biroului juridic şi comunicare din cadrul ANSPDCP, Alina Săvoiu.

Având în vedere refuzul categoric al celor de la IGPR de a ne comunica numele candidaţilor, cotidianul nostru a dat în judecată IGPR-ul, acţiunea fiind pe rolul Tribunalului Suceava.

 

Comisarul-şef Viorel Onea a confirmat că s-a înscris la concurs

Unul dintre cei doi înscrişi la concursul pentru funcţia de inspector-şef al poliţiei judeţene este chiar ofiţerul care conduce în prezent IPJ Suceava, însă cu împuternicire, comisarul-şef Viorel Onea.

Contactat telefonic de reporterii Monitorului, Viorel Onea a confirmat că s-a înscris la acest concurs, neștiind cine este celălalt ofiţer care râvnește la aceeași funcţie.

 Concursul va avea loc luna viitoare, pe data de 8 mai, şi „va consta în susţinerea unei probe unice de selecţie, respectiv interviu  pe subiecte profesionale”.

Notarea se va face de la 1 la 10 şi va fi declarat admis candidatul care are nota cea mai mare (cel puţin nota 7.00).

Iar dacă se nimereşte ca cei doi candidaţi să obţină aceeaşi notă, se mai arată în anunţul postat pe site-ul Poliţiei Române, va fi desemnat câştigător ofiţerul care are cea mai mare vechime.

La prima încercare de a scoate la concurs funcţia deţinută de comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, suspendat după ce a fost trimis în judecată de DNA, s-a înscris un singur candidat, comisarul-şef Valentin Ştefan, de la Direcţia Generală Anticorupţie - Serviciul Teritorial Botoșani, însă acesta a fost declarat respins înaintea desfășurării concursului, reprezentanţii IGPR invocând faptul că respectivul ofiţer nu a avut dosarul complet.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi candidaţi s-au înscris la concursul pentru funcţia de inspector-şef al IPJ Suceava.
 Vizualizări articol: 3013 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Doi candidaţi s-au înscris la concursul pentru funcţia de inspector-şef al IPJ Suceava2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei