Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 apr 2015 - Anul XX, nr. 93 (5905)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Controale ARACIS

Nereguli constatate în şcoli din mediul rural, de Agenţia de Asigurare a Calităţii în Învăţământ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dotare materială insuficientă, lipsa cabinetului medical, a cabinetului de consiliere şi a autorizaţiei sanitare de funcţionare, activitate ştiinţifică insuficientă a cadrelor didactice, strategii manageriale incoerente sunt câteva dintre aspectele neconforme constatate de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) în câteva şcoli sucevene din mediul rural.

Agenţia a efectuat vizite în 24 de şcoli sucevene din mediul rural, în primele luni ale acestui an. Unităţile de învăţământ unde au fost semnalate probleme au posibilitatea să-şi îmbunătăţească activitatea până pe 31 august 2015, urmând a fi reevaluate în anul şcolar viitor.

Inspectorii ARACIP au evaluat şcolile gimnaziale din Baia, Bilca, Mănăstirea Humorului, Bogdăneşti, Pârteştii de Sus, Cacica, Botoşana, Calafindeşti, Poiana Stampei, Iaslovăţ, Capu Câmpului, Cârlibaba, Ciocăneşti, Cornu Luncii, Crucea, Dolheştii Mari, Dorneşti, Fântâna Mare, Marginea, Frătăuţii Vechi, Frumosu, Fundu Moldovei, Hânţeşti şi liceul tehnologic din Dumbrăveni.

Cu toate acestea, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar, „cele mai multe dintre şcolile evaluate au obţinut propuneri de calificative care confirmă îndeplinirea sau depăşirea standardelor naţionale, ceea ce le va permite obţinerea unui atestat privind nivelul de calitate oferită de unitatea şcolară, atestat care este valabil cinci ani (până în anul 2020)”.

 

Ce au verificat inspectorii ARACIP

Activităţile de evaluare periodică ale ARACIP au constat în vizitarea tuturor spaţiilor şcolare, observarea proceselor care se derulează în şcoală, identificarea gradului de satisfacţie a beneficiarilor faţă de serviciile educaţionale oferite, aplicarea de chestionare elevilor şi părinţilor, realizarea de interviuri cu elevii, părinţii, partenerii educaţionali, reprezentanţii autorităţilor locale, personalul didactic şi nedidactic.

În timpul evaluării a fost verificată respectarea standardelor naţionale de calitate, care cuprind trei domenii: Capacitate instituţională, Eficacitate educaţională şi Managementul calităţii, fiind stabilit nivelul de realizare a 43 de indicatori. Dintre aceştia amintim: asigurarea serviciilor medicale, dotarea spaţiilor şcolare, dotarea cu mijloace de învăţământ şi cu auxiliare curriculare, existenţa şi dezvoltarea fondului bibliotecii şcolare, dotarea cu tehnologie informatică şi de comunicare, managementul personalului didactic şi de conducere, activitatea ştiinţifică, constituirea bugetului şcolii, execuţia bugetară etc.

Calificativele care pot fi propuse de experţii ARACIP pentru şcolile controlate sunt: nesatisfăcător (sub standardul naţional), satisfăcător (îndeplinirea standardelor obligatorii), bine şi foarte bine (valoare adăugată), excelent (şcoala îşi creează standarde proprii).

Calificativele propuse de echipele de evaluare urmează a fi validate şi aprobate de Consiliul ARACIP. În perioada aprilie-iunie 2015, alte peste 20 de şcoli sucevene vor fi sub lupa ARACIP. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nereguli constatate în şcoli din mediul rural, de Agenţia de Asigurare a Calităţii în Învăţământ.
 Vizualizări articol: 2909 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Nereguli constatate în şcoli din mediul rural, de Agenţia de Asigurare a Calităţii în Învăţământ5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Șalăul meu Curăță șalăul, crestează-l în mai multe locuri, tăvălește-l în făină, apoi așaza-l într-o tavă sau într-o cratiță și toarnă peste el zeamă de lămâie, sare piper si pătrunjel tocat.Într-o cratiță pui una sau două... Citeşte