Liceul Tehnologic Cajvana a fost în această săptămână gazda unui grup de cadre didactice și elevi de la Liceul Teoretic “Pan Halippa” din Edineț, Republica Moldova, însoțiți de directorul adjunct, profesorul Marin Rusu.
Vizita de curtoazie este cuprinsă ca activitate în cadrul proiectului educațional “Conexiuni de suflet”, demarat în acest an școlar, când la Edineț a fost semnat protocolul de colaborare între cele două licee. Prof. înv. primar Lidia Loredana Seserman, responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic Cajvana, ne-a spus că „proiectul a fost inițiat din nevoia de a face un mic pas spre inima fraților noștri de peste Prut și sperăm să fie un mod de a ne apropia tot mai mult unii de alții.
Oaspeții au fost întâmpinați cu pâine, sare și urări de bun venit, după care au făcut cunoștință cu profesorii școlii gazdă și au vizitat sălile de clasă ale unității de învățământ și stejarul multisecular cu care localnicii se mândresc. Fără nici o excepție, toți s-au arătat încântați de condițiile în care învață atât copiii din Cajvana, cât și cei din împrejurimi”.
Directorul Liceului Tehnologic Cajvana, profesorul Nicolae Robu, ne-a spus că „pentru noi este o plăcere să îi găzduim pe colegii noștri din Republica Moldova, să le arătăm condițiile în care se învață la noi și frumusețile Cajvanei. A doua întâlnire din cadrul proiectului, precum și celelalte activități ce se vor desfășura, vor fi, credem noi, o experiență plăcută pentru toată lumea, dar și o oportunitate de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiași stat”.
Următoarea activitate se dorește a fi vizita elevilor și profesorilor din Cajvana la Edineț, ocazie cu care se vor dona cărțile strânse în cadrul campaniei “Donează carte românească”, campanie aflată în plină desfășurare la Cajvana.
Toți cei care vor să mai doneze cărți pentru frații de peste Prut o pot face aducându-le la biblioteca Liceului Tehnologic Cajvana, localitatea Cajvana, județul Suceava, cod. 727100. Pentru informații suplimentare referitoare la donație și punctul de colectare a cărților, apelați numărul 0230 539 090 (secretariat), accesați pagina de Facebook a Liceului Tehnologic Cajvana sau adresa de e-mail gscajvana@yahoo.com.
Lidia Loredana Seserman a completat: „Sperăm să trecem Prutul peste «podul de cărți» și să îi facem fericiți pe copiii și tinerii din Edineț, care vor să citească cărți în limba română, însă bibliotecile nu le oferă această posibilitate”.
Odată încheiat acest parteneriat, Simpozionul Național “Armonie prin joc și cânt, port și cuvânt”, organizat an de an la Liceul Tehnologic Cajvana, va deveni simpozion internațional, iar frații de peste Prut le vor fi parteneri celor din Cajvana. Profesoara pentru învățământul primar Cristina Tomuț a precizat că elevii și profesorii de peste Prut nu au fost „oaspeți”, ci au venit la ei acasă, deoarece “vorbesc și trăiesc românește”.