Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 apr 2015 - Anul XX, nr. 89 (5901)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Afaceri ilegale

Încă un poliţist de la Rutieră cercetat de procurori: făcea RCA-uri la şoferii prinşi fără asigurare la maşină

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După ce spre sfârşitul anului trecut, un agent din cadrul formaţiunii rutiere a poliţiei din municipiul Câmpulung Moldovenesc, Gheorghiţă Drăgoi, a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind acuzat că a luat bani de la şoferii pe care i-a depistat în trafic cu nereguli, pentru a nu îi sancţiona, zilele trecute, un alt agent de la Circulaţie din poliţia câmpulungeană a dat cu subsemnatul în faţa procurorilor.

Numele acestuia din urmă este Gabriel Valerian Negură, iar potrivit datelor furnizate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, faţă de respectivul agent s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale (la mijlocul săptămânii trecute) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, mai multe fapte de abuz în serviciu, folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite, precum şi infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia pe o îndeplineşte o persoană, săvârşită în formă continuată.

 

O şpagă de 100 de lei, prima acuzaţie

Din informaţiile solicitate de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava am aflat că una dintre acuzaţiile aduse agentului Negură este aceea că pe 14 septembrie 2014 „a primit o sumă de bani de la un participant la trafic, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu referitoare la constatarea şi sancţionarea contravenţiilor rutiere”.

O presupusă şpagă în trafic, tot la acea dată, a fost reţinută şi în sarcina celuilalt poliţist, Gheorghiţă Drăgoi, reţinut de anchetatori pentru 24 de ore în decembrie 2014.

La vremea respectivă, procurorii susţineau într-un comunicat de presă că Drăgoi se afla, împreună cu un alt agent de la Circulaţie, într-una dintre autospecialele cu radar ale poliţiei rutiere.

Au depistat un şofer care circula cu maşina cu o viteză de 82 de kilometri la oră într-o zonă unde limita de viteză era de 50 de kilometri la oră, însă respectivul conducător auto a scăpat doar cu un avertisment. Şi explică anchetatorii:  ”în prezenţa colegului de echipaj, agentul de poliţie Drăgoi Gheorghiţă a primit suma de 100 de lei de la conducătorul auto, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu referitoare la constatarea şi sancţionarea contravenţiilor rutiere”.

Curios este faptul Drăgoi a fost pus sub acuzare pentru complicitate la luare de mită, ceea ce înseamnă că el a fost doar un intermediar al şpăgii şi cum infracţiunea de luare de mită adusă agentului Negură s-a petrecut tot pe 14 septembrie 2014, deducem că cei doi erau colegi de echipaj în acea zi pe MCV-ul poliţiei rutiere şi, drept urmare, banii ar fi ajuns la poliţistul pus oficial sub acuzare zilele trecute. 

 

N-ai RCA la maşină? Îţi face poliţistul şi scapi şi de amendă

Acuzaţiile aduse agentului Gabriel Valerian Negură nu se opresc doar la acea faptă de luare mită.

Procurorii arată că în perioada 2012 - 2014 a depistat în trafic, în timp ce era de serviciu, mai mulţi conducători auto aflaţi la volanul unor autovehicule care nu aveau poliţe de asigurare obligatorie de răspundere civilă.

Amenda prevăzută de legislaţie pentru lipsa RCA-ului este între 1.000 şi 2.000 de lei, poliţistul urmând să reţină  atât certificatul de înmatriculate, cât şi plăcuţele cu numerele de înmatriculare. 

Or, agentul Negură, arată procurorii, nu a procedat în acest mod. „Inculpatul şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, omiţând fie constatarea contravenţiei, fie sancţionarea acesteia conform legii, apoi a folosit informaţiile obţinute privind lipsa unei poliţe RCA valabile pentru a încheia conducătorilor de autovehicule aflaţi în aceste situaţii poliţe RCA”, explică reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Poliţele de asigurare obligatorie de răspundere civilă erau încheiate de agentul Negură, susţin aceleaşi surse, prin persoane interpuse, câştigul său fiind, în lipsa unor probe care să ateste că primea şi alte „atenţii” pentru că nu îi amenda pe şoferi, comisionul din acele asigurări. 

„A efectuat în acest mod operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia îndeplinită, respectiv cu funcţia de agent de poliţie, în scopul obţinerii de foloase necuvenite”, mai arată reprezentanţii unităţii de parchet.

 

Procurorii au cerut arestarea preventivă, judecătorii au decis că nu se impune

În privinţa agentului Gheorghiţă Drăgoi, pe lângă acea complicitate la luare de mită, comisă în septembrie 2014, procurorii arată că respectivul, tot în acea lună, a primit foloase necuvenite şi de la şoferul unui Audi, prins în trafic după ce a făcut o depăşire neregulamentară.

Tras pe dreapta, şoferul în cauză a scăpat fără amendă şi fără să i se ia permisul.

“Conducătorul auto l-a determinat pe agentul de poliţie să-şi încalce atribuţiile de serviciu referitoare la constatarea contravenţiilor rutiere, în sensul că agentul de poliţie nu a constatat şi sancţionat contravenţia săvârşită de acesta şi nu a întocmit proces verbal de contravenţie, obţinând în acest fel foloase necuvenite pentru conducătorul auto, care a evitat plata amenzii contravenţionale prevăzute de lege (4 – 5 puncte amendă, respectiv 360 – 460 lei) şi aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile”, susţin anchetatorii.

 În decembrie 2014, Gheorghiţă Drăgoi a fost reţinut pentru 24 de ore, iar procurorii au cerut a doua zi arestarea preventivă a poliţistului. Tribunalul Suceava a respins cererea procurorilor, iar în contestaţia judecată la Curtea de Apel s-a decis luarea măsurii preventive a controlului judiciar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Încă un poliţist de la Rutieră cercetat de procurori: făcea RCA-uri la şoferii prinşi fără asigurare la maşină.
 Vizualizări articol: 9065 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Încă un poliţist de la Rutieră cercetat de procurori: făcea RCA-uri la şoferii prinşi fără asigurare la maşină4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(20 apr 2015, 11:58:08
Niste fraieri . Sa sti ca poti fi depistat , si te expui pentru 100 de lei , e de-a dreptul hilar .
1.1  RE: Comentariu trimis de
(20 apr 2015, 15:00:32
Controalele astea salbatice din ultimul timp au saracit si mai mult populatia. Suna aiurea dar asa e. Aia care mai jumuleau inainte mai aveau frica de cele sfinte si mai ajutau cu mici pomene pe aia mai saraci, dar de cand a inceput prigoana fiscala toti o duc naspa adica si aia care au, dar mai ales aia care erau "torerati" si traiau din pomana celor care se descurcau. E un paradox sinistru care il simtim cam toti si anume ca pe vremea jafului basisto-bochist ne descurcam desi ii uram din rarunchi. Acum luserii astia de la piesede au strans atat de tare surubul ca sa recupereze ce-au furat aia dinainte incat populatia se sufoca si e aduca in pragul falimentului total. Te belesc toti , te jupuiesc ca niste talhari la drumul mare si anafu, si casa de sanatate, si somaju si deneiaul si dracul sa-i mai ia de hoti ca ne iau 7 randuri de piei de pe noi. Houuuuu.........marlanilor pentru ca santeti la fel ca satanele basisto-bochiste care au amanetat viitorul copiilor nostrii pe 15 ani.
2.   O idee buna trimis de
(20 apr 2015, 16:02:15
esti prins fara asigurare, rovineta tzio face domnul politzist pe un an si tu esti obligat so platesti in 48 ore , in cazul asta daca il condamna pentru 100 lei cat tre sa faca ,care au dat tunuri de milioane fac cate un an

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei