Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 apr 2015 - Anul XX, nr. 94 (5906)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Joburi

Aproape 700 de suceveni speră să-şi găsească un serviciu după Bursa locurilor de muncă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Peste 1.500 de oameni au participat, ieri, la Bursa generală a locurilor de muncă, eveniment organizat în patru localităţi din judeţ, Suceava, Fălticeni, Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc. Oameni de toate vârstele fără serviciu, însă în majoritate fie foarte tineri, fie trecuţi de 45-50 de ani, categoriile vulnerabile la şomaj, au sperat ca ziua de ieri să le aducă în viitorul apropiat un loc de muncă.

26 de oameni au fost angajaţi pe loc, în timp ce alţi 678 au fost selectaţi de angajatori pentru interviuri. Organizatorii vor comunica, peste o lună de zile, câţi din cei 678 de suceveni selectaţi pentru interviuri vor fi şi angajaţi.

 

Interesul angajatorilor şi oferta au fost mai bogate ca în anii trecuţi

La Bursa locurilor de muncă au participat 117 angajatori, care au oferit în total de 555 de locuri de muncă. 307 dintre posturile disponibile au fost la târgul de locuri de muncă din municipiul Suceava, (desfăşurat la parterul Iulius Mall), 114 la Rădăuţi, 76 la Fălticeni şi 58 la Câmpulung Moldovenesc.

Oferta a fost mai generoasă ca în anii trecuţi.

Mirela Adomnicăi, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, a declarat:

“Spre deosebite de alţi ani, această bursă a locurilor de muncă se caracterizează printr-un interes mare din partea angajatorilor. Este pentru prima dată când am primit telefoane de la angajatori inclusiv în dimineaţa bursei, cu rugămintea de a le permite participarea la eveniment”.  

Angajatorii care participă la bursă şi încadrează şomeri din categorii defavorizate au prioritate la programul prin care salariile sunt subvenţionate de la bugetul de stat. O altă explicaţie pentru interesul crescut al angajatorilor de a participa la bursă ar fi şi o oarecare dezgheţare a pieţei muncii din Suceava.

 

Ce se caută pe piaţa muncii

Organizatorii au considerat că oferta a fost nu numai bogată ca număr de locuri de muncă, ci și destul de variată.

Mirela Adomnicăi a detaliat:

“Predomină locurile de muncă în construcţii şi confecţii, sunt domenii în care angajatorii au o problemă în a găsi forţă de muncă pentru a-şi putea onora contractele pe care le au în derulare. De asemenea şi domeniul serviciilor este în top, la meseriile de bucătar sau ospătar oferta fiind foarte generoasă. Se mai caută economişti, ingineri şi personal pentru partea de service auto”.

 

Oameni dezamăgiţi, care caută un loc de muncă de 5-6 ani de zile

Mulţi dintre şomerii care au participat la bursa organizată ieri în municipiul Suceava nu erau la fel de optimişti. O parte dintre ei au deja ani de zile de când vin la bursele de locuri de muncă. 

Elisei Boghean, de exemplu, este un tânăr aflat în căutarea unui serviciu de cinci ani de zile.

„Am mai fost la astfel de burse, mi s-a spus să las un CV, însă nu am mai fost contactat. Caut de muncă de când am terminat şcoala, în 2010, însă din păcate până acum am lucrat doar la negru, ocazional”, a declarat tânărul, care tocmai a urmat un curs de specializare pe postul de electrician în construcţii.

Un şomer mai în vârstă, Ion Simioniuc, în vârstă de 49 de ani, era cel puţin la fel de dezamăgit:

“Am calificare de agent de pază şi de mecanic maşini utilaje şi reparaţii, dar nu am găsit mai nimic. Caut un loc de muncă de şase ani de zile, sunt şomer fără indemnizaţie... mă apropii de vârsta de 50 de ani şi unde mă duc fiecare mă întreabă ce vârstă am”, şi-a spus bărbatul nemulţumirea.

 

Opinia generală: e greu de găsit un loc de muncă

Unii erau ceva mai optimişti. Un tânăr în vârstă de 27 de ani, Sergiu, era mulţumit de cum a fost organizată bursa:

“Sunt destul de multe locuri de muncă, aş putea lucra ca lucrător comercial, agent vânzări, muncitor, ospătar, barman, aproape orice.... caut deja un loc de muncă de peste un an de zile şi încă nu am găsit ceva concret”.

Un alt tânăr în vârstă de 27 de ani, Andrei Viorel, ne-a spus că se chinuieşte să-şi găsească un loc de muncă de 2 ani de zile, însă a constatat că e greu ca un patron să aibă încredere să angajeze un tânăr.

 

Bursa a mers bine la Suceava şi Rădăuţi

Organizatorii de la AJOFM Suceava au precizat că din cele 678 de persoane selectate la bursa de ieri, 390 sunt din Suceava, 173 din Rădăuţi, 73 din Câmpulung Moldovenesc şi 42 la Fălticeni.

Dintre cei 26 de suceveni angajaţi pe loc, nouă au participat la bursa de la Rădăuţi, opt la cea de la Suceava, şapte la cea din Fălticeni şi doi la cea din Câmpulung Moldovenesc. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 700 de suceveni speră să-şi găsească un serviciu după Bursa locurilor de muncă.
 Vizualizări articol: 1954 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 700 de suceveni speră să-şi găsească un serviciu după Bursa locurilor de muncă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei