Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 apr 2015 - Anul XX, nr. 91 (5903)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Contrabandă

Descinderi ale DNA împotriva unei grupări care i-ar fi plătit ani la rând taxă de protecţie comisarului-şef Nelu Fediuc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii DNA Suceava au efectuat, ieri, percheziţii într-un nou dosar penal care vizează o grupare specializată în contrabandă cu ţigări, coordonată de un ucrainean. Afacerea ilegală s-ar fi bazat pe sprijinul direct al comisarului-şef Nelu Fediuc, fostul şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, care ar fi încasat de la capul reţelei o şpagă lunară de până la 2.000 de euro. Conform anchetatorilor, în contul acestor bani, „taxă de protecţie”, ofiţerul asigura trecerea ţigărilor de contrabandă prin frontieră.

 

Ofiţerul ar fi luat taxă de protecţie timp de cinci ani

Direcția Națională Anticorupție (DNA), Serviciul Teritorial Suceava, a efectuat, la prima oră a dimineţii de ieri, 15 percheziții domiciliare, în județele Suceava și Botoșani. Percheziţiile au vizat persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale.

Conform unor informaţii neoficiale, ancheta DNA vizează gruparea coordonată de un anume Vitaliy Ivan Nymyzhan, care are dublă cetățenie, ucraineană și română. Acesta i-ar fi plătit lunar lui Fediuc sume de până la 2.000 de euro, ca taxă de protecţie, între anii 2008-2013, în perioada în care acesta era şef la Punctul de Trecere a Frontierei Siret. În schimbul acestor bani, ofiţerul le oferea membrilor grupării protecţia de care aveau nevoie pentru a-şi putea desfăşura activitatea infracţională.

 

Procurorii au audiat în ultimele luni 24 de oameni care i-ar fi dat mită lui Fediuc

La finele anului trecut, procurorii DNA au audiat nu mai puţin de 24 de persoane suspecte că i-ar fi dat mită aceluiaşi Fediuc, de-a lungul timpului. Este vorba de români şi ucraineni, care, în urmă cu câţiva ani, ar fi constituit un adevărat „cartel al ţigărilor” coordonat de Nelu Fediuc. 

Ancheta l-ar mai viza pe un anume Dumitru Lăcustă, născut în Ucraina, şi el cu dublă cetăţenie, care avea rol de şofer al maşinii cu care s-a făcut transportul din luna martie. De asemenea, un alt suspect ar fi Dumitru Daniel Sofronie, cercetat şi în alte dosare de contrabandă. În luna ianuarie 2009, comisarul-şef Nelu Fediuc i-a devenit cumătru lui Dumitru Daniel Sofronie, după ce i-a botezat acestuia din urmă unul dintre copii. Înrudirea ar fi fost intermediată de preotul Dumitru Horga, trimis şi el în judecată pentru contrabandă.

 

A fost trimis în judecată în două dosare, arestat preventiv şi ulterior a revenit la serviciu

Noile capete de acuzare împotriva lui Fediuc vin în condiţiile în care DNA l-a trimis deja în judecată pe acesta în două dosare. Într-unul din dosare Fediuc este inculpat alături de alte 34 de persoane, dintre care 14 poliţişti de frontieră şi 16 vameşi, acuzaţi că au constituit un grup infracțional organizat ce se ocupa cu introducerea în ţară a ţigărilor de contrabandă.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 19 august 2008 – 3 martie 2009, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret au fost introduse, cu complicitatea lui Fediuc, dar şi a celorlalți inculpaţi cu funcţii în vamă, aproape 300.000 de pachete de ţigări cu timbru ucrainean, prejudiciul adus bugetului de stat fiind calculat la aproximativ 1,6 milioane de lei.

În al doilea dosar, acesta este acuzat că a  încercat, prin intimidare, să determine schimbarea declaraţiilor mai multor martori în favoarea lui pentru ca el să scape de răspundere penală în primul dosar.

Nelu Fediuc a fost arestat preventiv timp de mai multe luni de zile, din vara anului trecut, pentru infracțiunile de influențare a declarațiilor și pentru tentativă la abuz în serviciu.

Comisarul-şef Nelu Fediuc este încă angajat al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava. Conform procedurilor, odată ce a fost trimis în judecată, acesta a fost pus la dispoziţie. După ce a fost eliberat din arest preventiv el a revenit la serviciu pe un post de execuţie, fără acces la activitatea operativă.

 

Partidele de sex cu o contrabandistă l-au costat enorm pe Fediuc  

Anchetele care îl vizează pe comisarul-şef Nelu Fediuc au avut ca punct de plecare denunţul făcut de o femeie, implicată şi ea în contrabanda cu ţigări, care le-a spus anchetatorilor cum fostul şef peste vama din Siret îi cerea favoruri sexuale pentru a-i asigura „protecţia”.

Femeia a acceptat să facă sex cu Fediuc în perioada februarie - august 2008, după care, considerându-se umilită, a făcut denunţul la autorităţi. De la acest denunţ, de care a scris pentru prima dată Monitorul de Suceava, s-au adunat numeroasele capete de acuzare concretizate în dosarele amintite mai sus. Conform unor surse bine informate, lista activităţii infracţionale a lui Fediuc este încă departe de a fi finalizată, procurorii adunând probatoriu privind multe alte fapte.

Acţiunea DNA de ieri s-a desfăşurat cu sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, a Departamentului de Informații și Protecție Internă și din partea Brigăzii de Intervenție Specială a Jandarmeriei București.

La sediul DNA au fost aduşi mai mulţi suspecţi, pentru audieri. Acestea s-au desfăşurat pe parcursul mai multor ore, până aseară târziu. DNA nu a comunicat, până la închiderea ediţiei, informaţii detaliate referitoare la acest nou dosar. Procurorii au anunţat că, atunci când împrejurările vor permite, vor reveni cu informaţii detaliate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Descinderi ale DNA împotriva unei grupări care i-ar fi plătit ani la rând taxă de protecţie comisarului-şef Nelu Fediuc.
 Vizualizări articol: 7162 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.22/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 9 voturi
Descinderi ale DNA împotriva unei grupări care i-ar fi plătit ani la rând taxă de protecţie comisarului-şef Nelu Fediuc4.259

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(22 apr 2015, 18:59:24
NELU FEDIUC , ucrainean fiind trebuia sa prevada ca necazurile in lucrari mari contra legii de la femei se trag . Haiducul DOUBUS de pe CEREMUS si-a gasit moartea tot in urma tradarii unei  ☭ ri pe care o avea ibovnica . Mai aducetiva aminte si de intimplari din istoria vietii , daca legea o incalcati frecvent si grav .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei