Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 apr 2015 - Anul XX, nr. 89 (5901)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Situaţie inedită

Salubrizarea menajeră a municipiului Suceava, asigurată de doi operatori, ambii fără contracte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria Sucevei a găsit soluţia de avarie pentru ca serviciul de salubrizare menajeră să rămână funcţional după ce contractul cu actualul operator, firma bucureşteană Rosal, a expirat sâmbătă, 18 aprilie, iar contractul cu asocierea locală Diasil Service-Florcontruct, care a fost declarată câştigătoare în urma unei selecţii de oferte, nu a fost încheiat, nefiind validat de Consiliul Local. Municipalitatea a împăcat verbal şi capra şi varza, în sensul că până când se vor clarifica problemele legate de desemnarea temporară a unui operator, de măturatul şi ridicatul gunoaielor se vor ocupa ambii operatori: Rosal, în inerţia contractului pe care l-a avut cu primăria din anul 2007, Diasil şi Florcontruct, ca şi câştigători ai contractului temporar de gestionare a salubrizării până la licitaţia pentru concesionarea acestui serviciu programată pentru data de 2 iunie. Reprezentanţii celor doi operatori au avut sâmbătă discuţii cu viceprimarul Lucian Harşovschi în urma cărora s-a stabilit că se vor ocupa împreună de salubrizarea menajeră cel puţin până luni, 20 aprilie, când este programată o şedinţă de îndată a Consiliului Local în care ar urma să fie luată o decizie. ”I-am invitat la discuţii pe reprezentanţii celor doi operatori şi am stabilit de comun acord ca gunoiul să fie ridicat atât de Rosal, cât şi de Diasil şi Florconstruct. Acestea din urmă şi-au montat deja buncăre pentru gunoi lângă cele ale Rosalului. Luni Consiliul Local va lua o decizie, aflându-ne într-o situaţie de forţă majoră”, a declarat Harşovschi.

 

Lungu acuză Rosal de ”lipsă de fairplay”

Situaţia delicată cu privire la gestionarea serviciului de salubrizare menajeră a fost creată după ce firma Rosal a contestat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţilor (CNSC) procedura de selecţie de oferte în urma căreia asocierea Diasil-Florconstruct a fost desemnată să se ocupe temporar de măturatul şi ridicatul gunoaielor. Asta după ce a fost şi ea invitată să depună ofertă, însă a refuzat. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţilor a dat câştig de cauză firmei Rosal şi a dispus suspendarea procedurilor privind selecţia de oferte, dar decizia a fost publicată doar pe site-ul instituţiei, fără să fie adusă în mod direct la cunoştinţa Primăriei Suceava, aşa cum este legal, pentru ca municipalitatea să o poată contesta. Primarul Ion Lungu a criticat acţiunile celor de la Rosal, considerându-le lipsite de fairplay. ”Nu înţeleg modalitatea de lucru a celor de la Rosal. Nu avem nimic cu ei, dar în loc să vină şi să câştige meciul în teren, şi aveau toate şansele să-l câştige, au preferat să nu vină la licitaţie şi să ne facă şicane, să ne conteste, să ne blocheze activitatea. Nu este corect, nu aşa se lasă loc de bună ziua. Totuşi Rosal a lucrat 11 ani la Suceava. Chiar dacă au mai fost probleme de întârziere la plată din partea primăriei, au mai întârziat şi ei la măturat, dar acum nu mai avem nici un leu datorii la Rosal. Părerea mea este că e lipsă de fairplay din partea lor”, a spus Lungu.

 

Lipsă de cvorum la şedinţa de îndată a Consiliului Local de sâmbătă. Lungu: ”E o încercare de fugă de responsabilitate”

Contractul temporar cu Diasil şi Florconstruct trebuia validat sâmbătă, 18 aprilie, în şedinţa de îndată a Consiliului Local, însă reuniunea a fost nestatutară din lipsă de cvorum. Din cei 23 de consilieri au fost prezenţi doar 11, fiind nevoie de minimum 12 pentru ca şedinţa să se ţină. Acest lucru a stârnit mânia primarului Lungu, care i-a acuzat pe consilieri că fug de responsabilitate. ”Fugim de răspundere. Părerea mea vizavi de ceea ce se întâmplă azi e că mulţi consilieri au o reţinere şi le e frică, de aceea nu au venit la şedinţă. Nu e corect aşa. Nu îi obligă nimeni să fie consilieri, cum nici pe mine nu mă obligă nimeni să fiu primar. Cine nu îşi face treaba îşi dă demisia şi vine altul, dar trebuie să ne asumăm deciziile. Eu mă rog un singur lucru la Dumnezeu, să-mi lumineze mintea să iau decizii bune. În fiecare zi iau o sută de asemenea decizii la primărie. Înseamnă să nu mai vin la serviciu? Nu e corect. E o încercare de fugă de responsabilitate”, a spus Lungu. Noua şedinţă de îndată a Consiliului Local a fost programată pentru astăzi, ora 14. Primarul a menţionat că până atunci speră să primească în scris de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor decizia cu privire la suspendarea procedurilor privind selecţia de oferte în urma căreia asocierea Diasil-Florconstruct a câştigat dreptul de a gestiona temporar serviciul de salubrizare menajeră. Ion Lungu crede că lucrurile nu se vor opri aici şi că în următoarele zile vor fi mai multe şedinţe de îndată ale Consiliului Local. ”Bănuiesc că vom avea mai multe şedinţe de îndată ale Consiliului Local.  Azi suntem în faza în care avem o licitaţie cu câştigători. Neavând oficial decizia CNSC trebuie să luăm o decizie, în ideea că trebuie să validăm acest rezultat al licitaţiei. Asta azi. Dacă mâine vine decizia CNSC, din nou facem o şedinţă de îndată şi luăm o altă decizie. Dacă poimâine o contestă Diasil şi Florconstruct şi vin ei cu hotărâre de instanţă, facem o altă şedinţă de îndată a Consiliului Local. Avem de lucru, dar trebuie să avem conştiinţa împăcată că respectăm legea”, a explicat Lungu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salubrizarea menajeră a municipiului Suceava, asigurată de doi operatori, ambii fără contracte.
 Vizualizări articol: 2519 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
Salubrizarea menajeră a municipiului Suceava, asigurată de doi operatori, ambii fără contracte2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Suntem in zona crepusculara trimis de
(20 apr 2015, 11:08:53
In mod cert Suceava nu mai este in realitatea cotidiana si a trecut cu brio in zona crepusculara.Desi nici o firma nu mai are contract cu primaria pentru curatenia orasului,iata ca trei firme se bat sa faca curatenie fara contract si fara bani.E o situatie care inscrie orasul in Cartea recordurilor.E o expresie nemijlocita si exhaustiva a constiintei civice si a debordantului patriotism local.Eu propun ca toti cetatenii sa organizam brigazi si sa participam patriotic la curatenia orasului cantand cu spor:Vom munci si vom lupta,curatenia vom termina.Pe aceeasi linie halucinanta administratia locala ar putea presta cele opt ore de servici fara salar
in semn de patriotism local.Una peste alta intreb ce a pazit primarele si Consiliu Local de am ajuns in aceasta situatie de rasul curcilor.
2.   Suntem in zona crepusculara trimis de
(20 apr 2015, 11:19:17
Depozitarea gunoiului in Suceava tine tot de zona crepusculara.Normele europene au impus închiderea gropii de gunoi de pe Mirăuţi încă din 2009, încât sucevenii au avut de umblat cu camioanele pline de gunoi din poartă în poartă, întâi la Fălticeni, apoi la Botoşani, în căutarea unui depozit de deşeuri autorizat.Primăria Suceava a cheltuit aproape 2 milioane de lei anual, doar pe transportul lor la Botoşani.In 2012 groapa de gunoi de la Botosani si-a inchis portile.Apoi a aparut o groapa de gunoi a Diasil.Nu stiu ce mai e cu groapa de gunoi ecologica de la Moara. Undeva prin zona TERMICA, la firma Gaulus,mai este un teren unde se depoziteaza gunoaiele.Din toate astea n-am inteles daca Suceava mai are groapa de gunoi autorizata.N-am inteles ce e cu gropile de gunoi de la Diasil si Gaulus.Sunt gropi autorizate?Sunt private?Sau despre ce e vorba de fapt?
3.   "Pt RADUMAMII" trimis de
(20 apr 2015, 12:01:08
Draga Radu! Firma la care faci tu referire se cheama Gaulos si nu Gaulus, iar acolo se face doar sortarea gunoiului menajer si nu depozitarea lui.De acolo pleaca gunoiul menajer sortat spre groapa de gunoi asigurata de primarie (pt ca in contractul cu Rosal,primaria trebuia sa le asigure groapa de depozitare a gunoiului) iar de vreo 3 luni gunoiul se duce la cei de la Diasil.Cu avizele pt acea groapa nu stiu exact ce si cum,dar am inteles ca ar fii probleme,dar ma repet am auzit si eu din surse neoficiale.Oricum vorba lui Radu,la Suceava s-a ajuns sa se faca munca de voluntariat fara contracte si fara bani.La licitatia cu stradalul de asta toamna a fost aceeasi problema cu cei de la Diasil,nici nu era semnat contractul ca ei deja s-au aprovizionat cu sute de tone de material antiderapant si mai ieseau si prin presa spunand ca nu au nici o pretentie materiala in caz ca nu m-ai prind ei contractullaughing oare ce se intelege ?
4.   Comentariu trimis de
(20 apr 2015, 12:48:11
Cei de la Diasil sunt buni la toate, iar primarul forteaza nota consilierilor... de ce? Dar e singurul vinovat de aceasta situatie. Sau trebuie sa dea spaga inapoi celor de la Diasil. Ne-am saturat de atatea minciuni. Iese pe post si numai minte... gospidarul Sucevei
5.   Pentru FLYER69 trimis de
(20 apr 2015, 15:49:12
Multumesc mult pentru precizarile tale la obiect.Este foarte bine ca noi,cetatenii urbei sa fim foarte bine informati referitor la felul cum se cheltuie banul public si la felul cum autoritatile locale rezolva problemele urbei.
6.   Banul PUBLIC... trimis de
(20 apr 2015, 20:58:00
Ar fii minunat ca noi,plătitorii de taxe şi impozite să fim cât de cât informaţi la felul cum se cheltuie banul PUBLIC dar din păcate nu este asa! Ultimele licitaţii mari din ultimii ani care erau vitale oraşului nostru au fost făcute in bătaie de joc,in grabă sau in al 12 lea ceas,şi doar pe manevre.Domnule primar,cetaţeanul nu e prost si nici orb.In ultimii ani a-ţi uitat atribuţiile de primar şi v-aţi bătut joc de populaţie,aceeasi populaţie care au votat cu dumneavoastră.Iarna am stat in frig fără căldură şi făra apă cu 0 datorii la asocitaţie,străzile arată ca după un bombardament sovietic,acuma avem toate şanşele să ne luptăm cu şobolanii la ieşirea din bloc din cauza că nu avem la ora actuală un contract cu vreo firmă de salubrizare.Am ajuns la concluzia că, dacă scaunul de primar era gol in ultimii 2 ani,orasul nu arăta in halul ăsta,vorba dumneavoastră "din inerţie" era mai bine fără primar la cârma primăriei.
7.   ... trimis de
(21 apr 2015, 00:13:53
Culmea este ca edilul inca mai poate obtine voturi.
Asta se intampla cand ai un oras plin de pensionari si asistati social.

Sunt pentru incetarea acordarii de ajutoare sociale, alocatii sau alte forme de ajutore care au drept scop adunarea de voturi.

Cu alte cuvinte, eu muncesc, dau un impozit din care sunt intretinuti cei care voteaza impotriva mea. Pentru ca cei care voteaza cu Lungu voteaza impotriva noastra, a celora care inca mai au o situatie cat de cat decenta.
7.1  RE: ... trimis de
(21 apr 2015, 00:15:11
Pentru ca cei care voteaza cu Lungu voteaza impotriva noastra, a celor care inca mai au o situatie cat de cat decenta.
8.   Licitatie ??? trimis de
(21 apr 2015, 10:15:58
in sedinta de consiliu domnul primarete o ardea cu maturatul , oare stie ca e vorba despre gunoiul menajer ??? sunt ultimele luni ale ultimului sau mandat !!! incerca din raputeri sa isi bage apropiatii in noi contracte asocierea rudelor diasil si florconstruct !!! poate mai are d-l primarete datorii la ei ??? oricum declara doar ce ii convine !!! patetic ....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei